fbpx
 
Trei sinecuriști pe filieră PNL: Sorin Georgel Flutur, Cristian Gheorghe Filip și Liviu Gabriel Bulgaru Trei sinecuriști pe filieră PNL: Sorin Georgel Flutur, Cristian Gheorghe Filip și Liviu Gabriel Bulgaru

Noile CA-uri din Primărie: o pradă de 400.000 de euro împărțită de PNL, PSD și PMP. Premiații cei mai fideli iau 20.000 de lei/lună


În ultimul an, în urma unor concursuri-mascaradă, au fost desemnați noii membri din Consiliile de Administrație de la instituțiile subordonate Primăriei Municipiului Iași.

Primarul Mihai Chirica, PNL, PSD, PMP și ALDE și-au plantat oamenii pentru aceste sinecuri valabile patru ani.

Cele mai bănoase CA-uri sunt cele de la Salubris, Servicii Publice și Termoservice: între 5.000 și 8.000 de lei pe lună.

Există cazuri de persoane care au prins câte două CA-uri sau directori cu 20.000 de lei pe lună care nu s-au dat la o parte de la a primi și o asemenea funcție.

Concursuri pentru favorizați

S-a împărțit din nou cașcaval bugetar pe muncă puțină: în ultimul an, au fost organizate concursuri pentru cele 34 de posturi din Consiliile de Administrație (CA) de la Ecopiața, Compania de Transport Public (CTP), Salubris, Servicii Publice (SPI), Citadin și Termoservice – toate, subordonate Primăriei Municipiului Iași.

Mandatele au o durata de 4 ani, iar membrii acestor CA-uri îndeplinesc simple formalități, votând periodic propunerile conducerilor executive ale societăților. În fapt, pentru toți aceștia, CA-urile sunt o ocupație din domeniul „și altele”, fiind angajați, la bază, în alte locuri/pe alte posturi.

Culmea ipocriziei: prin lege, membrii acestor Consilii sunt desemnați prin concursuri organizate de firme de resurse umane, plătite pentru asta cu zeci de mii de lei și obligate să asigure o procedură corectă și neutră. În fapt, de fiecare dată, sunt aleși candidații „care trebuie”, cei doriți de partidele care compun Consiliile Locale și de conducerea Primăriei.

Astfel, a devenit notorie percepția că persoanele membre ale CA-urilor sunt sinecuriști răsplătiți pentru munca de la partid sau în slujba edilului. Și nu pe bani puțini: în unele cazuri, răsplata ajunge la 5.000-6.000-8.000 de lei lunar net.

Recordul, la Salubris

REPORTER a analizat lista celor 34 de membri ai Consiliilor de Administrație (câte cinci la Ecopiața, Termoservice, CTP și Servicii Publice și câte șapte la Salubris și Citadin) de la cele șase subordonate și a descoperit că 19 au fost și în vechiul mandat, iar 15 fac parte din „noul val”.

Sediul Salubris Iași

Conform declarațiilor de avere ale celor care au ocupat aceste posturi în 2022, documente consultate de REPORTER, reiese că veniturile anuale ale membrilor CA-urilor sunt următoarele:

Ecopiața: 18.017 lei (1.500 de lei lunar);

CTP: 44.850 lei (3.737 lei lunar);

Servicii Publice: 71.237 lei (5.936 lei lunar);

Salubris: 95.472 lei (7.956 lei lunar);

Citadin: 37.704 lei (3.142 lei lunar);

Termoservice 62.121 lei (5.176 lei lunar).

Filierele de partid

Din partea liberalilor, REPORTER a identificat membri notorii ai acestei formațiuni, cum ar fi consilierul județean Sorin Georgel Flutur, șef în CFR Călători (Ecopiața), fostul șef de la AFIR, specialist în agricultură, Liviu Gabriel Bulgaru (Citadin) sau din linia a doua – Ioan Doboș, secretar trezorier Biroul Politic Local (Servicii Publice), Ionuț Silviu Tiron, fost membru Biroul Politic Local (Salubris) și Gheorghe Cristian Filip (Termoservice), ultimul membru al filialei Valea Lupului.

PSD îi are în aceste structuri pe Nicolaie Mîndrilă, fost candidat la Consiliul Local în 2016 (Ecopiața), Mirela Trufanda (CTP), Ion Huțanu (Servicii Publice), Claudiu Narcis Sauciuc (Salubris). Pe aceeași filieră a ajuns la CTP fostul director al Finanțelor ieșene, Ioan Grigoriu, în prezent pensionar.

Există și o categorie care provine din administrație, pe filiera municipalității, dar a cochetat și cu politica: Gabriel Teodorescu PSD/director în Primărie (Servicii Publice), Cătălin Laurian Bejan PSD/fost asociat într-o firmă cu actualul prefect PSD Bogdan Cojocaru/șef serviciu în Primărie, Cristina Petronela Bălan (fostă Albișteanu) PSD/șef serviciu Direcția Fond Locativ.

Cătălin Bejan

PMP, care este aliata PNL în Consiliul Local, l-a desemnat pe Andrei Racoți la Ecopiața. Neclară este proveniența lui Mihai Profire, cadru didactic la Universitatea Tehnică și patronul firmei la care lucrează consiliera locală Camelia Ciornia și soțul ei: acesta a prins un loc în CA-ul de la Salubris.

Și ALDE, pe filiera fostului viceprimar Radu Botez, are un astfel de mandat, pentru Cristina Răuțu, la CTP.

Încrucișarea bugetară

La fel de mulți, dacă nu mai mulți decât politrucii, în CA-uri sunt angajați din administrație, desemnați să mai facă un ban ușor în schimbul fidelizării față de șefi. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este Vasile Tiron, șef de serviciu în Primărie, pensionar special și însoțitor al primarului Mihai Chirica la foarte multe dintre aparițiile publice ale acestuia. Tiron face parte din CA-ul de la Termoservice, dar prezența sa în astfel de structuri reprezintă o tradiție îndelungată.

Pe această listă se mai află Petru Dumitru Tomorug la CTP (fost director în Primărie, în prezent pensionar) și Ioana Marinela Turtă, secretara primarului Chirica, la Servicii Publice (în trecut, a fost în CA la Ecopiața).

Vasile Tiron și Mihai Chirica

Există și categoria de directori/șefi de serviciu din subordonate care au ajuns (fie acum, fie în trecut și au fost reconfirmați pentru 2023-2027) în CA-uri de la alte subordonate: Alin Aivănoaei de la Termoservice la Servicii Publice, Cătălin Neculau de la Salubris la Citadin, Kristian Bârzu de la Citadin la Termoservice, Maria Gheorghiu și Cătălin Ioan Iorga de la Citadin la Salubris. În calitate de directori, Aivănoaei și Neculau au venituri de peste 20.000 de lei lunar net.

Misterioșii tehnocrați

REPORTER a catalogat și o serie, minoritară, de persoane fără legături aparente cu nici una dintre categoriile de mai sus. Până la proba contrarie par tehnocrați, tineri, care într-un fel sau altul au trecut de furcile caudine ale nepotismului sau, poate, au fost susținuți de partide fiind membri de mic rang: Viviana Podianu și Mihai Afrăsînei (Ecopiața), Claudiu Cătălin Bălan (Salubris), Andrei Gazea și Adrian Gigi Postolache (Citadin). Prima este expert contabil, al doilea cadru didactic la Universitaeta ”Alexandru Ioan Cuza”, al treilea angajat al unei firme de distribuție antiderapante, al patrulea cadru didactic asociat la Universitatea Tehnică, iar al cincilea, angajat al unei corporații care oferă sisteme integrate de plăți.

Andrei Gazea

Nu în ultimul rând, există câteva situații în care în CA-urile unei subordonate se află directori actuali sau din trecut ai respectivei societăți: Mihai Teodorescu (fost director general), Kristian Bârzu (director tehnic) și Maria Gheorghiu (director economic) în CA de la Citadin și Ema Maria Dominte (director economic) la Termoservice.

CA Ecopiața: Viviana Podianu, Sorin Georgel Flutur, Mihai Afrăsînei, Andrei Racoți, Nicolaie Mîndrilă.

CA CTP: Laurian Cătălin Bejan, Ioan Grigoriu, Cristina Răuțu, Petru Dumitru Tomorug, Mirela Trufanda.

CA Servicii Publice: Gabriel Teodorescu, Alin Aivănoaei, Ion Huțanu, Ioana Marinela Turtă, Ioan Doboș.

CA Salubris: Cătălin Claudiu Bălan, Cristina Petronela Bălan, Cătălin Ioan Iorga, Mihai Profire, Claudiu Narcis Sauciuc, Ionuț Silviu Tiron, Maria Gheorghiu.

CA Citadin: Kristian Bârzu, Liviu Gabriel Bulgaru, Andrei Gazea, Maria Gheorghiu, Cătălin Neculau, Adrian Gigi Postolache, Mihai Teodorescu.

CA Termoservice: Cristina Petronela Bălan, Kristian Bârzu, Ema Maria Dominte, Gheorghe Cristian Filip, Vasile Tiron.

Article image
Nepotismul a creat în Primăria Iași problema clasică în organizațiile în care toți sunt rude: „Nu te poți certa cu nimeni, că poate fi soțul cuiva aflat mai sus în ierarhie”. Astfel, eficiența scade. Secretara primarului, Ioana Turtă, a evoluat spectaculos pe scara socială: e și membru CA la Ecopiața, iar din 2017 și-a angajat soțul la Servicii Publice. Cel mai mare clan este al fostei directoare de la SPI: Luminița Sălcean...
Autor cristi tanasa Administratie Locala 25 August 2020

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31