fbpx
 
Antoci-mentor, demontarea unei minciuni: șefa ISJ se face de râs, partidul aplaudă, adevărul - evitat de toată lumea

Antoci-mentor, demontarea unei minciuni: șefa ISJ se face de râs, partidul aplaudă, adevărul - evitat de toată lumea


După patru săptămâni de la primul articol, Luciana Antoci a avut o postare pe Facebook în care spune că a fost admisă în Corpul Mentorilor în 2016, printr-o procedură de actualizare la nivel local

O asemenea procedură n-a existat, este ilegală, fiind o invenție scoasă din mânecă

Culmea, Ministerul Educației a venit cu altă versiune: Luciana Antoci era coordonator regional și astfel a devenit mentor

Fals: doar șefii Casei Corpului Didactic din fiecare județ puteau deveni mentori. Sunt 42 în toată țara, Luciana Antoci nu era șefă la CCD

Nu puteai ajunge mentor decât în patru moduri: concurs în 2012, curs PROF 1, curs PROF 2, coordonator regional

Luciana Antoci nu îndeplinea niciuna din condiții

Șefa ISJ și alți 14 inspectori din conducerea învățământului ieșean au apărut din neant pe lista mentorilor din România, deși nu dăduseră concursul din 2012 și nu urmaseră nici cursurile cerute

Practic, s-au trecut singuri pe această listă pentru că aveau pâinea și cuțitul în mâinile lor

Mentorii primesc o reducere a normei și un mic spor la salariu

Cu minciuni sfruntate, aroganță și amenințări a tratat Luciana Antoci, șefa Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, subiectul prezenței sale în Corpul național de profesori mentori. Concluzia este aceeași ca în precedentele două articole pe această temă ale REPORTER DE IAȘI: Antoci nu îndeplinește niciuna dintre cele patru condiții care i-ar fi permis să acceadă la acest statut.

Într-un mod absolut uluitor, Antoci a invocat, ultima dată, o procedură de selecție care nu există în actul normativ, o invenție. Și-a postat explicația pe Facebook, a primit sute de like-uri și comentarii de la aplaudaci. Printre aceștia, i-a dat like chiar Ligia Deca, ministrul Educației.

Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI îi scriseseră anterior ministrei pe această temă. Biroul său de presă a răspuns, dar, halucinant, argumentația ministerului privind-o pe Antoci e alta decât cea expusă de șefa ISJ. Efectiv, se bat cap în cap.

Disperare și la minister, disperare și în ISJ pentru a o scoate basma curată pe Luciana Antoci, fervent activist PNL. Curat „România educată!”.

Criteriile de admitere a profesorilor mentori: Luciana Antoci a invocat, în apărarea ei, litera a), iar ministerul litera c). S-au încurcat în minciuni

Primul adevăr stabilit: nu a participat la concursul din 2012
Din toamna anului trecut, Ministerul Educației a constituit Corpul național de profesori mentori din preuniversitar și Registrul național. Printre cele 4.401 de nume din registru este și cel al Lucianei Antoci, șefa ISJ Iași.

Pe 24 august și 1 septembrie, pe baza informațiilor de la câțiva profesori revoltați și a consultării metodologiei, REPORTER DE IAȘI a scris că Luciana Antoci nu îndeplinește condițiile de a intra în acest Corp Național. Profesorii o acuză de fals grosolan. În ultimele cinci săptămâni, Antoci nu a oferit un răspuns limpede care să închidă definitiv acest subiect.
Pe 26 septembrie, la ora 18:58, Antoci s-a dezlănțuit pe Facebook. „Atacuri publice”, „acuzații grave”, „orchestrate politic” a scris șefa ISJ în preambul. Apoi, Antoci a explicat că
modalitatea de selecție a mentorilor din sistemul de educaţie a fost reglementată prin ordinul 5485 din 2011 al ministrului Daniel Funeriu.

„În baza acestui ordin, în anul şcolar 2011-2012, s-a organizat, la nivelul Inspectoratului Şcolar Județean Iaşi, un concurs în urma căruia s-a realizat selecţia profesorilor care au fost înscriṣi în registrul județean al mentorilor”, a precizat ea.

Până aici, informația este corectă. Cu o precizare extrem de importantă: Luciana Antoci nu a participat la concursul din 2012 pentru că nici măcar nu îndeplinea una dintre condițiile eliminatorii: să fi avut gradul didactic I.

Procedura internă, contestată de profesori: „Nu a existat așa ceva”

În următoarele paragrafe, Antoci a spus că lista celor care au promovat concursul în 2012 a fost ulterior primenită. „Având în vedere faptul că Iaşiul este centru universitar, pe fondul numărului mare de studenți care desfăşoară practică pedagogică în unitățile de învățământ preuniversitar şi al retragerii din activitatea didactică a unora dintre profesorii care au fost selectați inițial, s-a impus reactualizarea periodică a registrului județean al mentorilor, fapt care s-a realizat în mai multe etape, din 2012 până în 2022, în baza O.M.E.C.T.S. nr. 5485/29.09.2011 care prevede posibilitatea efectuării acestui demers printr-o procedură elaborată la nivelul inspectoratelor ṣcolare. Pe acest fond, în anul 2016, am fost selectată şi introdusă în registrul județean al mentorilor (...)”, a notat aceasta.

Această afirmație, a realizării unei proceduri locale pentru selectarea profesorilor mentori pe baza ordinului lui Funeriu din 2011 este considerată falsă de oameni din sistem.

Profesori din Iași, sub protecția anonimatului, au comentat răspunsul lui Antoci:
În județ sunt aproximativ 9.000 de profesori. În Registrul mentorilor sunt 255 de cadre didactice din Iași. În dreptul a 15-20, majoritatea actuali sau foști angajați ai ISJ, se invocă ordinul din 2011 în baza căruia a fost organizat concursul din 2012. Dar ei nu au participat la acea selecție.”
„Dacă ar fi existat o altă procedură ulterioară concursului, nu ar fi trebuit să fie publică? Să știe cât mai mulți profesori?”
„Concret, care a fost procedura în cazul lui Antoci în 2016 și care e articolul ordinului din 2011 care permite o procedură proprie a ISJ?”
„Un curs oarecare de mentorat nu e de-ajuns ca să fii membru în Corpul național. Mentoratul a existat și înainte și după ordinul lui Funeriu. Însă nu sub această formă a selecției, concursului – care este una dintre cele patru posibilități de a accede în Corpul mentorilor.”

Ministrul Educației, Ligia Deca, este membru PNL și, logic, o apără pe Lucian Antoci, adevărul neavând nicio relevanță

Conducerea ISJ minte prin omisiune

Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au citit de mai multe ori și cu maximă atenție ordinul din 2011 al lui Daniel Funeriu. Nicăieri în cuprinsul său nu se vorbește despre o procedură locală ulterioară, alta decât cea reglementată pentru concursul din 2012.

Pe baza ordinului din 2011, a fost organizat un concurs la Iași în 2012, rezultatele fiind publicate pe 15 iunie. Selecție unică, o alta n-a mai fost. Peste tot în ordin se vorbește despre „selecție” sau „concurs” cu o metodologie clară: evaluarea portofoliului candidaților și proba practică (susținerea unei lecții, asistența la o lecție). Mai mult, în anexele 1 și 2 ale ordinului există și grile clare de evaluare a acestora, cu punctajele aferente. Totul extrem de strict.

În postarea sa de pe Facebook, șefa ISJ nu indică articolul din ordin care a permis ISJ-urilor să facă propria procedură de selecție.

Într-un răspuns către REPORTER DE IAȘI din august, Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al IȘJ Iași, a aruncat o fumigenă: „Așa cum precizează OM nr 6173.10.2022, Corpul Național de profesori mentori din învățământul preuniversitar cuprinde 4 categorii de cadre didactice, printre acestea înscriindu-se și cadrele didactice care au fost selectate «în temeiul» Ordinului ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 5485/2011. Conform art. 7, din acest ordin «fiecare inspectorat școlar județean/Inspectoratul Școlar al Municipiului București va realiza o procedură privind selecția profesorilor mentori pentru inserția profesională a profesorilor/cadrelor didactice stagiari/stagiare» (...)”.

Au „uitat” alineatul care menționează același concurs

Mistificarea este jenantă. Bliorț a decupat doar alineatul (1) din articolul 7, nu și alineatul (2) al aceluiași articol care sună astfel: „Procedura reglementează responsabilitățile comisiei județene/a municipiului București pentru mentorat, grila de evaluare a portofoliului candidatului și grila de evaluare a probei practice, cu respectarea criteriilor prevăzute în anexele nr. 1 și 2, care fac parte integrantă din prezenta metodologie”.

Cu alte cuvinte, procedura se referă tot la concurs, la evaluarea portofoliului și a celor două componente ale probei practice. Or, cum deja am convenit, pe baza ordinului lui Funeriu din 2011 la Iași s-a organizat un concurs unic în 2012. Deci, Antoci nu putea intra în registrul mentorilor în 2016 având ca mijloc ordinul din 2011 care a reglementat concursul unic din 2012 la care actuala șefă a ISJ nu a participat.

Ordinul din 2011 al fostului ministru Daniel Funeriu: ISJ Iași a menționat doar alineatul 1 din articolul privind procedura la nivel local. În realitate, alineatul 2 arată că procedura se referea tot la concurs, pe care Luciana Antoci nu l-a dat

Nu a existat o procedură locală de reactualizare. Era ilegal

Alte argumente suplimentare că ordinul din 2011 al lui Funeriu s-a concretizat exclusiv cu examenul din 2012, fără nicio altă procedură locală.

1) Cel puțin trei județe (Ialomița, Teleorman și Covasna) încă mai au disponibile online rezultatele concursurilor locale de mentori din 2012. În toate cele trei cazuri, toți profesorii menționați în Registrul național din 2022 cu „Decizie ISJ - Selecție cf. OMECTS nr. 5485/2011” se regăsesc în lista cu cei admiși la concursul din 2012. Adică nu există profesori care să invoce ordinul din 2011 și care să nu fi fost la concursul din 2012, dar să fi ajuns în Registru pe baza unor proceduri locale ulterioare.

2) Elocvent este și dialogul pe care jurnaliștii REPORTER DE IAȘI l-au purtat acum câteva zile cu Alin Ștefănuț, directorul Casei Corpului Didactic Bihor:

REPORTER DE IAȘI: Ordinul lui Funeriu din 2011 s-a concretizat cu un examen în 2012. Din ce știți dvs. a mai fost apoi organizat un alt concurs?

Alin Ștefănuț: Nu, nu

REPORTER DE IAȘI: Acolo a fost un concurs, portofoliu și apoi o lecție asistată și o lecție predată

Alin Ștefănuț: S-a emis decizia, dar oamenii practic nu au desfășurat activitate de mentorat în perioada aceasta pentru că nu a fost reglementată legislativ

REPORTER DE IAȘI: Iar acum ministrul Deca a reglementat și și-a adus aminte de cei care au dat examen.

Alin Ștefănuț: Da, exact

REPORTER DE IAȘI: Pe baza ordinului ministrului Funeriu din 2011 se lăsa la latitudinea ISJ-urilor locale să-și facă ulterior, după concursul din 2012, o procedură proprie privind profesorii mentori?

Alin Ștefănuț: Nu cred, sincer. Pentru că de-atunci, cel puțin la Bihor, nu a fost emisă altă decizie în ceea ce privește activitatea de mentorat până anul trecut, într-adevăr, când s-a constituit Corpul național al profesorilor mentori

REPORTER DE IAȘI: Ordinul ministrului Funeriu se referă la acest concurs cu două probe, există în anexe inclusiv grilele de evaluare.

Alin Ștefănuț: Da, da, așa e. Și a fost un concurs extrem de serios.

REPORTER DE IAȘI: Deci dvs. la Bihor, toți profesorii care invocă ordinul lui Funeriu din 2011 au dat concurs în 2012?

Alin Ștefănuț: Da, da. Și sunt cuprinși pe o singură decizie, atunci. Ceilalți au făcut cursurile ministerului anul trecut și de doi ani, Prof I, Prof II

Concluzia 1: Antoci nu a dat concursul din 2012 (nici nu putea pentru că nu avea gradul didactic I). Acela a fost unicul concurs organizat pe baza ordinului lui Funeriu. Iar respectivul ordin nu prevede nicio procedură locală de reactualizare, așa cum fals a susținut Luciana Antoci.

Versiunea ministerului e diferită de cea a Lucianei Antoci

Înainte de publicarea celui de-al doilea articol pe această temă (1 septembrie), REPORTER DE IAȘI a trimis mai multe întrebări Ligiei Deca, ministrul Educației.
În Registrul național al profesorilor mentori din învățământul preuniversitar este și numele Lucianei Antoci, actual inspector general al ISJ Iași. Însă, deși aceasta nu a participat la concursul din 2012, apare în registru cu mențiunea Decizie ISJ - Selecție cf. OMECTS nr. 5485/2011>.

Mai mult, în 2012, anul selecției, Luciana Antoci nu avea gradul didactic I, condiție de eligibilitate pentru a putea susține concursul. Gradul I l-a obținut un an mai târziu, în 2013. Cum explicați prezența Lucianei Antoci în Registrul național al profesorilor mentori? Ce document a condus la acordarea acestei calități de mentor?”, a întrebat REPORTER DE IAȘI.

Într-un email neasumat de nicio persoană (ministru, purtător de cuvânt), ci semnat de personajul colectiv Biroul de presă, ministerul a oferit un răspuns uluitor. Cu privire la calitatea de profesor mentor a doamnei inspector școlar general Luciana Antoci, conform ordinului nr. 6.173/28.10.2022, temeiul legal este asigurat de art. 3 lit. c)”, a scris Biroul de presă.

Postarea pe Facebook a Lucianei Antoci a venit după patru săptămâni de la dezvăluirea REPORTER DE IAȘI: a invocat un training făcut cu studenții în 2016, dar această procedură nu există în metodologia de profesor-mentor din România. E uz de fals

Șefa ISJ nu se încadra nici la litera c), invocată de minister

Decriptarea, în cuvinte puține. În toamna anului 2022, ministrul Ligia Deca a semnat ordinul privind constituirea Corpului național de profesori mentori. Ca să aibă acest statut, profesorii trebuiau să îndeplinească măcar una dintre cele patru condiții:

a) să fi dat examenul din 2012 pe baza ordinului din 2011

b) să fi absolvit unul dintre programele de formare: De la Debut la Succes, Prof I sau Prof II

c) să fie: „Cadre didactice care coordonează domeniul mentoratului didactic și formării în cariera didactică, la nivel regional sau la nivel național”

d) să fie: „Cadre didactice care au calitatea de expert cu atribuții în organizarea și desfășurarea activităților de formare și de mentorat didactic în cadrul proiectului PROF”

Așadar, ministerul nu a spus absolut nimic despre ordinul din 2011 pe care Antoci îl folosește pentru a-și motiva prezența în Registrul mentorilor. Ci a explicat calitatea de profesor mentor a Lucianei Antoci pentru că ar coordona domeniul mentoratului didactic și formării în cariera didactică, la nivel regional (litera c).

Doar șefii CCD puteau ajunge mentori: 42 în toată țara

Nici această explicație nu stă în picioare. REPORTER DE IAȘI a verificat Registrul mentorilor. „Act administrativ coordonare nivel regional domeniul formării în cariera didactică - mentorat - Director CCD” apare doar de 42 de ori în registru (dintr-un total de 4.401 nume de profesori mentori) și doar în dreptul directorilor Caselor Corpului Didactic.

Contactat de REPORTER DE IAȘI, Silviu Iordache, fost director CCD Iași (a fost demis acum câteva zile) a explicat: „Eu știu că inspectorul general nu are atribuții în ceea ce înseamnă formarea cadrelor didactice și nici mentorat. Exclusiv directorul Casei Corpului Didactic are rang de inspector general adjunct și se ocupă cu formarea cadrelor didactice. Are în atribuții”, a declarat Iordache.

Care a adăugat că nu are habar cum a ajuns Luciana Antoci în Registrul mentorilor: „Lista e venită de la ei, de la ISJ. Sincer să vă spun, nu știu cum a ajuns acolo (Antoci – n.r.), nu știu cine a pus-o, eu nu am semnat niciun document în sensul ăsta”.

Concret, Antoci nu se încadrează nici la criteriul concurs (litera a) din ordinul lui Deca, nici la litera c) - coordonare nivel regional domeniul formării în cariera didactică – mentorat.

Dialog REPORTER DE IAȘI - Alin Ștefănuț, director Casei Corpului Didactic Bihor:

REPORTER DE IAȘI: În dreptul dvs., în acest registru scrie: „Act administrativ coordonare nivel regional domeniul formării în cariera didactică - mentorat - Director CCD”.

Alin Ștefănuț: Așa este.

REPORTER DE IAȘI: Deci, calitatea dvs. de profesor mentor rezidă din faptul că sunteți directorul Casei Corpului Didactic?

Alin Ștefănuț: A rezidat la momentul respectiv și rezidă în continuare pentru că, într-adevăr, directorii CCD trebuie să coordoneze corpul mentorilor. Între timp, am făcut cursul de PROF

REPORTER DE IAȘI: Și ați mai îndeplinit încă o condiție.

Alin Ștefănuț: Da, da

REPORTER DE IAȘI: La litera c), art. 3 din ordinul ministrului Deca aici vă încadrați dumneavoastră cu CCD-ul. Această literă c) e exclusiv pentru directorii CCD, mai poate intra și altcineva? În registrul național sunt doar 42 de oameni care invocă formare regională și toți sunt directori CCD.

Alin Ștefănuț: Toți sunt directori CCD. Da, așa e.

REPORTER DE IAȘI: Or inspectorul general nu are așa atribuții...

Alin Ștefănuț: Nu are atribuții. Deci, atribuții de tipul acesta are directorul Casei Corpului Didactic.

REPORTER DE IAȘI: Exclusiv?

Alin Ștefănuț: Exclusiv. Știu că la momentul respectiv m-a sunat cineva din minister: «îndepliniți condiția a? Nu. Condiția b? Nu. Ok, atunci pentru moment îndepliniți condiția c, dar imediat ce se lansează apel de înscriere la cursurile PROF, nu există opțiunea că vreți sau nu vreți, vă înscrieți și parcurgeți cursul de formare. A fost și situația mea.

Ministrul Ligia Deca a zis să dea un like din simpatie la postarea Lucianei Antoci deși versiunea acesteia să bătea cap în cap cu explicațiile ministerului. Ambele instituții s-au încurcat în minciuni

Antoci și ministrul Educației, două minciuni care se bat cap în cap

Concluzia 2: Ministerul a răspuns REPORTER DE IAȘI că Antoci coordonează domeniul mentoratului didactic și formării în cariera didactică, la nivel regional. Or acesta a fost apanajul exclusiv al directorilor CCD din țară așa cum reiese chiar din Registrul mentorilor întocmit de Ministerul Educației.

Concluzia 3: Antoci a motivat că e mentor pe o procedură locală având ca bază ordinul din 2011 al ministrului Funeriu. La postarea aceasta, Antoci a primit un „like” de la ministra Ligia Deca, semn că apreciază ce a scris șefa ISJ în acest mesaj.

Dar, cu doar câteva zile înainte, Biroul de presă din ministerul condus de Ligia Deca răspunsese REPORTER DE IAȘI că Antoci este mentor pentru că e coordonator regional. O cu totul altă explicație decât a lui Antoci, însă la fel de falsă ca a acesteia.

Altă scuză stupefiantă: s-a pierdut lista din 2012. Camelia Gavrilă: „S-o caute mai bine”

Un alt paragraf din emailul Biroului de presă de la minister la întrebările REPORTER DE IAȘI are chiar accente hilare. „Din adresa de răspuns a ISJ Iași reiese faptul că la nivelul județului Iași, neexistând lista finală a cadrelor didactice selectate în urma concursului din anul școlar 2011-2012, organizat în baza ordinului nr. 5.485/29.09.2011, asumată prin semnătura și ștampila inspectorului școlar general de la acea vreme, au fost cumulate toate situațiile generatoare ale dreptului de acces în CNPM, documentul centralizator fiind validat la nivelul județului, printr-o decizie unică (nr. 8583/12.09.2022), care a reunit toate categoriile de cadre didactice care asigură organizarea și desfășurarea activității de mentorat didactic în învățământul preuniversitar, la nivelul județului Iași din perioada 2012-2022”.
Așadar, se înțelege că lista concursului din 2012 nu este „asumată prin semnătura și ștampila inspectorului școlar general de la acea vreme”. Șefa ISJ în iunie 2012 era Camelia Gavrilă.

Despre acea listă, Gavrilă a spus: „Ar trebui să existe și poate ar trebui căutată mai bine”. Și a completat: „A fost un concurs început de Liliana Romaniuc, practic erau încheiate toate evaluările când am preluat eu mandatul”. Lista finală din 15 iunie 2012 cu rezultatele concursului pentru dobândirea funcţiei didactice de profesor mentor – județul Iași a fost avizată de Camelia Gavrilă, dar întreg procesul se desfășurase în mandatul predecesoarei, Liliana Romaniuc.

Luciana Antoci a pierdut o ocazie perfectă de a tăcea

Antoci amenință cu instanța dar refuză dialogul cu REPORTER

Apoi, ministerul a admis că lista finală cu mentori i-a venit de la ISJ Iași. În cazul Lucianei Antoci și a câtorva profesori nu a fost dovedită încadrarea într-una dintre cele patru condiții impuse prin ordinului ministrei Deca din toamna anului trecut.

Având în vedere prejudiciile de imagine aduse atât mie, cât şi instituției pe care o reprezint, îmi rezerv dreptul de a-i acționa în instanță pe toți cei care, fără a documenta responsabil acest subiect, au lansat în spațiul public speculații denigratoare”, a fost amenințarea din finalul postării Lucianei Antoci de pe 26 septembrie.

În repetate rânduri în ultimele cinci săptămâni, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI i-au solicitat mai multe întrevederi. Antoci a refuzat dialogul.

Article image
Săptămâna trecută, inspectoarea generală a ISJ spunea că va reveni cu probele care dovedesc legalitatea obținerii titlului de Mentor Nu a produs nimic, doar amenință cu procesul REPORTER a verificat listele din mai multe județe: doar la Iași s-au completat listele din pix cu „ștabii” din Inspectoratul Școlar 15 inspectori, în frunte cu Luciana Antoci, și-au atribuit un titlu care le aduce un spor la salariu, deși n-au da...
Autor Cezar Moraru Anchete 01 Septembrie 2023

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31