fbpx
 
Lacul de acumulare Rediu (Sursa: Facebook) Lacul de acumulare Rediu (Sursa: Facebook)

Planul salbei de lacuri din jurul Iașului s-a înecat la mal. Familia Adăscăliței pierde iazul de la Rediu și atacă în valuri decizia


O licitație a Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad pentru concesionarea lacului de acumulare de la Rediu se transformă într-o telenovelă juridică, cel mai recent spiritele fiind inflamate de o societate patronată de fiul fostului deputat PSD Constantin Adăscăliței. Firma a pierdut de două ori licitația, iar acum a contestat rezultatul la instanță. A pierdut pe fond, dar a depus apel, procesul urmând a fi reluat în această lună.

Prima încercare, anulată

În decembrie 2021, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad (ABA) a organizat prima licitație pentru concesionarea celor circa 17 hectare de luciu de apă reprezentând lacul de acumulare de la Rediu, societatea câștigătoare urmând să îl folosească pentru activități de piscicultură.

Printre firmele înscrise s-a numărat Enpi Lake Fishing SRL, patronată de unul dintre fiii fostului deputat PSD Constantin Adăscăliței. Sub brandul Enpi, familia Adăscăliței derulează de mai mulți ani o activitate similară la Aroneanu, pe Lacul Dorobanț.

Lacul Dorobanț (Sursa: Facebook)

Comisia de licitație a decis că procedura a fost câștigată de firma Art Construct Grup SRL, o societate din București care urma să achite către ABA 2.567,43 lei pe lună. Au fost depuse, în total, cinci oferte, Enpi clasându-se pe locul doi.

Vrea eliminarea cifrei de afaceri

În mod ciudat, licitația a fost anulată, iar în martie 2022 a fost reluată de la zero, prețul de începere fiind de 0,011 lei/mp/lună. Punctajul final urma, însă, a fi întocmit și pe baza altor criterii, cum ar fi capacitatea economico-financiară a ofertanţilor sau atenția acordată protecţiei mediului înconjurător.

De data aceasta au fost depuse patru oferte, din care trei admisibile, ordinea punctajelor indicând din nou pe primul loc firma Art Construct Grup, în timp ce Enpi a căzut pe locul 3. De data aceasta, Art Construct s-a angajat să achite 3.765,56 lei/lună.

Nemulțumită de rezultat, firma familiei Adăscăliței l-a contestat la Tribunal și au cerut anularea acestuia. În acțiune, reprezentanții Enpi au solicitat, în subsidiar, eliminarea din caietul de sarcini a prevederii referitoare la criteriul ce are în vedere cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani și reevaluarea ofertei Enpi. Firma a atacat acest criteriu deoarece acesta a fost cel care i-a scăzut punctajul la 80,50, față de 99,87 pentru Art Construct Grup și 95,38 pentru ocupanta locului 2 (Geolor Stone SRL).

Cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani a Enpi a fost de 82.069,67 lei ceea ce i-a adus un punctaj de 0,51, în timp ce rivalele au avut media cifrei de afaceri pe ultimii 3 ani 3.245.169,00 lei obţinând un punctaj de 20,00 de puncte (Art Construct), respectiv 2.810.441,00 lei obţinând un punctaj de 17,32 puncte (Geolor Stone). De precizat că ponderea acestui criteriu a fost de 20% din total.

„Dacă are bani, să achite mai mult”

Argumentul principal al Enpi pentru anularea criteriului cifrei de afaceri a fost că „astfel, chiar în condiţiile unei cifre de afaceri inferioare celei ale societăţii declarate câştigătoare, subscrisa a ofertat un preț al chiriei superior, însă ajunge a câştiga societatea care practic nu-și utilizează de o manieră efectiva așa zisul potenţial economic (cifra de afaceri superioară). În concret, chiar cu o cifră de afaceri superioară, această societate nu înțelege să-și aloce resursele spre a oferi un preț al închirierii superior.”

Constantin Adăscăliței (dreapta) și fiul său Constantin Junior (stânga), asociat la Enpi Lake Fishing SRL

Atât ABA, cât și societatea Art Construct Grup au cerut judecătorilor respingerea acțiunii, motivul principal fiind acela că licitația s-a derulat prin legislaţie specifică, şi anume un Ordin al Ministerului Apelor și Pădurilor care prevede drept condiție de eligibilitate ca participanții să aibă cifra de afaceri aferentă anului fiscal anterior licitaţiei suma minimă de 15.000 de euro.

Judecător: „Autoritatea să fie interesată de soliditatea financiară”

Completul de judecată a respins ca inadmisibilă solicitarea Enpi de eliminare din caietul de sarcini a prevederii referitoare la criteriul privind cifra medie de afaceri, „în condiţiile în care capacitatea economico-financiară a ofertanţilor este unul din criteriile de atribuire prevăzute de art.340 din OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ, criteriul reprezentând doar 20% din punctajul total, iar media cifrei de afaceri pe ultimii 3 ani nu a fost limitată la un minim valoric.”

De asemenea, a fost respins și argumentul Enpi conform căruia cifra de afaceri ar fi trebuit să se raporteze exclusiv la activitatea de piscicultură, judecătorul afirmând că ”autoritatea contractantă trebuie să fie interesată de soliditatea financiară a adjudecatarului (indiferent dacă acesta activează sau nu, în mod exclusiv, în domeniul pisciculturii) tocmai pentru a se analiza oportunitatea posibilităţii implementării şi derulării proiectului în condiţii de stabilitate financiară predictibilă.” În plus, Art Construct Grup are o mare experienţă în activitatea de acvacultură şi pescuit, activând în acest domeniu încă din anul 2016.

Enpi a contestat decizia de la Tribunal, procesul urmând a fi reluat în această lună, la Curtea de Apel Iași.

Article image
Nouă muniție pentru pesediști: în 2015, pe vremea când era deputat al acestui partid, ieșeanul Constantin Adăscăliței a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA). După mai mult de patru ani de procese, Adăscăliței a fost achitat definitiv la începutul acestei luni. PSD și Adăscăliței pot striga acum că DNA i-au prigonit în scop politic, mai ales că procurorii au menționat că au beneficiat de sprijin d...
Autor cristi tanasa Anchete 14 Octombrie 2019

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31