fbpx
 
Tsunami de achitări pe prescripție pentru primarul Chirica (Sursa: Facebook) Tsunami de achitări pe prescripție pentru primarul Chirica (Sursa: Facebook)

Marea Achitare pe prescripție: Dosarul Asimionesei-Sărărie e PA! Chirica scapă de acuzații grave. Adomniței, ca și achitat


Recentele decizii ale Curții Constituționale și Înaltei Curți de Casație și Justiție referitoare la prescripție vor șterge cu buretele mai multe infracțiuni din dosare faimoase care au în centru nume cunoscute din Iași.

Beneficiarul principal este fostul președinte al Consiliului Județean, Cristian Adomniței, care avea mari emoții după ce, pe fond, a primit 3 ani de închisoare cu executare. Dosarul său va fi închis.

Altă anchetă, care a ajuns, anul trecut, în atenția opiniei publice – Asimionesei-Sărărie – va fi ciuntită grav: pentru o parte din infracțiuni se va constata prescrierea, iar pentru altele există șanse mari să se întâmple la fel în timpul judecății de la instanțe. Aici beneficiarii sunt unul dintre patronii Bună Ziua Iași și primarul Mihai Chirica.

Cel din urmă pare marele câștigător al ceea ce a fost numit o „amnistie mascată” – în fapt, o nouă dovadă a Statului eșuat România în care politicienii și sistemul de justiție nu au aplicat, timp de patru ani, o decizie din 2018 a Curții Constituționale.

Posibilă declinare DIICOT-alt Parchet

O anchetă de răsunet a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iași are de suferit din cauza noilor calcule de prescripție – perioada în care o persoană poate fi trasă la răspundere penală, momentul zero fiind cel al săvârșirii infracțiunilor. De precizat că prescrierea nu este echivalentă cu nevinovăția.

Surse judiciare au declarat pentru REPORTER că falsul în înscrisuri sub semnătură privată și fals intelectual, de care erau acuzați Claudiu Florin Asimionesei și mama sa, Violeta, precum și alți acuzați din dosar, în ancheta construirii ilegale a unui bloc pe un teren din Sărărie, sunt  infracțiuni care s-au prescris deja.

Pentru aceste fapte, pedepsele maxime potențiale sunt de maximum 5 ani, perioada de prescripție este tot de 5 ani, iar săvârșirea infracțiunilor a avut loc în cursul anului 2016. Aceasta înseamnă că răspunderea penală putea avea loc până în 2021.

Una dintre consecințele limitării infracțiunilor din anchetă ar putea duce  la declinarea acestui dosar la alt Parchet.

Primarul a dat lovitura

În acest caz, în care au mai fost conexate fapte ilegale legate de construirea altor două imobile, este pus sub acuzare și primarul Mihai Chirica pentru omisiunea sesizării și abuz în serviciu. În funcție de momentul la care procurorul consideră că primarul știa de infracțiunile săvârșite de Asimionesei și trebuia să sesizeze parchetul, este nevoie tot de 5 ani ca edilul să scape de acest cap de acuzare.

La fel stau lucrurile pentru abuzul în serviciu: opt ani de la comiterea infracțiunii pentru a se constata prescrierea. De menționat că acest dosar este încă pe masa procurorilor și că, după trimiterea în judecată, urmează un traseu lung: cameră preliminară, fază de contestație, fond și apel.

Chirica va scăpa, în scurt timp și de acuzația de abuz în serviciu din Dosarul Skoda aflat pe rolul primei instanțe, la Judecătoria Bârlad: răspunderea penală pentru faptele sale, incriminate în așa-numitul Dosar Skoda, a expirat în anul 2021.

De asemenea, în funcție de ritmul de judecată, este probabil să nu mai fie judecat în Dosarul Flux, trimis recent la judecată de DNA, pentru infracțiunile de complicitate la fals intelectual și fals intelectual în formă continuată, fapte din octombrie 2018 care se vor prescrie în octombrie 2023. În prezent, acest dosar este în Camera Preliminară și va primi o decizie definitivă în cel puțin doi ani. În această anchetă, Chirica mai este acuzat și de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, pentru această infracțiune prescrierea urmând să aibă loc în 2026.

Nichita și Zapodeanu stau la pândă

Marele pot după deciziile de la București l-a tras, însă, fostul președinte al Consiliului Județean, Cristian Adomniței și alți acuzați din dosarul instrumentat de DNA în care au fost trimiși în judecată în 2015. În 2020, Adomniței a fost condamnat în acest dosar, pe fond, la 3 ani și două luni de închisoare cu executare pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual.

Cum perioada de comitere a infracțiunilor a fost martie-aprilie 2015, iar pedeapsa maximă pentru cele două fapte este sub 5 ani de închisoare, răspunderea penală a lui Adomniței a încetat în martie-aprilie 2020.

Aflat în apel la Galați, acest dosar va fi închis, cel mai probabil, pentru toți inculpații, inclusiv pentru cei cu prescriere a faptelor la opt ani.

Cristian Adomniței

Surse judiciare afirmă că există posibilitatea constatării prescrierii și în Dosarul Amanta în care fostul primar Gheorghe Nichita a fost condamnat definitiv, în august 2022, la 5 ani de închisoare cu executare. Pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție a ajuns deja, zilele trecute, un recurs în casație formulat de Nichita, aceasta fiind o cale extraordinară de atac.

Foarte probabil, se va închide și dosarul omului de afaceri Ioan Zapodeanu condamnat la 4 ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și spălare de bani, în formă continuată. Faptele au avut loc în 2010, iar prescrierea, conform noilor calcule, a avut loc în 2018.  

Article image
Un complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, ieri, prin sentință definitivă, să mențină o amendă de 10.000 de lei pe care primarul Mihai Chirica a primit-o, la începutul anului 2020, din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Cu câteva luni înainte, Chirica făcuse declarații catalogate de Consiliu ca având „conținut rasist expres și accentuat”.
Autor cristi tanasa Reportaje 20 Octombrie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: