fbpx
 
Primăria-ISJ au făcut praf licitația pentru containere: elevii de la Școala Normală nu au unde învăța. „Chirica a făcut promisiuni nerealiste”

Primăria-ISJ au făcut praf licitația pentru containere: elevii de la Școala Normală nu au unde învăța. „Chirica a făcut promisiuni nerealiste”


Procedura a fost greșită, termenul de livrare a fost prea scurt, nu s-a prezentat nimeni

E nevoie de peste 100 de containere, nu s-a încumetat nicio firmă să le fabrice într-un termen de 3 luni

Cei 1.000 de elevi nu vor avea unde învăța în toamnă. Părinții refuză categoric să-i trimită în Zona Industrială

Noul termen promis ar fi noiembrie, dar cadrele didactice nu se așteaptă să apară containerele nici în ianuarie anul viitor

Funcționarii și șefii orașului au salarii de mii de euro lunar, dar această licitație a ajuns să fie preluată de părinții elevilor de la Școala Normală pentru a o duce la capăt

Nici despre reabilitarea clădirii nu se mai aude nimic, ofertele trebuind depuse până în luna mai, iar acum suntem la sfârșitul lui iunie

În 8 ani de mandat, Mihai Chirica n-a avut disponibilitatea de a reabilita acest liceu de patrimoniu, unde tavanele se prăbușesc peste elevi

1.000 de elevi și părinți s-au adunat în fața Primăriei, în luna martie, protestând după 15 ani de ignorare a situației clădirii în care se află Liceul Pedagogic

Prima ediție a licitației pentru achiziționarea de containere-săli de clasă la Școala Normală „Vasile Lupu” este un fiasco. Timpul prea scurt de execuție, faptul că Primăria s-a trezit foarte târziu să caute o soluție, au făcut ca firmele mari, puternice, să refuze participarea la licitație.
Primăria s-a spălat pe mâini și nu participă la efortul de a găsi produsele într-un timp cât mai scurt. Nici în privința reabilitării școlii nu se mai aude nimic: data limită de depunere a ofertelor a fost 3 mai, dar nu s-a comunicat nimic despre atribuire.
În ianuarie-februarie 2023, Guvernul a decis ca elevii din Colegiul Pedagogic Iași să fie evacuați din clădirea care stă să se dărâme, iar primarul Mihai Chirica a propus mutarea acestora la Liceul „Mangeron” din Bd. Socola. Varianta a fost respinsă de elevi și părinți din cauza distanței foarte mari și a insecurității într-o zonă cu risc infracțional ridicat.
Pe 23 martie, elevii și părinții au făcut un marș din Copou până în fața Primăriei, convingându-l pe primar să cedeze. S-a decis amenajarea unei școli provizorii din containere, investiția fiind de aproape 1 milion de euro.
Problema nu s-a rezolvat. Licitația a fost demarată foarte târziu și e ratată. Elevii sunt din nou amenințați cu transferul în alte zone ale orașului. Părinții sunt revoltați. Încă un an pierdut în orașul administrat atât de bine.

Adus ca expert de la Inspectoratul Școlar, Lilian Romașcanu nu a rezolvat problema achiziției școlii modulare. El a fost retras

Nepăsare întreruptă brusc de un cutremur îngrijorător

Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, dat în folosință în 1891, cădea, la propriu, pe elevi, în februarie 2023, când REPORTER DE IAȘI a scris din nou despre nepăsarea autorităților față de soarta acestui monument.
Corpul principal, monument istoric aflat în proprietatea Primăriei Iași, este foarte degradat, la un pas de autodemolare. Ultimele lucrări datau din 2006, când Conest câștigase licitația de reabilitare, a apucat să scoată tentuciala de pe pereții interiori ai aripii estice, a trecut la montarea geamurilor dar s-a oprit pentru că îi lipsea agreerea pentru clădirile de patrimoniu.
În februarie 2023 au avut loc mai multe cutremure și autoritățile au realizat că în România sunt numeroase școli care stau să cadă pe elevi. Decizia de moment: trebuie închise până la reabilitare.
După ce 17 ani a fost total dezinteresată de soarta clădirii principale a Școlii Normale, Primăria a anunțat, prin Mihai Chirica, în 20 martie 2023, că închide clădirea până la finalizarea reparațiilor. Pe 23 martie, părinții au protestat față de mutarea forțată a elevilor la Liceul Tehnologic de Mecatronică.
Pentru a ieși din situația grea, Mihai Chirica a acceptat ca elevii să rămâne în curtea liceului, într-o nouă școală din containere.

Școala Normală, o veche garnizoană în secolul XIX, este înconjurată de un parc dendrologic și este una dintre cele mai frumoase sedii de colegiu din Iași. Primarul a refuzat însă reabilitarea clădirii

Primăria „performantă” a lăsat școala să se descurce singură

Primăria nu s-a implicat în licitația pentru închirierea containerelor, spunând că școala este centru bugetar, conform legii. Finanțarea de 4,2 milioane de lei este asigurată de la bugetul local. A lăsat școala să se descurce cu o licitație extrem de complicată într-un termen foarte presant.
Unitatea de învățământ a încercat, în primă fază, să scoată la capăt elaborarea documentației – calendar, caiet de sarcini - cu proprii angajați. A fost un eșec.
„Licitația a fost tergiversată de către doamna director timp de trei săptamâni, timp în care nu au fost urcate documentele pe platforma de achiziții. Ea ne-a informat că persoana desemnată inițial cu licitația nu s-a descurcat”, spun surse din cadrul liceului.
A fost cerut de la ISJ un expert pe achiziții, cel desemnat fiind Lilian Corneliu Romașcanu, care a fost plătit cu 4.000 de lei pentru serviciile sale.
Perioada scursă de la anunțarea achiziției containerelor și până urcarea propriu-zisă a cererii pe SICAP a fost de două luni, 23 martie-18 mai, pierzându-se timp prețios.

Expertul ISJ a limitat aria ofertanților. „Era nevoie de o firmă mare”
Pe caietul de sarcini croit de expertul ISJ nu se pliau mai mult de 3-4 firme din România.
La cerințele financiare, acesta a solicitat ca ofertanții să aibă în ultimii trei ani un profit de minim 500.000 de euro/an. În plus, să fi montat containere în valoare de minim 12 miioane de lei în ultimii ani.
„Ofertantul va face dovada că a prestat și dus la bun sfârșit servicii similare în valoare cumulată de minim 1.243.000 lei fără TVA, la nivelul unui contract sau a mai multor contracte, în cursul unei perioade care acoperă cel mult ultimii 3 ani, cu indicarea valorilor, datelor și beneficiarilor publici sau privați. Prin sintagma servicii similare se înteleg serviciile de închiriere ansambluri modulare/construcții metalice tip containere, destinate personalului, funcționale și racordate la utilități apă/canal, electricitate”, se precizează în caietul de sarcini al licitației care a eșuat.
„Era normal ca la o licitație de un milion de euro să impunem o condiție prin care să vină o firmă ce are capacitatea de a executa lucrarea în acest timp scurt solicitat. De aici rezultă această condiție a cifrei de afaceri”, a explicat decizia Lilian Romașcanu, expert ISJ în achiziții.
Efectul: patru firme au fost interesate de licitație, doar una a luat caietul de sarcini – Trident GSA SRL din Iași. Până la urmă, nici această firmă nu a mai depus garanția de participare și alte documente, renunțând la contract. Licitația a fost anulată. Trident GSA SRL a avut cifră de afaceri de 4-5 milioane de lei în ultimii ani, dar pe mai multe domenii de activitate. Reprezentanții firmei au refuzat o discuție cu REPORTER DE IAȘI.

Liceul a fost evacuat, tavanele căzând la propriu peste elevi

Un termen nerealist. Containerele se contractează iarna

Nu doar indicatorii financiari erau dificili pentru firmele care ar fi putut executa lucrările. Perioada de execuție este foarte scurtă: Primăria a cerut ca 11 septembrie să fie dată limită de ansamblare a școlii din containere.
În documentul din SICAP este solicitată montarea a „33 săli de clasă; 2 laboratoare; 1 sală de gimnastică; 1 cancelarie; 4 grupuri sanitare pentru elevi (separate pe sexe); 1 grup sanitar pentru profesori; holuri de circulație, scări, accese”.
O lucrare enormă pentru orice firmă care care a primit termen de execuție de 100 de zile.
În acest moment, după anularea primei licitații, se vehiculează alt termen de finalizare: 30 noiembrie 2023, cu o estimare optimistă că noua procedură de selecție s-ar putea termina în luna august.
De această dată părinții nu mai sunt dispuși la concesii față de conducerea școlii și a Primăriei. Ei spun că, în mod real, achiziția ar putea fi încheiată cel mai devreme în ianuarie 2024 și că se intenționează din nou trasferul elevilor în Zona Industrială, la Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron”. „
Nu suntem de acord din cauza infracționalității din zona respectivă”, a transmis un părinte care nu vrea să-și divulge identitatea.
Acesta a adăugat că responsabili cu tergiversarea sunt școala și șefii administrației ieșene:
„Primăria și directoarea girată politic de liberali și primar au tergiversat 3 luni închirierea de containere, asumată ca o garanție femră de către ISJ și Mihai Chirica în conferința de presă de după protestul nostru din 23 martie”.
Timpul foarte scurt este invocat și de expertul în achiziții de la ISJ Lilian Romașcanu:
Termenul a fost nerealist. Licitația trebuia făcută iarna, pentru că firmele mari au lucrări deja contractate în portofoliu și nu mai vor altele noi. Dar estimarea necesarului a fost făcută abia în aprilie. Existau doi ofertanți puternici din afară, nu au mai cumpărat caietele de sarcini. Între timp, școala a luat alt expert în achiziții, nu mai știu stadiul actual.

Mihai Chirica nu a reabilitat timp de 8 ani Școala Normală, ignorând complet subiectul, dar în general nu a realizat nicio investiție majoră în Iași în ultimul deceniu. Prezența sa în spațiul public se reduce la propagandă

Concurență mare la intrarea în liceu

La „Vasile Lupu” învață, în total, 840 de elevi. Centrul de greutate este ciclul liceal, cu 600 de elevi care sunt pregătiți pentru a deveni cadre didactice. Concurența este ridicată, la examenul de admitere ajungându-se la 4 candidați pe loc.
Pentru reabilitarea Liceului Vasile Lupu este în derulare o licitație de 66,5 de milioane de lei (fără TVA). Ofertele au fost depuse până pe 3 mai, au trecut aproape două luni și Primăria nu a anunțat un câștigător. S-au înscris asocieri conduse de Iasicon, Conest, Grup Construcții Est SA, Katar Konneg SRL. Dacă lucrările încep în acest an, vor dura până în 2026.

„Singura firmă înscrisă nu a avut toate documentele și nici nu a mai depus garanția. Foarte multe detalii nu am. Am avut o discuție în CA care ne-a relevat faptul că sunt elemente care trebuiau detaliate în caietul de sarcini, probabil trebuia făcut altfel. A fost impusă impusă participanților o cifră de afaceri foarte mare. Am discutat cu colegii mei și cu actualul expert angajat, am înțeles că nu era neapărat necesară această condiție. Dar expertul de la ISJ care a lucrat la primul dosar ne-a spus atunci că este important să angajăm o firmă mare, cu experiență. Și aici ne-am lovit de altceva: o firmă mare nu lucrează cu termene atât de scurte și are deja multe contracte în lucru, nu mai ia nimic nou."
Lăcrămioara Iordăchescu, directoare Școala Normală

„Am discutat cu reprezentanții părinților, cu colegii, a fost agreată ideea unei întârzieri până în octombrie-noiembrie a realizării școlii modulare. Școala va începe la data stabilită, copiii de I-IV vor învăța în căminul nostru, cei mai mari în altă locație. Nu știm unde, dar în nici un caz nu vor merge în Zona Industrială."
Lăcrămioara Iordăchescu, directoare Școala Normală

Article image
Liceul din Aleea Sadoveanu se află pe locul 6 în lista celor 118 școli care au nevoie de reparații urgente la nivel național 840 de elevi riscă zilnic să ajungă sub dărâmături, iar Guvernul a stabilit săptămâna aceasta că ei trebuie evacuați Mihai Chirica a făcut un singur lucru în ultimii 3 ani: a modificat indicatorii economici de la 14 milioane de euro la 20 de milioane Primăria a terminat 2023 cu excedent de 6 milioa...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 22 Februarie 2023


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31