fbpx
 
After-school anulat pentru sute de copii de la Hașdeu. „Doamnă director, vă aduc copilul în fața biroului când se termină orele!”

After-school anulat pentru sute de copii de la Hașdeu. „Doamnă director, vă aduc copilul în fața biroului când se termină orele!”


Școala Generală numărul 22 „Bogdan Petriceicu Hașdeu“ din municipiul Iași stă pe un butoi de pulbere după ce directorul instituției de învățământ, Elena Vlasie, a decis să sisteze programul after-school „Școala partener educațional“. Părinții copiilor din învățământul primar sunt disperați pentru că nu au unde să-și lase copiii după terminarea orelor. Inspectoratul Școlar nu se poate implica, iar primarul Mihai Chirica susține că programul ar trebui să continue. Profesorii din învățământul primar de la această școală susțin că directorul este în conflict deschis cu ei și totul ar fi o răzbunare pe aceștia. În aceste condiții, părinții amenință cu proteste și cu lăsarea copiilor în fața biroului directorului.

Școala „Hașdeu”, în centrul unui scandal de proporții

Vlasie: Statul nu avea control asupra banilor

Printr-o decizie dată anul trecut, pe 21 decembrie, directorul Elena Vlasie a decis ca programul „Școala partener educațional“ să fie sistat începând cu data de 14 ianuarie, adică de la reluarea cursurilor.

Vlasie susține că hotărârea este legală și că acest program nu ar respecta mai multe prevederi din Legea Învățământului și din Metodologia de organizare a programelor „Școala după școală“. „În lumina noilor prevederi legale, programul nu era legal și am fost nevoită să-l suspend. Financiar, programul se derula prin Asociația Părinților, care este o asociație privată și statul nu avea niciun control asupra banilor și, ca atare, el trebuie să se deruleze prin intermediul școlii pentru ca prin audit să existe un control al Curții de Conturi“, spune Elena Vlasie.

Decizia a ajuns la cunoștința părinților cu doar câteva zile înainte de reluarea cursurilor, astfel că aceștia au fost puși în imposibilitatea de a găsi un loc unde să-și lase copii până la ora 16.30-17.00, când termină serviciul.

Programul a funcționat în primul semestru

Directorul unității de învățământ susține că programul de „Școală după școală“ ar fi fost legal dacă anul trecut, până în luna martie, ar fi fost depus un proiect la Inspectoratul Școlar pentru a se putea desfășura această activitate în anul școlar 2018-2019.

Chiar și așa, în toamna anului trecut, Asociația de Părinți, cu acordul directorului, a demarat programul „Școala partener educațional“, prin care copiii puteau rămâne după ore la școală, până la ora 16.30-17.00, unde, sub îndrumarea profesorilor desfășurau diverse activități. Părinții plăteau zilnic între 20 și 22 lei, în funcție de clasă, prin intermediul Asociației de Părinți, iar banii ajungeau în conturile profesorilor, care au PFA-uri. O parte din bani, adică 1,5 lei de copil pe zi, ajungeau în conturile școlii.

Directoarea Vlasie, inamicul public numărul 1 la „Hașdeu”

Conflict între director și profesori

Încă din toamnă, directorul Elena Vlasie se află într-un conflict direct cu profesorii de la învățământul primar, după ce aceasta a decis ca bugetul școlii pentru acest an școlar să fie dedicat, în mare parte, corpului A de clădire, adică învățământului V-VIII. Cadrele didactice din învățământul primar o acuză pe Vlasie că a sistat programul „Școala partener educațional“ deranjată că ea nu are nimic de câștigat de pe urma acestuia. „Doamna director desconsideră cadrele didactice de la învățământul primar și a alocat sume foarte mici pentru corpurile de clădire unde ne desfășurăm noi activitatea. Când i-am comunicat nemulțumirile noastre, doamna director a avut o atitudine sfidătoare față de noi“, ne-a spus unul dintre cadrele didactice din învățământul primar.

După ce, la presiunea părinților, a fost început programul de after-school în toamnă, profesorii din învățământul primar susțin că directorul a făcut tot posibilul ca acesta să fie oprit, deranjată că aceștia câștigă niște bani în plus.

„A deranjat-o faptul că noi luăm acei bani prin program. Ne-a spus că școala nu are nimic de câștigat și că totul intră în buzunarele noastre. Noi avem contracte încheiate cu Asociația de Părinți și plătim impozite. În plus, o parte din bani ajung la școală“, ne-a explicat un alt cadru didactic din învățământul primar de la Generală 22.

Decizia care a înflăcărat spiritele

Chirica: Am să discut cu Inspectorul General

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a spus, într-o intervenție la Infinit TV, că școlile au personalitate juridică și fiecare director decide dacă desfășoară program after-school sau nu. „Am vorbit cu inspectorii școlari și am înțeles că decizia de a desfășura acest program ține de conducerea fiecărei școli în parte. Am înțeles că principala problemă este că profesorii ajung să câștige mai mult decât directorii în urma acestor programe. Am să discut cu Inspectorul General de la Inspectoratul Școlar Județean  pentru a găsi o formulă ca acest program de școala după școală să continue“, a menționat Chirica.

Au amenințat că își vor retrage copiii

Nemulțumiți de sistarea programului, un grup de părinți a mers la Inspectoratul Școlar pentru a vedea cum poate fi rezolvată problema. „De la Inspectorat ni s-a comunicat că se va încerca o mediere între director și profesori. Doamna director a fost chemată la Inspectorat, dar aceasta a spus foarte clar că nu mai vrea acel program în școală“, ne-a spus unul dintre părinții care are copilul în clasa I la școala din Tătărași.

Mai mulți părinți au încercat să o înduplece pe directoare, fără a avea însă sorți de izbândă. La o întâlnire cu președinții asociațiilor de părinți din școală, Elena Vlasie a avut un schimb de replici cu o mămică disperată că nu are ce face cu fiica ei după terminarea orelor. „Doamna director, eu vă aduc copilul în fața biroului când se termină orele! Să vă descurcați dumneavoastră! Și așa sunt hotărâți să facă mai mulți părinți“, a spus mama disperată. În loc să încerce să aplaneze conflictul, Elene Vlasie a părăsit întrunirea, spunând că nu are cu cine discuta, punând și mai mult paie pe foc.

În aceste condiții, părinții au amenințat că își vor retrage copiii de la Hașdeu și vor căuta alte școli unde să-și transfere copii.

Au închiriat locuri prin oraș

Puși în fața faptului împlinit, profesorii de la învățământul primar, împreună cu părinții copiilor, au căutat alte locuri unde să meargă cu copiii după ore.

„Noi am găsit să închiriem la Ateneu o sală. Ne-am unit mai multe clase și vom merge acolo să facem after-school. Ne trebuia un loc relativ apropiat de școală pentru a duce copiii. Plătim câte 3.500 lei pe lună. Altă variantă mai bună nu am găsit“, ne-a spus un profesor care are clasa a III-a la Generală 22.

Alte cadre didactice au găsit să închirieze o casă în apropiere de Green Park.

„Am găsit o casă, cu grădină, unde vom putea desfășura și alte activități, când va fi cald. Am discutat cu părinții și aceștia au fost de acord să plătească 35 de lei, de copil, pe zi. Pentru transportul până acolo ne vor ajuta părinții. Trebuia să găsim o soluție“, a menționat un alt cadru didactic din învățământul primar de la „Bogdan Petriceicu Hașdeu“.

Reluat din nou de la toamnă

La ședința cu președinții Asociațiilor de Părinți de la clasele Școlii Generale „Bogdan Petriciecu Hașdeu“, Elene Vlasie le-a spus părinților că din toamnă nu vor mai fi probleme și că programul va fi funcțional. „Săptămâna viitoare vom demara procesul ce presupune analiza de nevoi înscrisă în metodologia programului «Școala după școală». Veți primi niște chestionare prin care să vă exprimați opinia legată de acest proiect. Astfel, vom putea configura proiectul programului «Școala după școală», pe care să-l depunem după 1 martie la Inspectoratul Școlar pentru avizare. Vrem ca totul să fie legal și nimic să nu mai afecteze acest program.”


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31