fbpx
 
Deputata Monica Berescu (USR) acuză incompetența Ministerului Educației în ceea ce privește reintegrarea mamelor minore în învățământ

Deputata Monica Berescu (USR) acuză incompetența Ministerului Educației în ceea ce privește reintegrarea mamelor minore în învățământ


În anul 2023, în România erau 749 de fete care au devenit mame înainte de a împlini 15 ani, țara noastră fiind clasată pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de mame minore sub 15 ani.

În total, în țara noastră sunt peste 18.000 fete care au devenit mame înainte de a împlini 19 ani. Iar o analiză sociologică prezentată de Salvați Copiii arată că 85% din mamele și gravidele minore abandonează școala.

Am inițiat un amplu proiect de lege pentru protecția și reintegrarea mamelor minore din România împreună cu colega mea Oana Țoiu, proiect care în prezent se află pe circuitul parlamentar. În paralel am introdus un amendament la art. 76 din Legea învățământului preuniversitar (nr. 198/ 2023) prin care am obținut reintegrarea în sistemul educațional a mamelor minore și a elevilor părinți.

Prin această nouă prevedere, elevele care devin mame pe durata studiilor preuniversitare vor putea beneficia în premieră de un sprijin real din partea statului pentru a se reîntoarce la școală si pentru a finaliza studiile gimnaziale sau liceale, dupa caz.

Ministerul Educației ar fi trebuit să înceapă elaborarea unei metodologii specifice pentru educația elevelor gravide și a elevilor părinți în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a legii (septembrie 2023). Doar că ministerul nu face nimic în acest sens, deși au trecut mai bine de 5 luni de când ar fi trebuit să avem aceste norme.

Am transmis o întrebare Ministrei Educației, Ligia Deca, prin care am solicitat informații privind stadiul acestei metodologii, progresul atins până acum și data estimată pentru implementare. Iar răspunsul primit este uluitor. Ligia Deca a decis prin Ordin de Ministru să amâne până la 1 septembrie 2025 redactarea și implementarea metodologiei specifice.

Anual crește numărul de eleve care devin mame în timpul școlii sau liceului și Ministra Educației ignoră cu bună știință o problemă reală a acestei societăți. O astfel de ministră nu are ce căuta în funcție. În țara cu cele mai multe mame minore din UE, nu se poate să amâni 2 ani de zile soluția care le permite acestor eleve să-și termine studiile, să învețe o meserie și să aibă cu ce să-și hrănească copiii ”, declară deputata USR Monica Berescu.

Un raport publicat recent de Asociația Salvați Copiii arată că la nivelul Uniunii Europene, aproape jumătate din nașterile la mame sub 15 ani (45%) se înregistrează în România. Ca și cum asta nu ar fi suficient de grav, 32% dintre mamele minore au menționat că și propriile lor mame aveau sub 18 ani la data primei nașteri. Doar în anul 2022, la nivel național erau înregistrate 7.120 de mame minore, copile care abandonează școala atunci când sarcina avansează sau dau naștere bebelușilor. Iar statul, care ar trebui să le protejeze, le ignoră și le lasă la voia sorții de zeci de ani!

Nimeni dintre cei care au condus România în ultimii 30 de ani, PSD sau PNL, nu a luat măsuri pentru a ajuta acești copii, deveniți părinți mult, mult prea devreme. Statul nici măcar nu are habar câte mame minore sunt cu adevărat în România, fiindcă nu există o bază de date comună la nivel național, în care DGASPC-urile, Ministerul Educației, Ministerul Familiei, DSP-urile, primării și alte autorități locale să introducă datele necesare pentru a crea harta copilelor care au devenit mame înainte să împlinească 18 ani.

Monica-Elena Berescu

Deputată USR, circumscripția nr. 24 Iași

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30