fbpx
 
Foto: Reuters Foto: Reuters

Tentativă de asasinare a consilierului președintelui Ucrainei


Serghii Şefir, principalul consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a fost vizat miercuri de o tentativă de asasinat, persoane necunoscute deschizând focul asupra maşinii care îl transporta, au comunicat autorităţile şi poliţia ucrainene, citate de AFP, Unian şi Reuters.

„Maşina a fost atinsă de mai mult de zece gloanţe. Şoferul a fost rănit”, a indicat poliţia ucraineană pe Facebook, adăugând că o operaţiune specială este în curs de de desfăşurare pentru capturarea atacatorilor, fiind activat planul „Sirena” pentru situaţii de urgenţă.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 10:00 (07:00 GMT) în apropiere de localitatea Lesniki, în regiunea capitalei Kiev, conform aceleiaşi surse.

Poliţia ucraineană a anunţat miercuri că privilegiază piste politice, în special o tentativă de „destabilizare” a ţării, după un atac eşuat asupra consilierului prezidenţial Serghii Şefir, relatează AFP.

„Trei ipoteze principale" sunt studiate, a declarat şeful poliţiei Igor Klimenko, enumerând pista unui atac legat de „atribuţiile oficiale" ale lui Şefir, cea a unei tentative menite "să facă presiune asupra liderilor" ucraineni şi cea a unei "tentative de destabilizare a Ucrainei".

În acest ultim caz, o „participare a serviciilor speciale străine la atac este o posibilitate", a adăugat Klimenko, referindu-se fără îndoială la Rusia, adversar geopolitic al Ucrainei.

Serghii Şefir, scăpat nevătămat din tentativa de asasinat, a apărut în cadrul unei conferinţe de presă de la Ministerul Interne şi a denunţat o tentativă de a-l "intimida" pe preşedinte.

„Volodimir Zelenski este o persoană cu o voinţă puternică şi nu este intimidat. El a ales calea cea dreaptă şi o va urma", a adăugat el.

Reacţionând la atac de la New York, unde se află în deplasare oficială la Adunarea Generală a ONU, Zelenski a promis „un răspuns puternic" la acest atac şi că va continua lupta „împotriva criminalităţii şi a grupurilor financiare influente", referire la promisiunea sa de a lupta împotriva influenţei oligarhilor.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31