fbpx
 
La trei zile după Paști, statul face cozonaci. Școli și Primării dau milioane de euro pe măști fără să existe pandemie / EXCLUSIV

La trei zile după Paști, statul face cozonaci. Școli și Primării dau milioane de euro pe măști fără să existe pandemie / EXCLUSIV


Stilul românesc: listele de achiziții s-au făcut de acum 1-2 ani, banii europeni s-au disponibilizat prin POIM la începutul acestui an, iar licitațiile efective încep abia în septembrie, când valul pandemic s-a stins

Se cheltuie zeci de milioane de euro pe un singur considerent: UE ne-a dat banii, de ce să nu-i luăm? Niște firme fac profit

O comună cumpără aproape 1.000 de măști pentru fiecare profesor, cât să poarte câte una pe zi timp de 3 ani

Se cumpără nebulizatoare, sute de lămpi UV, zeci de tone de dezinfectant, covorașe, combinezoane, România pare să fie cea mai pregătită țară din lume pentru pandemia din 2023

Haos generalizat. În luna februarie 2022, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), a asigurat semnarea mai multor contracte de finanțare care vizau măsuri de sprijin pentru combaterea pandemiei COVID-19. Zeci de milioane de euro la nivel național, fonduri UE, pentru școlile din comune și orașe, cu precădere pentru achiziția de măști și dezinfectanți.

Cazurile sunt jos-jos în statistici, dar România se pregătește pentru pandemie abia după ce s-a terminat

CJ Prahova stabilește niște recorduri greu de egalat

 La jumătate de an distanță, există trei situații disctincte:
1) Primării comunale care au cumpărat cantități impresionante și cu care încă nu știu ce vor face: la Probota (județul Iași), s-au cumpărat 20.000 de măști pentru cei 24 de adulți ai școlii! Adică, 833 măști de fiecare.

2) Licitații anulate: Consiliul Județean Prahova voia să ia 22.753.584 măști (!) și 541.752 litri dezinfectant pentru mâini. A fost anulată. „Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”, este motivul specificat în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP). „Este în curs de rulare”, a declarat Iulian Dumitrescu, președintele Consiliul Județean Prahova.
3) Proceduri în desfășurare. La Craiova se cumpără peste 6,2 milioane de măști cu o valoare estimată de 1,3 milioane de lei, acesta fiind doar un lot din contractul mare.

Nu sunt îmbolnăviri

Pe 31 august, au fost contabilizate 3.097 cazuri de îmbolnăviri COVID la nivel național, pe 30 august au fost înregistrate 4.046 cazuri, 1.905 pe 29 august, 1.403 pe 28 august și 2.718 pe 27 august, potrivit datelor oficiale furnizate de Ministerul Sănătății.

Carmen Dorobăț, medic la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, a spus că școala va începe fără măști. „Ar putea fi un alt val dacă apare o nouă variantă de virus”, a afirmat Dorobăț.

Aproape o tonă de dezinfectant la Probota

De la micro la macro. În luna februarie 2022, comuna Probota (Iași) a încheiat un contract de finanțare prin POIM în valoare de 237.925 lei. Valoarea estimată a contractului a fost, pe SEAP, de 204.320 lei (TVA inclus), iar valoarea atribuită de 27.144 lei.
Prima constatare: în final, valoarea contractului a fost de doar 11,4% din cel de finanțare.
Cu acești bani, împărțite în trei loturi, s-au luat trei tipuri de produse:
- cu 8.092 lei – măști medicale copii, ambalate câte 50 la cutie, în total 952 cutii. Înmulțind, reiese un număr de 47.600 măști pentru copii

- cu 4.686 lei – 721 cutii a câte 50 măști fiecare pentru adulți, deci 36.050 măști
- cu 10.032 lei – 836 litri soluție dezinfectantă pentru mâini
Total fără TVA – 22.810 lei, cu TVA - 27.144 lei

Procedura este finalizată. „Produsele au fost livrate. Acum trimitem actele pentru decontare, să se facă plățile”, a spus Constantin Zamisnicu, primarul din Probota.

Consiliul Județean Prahova face achiziții în toamna anului 2022 de 12 milioane de euro, aproape cât a dat Maricel Popa pe Spitalul de la Lețcani, care n-a folosit la nimic

Câte 833 de măști de profesor. Schimbă una pe zi timp de 2 ani
Comuna are trei școli. Cu titlu de exemplu, Diana Cuti, responsabilă de achiziții la Primărie, a explicat cum s-a făcut distribuirea materialelor la școala din satul Probota, reședința comunei cu același nume. „În evidențe sunt 20 de cadre didactice, 1 personal auxiliar, 3 personal nedidactic, 14 copii de grădiniță, 57 copii în ciclul primar și 94 în gimnaziu. Acestei școli îi revin 400 de cutii măști adulți, 241 cutii măști copii și 321 litri dezinfectant”, a enumerat Cuti.
Astfel, celor 24 de adulți le revin 400 cutii X 50 bucăți = 20.000 măști. Câte 833 bucăți pentru fiecare. Celor 165 de copii le revin 12.050 măști, câte 73 pentru fiecare.

A doua constatare: cantitățile de materiale sunt impresionante: 833 măști pentru un adult înseamnă câte una pe zi timp de peste doi ani.

„Poate o să mai fie nevoie”

Un alt exemplu: la Șcheia, tot în județul Iași, s-au luat în total 102.350 de măști pentru elevi și cadrele didactice. „Acum nu sunt cazuri, dar poate o să mai fie nevoie”, a spus Dănuț Ababei, primarul din Șcheia.

Valoarea totală a achiziției a fost de aproape 34.000 de lei deși contractul de finanțare fusese de 276.366 lei. S-au luat 1.023 litri de soluție dezinfectantă pentru mâini, 1.068 cutii (a câte 50 măști fiecare) pentru adulți și 979 cutii cu măști (tot câte 50 de bucăți fiecare) pentru copii. Contractele au fost încheiate în iulie, marfa a fost deja livrată.

Constantin Zamisnicu, primarul comunei Probota: „Am cumpărat materialele, acum facem plățile”

Ceplenița: au început achiziția de un an, pandemia s-a terminat, ei continuă
Al treilea exemplu din județul Iași, comuna Ceplenița. Pe SEAP, procedura este încă în desfășurare. Valoarea estimată depășește 1 milion de lei, iar achiziția are în vedere măști, mănuși, dezinfectanți (pardoseli și mâini), covoare antibacteriene, dispensere, nebulizator, porți detecție temperatură.

S-au împărțit în 10 loturi, la fiecare fiind între 8 și 10 competitori. Selecția a fost contestată, au fost cerute clarificări suplimentare. „Cererea de finanțare am depus-o în 2021, contractul de finanțare s-a semnat în februarie 2022”, a spus primarul Dumitru Laiu.

În plină pandemie, 2021 și începutul lui 2022, școlile din Ceplenița nu au beneficiat de aceste materiale. Abia după eliminarea restricțiilor și odată cu scăderea numărului de cazuri, licitația a pornit, însă nu este finalizată.


50 de cutii pline cu 100.000 de măști stau de un an pe holul Primăriei Iași

Primăria Iași are pe hol 100.000 de măști de 2 ani
Definitorii sunt și imaginile suprinse la etajul 1 al Palatului Roznovanu, sediul Primăriei Iași. Un perete întreg a fost acoperit cu cutii pline cu măști. Potrivit etichetelor lipite pe acestea, fiecare cutie mare are 40 de cutii mai mici, fiecare cu câte 50 de măști. Cum pe hol sunt 50 de cuburi mari, rezultă o cantitate de 100.000 măști.

Prahova dă 10 milioane de euro pe măsuri anti-pandemie!

La nivel național, în lotul de contracte semnate în februarie 2022, sunt câteva de ordinul zecilor de milioane de lei.

Județul Prahova: „Consolidarea capacității unităților de învățământ de stat în vederea gestionării crizei”. Valoarea totală: 47.325.572 lei.
Pe SEAP, în descrierea succintă a licitației deschise „Achiziţie materiale de protecţie sanitară şi dezinfectanţi” sunt menționate:
- Măşti de protecţie sanitară 22.753.584 bucăţi
- Dezinfectanţi pentru mâini 541.752 litri
- Dezinfectanţi pentru suprafete 25.080 litri
Cu precizarea: „Vor fi dotate 190 de unități de învățământ cu echipamente de protecție (măști de protecție sanitară, dezinfectanți sanitari) și 90.292 elevi, cadre didactice și personal auxiliar/administrativ vor fi protejate la infectare cu COVID-19”. Nu se cunoaște care a fost suma scoasă la bătaie pentru această achiziție.

Însă, pe 29 iunie 2022, licitația a fost anulată. Ca urmare a unei decizii a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor. „Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”, este mențiunea din SEAP.
Contactat de REPORTER DE IAȘI, Iulian Dumitrescu, președintele Consiliul Județean Prahova, a confirmat anularea procedurii, a adăugat că licitația „este în curs de reluare”, fără a aduce alte amănunte.

Craiova ia măsuri de 41 milioane de lei

Municipiul Craiova: „Măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului în școlile preuniversitare – M.Ă.Ș.T.I pentru Craiova”. Valoarea totală: 41.978.267 lei

Documentația de atribuire a fost urcată pe portalul de achiziții publice la mijlocul lunii august. Valoarea estimată a contractului, acest lot, este de peste 1,3 milioane de lei. În caietul de sarcini, cantitatea de măști este de peste 6,2 milioane de exemplare, destinate copiilor din peste 60 de unități de învățământ preuniversitar. Data de deschidere a ofertelor a fost fixată pe 22 septembrie 2022, deci după începutul anului școlar.

La Constanța se cumpără sute de lămpi bactericide pentru a lupta cu un virus care nu-și mai arată agresivitatea

Constanța se umple de lămpi UV și termoscannere

Municipiul Constanța: „Consolidarea capacității unităților de învățământ preuniversitar de stat din Municipiul Constanța în vederea gestionarii virusului SARS-CoV-2”. Valoare totală: 15.149.691 lei

Una dintre achizițiile pe POIM, transmisă în SEAP, prevedea cumpărarea de dispozitive medicale pentru 92 unități de învățământ preuniversitar: dispensere, lămpi UV pentru dezinfecție, termoscannere. Procedura a fost împărțită în trei loturi. Valoarea totală estimată, fără TVA, a fost de peste 450.000 de lei.
Două loturi – dispensere și termoscannere – au fost anulate. În primul caz, lotul a fost anulat administrativ, în al doilea deoarece au fost depuse numai oferte inacceptabile sau neconforme. În august, s-a semnat un singur contract în valoare de 290.037 lei pentru lămpi UV. „Au fost contractate 1.551 lămpi UV”, a declarat reprezentanta furnizorului, Medical Gazplus din București. În medie, ar reveni câte 16-17 lămpi pentru fiecare dintre cele 92 unități de învățământ.

Dr. Dorobăț: „Dacă nu apare o mutație, nu va fi presiune pe sistemul medical”

Așadar, la doi ani și jumătate de la debutul pandemiei de COVID-19, primăriile comunale și orășenești fie cumpără cantități impresionante de materiale, fie sunt blocate în proceduri. A fost depășit vârful pandemic sau va urma un nou val de îmbolnăviri?

Specialiștii nu se pronunță decisiv în favoarea niciunui scenariu. „Dacă nu apare o nouă variantă, atunci nu ne așteptăm la valuri mari. Vor fi îmbolnăviri comunitare, tratate de medicul de familie sau în spital, însă fără a mai pune presiune pe sistemul medical. Școala va începe fără obligativitatea purtării măștii. Aceasta ar putea reveni doar în condițiile creșterii numărului de cazuri și a intensității. Însă decizia se va lua de la școală la școală de către medicul epidemiolog din Direcțiile de Sănătate Publică”, a precizat dr. Carmen Dorobăț de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

Mulți români au făcut cele trei doze de vaccin și au trecut prin boală, instalându-se imunitatea de turmă

ISU face o achiziție uriașă post-pandemie: 385.000 de viziere, 12 milioane de euro

Unul dintre cele mai mari contracte de finanțare a fost încheiat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). „Creșterea capacității Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru gestionarea situației de urgență provocată de criza sanitară COVID - 19 în cadrul regiunii Nord-Est”, este obiectivul general al proiectului. În cadrul acestuia, ar urma să fie achiziționate:
1. Complet combinezon, inclusiv cu glugă și protecție încălțăminte - 385.000 seturi;

  1. Vizieră de protecție - 385.000 buc;
  2. Mănuși de unică folosință cu manșetă medie - 385.000 perechi;
  3. Mască de protecție de tip FFP2 sau FFP3 - 385.000 buc;
  4. Camere de izolare cu presiune negativă - 12 buc;
  5. Izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targa - 6 buc;
  6. Filtre pentru camerele de izolare cu presiune negativă existente - 33 seturi;
  7. Dezinfectant TP2 pentru dezinfecția de nivel înalt a suprafețelor critice - 525 litri;
  8. Dezinfectant TP2 ultrarapid gata preparat pentru suprafețe și dispozitive - aparate medicale critice – 1.331 litri;
  9. Dezinfectant pentru suprafețe semicritice - 220 litri.
    Bugetul total a fost stabilit la aproape 61 milioane de lei (12 milioane de euro), finanțare integrală UE.

Apogeul pandemiei a fost în ianuarie-februarie

REPORTER DE IAȘI a solicitat IGSU să precizeze care este stadiul implementării acestui proiect, dacă achiziția mai este considerată oportună în actualul context, cu un număr scăzut de cazuri, și care dintre echipamente pot fi folosite și în alte situații de urgență. Până la ora publicării acestui articol, reprezentanții IGSU nu au răspuns.
Ultimul val mare de îmbolnăviri a fost între jumătatea lunii ianuarie și cea a lunii februarie 2022, când numărul zilnic de noi cazuri a fost de peste 10.000, cu vârfuri de 30.000 – 40.000. Pe timpul verii, pe 26 iulie au fost întregistrate peste 12.000 de cazuri. Luna trecută, o singură dată au fost mai mult de 10.000 de noi cazuri zilnic, pe 2 august când s-au înregistrat 11.696. Cea mai mică valoare în august a fost înregistrată pe 28, doar 1.403 de noi îmbolnăviri.

Article image
Comuna ieșeană are proiectul din 2016 În 2022 încă n-are demarată licitația pentru execuție Guvernul a lansat linia de finanțare pe fonduri europene abia în 2020, deși ciclul bugetar începuse din 2014 Jalnic: n-au fost bani decât 10 rețele de gaz comunale în toată țara. 8 ani pentru doar 10 comune! În 2021, Guvernul a mai scos o sesiune pe bani europeni pentru încă 15 comune. Suntem în 2022 și încă nu au licitații pe fi...
Autor Cezar Moraru Reportaje 26 August 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31