fbpx
 

Perpetuarea sărăciei, exemplul Probota: unul din patru tineri nu muncește și nu învață


Ajutoarele sociale şi lipsa de educaţie au pustiit satele şi au afectat Produsul Intern Brut. Peste o treime dintre angajatori spun că le este dificil să găsească un angajat cu studii medii, se arată într-un sondaj recent. O posibilă explicaţie: unul din patru tineri cu vârsta între 16 şi 30 de ani nu urmează vreo formă de învăţământ şi nici nu lucrează. REPORTER DE IAŞI a mers într-o comună din judeţ: tinerii, câţi au mai rămas, preferă să lucreze cu ziua, fără acte, şi să bea la bar.

 

Mai multe studii făcute la nivel naţional arată cu unul din patru tineri cu vârsta între 16 şi 30 de ani nu urmează vreo formă de învăţământ şi nici nu lucrează. Cifrele sunt îngrijorătoare, iar cauzele acestei situaţii sunt multiple. REPORTER DE IAŞI a fost într-o comună ieşeană pentru a vedea dacă acest procent se aplică şi în judeţul nostru: nu am ales una din zona metropolitană, dar nici foarte departe de oraş.

Populaţie îmbătrânită

La Probota, dintr-o populaţie de 3.486 de locuitori, câţi sunt trecuţi în actele primăriei, 525 sunt copii care urmează o formă de învăţământ, iar 1.490  pensionari. Mai bine de 57% din populaţie este reprezentată de copii şi bătrâni. Populaţia activă a comunei este de 1.471 de persoane.

„Comuna este foarte îmbătrânită. Mulţi tineri au ales să se mute în altă parte, unde găsesc cu uşurinţă locuri de muncă. Riscăm ca în câţiva ani să nu mai aibă cine să muncească“, spune primarul comunei, Constantin Zamisnicu.

Din populaţia activă, aproximativ 250 de persoane sunt plecate la muncă în străinătate, iar 173 beneficiază de venitul minim garantat. Numărul celor care lucrează cu un contract de muncă în Iaşi sau în altă parte este de aproximativ 800. Mai sunt aproximativ 250 de persoane care nici nu beneficiază de un ajutor de la stat şi nici nu lucrează cu forme legale.

Cu alte cuvinte, aproximativ 500 de persoane locuiesc în Probota, nu învaţă şi nici nu muncesc. Din totalul acestora, tinerii cu vârsta între 16 şi 30 de ani reprezintă aproximativ 60%, adică aproximativ 300 de persoane. Rezultă că 20% dintre tinerii între 16 şi 30 de ani din Probota nu urmează vreo formă de învăţământ şi nici nu lucrează cu contract. Procentul este apropiat de media la nivelul ţării.

 

Crâşma din Probota: la tejghea e înghesuială mai mare ca la muncă

 

Muncesc cu ziua, când vor

Mulţi dintre aceşti tineri fie lucrează pământul pe care îl are în proprietate familia, fie merg şi lucrează cu ziua.

Nicolae Robu este unul dintre aceşti tineri. Are 23 de ani, a renunţat la şcoală, dar nu primeşte vreun ajutor social. „E plecat cu fratele său (n.r. – Dragoş, în vârstă de 17 ani) la strâns lucerna. Noi avem nişte teren. Munceşte şi el cum poate. Mai merge prin sat pe la oameni“, ne explică Mariana, mama acestuia.

În aceeaşi situaţie cu Nicolae este şi Lucian Harnagea. El are 20 de ani şi a renunţat şi el la şcoală. Nu ia nici şomaj şi nici ajutor social. „Am mai fost plecat pe-afară pe la muncă. E foarte greu cu banii. Ziua de muncă se plăteşte cu 70-100 lei. Muncesc şi eu atâtea zile cât să-mi strâng banii de care am nevoie“, zice Lucian.

 

Casa familiei Robu: fiul Marian are 23 de ani şi un viitor incert

 

La crâşma din sat

Pe mulţi dintre aceşti tineri îi găseşti la una dintre crâşmele din comună. Aproape de postul de poliţie, fie zi sau noapte, tinerii pierd şi ore întregi cu o sticlă de bere în faţă. „Pe-aici îşi fac veacul. Eu chiar mă întreb de unde au bani dacă nu muncesc. Lumea în sat se plânge că nu prea vor să vină să lucreze cu ziua. Pretenţiile lor sunt foarte mari, dar de muncit mai puţin. Cred că acel ajutor social e o mare greşeală. Iau câteva sute de lei fără să facă nimic. Mai merg câteva zile la muncă şi strâng un salariu pentru care eu, de exemplu, muncesc de dimineaţa până seara“, zice Angela Costăchescu, anagajată la barul aflat în apropierea postului de poliţie.

Asistaţii sociali, puşi la muncă

Primarul din Probota susţine că beneficiarii venitului minim garantat prestează ore de muncă pentru cei 300-400 lei pe care îi primesc drept ajutor din partea statului. „Beneficiarii Legii 416 au şi obligaţii. Aceştia prestează orele lunare stabilite. Curăţă taluzurile, cursurile de râuri, plantează pomi, curăţă rigole. Am avut în 2017 două dosare suspendate din cauza neprestării lucrărilor, iar anul acesta un caz. Au considerat că ei au un drept fără să aibă vreo obligaţie. Pur şi simplu nu au vrut să muncească. Mi-a spus că pentru o zi de muncă ia 100 de lei şi nu poate veni să presteze pentru comună. Atunci le-am dat posibilitatea să câştige acei bani“, explică primarul Zamisnicu.

„Resursa umană este una de foarte slabă calitate. Am încercat o reconversie profesională, dar degeaba. Unii sunt alcoolici, alţii pur şi simplu nu reuşesc să înţeleagă ce li se cere“, Constantin Zamisnicu, primar Probota

 

Număr record de asistaţi

Fără îndoială, comuna cu cei mai mulţi asistaţi sociali este şi cea mai săracă din judeţ. Potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Iaşi (AJPIS), în Lungani, la o populaţie de 5.881 de locuitori, sunt 441 de asistaţi sociali. În condiţiile în care mare parte din populaţie este de etnie rromă, sunt peste 2.500 de bătrâni şi peste 1.500 de copii. Dacă adăugăm persoanele care primesc şomaj şi alte forme de ajutor, rezultă o populaţie activă de sub 1.000 de persoane, adică aproape 15% din totalul populaţiei.

Număr foarte mare de asistaţi sociali mai sunt la Ţibăneşti – 292 de persoane, însă la o populaţie de 8.263 de locuitori şi Mironeasa – 282 de asistaţi social, la o populaţie de 5.779 de locuitori.

Singura comună din judeţul Iaşi care nu are asistaţi social, potrivit datelor AJPIS Iaşi, este Andrieşeni.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30