fbpx
 
Ștefan Popescu a pus ziduri în jurul parcărilor de la subsol, transformându-le în apartamente. Operațiune care încalcă autorizația de construcție, dar îi aduce un profit de 1 milion de euro, spre bucuria lui Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu Ștefan Popescu a pus ziduri în jurul parcărilor de la subsol, transformându-le în apartamente. Operațiune care încalcă autorizația de construcție, dar îi aduce un profit de 1 milion de euro, spre bucuria lui Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu

Tot Republica Chirica: Ștefan Popescu taie parcările din autorizație și face apartamente la subsol. Tun de 1,2 milioane de euro


Tupeul este maxim, pe măsura loviturii financiare. Popescu e unul din preferații cuplului Chirica-Harabagiu de la conducerea Primăriei. În PUZ și autorizație scrie parcări la subsolul blocurilor din Scala Residence, zona Bucium. Păcăleală: se vor construi apartamente la subsol, REPORTER DE IAȘI negociind chiar cu agenta de vânzări pentru o locuință. La 34 apartamente, cu 400 euro profit pe metru pătrat, lovitura lui Ștefan Popescu este de circa 1,2 milioane de euro. La banii aceștia te iartă până și șefii Primăriei. Amenda e simbolică. Haosul continuă în zona Bucium: una e ce spune Mihai Chirica despre poluare, ordine, locuri de parcare și alta este realitatea de sub nasul său. Ștefan Popescu e recidivist, dar continuă să primească autorizații de la primar. În urmă rămâne un cartier sufocat într-un oraș distrus pentru 100 de ani.

Dezvoltatorul imobiliar Ștefan Popescu a împrejmuit cu ziduri așa-zisele parcări de la subsolul celor 9 blocuri pe care le construiește la Plopii fără Soț. Cele 49 locuri de parcare din autorizație au dispărut.
Tupeul e maxim: nu are autorizație, dar proiectul e realizat de arhitectul Ladislau Lăcătușu, care și-a luat vilă în aceeași curte cu directorul de investiții al Primăriei, Dumitru Tomorug. Iașul e un oraș minuscul.
Ștefan Popescu e printre favoriții cuplului Chirica-Harabagiu, aflați la conducerea Primăriei. Pe pagina de vânzări ale apartamentelor de la Scala Residence, proiectul său de la poalele Buciumului, parcările subterane continuă să figureze în randări ca un atu pentru clienți. În realitate, subsolul se transformă deja în 34 de apartamente, suprafața câștigată reprezentând în euro, la un profit de 500 euro/mp, peste 1,2 milioane de euro.
Mihai Chirica vorbește în continuare de parcări, oraș verde, combaterea poluării, dar în ghetoul înghesuit de la Plopii fără Soț e ca în junglă, nu e loc de ipocrizie: banul vorbește! Întreaga zonă arată acum ca un târg din Africa.

Proiect aprobat în 2018 cu parcări la demisol

Conform PUZ-ului aprobat în iunie 2018, SC STP Business Construct SRL a primit dreptul de a ridica 9 blocuri cu D+P+2E, cu amprenta fiecăruia de 363 mp. Înălțimea maximă a fost fixată la 10,5 m, fiind exclusă din start exclusă posibilitatea unei majorări cu 20% a cotelor.
Blocurile urmau să fie pe 30% din suprafața terenului de 10.892 mp: 3.267 mp construiți, la un CUT de 1,5. La autorizație, parametrii au fost scăzuți la 24,9 POT și 0,9 CUT. Au rezultat următoarele suprafețe: 2.713 mp de amprentă de clădiri, cu suprafață totală de 9.879 mp, din care suprafața utilă de 6.007 mp. La un preț maxim al construirii de 600 euro/mp (incluzând și prețul terenului), profitul calculat era în jur de 2,4 milioane de euro.
Investitorul a spus că nu e suficient: a renunțat la parcările din demisol, amenajând apartamente.

Scala Residence arată imagini cu garaje la subsol și vorbește de locurile de parcare dispărute între timp

Legal, trebuiau să fie 130 de locuri de parcare

Important: în oferta Scala Residence, clienții sunt înștiințati că parcările de la subsol sunt incluse în prețul apartamentelor. Nu mai e cazul, s-au dus.
O altă mențiune extrem de importantă: în PUZ-ul votat în Consiliul Local în 2018 (Ștefan Popescu a cumpărat terenul de la doi timișoreni cu tot cu proiectul aprobat) se precizează obligativitatea construirii a unui loc de parcare la fiecare 75 mp de apartament. Rezultă minim 130 de locuri de parcare, cifră precizată în document negru pe alb.
Ulterior, după ce Ștefan Popescu a preluat afacerea, locurile de parcare s-au redus în autorizație la doar 107, deși suprafața desfășurată a apartamentelor a rămas aceeași. Practic s-a încălcat norma impusă la Iași chiar de către Mihai Chirica: un loc de parcare la fiecare 75 mp construiți.

Prima imagine: cartușul PUZ aprobat în Consiliul Local în care se vorbește de minim 130 de locuri de parcare, conform normativelor legale (1 loc la 75 mp de apartament). A doua imagine: în autorizație, o parte din parcări au dispărut, fiind doar 107 locuri, din care cele 49 de la subsol nu mai există deloc

Ofertă mincinoasă, parcările nu mai există

Randările de pe site-ul de vânzări Scala Residence dezvăluie uși mari de garaj la subsolul blocurilor și rampe construite pentru accesul mașinilor. În PUZ se precizează că parcările subterane vor fi prevăzute cu instalații multiparking, care sunt scumpe. Nici pomeneală de așa ceva, nici măcar parcările nu mai există.
În jurul blocurilor au fost ridicate ziduri de beton, de 1 m înălțime, care au închis întreg perimetrul. Acestea vor delimita un fel de balcoane făcute la demisol pentru proprietarii viitoarelor apartamente.
Împrejmuirile au fost deja finalizate la două blocuri și vor continua și la celelalte. Nicio mașină nu mai poate sări peste aceste ziduri.

Mihai Chirica vorbește de aerul care s-a îmbunătățit în Iași. E discurs oficial, în realitate se continuă cu blocuri fără parcări, fără spații verzi, aceeași haiducie ca în anii de început ai mandatului său

Agentul: facem parcările pe deal

Pentru confirmarea modificării a fost stabilită o întâlnire cu agentul care se ocupă de vânzări. Din start, acesta a confirmat că s-a făcut o schimbare de ultim moment: s-a renunțat la parcările de la demisol, acolo se vor amenaja 3-4 apartamente în fiecare din cele 9 blocuri.
„La unele dimensiunile sunt mai mari, la altele mai mici. Nu s-a făcut încă o compartimentare, este în funcție de cererea clienților”, a precizat agentul. Acesta a spus că inițial trebuiau să fie parcări, dar locul acestora a fost schimbat, arătând spre un deal din spatele șantierului: „Vor fi acolo pe deal. Se face un zid din beton pentru stabilizare și vor fi amenajate. Unde s-au făcut împrejmuirile vor fi grădinile apartamentelor de la demisol”, a declarat agentul.

Arhitectură de secol XXI: zid de beton de jur împrejurul blocului, ca un dig de apărare împotriva năvălitorilor. Cele 9 blocuri ale lui Ștefan Popescu sunt extrem de înghesuite, sufocând îngusta fâșie din spatele Plopilor fără Soț

Autorizația: 48 de locuri la subsol

Conform autorizației emise pe 14 mai 2019, care este și ultimul document care figurează în arhiva Primăriei, proiectul trebuia să aibă 107 locuri de parcare, deși în PUZ se menționau 130 de locuri: „Sunt figurate locuri de parcare, dimensionate astfel: exterioare – 58 de locuri, garaje situate la demisolul clădirilor – 49 de locuri, total locuri de parcare – 107 locuri de parcare”.
În actul inițial, cele 107 locuri de parcare propuse erau pentru 108 apartamente autorizate. Cele 3-4 apartamente de la fiecare demisol închis înseamnă încă 27-36 de apartamente, o creștere de o treime. Și pentru acestea trebuie un număr suplimentar de locuri de parcare

Ștefan Popescu, în costum de cardinal la un bal mascat. În dreapta, e fostul inspector de urbanism de la Poliția Locală, Andrei Spînu. Cei doi erau prieteni, deși al doilea îl controla pe primul. Șpăgile lui Spînu, dezvăluite de REPORTER DE IAȘI, au rămas în coadă de pește, DNA considerând că sunt doar niște „răutăcisme”

Lucrări fără autorizație: costă timp și bani

Dezvoltatorul Ștefan Popescu era obligat să ceară o nouă autorizație dacă avea de gând să renunțe la parcările de la demisol, pentru că a schimbat funcționalitatea clădirii. Nu că ar fi fost o problemă pentru el obținerea unei noi autorizații, dar pierdea timp și bani.
Legea 50/1991 prevede, la articolul 7, aliniatul 15: „În situația în care în timpul execuției lucrărilor, și numai în perioada de valabilitate a autorizației de construire, survin modificări de temă privind construcția autorizată, care conduc la necesitatea modificării acesteia, titularul are obligația de a solicita o nouă autorizație, potrivit legii”.
Renunțarea la parcări la demisol și înlocuirea acestora cu apartamente este o schimbare de destinație și se cerea reautorizarea. „Dacă în loc de locurile de parcare se fac apartamente, este clar schimbarea destinației. În acest caz, fără discuție, trebuie să fie făcută reautorizare, este clară speța”, a precizat Radu Lupășteanu, șeful Inspectoratului de Stat în Construcții Iași. Acesta a mai precizat că un eventual control s-ar face abia după ieșirea din stare de urgență, nefiind nicio grabă.

Așa ar fi trebuit să arate blocurile, cu parcări la subsol, conform chiar sursei originale, site-ul Scala Residence

Ștefan Popescu și șefii Primăriei nu răspund întrebărilor

Dincolo de procesul birocratic în sine, rămân pierderile irecuperabile din punct de vedere urbanistic: renunțarea la parcări, aglomerarea zonei, extinderea betoanelor, reducerea spațiilor verzi.
Ștefan Popescu a fost sunat în repetate rânduri pentru a răspunde la aceste întrebări, dar a avut telefonul închis. „Este plecat din Iași”, ne-au spus apropiați de-ai lui. Agenta de vânzări n-a dorit să explice cauza renunțării la parcări: „Nu dețin aceste informații”.
Pe site-ul Primăriei nu există nicio mențiune de reautorizare din 2019 până în prezent, REPORTER DE IAȘI urmărind toate anunțurile de interes public. Regula este că se postează tot ce se instrumentează în Serviciul de Urbanism. Ce nu apare pe site-ul oficial nu există.
REPORTER a cerut explicații și purtătorului de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, dar acesta are peste 6 luni de când nu mai răspunde întrebărilor noastre. Informarea publicului este ignorată.

Alături, alt proiect monstruos: blocurile lipite ale Tech Confort

La câteva sute de metri de blocurile lui Ștefan Timofte este un alt proiect scandalos. Ambele arată ce presiune au pus dezvoltatorii pe Bucium și cum se urâțește și se aglomerează una dintre cele mai frumoase zone din Iași.
REPORTER DE IAȘI a relatat recent cazul investiției Tech Confort, care face trei imobile aproape lipite, deși acolo trebuia să fie un spațiu verde generos, de aproape 1.000 mp, iar parcările din subsol au fost, de asemenea, eliminate.

Vila lui Ladislau Lăcătușu (în dreapta) lângă cea a directorului din Primărie, Dumitru Tomorug

Arhitectul lui Ștefan Popescu, prieten cu directorul Tomorug din Primărie

Autorul PUZ la cartierul lui Ștefan Popescu este arhitecul Ladislau Lăcătușu, prieten cu directorul de Mari Proiecte din Primărie, Dumitru Tomorug. Cei doi au cumpărat împreună, la licitația organizată de un executor judecătoresc, trei vile gemene din Aroneanu, în apropierea lacului. Acestea aparțineau firmei Diarom Trans Grup, care dăduse faliment.
După afacerea perfectată împreună cu Tomorug, arhitectul Lăcătuș a început să prindă contracte cu Primăria, prin încredințare directă: studii pentru viitorul Spital Regional, studiu de prefezabilitate pentru blocuri ANL precum și bucăți din Strategia de Dezvoltare Urbane

Article image
Pentru doi bătrâni care și-au supraetajat o magazie să câștige la casă o cameră în plus, Primăria Iași a respins intrarea în legalitate. Motivul este că supraînălțarea acoperișului, executată deja la 6 m, depășește înălțimea maximă admisă în zonă. Gard în gard cu bătrânii, imobiliarul Ștefan Popescu umblă după autorizație de P+8, având deja acceptul Comisiei de Oportunitate de la CL. Tot dublă măsură: pentru sistemul de ven...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 25 Martie 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: