fbpx
 

S-a restructurat de toți banii: șase concediați de la Salubris primesc despăgubiri de 70.000 de euro și trebuie reangajați


Instanța a decis că restructurarea invocată de managerul Cătălin Neculau era o formă mascată de a scăpa de angajații incomozi. Alți trei concediați au procesele cu societatea pe ultima sută de metri

 Societatea de salubritate a Consiliului Local (CL), Salubris SA, a pierdut procesul intentat de șase foşti angajaţi disponibilizaţi anul trecut. Printre ei este şi un lider sindical incomod pentru directorul Cătălin Neculau.

Hotărârea nu este definitivă, dar este executorie. Societatea trebuie să le plătească şi salariile pe ultimele 10 luni.

Șase au câştigat, trei încă se judecă

Tribunalul Iaşi a pronunţat o hotărâre în favoarea foştilor angajaţi care au fost disponibilizaţi anul trecut, sub pretextul încasărilor mai mici din cauza pandemiei Covid 19. De la comunicarea către societatea a hotărârii, foştii angajaţi trebuie reîncadraţi imediat pe posturile deţinute anterior.
„Suntem şase persoane în acest proces şi am câştigat astăzi. Din acest moment, societatea trebuie să ne plătească salariile restante pe 10 luni şi să ne repună pe posturi. Hotărârea nu este definitivă, dar este executorie. Asta înseamnă să se pune în executare de îndată. Dacă la apel societatea câștigă, trebuie să avem o sentinţă definitivă”, ne-a declarat Nora Rugină, fost lider de sindicat la Salubris.

Cătălin Neculau mai mult a păgubit Salubris decât a economisit prin decizia de a face concedieri: despăgubirile depășesc salariile

Scăderea încasărilor, motiv inventat

Salariile medii nete lunare ale celor șase angajaţi sunt de 3.300 de lei, la care se adaugă impozitele. Fiecare salariu brut este de 5.500 de lei, în medie, astfel că directorul Cătălin Neculau, care a semnat anul trecut disponibilizările pentru că a susţinut că sunt încasări mai mici, trebuie să plătească acum 330.000 de lei, aproape 70.000 de euro.
„Am câştigat arătând judecătorilor că scăderea încasărilor a fost un motiv inventat. Documentele depuse au arătat că nu este aşa”, ne-a mai spus Nora Rugină.
În afară de acest proces, Salubris se mai judecă şi cu alţi trei foşti angajaţi disponibilizaţi tot anul trecut, dar acţiunea nu este încă finalizată.

A evitat plata compensațiilor pentru concediere colectivă

În mai anul trecut, invocând probleme financiare generate de pandemia de coronavirus, directorul Cătălin Neculau a trimis preaviz de concediere către 26 de angajaţi, anunţînd 3 valuri de restructurări ce urmau să afecteze 78 de persoane.
Cele 26 de preavize au fost către membri ai personalului TESA. Ulterior au fost concediaţi şi şoferi, dar, pentru a nu se ajunge la concediere colectivă, pentru care trebuiau plătite compensaţii, totul s-a făcut în trei valuri.

Salubris nu emisese factura lunară către Primărie, în contul spălării străzilor, pentru a putea justifica scăderea veniturilor

N-a emis facturi ca să invoce scăderea veniturilor

Directorul Cătălin Neculau a menționat oficial o scădere cu 30% a veniturilor societății în lunile martie și aprilie, din cauza reducerii cu 18-24% a activității. Lidera de atunci a Sindsal, sindicatul Salubris, Nora Rugină, a  demonstrat în instanţă că scăderea de venituri a fost inventată, fiind de proporții mult mai mici.
Cu ajutorul conducerii Primăriei Iaşi, conducerea Salubris a făcut un artificiu de calcul: în mod curent, ponderea încasărilor pentru servicii prestate către Primărie era de 25% din veniturile lunare. În luna aprilie, nu a fost emisă această factură către Primărie, până la finalul lunii, cum era procedura uzuală. În acest fel, la calculul pe aprilie, a lipsit o sumă importantă din veniturile Salubris.
REPORTER DE IAŞI l-a contactat pe Cătălin Neculau, pentru a-l întreba dacă şi când îi reangajează pe cei care au câştigat procesul. Nu a răspuns apelurilor telefonice.

Article image
Un fost angajat al Salubris SA, firma de salubritate a Consiliului Local Iași, și-a dat în judecată angajatorul pentru că aceasta i-ar fi atașat la dosar o fișă de evaluare falsificată, cu un calificativ mai slab decât cel primit inițial. Acesta a prezentat probe în instanță și judecătorii au trimis totul la Parchetul de pe lângă Judecătorie, ca să fie cercetat falsul. Omul cere și daune: 50.000 de lei pentru înlocuirea cal...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 10 Decembrie 2020

Article image
Conducerea Salubris a trimis la 26 de angajați TESA notificări de preaviz pentru concediere. Restructurarea este una consistentă, afectând circa 15% din personalul de la Birouri.
Autor Iulian Mofteescu Anchete 15 Mai 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: