fbpx
 
Pe ce aruncă banii Apreotesei: Ateneul a dat 6.000 de euro pe două cărți „în circuit închis” scoase la prietenul Daniel Corbu. Achiziții la prețuri duble

Pe ce aruncă banii Apreotesei: Ateneul a dat 6.000 de euro pe două cărți „în circuit închis” scoase la prietenul Daniel Corbu. Achiziții la prețuri duble


* Regula la Ateneul Tătărași: banii nu sunt o problemă. Un birou de traduceri a primit tarif dublu față de prețul pe care îl afișează chiar pe site-ul propriu
* Andrei Apreotesei a dat 80 de lei/bucată pe un volum de proză care nu se găsește nicăieri
* Tirajul anunțat: 300 de exemplare. Prețul plătit este uriaș
* Directorul de la Ateneu și-a făcut măști personalizate, pentru că obrazul subțire cu cheltuială se ține
* Un ventilator costă 870 de lei, la Ateneu e aproape 1.650 de lei. Un calorifer e 500 de lei pe piață, la Ateneu costă 1.200 de lei

 Ateneul Național Iași a cheltuit sute de mii de lei în 4 luni pe cumpărături mărunte prin achiziții directe. Managerul plătește servicii de pază la cinematografele care stau închise de 3 ani, iar la alte produse și servicii prețurile sunt duble față de cele de pe piață.

Lista de cumpărături cuprinde măști personalizate, traduceri, calorifere, sisteme de supraveghere, uși armonice la prețuri umflate, cărți comandate exclusiv pentru instituție, care nu se găsesc nici măcar în biblioteci.

Contracte pentru paznici și sisteme de securitate

De la începutul anului, Ateneul Național din Iași a cumpărat, în total, șase pachete de servicii de pază în post fix. Trei dintre acestea au fost pentru sediul Ateneului, celelalte trei pentru Cinema Victoria. În total, instituția a cumpărat de la MTS Securitate (Molid) aproape 6.000 de ore de pază, cu 18,15 lei/oră (fără TVA). Valoarea contractelor este de peste 100.000 de lei (fără TVA).
Directorul instiuției, Andrei Apreotesei, a explicat că Ateneul nu are personal angajat și paza asigurată este în regim non-stop, fiind făcute contracte lunar sau la două luni.
Tot pentru securitate, Ateneul a cumpărat și două sistem de supraveghere video de 5.477 de lei (fără TVA), respectiv 3.216 lei (fără TVA), de la Molid Tehnic Service. Un sistem are DVR cu 4 camere, celălalt cu două camere. Acestor achiziții li se adaugă și cumpărarea directă a unei porți antifurt cum sunt cele de la magazine, pentru care Ateneul a plătit 4.000 de lei (fără TVA).

Prețul real al unui ventilator, fix cum l-a cumpărat Ateneul, este de 877 lei. Apreotesei a plătit dublu

Preț dublu la traduceri

Prețul plătit prin SICAP pentru traduceri de pagini în engleză sau franceză de către Ateneu a fost dublu decât cere pe piața liberă chiar firma care a câștigat achiziția. Pe 27 aprilie, Ateneul a cumpărat servicii de traducere scrisă română-engleză și română-franceză cu 48 de lei pagina, pentru 117 pagini (total 5.616 lei), de la Excelentia SRL.
Pe site-ul firmei, prețul afișat pentru traduceri în engleză și franceză este de 25 de lei/pagina. Pe 5 mai, Ateneul a cumpărat același serviciu, doar pentru engleză: 36 de pagini, la 55 de lei pagina (1.980 de lei fără TVA).
„Nu am o explicație pentru această diferență de prețuri. Eu nu sunt membru al echipei care face achizițiile, doar semnez”, a precizat directorul Ateneului Național, Andrei Apreotesei.

Totul este mai scump la Ateneu

O achiziție mică este ce a a unor calorifere portprosop, pentru baie, dar prețul la care s-a semnat contractul atrage atenția. Sunt două radiatoare din inox cu 500/900 mm, care se vând pe piață cu 500-600 de lei dar care la Ateneu au ajuns să coste 1.000 de lei fără TVA. Sunt fix aceiași parametri, nu e nicio greșeală.
La fel este în cazul unui ventilator pentru scenă, model MF P30, cu 19.200 mc aer/oră. La magazine aparatul este 887 de lei cu TVA inclus, Ateneul l-a cumpărat direct, pe 1 aprilie, cu 1.386 de lei fără TVA.
Instituția a cumpărat și 250 de măști textile, personalizate cu sigla Ateneului, cu prețul de 2.250 de lei fără TVA.

Filomena și Daniel Corbu participă la multe evenimente culturale locale

Din nou bani pentru Ghizdovăț

Firma familiei fostului consilier local PNL Vlad Ghizdovăț continuă relațiile de afaceri cu Ateneul. SC Anthem STP a mai încasat 6.000 de lei pentru o consultanță tehnică. În 2020, aceeași firmă a primit de la Ateneul Tătărași peste 120.000 de lei.
„Nu am date despre ce achiziție este vorba. Sunt lucrări pe care le facem la Ateneu sau la Cinema Victoria”, a spus Andrei Apreotesei.

Ușă armonică, luată cu 50% mai scump

Ateneul Național a achiziționat, tot direct, de pe SICAP, un sistem de ușă armonică din aluminiu. Conform informațiilor de pe SICAP, ușa este integral din aluminiu, având și panelul din același material. Prețul de achiție, detaliat pe componentele sistemului, a fost de 13.242 de lei fără TVA. Din detalii rezultă că este acoperită o suprafață totală de aproximativ 10 mp, fiind solicitată această cantitate de panel.
Reprezentanții unei firme care produce și montează uși din aluminiu, inclusiv modele de lux, cum sunt și cele armonice, ne-au declarat că prețul este pentru o ușă acoperită cu sticlă securizată, cu barieră termică. „Avem uși care acoperă 10 mp, cu sticlă securizată, undeva la 15.000-17.000 de lei cu TVA. Prețul pentru cele cu panel de aluminiu este undeva la 10.000 – 11.000 de lei cu TVA”, spun reprezentanții firmei.

„Nu cunosc prețurile, am semnat și eu ca primarul”, explicația directorului Ateneului, Andrei Apreotesei, când a auzit de valorile duble la care s-au făcut anumite achiziții

Cărți în circuit închis, nu pentru public

Ateneul Național din Iași a comandat două cărți de la Editura Princeps Multimedia. Ambele sunt scrise de preotul Visarion Puiu, dar numai una are efectiv legătură cu Ateneul. Autorul a fost director al Ateneului din Iași în perioada 1945-1947, atunci când a redactat manuscrisul.
Cartea cu titlul „Ateneul Popular din Tătărași – o fortăreață anticomunistă” este o mărturie a vieții culturale a Iașului în primii ani de după război. Cea de-a doua carte, „Flori din grădina Iubirii”, este de negăsit în biblioteci. Nici directorul Ateneului nu știe nimic despre acest volum: „Trei manuscrise ale părintelui Visarion Puiu, fostul director al Ateneului Tătărași, ne-au fost donate de familie, în ideea de a le edita. Două au fost publicate din fondurile noastre. Una dintre cărți este despre Ateneu și perioada petrecută aici, cea de-a doua carte nu o cunosc”, ne-a declarat Apreotesei.

Incredibil: firma Excelentia are afișat pe site-ul propriu prețul de 25 de lei/pagină la traduceri, dar Ateneul le-a plătit mai mult decât dublu: 55 de lei/pagină

30.000 de lei pe cărți: un exemplar costă 80 de lei

Instituția a comandat volumele la editura ce aparține familiei scriitorului Daniel Corbu, care este asociat alături de soție, Filomena. Ambii sunt nelipsiți de la evenimente unde apar primarul Mihai Chirica sau directorul Ateneului, Andrei Apreotesei.
Conform SICAP, portalul achizițiilor publice, „Ateneul Popular din Tătărași – o fortăreață anticomunistă” a avut un tiraj de 100 de exemplare, la prețul de 48 de lei bucata. „Flori din grădina Iubirii” a fost tipărită în 300 de exemplare, la prețul de 80 de lei bucata. În total, Ateneul a plătit direct editurii 28.800 de lei fără TVA.
Conform datelor financiare de pe ultimii ani, cele două cărți comandate de instituția condusă de Andrei Apreotesei sunt la nivelul cifrei de afaceri a editurii pe un an. În 2019, ultimul an raportat la Ministerul de Finanțe, editura lui Daniel Corbu a avut cifră de afaceri de 29.000 de lei.

Article image
 „După ce am pus bustul lui Octavian Goga, decanii facutăților de istorie din țară ne-au felicitat”, afirmă directorul Ateneului Iași, Andrei Apreotesei. Achizițiile n-au fost făcute pe platforma publică, așa cum cere legea Directorul Ateneului Național Iași, Andrei Apreutesei, a cheltuit zeci de mii de lei pentru busturi ale unor personalități. Printre acestea s-a numărat și cel al poetului și politicianului Octavian Goga...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 13 Aprilie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31