fbpx
 
O nuntă cu inculpați și judecători: Stan s-a însurat, Chirica s-a mufat, Savonea s-a distrat, Adomniței s-a achitat

O nuntă cu inculpați și judecători: Stan s-a însurat, Chirica s-a mufat, Savonea s-a distrat, Adomniței s-a achitat


Prezența primarului Iașului, cu dosare penale în care este inculpat sau trimis în judecată, a atras atenția la nunta judecătorului CCR Gheorghe Stan

Influența acestuia în sistemul justiției din România este considerată „extrem de mare”

Actuala soție a lui Gheorghe Stan a fost anterior avocată și apoi judecătoare la Iași, fiind ulterior detașată la CSM și promovată la instanțele din Capitală

Stan-Chirica-Adomniței, ultimul fiind naș la nuntă, gravitează în jurul sistemului relațional creat de judecătoarea ICCJ Lia Savonea

Deși este suspect, inculpat sau chiar trimis în judecată în dosare de corupție, primarul Mihai Chirica a fost invitat la nunta lui Gheorghe Stan, judecător în Cadrul Curții Constituționale a României. Mihai Chirica a stat în compania cremei Justiției din România: procurori generali, șefi ai CSM, judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție. Pentru primar, această publicitate, chiar rândurile de față, este nesperată.

Gheorghe Stan e brațul lung care îl mângâie pe creștet, de la 400 de kilometri distanță, pe Mihai Chirica. Judecătorul CCR este exponentul la vârf a unei grupări extrem de puternice în sistemul de justiție din România, formate din procurori și judecători care se promovează și se susțin reciproc.

Restaurant Diesel din București

A dezamăgit prezența procurorului general al României

Nunta a avut loc la Restaurantul Diesel, pe malul lacului Floreasca din București. Au fost prezenți cei mai importanți oameni din Justiție:

aproape toți membrii Curții Constituționale, inclusiv Mona Pivniceru

foști inspectori judiciari

procurorul Adina Florea (a cărei numire la conducerea DNA a fost de două ori respinsă de președintele Klaus Iohannis)

Cristian Deliorga (judecător CCR)

Petru Lăzăroiu (fost judecător CCR)

Florin Iordache (actual președinte al Consiliului Legislativ, fost deputat și mână dreaptă a lui Liviu Dragnea pentru schimbarea Legilor Justiției)

Andrei Claudiu Rus (fost președinte al Secției Penale din ICCJ, locul unde ajung în final marii corupți)

Lia Savonea (judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție) cu întregul său alai. Savonea este printre cei mai influenți judecători din România (Tartorul – i se spune)

Mihaela Iorga Moraru (intrată în conflict cu Laura Kovesi când aceasta era șefa DNA)

Daniel Grădinaru (președintele CSM, judecător)

Alex Florența (procuror general al României). Pe mulți i-a surprins prezența acestuia iar pe unii i-a dezamăgit

Pe lângă toți aceștia s-a aflat și Mihai Chirica, politician din Iași cu mai multe dosare penale în diverse stadii în Justiție.

Cununia civilă a avut loc la Iași

Începuturile carierei pentru Maria Ecaterina Humulescu

Nașii au fost Viorel Cozma, acționarul majoritar al firmei ieșene Conest, despre care se spune că este verișor al lui Gheorghe Stan, și Cristian Adomniței, fost președinte CJ Iași, condamnat în prima instanță într-un dosar de corupție, soția sa fiind în prezent vicepreședinte al Curții de Apel București, după o promovare fulminantă în carieră în ultimii ani.

O promovare la fel de spectaculoasă în sistem a avut și mireasa judecătorului CCR Gheorghe Stan. Cei doi au avut cununia civilă la Iași, pe 2 septembrie. Maria Ecaterina Humulescu are 35 de ani, în timp ce soțul ei are 49 de ani.

Tânăra a mai fost căsătorită la Iași cu avocatul Cristian Lateș (foto). Cei doi au divorțat în 2019, când ea a revenit la numele de fată, Humulescu. Actuală judecător, Maria Ecaterina a fost avocată în primii ani ai carierei. A picat inițial examenul la Institutul Național de Magistratură (INM) a patra sub linie, dar apoi a luat examenul de avocat stagiar cu a cincea medie pe țară.

Tatăl ei este fost viceprimar în Târgu Neamț, șef de Ocol Silvic, actual consilier local PNL, iar mama ei este director financiar la spitalul din oraș.

A intrat la INM în 2015 și a absolvit în 2017.



A divorțat în 2019 și s-a poziționat împotriva lui Dragnea

Stagiatura de judecător a făcut-o până în 2019 la Fetești. La sfârșitul acelui an divorțează și revine la numele Humulescu. La un pic peste 30 de ani, magistrata susține puternic mișcarea reformistă din Justiție, asta până să-l cunoască pe Gheorghe Stan, și semnează, în august 2019, împotriva modificării Legilor Justiției. Petiția n-a fost semnată decât de o parte dintre magistrații din România.

Anterior, în 2018, s-a poziționat de partea lui Augustin Lazăr, împotriva căruia Guvernul condus din umbră de Liviu Dragnea începuse procedura de revocare din funcția de procuror general al României. Maria Humulescu a fost printre cei 9 magistrați din Ialomița care au semnat petiția de susținere a lui Augustin Lazăr.

Detașată la CSM dar „nu s-a adaptat”

Cariera ei ia o turnură spectaculoasă după ce l-a cunoscut pe Gheorghe Stan, judecător la Curtea Constituțională. În 2021, când era deja la Judecătoria Iași, obține detașarea la Consiliul Superior al Magistraturii. „Pentru un tânăr e o șansă foarte mare. Nu faci aproximativ nimic, dar salariul este foarte mare”, explică, sub anonimat, un cunoscător al sistemului.

Detașarea fusese semnată de șeful CSM, Bogdan Mateescu, achiziția făcându-se chiar la cererea acestuia, dar oamenii din interiorul sistemului afirmă că Maria Humulescu se afla deja sub influența Liei Savonea, prin apropierea de Gheorghe Stan.
În referatul de justificare a detașării, se menționează că la Serviciul Legislație și Documentare sunt 10 locuri prevăzute și doar 8 ocupate. Angajarea la CSM a fost semnată pentru trei ani.

Dar în noiembrie 2021, surprinzător, această detașare încetează brusc. Se menționează în Hotărâre că „doamna judecător nu s-a adaptat activității specifice acestui serviciu, apreciindu-se că nu mai este utilă”. Încetarea s-a făcut la cererea președintelui CSM, și nu la solicitarea ei.

Traseistă profesional pe orbita lui Gheorghe Stan

Maria Ecaterina Humulescu nu se întoarce la Iași. Devine o traseistă profesional, caracteristică pilelor din Sistem, apreciază magistrați cu experiență consultați de REPORTER DE IAȘI. Ea obține transferul de la Iași la Judecătoria Buftea, rămânând aproape de Gheorghe Stan.
Transferurile sunt fulgerătoare. La Buftea se invocase volumul mare de muncă, dar nu stă decât din decembrie 2021 până în martie 2022. Este transferată din nou la Judecătoria Sectorului 4 București.

Urmează imediat după nuntă promovarea Mariei Humulescu la Tribunal, Secția I Penală, având deja dosarul admis.

Nașa Sabina Adomniței, promovată tot de mentorii Stan-Savonea

Un parcurs la fel de spectaculos a avut și Sabina Adomniței, nașa lui Gheorghe Stan și soția fostului președinte al Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței. În decurs de câțiva ani, soția politicianului a fost promovată de la nivelul Judecătoriei Iași până la Tribunal București și apoi la Curtea de Apel a Capitalei. În iunie anul acesta a devenit vicepreședintă a Curții de Apel, fiind la Secția Penală.


Sabina Adomniței instrumentează dosare penale sensibile la București

Ca și Humulescu, Adomniței gravitează în zona de influență a Liei Savonea, fostă președintă a Curții de Apel București, actual judecător ICCJ. Cele două au făcut parte din același complet care a anulat sentința de condamnare a Vanessei Youness, iubita fostului șef al Serviciului Secret al MAI, Gelu Oltean. Triada Savonea-Stan-Adomniței este parafată de înrudirea prin alianță de către ultimii doi.

Cristian Adomniței are o condamnare în prima instanță de 3 ani și 2 luni cu executare, pedeapsă primită în 2020 în Dosarul „Albumul”. Procesul durează de foarte mulți ani, fiind foarte aproape de prescripție. În ultimii 7 ani, după ieșirea din politică, a devenit milionar în euro după investiții într-un centru de imagistică medicală. Soția sa deține 700.000 de euro în conturi și împreună au cumpărat o casă de 300 mp în Copou.

Oamenii care îl cunosc pe Gheorghe Stan de mulți ani spun că sunt surprinși că s-a căsătorit la 49 de ani, fiind un celibatar de anduranță: „Faptul că Geani s-a casatorit este într-adevăr o știre. El părea un burlac convins chiar dacă a fost înconjurat mereu de multe femei celebre din justiție”, spune o sursă apropiată de judecătorul CCR.

Article image
A avut loc practic o reunire a familiei, soția fostului președinte CJ fiind judecătoare la Curtea de Apel București Cristian Adomniței a făcut, la sfârșitul anului trecut, un „exit” de 700.000 de euro la centrul medical din Suceava și a cumpărat acțiuni la OMV Petrom de 500.000 de euro A mai cumpărat o vilă în Copou, de 300.000 de euro, pe care urmează să o amenajeze, și are economii de câteva sute de mii de euro Acum, î...
Autor Cezar Moraru Anchete 10 August 2022


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31