fbpx
 
Scandalul de la adăpost: le-a fost pusă Luminiţa în ochi

Scandalul de la adăpost: le-a fost pusă Luminiţa în ochi


Demnitatea unor oameni, călcată în picioare de conducerea unei instituţii publice. 11 beneficiari ai Adăpostului „Dumitru Mangeron” au fost interogaţi două ore de şefa Direcţiei de Asistenţă Comunitară, Luminiţa Munteanu. Aceasta s-a arătat deranjată de faptul că aceştia au semnat o petiţie prin care reclamau condiţiile din adăpost. Unul dintre cei chemaţi a fost obligat să semneze un angajament prin care promite să nu mai facă plângeri.

 

Directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi, Luminiţa Munteanu, continuă să se comporte abuziv în relaţia cu beneficiarii din Adăpostul „Dumitru Mangeron“. La sfârşitul lunii martie,11 dintre aceştia au fost aduşi cu un microbuz al instituţiei şi ţinuţi aproape două ore pentru a explica de ce au semnat o petiţie şi de ce au stat de vorbă cu un ziarist de la REPORTER DE IAŞI despre problemele din adăpost.

 

„Ne-a pus să punem telefoanele pe hol”

„La început, doamna Munteanu ne-a pus să punem telefoanele pe hol, pentru că a zis nu vrea să fie iar înregistrată şi să mai apară probleme. Pe urmă ne-a vorbit despre o petiţie colectivă, primită pe data de 21 martie, în numele a 11 beneficiari din Mangeron, şi ne-a spus că a decis să ne cheme pe toţi la sediu şi să discutăm despre asta. Un tânăr a fost chestionat într-un mod abuziv de ce a semnat acea petiţie. «Cine ţi-a zis să semnezi petiţia? Tu ştii care este adevărul?», i-a spus doamna pe un ton ridicat, iar băiatul s-a speriat“,  explică unul dintre beneficiarii Adăpostului „Dumitru Mangeron“.

Directorul le-a cerut beneficiarilor să nu mai semneze vreo petiţie care i-ar putea crea probleme. „Doamna Munteanu ne-a zis că putem face câte plângeri vrem, dar mai întâi să ne adresăm conducerii şi pe urmă să ne plângem la Prefectură sau în altă parte. «Plângerile acestea ajung la Prefectură şi îmi dau bătăi de cap. Sunt probleme aşa de mari încât să ajungeţi la Prefectură să faceţi plângeri?!», ne-a zis doamna director, după care ne-a transmis că, dacă nu ne place în adăpost, suntem liberi să plecăm, nu să facem tot timpul plângeri. De parcă noi am ajuns în acel adăpost pentru că ne era prea bine în altă parte“, adaugă o altă locatară de la Mangeron.

 

Aparent o persoană jovială, Munteanu se transformă într-un zbir în spatele uşilor închise

 

Pintilie, inamic public

Mare parte a discuţiei purtate cu beneficiarii din Adăpostul „Dumitru Mangeron“ a gravitat în jurul unuia dintre cei chemaţi, Gelu Pintilie, acuzat de conducerea instituţiei că face mereu plângeri. „«El nu este un factor de reprezentare pentru dumneavoastră. Dacă aveţi vreo problemă, veniţi la director şi spuneţi, pentru că dacă îi spuneţi lui, el face plângere la prefect, la primar, la Iohannis şi pe urmă am eu probleme. E un om cu probleme şi bate câmpii! Foloseşte peste tot semnăturile dumneavoastră», ne-a transmis doamna director, care a adăugat «Nu este lupta dumneavoastră. Nu mai semnaţi toate plângerile pe care le face. Dacă nu vă place în adăpost, nu vă ţine nimeni cu forţa. Vreţi frigider, spuneţi şi vedem cum facem. Ştiţi cât s-a plătit lumina? Vreo 3.500 de lei. Vi se pare normal? Lucrurile stau aşa cum vă spun eu: Nu vă mai luaţi după el. Fără să vă daţi seama, îmi faceţi rău mie atunci când semnaţi o hârtie făcută de domnul Pintilie. Dacă noi încercăm să facem linişte, asta nu înseamnă că dumneavoastră trebuie să vă sculaţi împotriva mea», ne-a zis doamna director“, susţine un alt beneficiar al adăpostului.

 

Contre cu directorul adjunct

Prezent la discuţie, directorul adjunct Daniel Ciobotaru a precizat că mai mulţi beneficiari ar fi trebuit să fie daţi afară, dar că nu s-a luat această măsură. „Şi domnul Ciobotaru s-a luat de Gelu. «Trebuia o groază să fie daţi afară şi nu i-am dat. Port corespondenţă cu zece instituţii pentru plângerile făcute de tine», i-a zis lui Gelu şi a continuat: «Orice discuţie cu tine nu are soluţionare. Eu ştiu că tu eşti nemulţumit că ai plecat din M2. Asta e!». Iar Gelu i-a răspuns:«Aia este altă discuţie şi am făcut o plângere penală». Răspunsul l-a cam enervat pe domnul Ciobotaru: «Nu mai pot eu! Am să plâng! Fă cinci plângeri penale!»“, povesteşte episodul unul din cei interogaţi.

 

Ameninţat că va fi dat afară

Luminiţa Munteanu a adăugat că Pintilie va fi până la urmă dat afară din adăpost: „«El nu se linişteşte şi, până la urmă, o să rezolvăm problema asta şi o să-l mutăm», i-a spus doamna Munteanu lui Gelu, iar o altă beneficiară a adăpostului a adăugat că «El vrea să dea jos sistemul!», moment în care doamna Munteanu a replicat: «Nu aşa se dă jos sistemul! El şi-a luat angajament că nu va mai suna, că nu va mai face plângeri, că nu va mai face aia, ailaltă… O să luăm o măsură. Eu vreau ca scandalurile să se stingă. Să vă găsiţi ceva de muncă. Să nu mai facem jocurile altuia»“, relatează o altă beneficiară prezentă la discuţie, care adaugă că Gelu Pintilie a fost obligat de către Luminiţa Munteanu să semneze un angajament prin care promite să nu mai facă plângeri şi să nu mai stea de vorbă cu presa.

REPORTER DE IAŞI a încercat în mod repetat să ia legătura cu Luminiţa Munteanu şi Gelu Pintilie, însă aceştia nu au putut fi contactaţi.

 

Citește și Teroare: la adăpostul Primăriei, mai rău ca în pușcărie

 

Grigoraş: „Primăria ar trebui să facă o anchetă“

Fostul prefect Marian Grigoraş susţine că a primit, la începutul lunii martie, o plângere semnată de mai mulţi beneficiari ai Adăpostului „Dumitru Manegron“, dar că un control în acest sens ar trebui făcut de Primăria Iaşi.

„Noi am primit acea plângere şi am cerut un punct de vedere al instituţiei. Cred că, în acest caz, Primăria Iaşi ar trebui să se sesizeze, pentru că Direcţia este în subordinea lor, şi să trimită Corpul de control pentru a verifica dacă toate acele nemulţumiri ale beneficiarilor din adăpost sunt sau nu reale“, susţine Grigoraş.

 

Condiţiile de trai din Adăpostul „Mangeron” sunt foarte grele

 

Articolele din presă, subiect de discuţie

În cadrul întrunirii avute cu beneficiarii, Luminiţa Munteanu s-a arătat extrem de deranjată de articolele apărute în REPORTER DE IAŞI. „Era extrem de supărată doamna director. «Nu v-am jignit, nu v-am bătut, nu am ridicat vocea vreodată. Sunteţi de acord cu modul în care a fost denigrat adăpostul în ziar, fiind comparat cu un lagăr?», ne-a zis ea, iar noi i-am spus «Penitenciar!», iar ea a replicat «E normal aşa?», iar un coleg i-a spus: «Păi dacă închideţi poarta, nu e penitenciar?! Eu am 50 de ani şi mai lucrez şi noaptea». Remarca asta a enervat-o şi mai tare: «Aveţi un regulament, pe care trebuie să-l respectaţi! E strigător la cer! Dacă nu vă convine, asta e. Altceva eu nu am cum să vă asigur. Ar trebui să-mi aprindeţi lumânări la biserică pentru câte lucruri fac eu pentru voi!»“, ar fi spus Munteanu conform unui martor al discuţiilor.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31