fbpx
 
IRO stă să explodeze: 60 de asistente medicale nu iau spor de pericol, preotul și secretara îl primesc. „Suntem discriminate”

IRO stă să explodeze: 60 de asistente medicale nu iau spor de pericol, preotul și secretara îl primesc. „Suntem discriminate”


Ambulatoriul nu ia sporuri deși fac gărzi și aplică tratamente cu chimioterapice

Managerul Mirela Grosu dăduse norei sale 17.000 de lei brut ca simplă funcționară în spital, fără nicio explicație

În proiectul Caravanei de diagnostic, o asistentă medicală este plătită cu 60 de lei pentru o zi de muncă, iar medicul primește minim 1.000 de lei

„Munca este foarte grea, totul cade pe noi pentru 3.000 de lei/lună”, spun asistentele, care vor să declanșeze conflictul de muncă

Managerul Mirela Grosu dă vina pe minister

Asistenții medicali din cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) se plâng de faptul că, pentru muncă similară, primesc sporuri diferite, în funcție de secția unde lucrează. Cadrele medicale acuză conducerea IRO de faptul că blochează acordarea unor sporuri. Managerul Institutului spune însă că procentul alocat sporurilor este stabilit de către Ministerul Sănătății și nu poate interveni.
„Munca despre care vorbesc cadrele medicale nu este chiar similară: unii lucrează cu substanțe periculoase, alții nu”, spune Mirela Grosu, managerul IRO. La institut preotul și secretara directorului au spor de periculozitate, personalul din ambulatoriu nu.

Managerul Mirela Grosu spune că diferențele de salarii sunt urmarea unei grille stabilite de minister. Banii s-au terminat la nora sa

Discriminări salariale în același spital, cu aceeași muncă

Asistenții medicali din cadrul Ambulatoriului IRO spun că nu primesc un spor salarial de 35% acordat, prin lege, personalului din clinicile de oncologie. Angajații susțin că sporul menționat este acordat colegilor lor de la secția de spitalizare de zi. „Spitalizarea de zi are spor de 35%, la ambulator nu este, deși facem exact aceeași muncă pe care o fac cei de la internări de zi. Este doar o diferență de nume în esență. Ce fac ei în plus față de noi: transfuzii. Noi nu facem asta. În rest, avem ture de noapte, lucrări sâmbete, duminici”, explică angajata.
În Ambulatoriul IRO lucrează aproximativ 60 de asistenți, brancardieri, infirmiere, iar la Spitalizare de zi aproximativ 40.
„Din cauza acestei diferențe, sunt colegi fără ture de noapte care, cu tot cu indemnizație de hrană, ajung la 3.000 de lei net. Cu ture de noapte ajung la la 3.500 de lei net. Acesta este nivelul salariilor din Ambulatoriu, acel spor de 35% care ni se cuvine ar însemna vreo 1.100 de lei în plus. Avem colegi cu gradație maximă, cu principal, care ajuns la 3.600 de lei net. Este un nivel foarte scăzut în comparație cu alte spitale. Se opune doamna manager acordării acestor sporuri, pentru că i-a promis ministrului că reduce cheltuielile”, a adăugat asistenta, care nu dorește să-și divulge identitatea pentru a nu suferi represalii din partea conducerii.

Ministerul a limitat sporurile

Managerul IRO, Mirela Grosu, explică faptul că sporurile și cuantumul lor au fost stabilite și plafonate de către Ministerul Sănătății. „Există un regulament de sporuri. Ministerul Sănătății, căruia îi aparține IRO, a limitat procentele fiecărei categorii de sporuri la minim. La chirurgie este stabilit între 12% și 15%, dar limitat la 12%. La Spitalizare de zi, Oncologie, Radioterapie este între 35% și 50%, dar stabilit la minim. La Ambulatoriu este între 5 și 7%, dar, din nou, se merge pe minim. Oricum sunt diferite din regulament, ambulatoriul are mai puțin decât spitalizarea de zi”, susține managerul Mirela Grosu.
Aceasta spune că angajații au dreptate, dar nu i se poate reproșa nivelul sporurilor:
Fetele din Ambulatoriu au dreptate când spun că li se cuvine mai mult, munca în prima linie, cu sute de oameni care vin acolo, nu este simplă. Dar în spitalizarea de zi se lucrează cu chimioterapice, sunt substanțe periculoase. În Ambulatoriu nu se face chimioterapie. Pacienții vin la cabinet, sunt consultați, li se face o injecție, se scot fire, se dă concediu medical”.
Asistenții medicali din Ambulatoriul IRO o contrazic:
„Pe secția noastră avem gardă și stabilizăm pacienții în stare gravă. În plus, administrăm chimioterapie injectabilă – Phezgo, Darzalex, MabThera sunt doar câteva exemple”.

La Centrul de Screening se dau sporurile cele mai mari, dar asistentele de Ambulatoriu spun că fac ture acolo, prin detașare, fără a fi plătite

O asistentă este plătită cu 60 de lei pe zi. Medicul ia 1.000 de lei

IRO derulează, în acest an, un proiect cu fonduri europene pentru diagnosticarea bolilor oncologice în mediul rural. În cadrul proiectului, o caravană merge în comune și personalul medical consultă cât de mulți oameni pot. Li se fac investigații imagistice, iar personalul medical este plătit din fondurile proiectului.
Dar s-a ajuns la adevărate anomalii: sursele din spital spun că o asistentă ia pentru o zi de deplasare cu caravana 60 de lei, în timp ce un medic ajunge la venituri de 1.000-3.000 de lei pentru aceeași deplasare.
„De multe ori toată munca este făcută de asistenta care se deplasează, filmele sunt aduse și citite la Iași, medicul nu merge pe teren. Este uriașă diferența de câștiguri, de aceea asistentele care mergeau din spital au renunțat”, mai explică asistenta.
Managerul Mirela Grosu explică faptul că, în cadrul proiectului, oameni care lucrau la fel erau plătiți diferit:
„Un angajat al spitalului care merge cu această caravană are dreptul la un spor salarial de maxim 50% care este plătit pe lângă salariu, din fondurile proiectului. Un medic cu 12.000 de lei pe lună va lua 6.000 de lei, un asistent cu 4.000 de lei va lua 2.000 de lei brut. O persoană angajată din sursă externă în cadrul proiectului beneficiază de niște venituri acordate direct, nu mai există o limită de 50%, așa că va fi avantajată față de angajatul spitalului.

Preotul și secretara au spor de pericol

Aceleași asistente nemulțumite de faptul că nu primesc sporurile pentru oncologie susțin că preotul IRO și secretara managerului primesc sport de pericol de 5%. „Suma este mică, 130 de lei fiecare, dar e vorba despre gestul de a le acorda aceste sporuri, neavând riscurile noastre”, spune asistenta.
Informațiile au fost confirmate de către Mirela Grosu, care și-a apărat însă angajații:
„Preotul nu stă închis în capelă, ci merge prin toate secțiile, la bolnavii care au nevoie. Iar secretara de la director nu răspunde doar la telefon, are o mulțime de alte responsabilități în spital”, a precizat Grosu.

Article image
Mirela Grosu a inclus-o pe nora sa într-un proiect cu finanțare europeană cu un salariu brut de 17.168 de lei Anterior, Alexandra Grosu avea un venit la IRO de 2.400 de lei plus un spor de 15% La un an după ce-a obținut o creștere de patru ori a salariului, nora directoarei IRO a născut și are o indemnizație lunară de 8.500 de lei/lună Bugetul public a fost manevrat în folosul familiei Grosu
Autor Cezar Moraru Anchete 08 August 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: