fbpx
 
Oana Ștefania Strâmbu a fost adusă de șeful său, Costel Alexe, în Ministerul Mediului Oana Ștefania Strâmbu a fost adusă de șeful său, Costel Alexe, în Ministerul Mediului

Pilele lui Costel Alexe se calcă pe picioare prin Ministerul Mediului. Ministrul și-a adus și interpusa din proiectul „Trei vipere protejate cu 350.000 de euro”


Un nou succes al Organizației Județene a Partidului Național Liberal - Filiala Iași. Sub înțeleapta conducere a președintelui Costel Alexe, ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, încă patru cadre de nădejde din preajma sa au fost angajate în instituția de la București, cu scopul propășirii țării. Plus un proaspăt pensionar din Serviciul Român de Informații Iași. Cel mai probabil, pentru a combate dezinformarea rusească imperialistă care l-a acuzat pe Alexe că taie păduri.

Contract supraevaluat din fonduri europene

Din 30 iunie, consilier în Minister a devenit o mai veche cunoștință a ministrului Alexe. Este vorba de ieșeanca Oana Ștefania Strâmbu (33 de ani). Echipa REPORTER DE IAȘI a scris, în 2015, despre o afacere din bani publici, extrem de dubioasă, pe relația Alexe-Strâmbu.   

Asociația Help People and Nature, o asociație înființată în 2011 de Alexe și soția sa, prinsese un proiect din fonduri europene în valoare de 1,65 milioane lei (circa 350.000 de euro). Obiectul era protejarea habitatului dintr-o arie protejată de lângă Iași, cap de afiș fiind o specie de vipere. 1 milion din suma de mai sus au fost pentru achiziții, cea mai mare parte ajungând, prin atribuire directă, la colegi de partid ai lui Alexe.

Cel mai mare tun, însă, a fost dat printr-o firmă deținută de Strâmbu. O firmă nou înființată de aceasta a primit 246.000 de lei pentru furnizarea de materiale de informare. Un calcul al echipei REPORTER DE IAȘI estima că acestea au avut un cost total de circa 65.000 de lei, în timp ce suma plătită de asociaţie către Strâmbu a fost de 246.000 de lei. La finalul proiectului, reprezentanții asociației au recunoscut că au depistat doar trei vipere.

Strâmbu a fost membru al Asociaţiei Tinerilor Ieşeni, la care acelaşi Alexe a fost membru fondator şi preşedinte.

În declarația de avere, femeia a menționat suma de 24.000 de lei încasată în  calitate de angajată a unui cabinet parlamentar, fără a menționa numele acestuia.

A dat, dar a și luat

În 2019, consilierul județean PNL Iași Marius Dănuț Minea a făcut înconjurul presei românești după ce, cu o avere de doi lei, a împrumutat PNL cu 1,14 milioane lei pentru cheltuielile de la alegerile europarlamentare. REPORTER DE IAȘI a dezvăluit ulterior schema care a stat la baza situației de mai sus: fusese formată o piramidă de „împrumutători” (mare parte peneliști) către Minea care a donat, apoi, cei 1,14 milioane lei adunați către partid. Autoritatea Electorală Permanentă a decontat banii către Minea, iar acesta i-a restituit.

Inclusiv pentru aceste servicii aduse partidului, soția lui Minea, Ana Maria, a fost angajată, tot din 30 iunie, consilier la cabinetul secretarului de stat Iulian Octavian Stana. Anterior, ea figura angajată a unui alt cabinet parlamentar, cel al senatorului liberal Iulia Scântei.

Ana Maria și Marius Dănuț Minea

Soția egalului de la Organizația Neamț

În Ministerul Mediului, în calitate de director de cabinet al secretarului de stat Gelu Puiu, a fost angajată, la începutul lunii iunie, soția liderului PNL Neamț, deputatul Corneliu Mugurel Cozmanciuc, fost membru al organizației din Iași, care l-a impus și ca deputat. Roxana Teodora (foto jos) lucrase anterior ca șef al Serviciului Juridic la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică.

Sursa foto: adevarul.ro

Și pe partea de imagine a fost atent Alexe: de la jumătatea lunii iunie, tot la

Cabinetul lui Gelu Puiu, a fost angajat Alexandru Calance, membru al Organizației Municipale PNL și fotograf.

Calance (primul din dreapta) – un selfie pe 9 decembrie 2016, din sediul PNL Iași, în ziua turului doi al prezidențialelor. În mijloc, șeful Alexe

Cei de mai sus se alătură lui Andrei Ștefan Cazacu (foto jos), consilier la cabinetul parlamentar al lui Costel Alexe și fost administrator al unei firme înființate de acesta anul trecut, în Sculeni-Victoria. Acesta a deschis drumul, ajungând consilier în Minister pe 30 decembrie 2019. Costel Alexe a devenit ministru pe 4 noiembrie 2019.  

Până la sfârșitul lunii aprilie, aici a lucrat și Lucian Jugrin, șofer la cabinetul parlamentar al lui Alexe, personaj plantat de șeful său în mai multe funcții bănoase după ce PNL a luat Puterea. 

Jugrin (dreapta), alături de mentorul său Alexe

Hop și Serviciile

Inedită este angajarea, în același Minister, de la sfârșitul lunii iunie, a lui Ștefan Laurențiu Rusu, drept consilier la cabinetul unuia din secretarii de stat.

Conform declarației de avere pe care a semnat-o cu această ocazie, Rusu a menționat că a lucrat anterior la Unitatea Militară 0807, adică Serviciul Român de Informații Iași, loc de unde s-a pensionat. A avut salariul de circa 5.000 de lei pe lună, iar pensia este de aproape 4.000 de lei lunar.

Article image
* Oamenii care stăteau la masă cu ministrul Costel Alexe, primind voturile PNL în Consiliul Local pentru un tun imobiliar de 3 milioane de euro, sunt tot cei care construiesc o pensiune la Bârnova pe terenul aceluiași Costel Alexe. * Coincidență: firma lui Robert Melinte a depus singura ofertă pentru ridicarea pensiunii trecută pe numele lui Ionel Panainte, finul ministrului. * Panainte e simplu registrator la Cadastru, d...
Autor Cezar Moraru Anchete 29 Iulie 2020

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31