fbpx
 
Război în Ucraina, ziua 12: Trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt Kievul

Război în Ucraina, ziua 12: Trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt Kievul


95% din capacitatea de luptă a Rusiei este masată în Ucraina

Volodimir Zelenski a cerut din nou ajutorul Occidentului

Astăzi urmează să aibă loc o nouă rundă de negocieri, a treia, între Ucraina și Rusia

Tot luni sunt așteptate primele audieri ale Curții Internaționale de Justiție, unde se va stabili dacă este necesar ca instanța să dispună măsuri provizorii împotriva Rusiei, anchetată la Haga pentru crime de război

Specialiștii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică sunt îngrijorați că centrala nucleară de la Zaporojie se află sub comanda rușilor

Imagini LIVE din Kiev

LIVE TEXT

Ora 23.45

Președintele rus Vladimir Putin a susținut luni că nu va trimite recruți sau rezerviști pentru a lupta în Ucraina, afirmând că ofensiva este efectuată de „profesioniști” care îndeplinesc „obiectivele stabilite”, potrivit Le Figaro.

„Vreau să subliniez faptul că soldații care efectuează stagiul militar nu participă și nu vor participa la lupte. De asemenea, nu va exista nicio recrutare suplimentară de rezerviști”, a declarat Vladimir Putin, într-un discurs la televiziunea națională cu ocazia zilei de 8 martie.

ORA 23.12

Rusia a anunțat luni seara o serie de încetări ale focului în mai multe orașe din Ucraina, începând cu ora 07,00 GMT, marți, pentru a permite evacuarea civililor prin coridoarele umanitare, potrivit BFM TV.

„Federația Rusă anunță încetarea focului începând cu ora 10,00, ora Moscovei (07,00 GMT) 8 martie” pentru evacuarea civililor din Kiev, Sumy, Harkov, Chernigov și Mariupol, a afirmat celula de criză a ministerului rus al Apărării, însărcinată cu operațiunile militare în Ucraina, într-un comunicat citat de agențiile rusești.

ORA 22.45

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a mai doborât un avion rusesc.

Ministerul Apărării din Ucraina a publicat o înregistrate video care surprinde momentul în care apărarea aeriană doboară un avion rusesc.

„Un alt avion rusesc a întâlnit pământul ucrainean”, este comentariu care însoțește imaginile, publicate pe Facebook.

Primul avion al Forțelor Aerospațiale Ruse a fost doborât luni deasupra Kievului la ora 20:30, a declarat pe Facebook comandantul suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valery Zaluzhny.

Al doilea avion inamic a fost doborât la ora 21:20, în apropiere de Kiev. Aeronava a fost eliminată în luptă aeriană.

Potrivit informațiilor armatei ucrainene, de la începutul invaziei Rusia a pierdut 46 de avioane și 68 de elicoptere.

ORA 22:29

SUA iau în considerare furnizarea de sisteme antiaeriene statelor din flancul estic al NATO. Centru de operațiuni de sprijin aerian România și în Polonia.

ORA 21:51

Peste 255.000 de refugiaţi au intrat în Republica Moldova de la începutul războiului din Ucraina, a declarat, luni, pentru Agerpres, ministrul de Interne al Republicii Moldova, Ana Revenco.

Din totalul celor 255.000 de refugiaţi care au tranzitat frontierele dintre Ucraina şi Republica Moldova, peste 227.000 sunt cetăţeni ucraineni.

21:15

Zelenski va ține marți un discurs „istoric” în fața deputaților din Marea Britanie

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va ține un „discurs istoric” în fața parlamentarilor britanici, marți, la ora 17:00 GMT (19:00, ora României), potrivit Sky News.

Declarația, care va fi făcută prin legătură video, a fost confirmată în luni seară de președintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle.

Sir Lindsay Hoyle a spus: „Fiecare parlamentar dorește să audă direct de la președinte, care ne va vorbi în direct din Ucraina, așa că este o oportunitate importantă pentru Cameră”.

Lucrările parlamentare oficiale vor fi suspendate în timp ce parlamentarii îl vor asculta pe președintele Zelenski. Nu vor fi adresate întrebări după aceea.

ORA 20:45 

Armata rusă crește intensitatea și numărul bombardamentelor asupra orașelor ucrainene mari, în Kiev, Harkov și Chernihiv dar și în Mikolaiv și Mariupol, în sud, susține un oficial american din domeniul apărării, conform CNN.

„Am observat în mod clar o creștere a numărului de ceea ce numim focuri de rază lungă, bombardamente, atacuri cu rachete și artilerie, și conform evaluărilor, aceste lovituri sunt direcționate spre ținte civile, infrastructură și zone rezidențiale”, a spus sursa citată.

Conform acesteia, nu este încă clar pentru american dacă rușii lovesc ținte civile în mod deliberat sau dacă pur și simplu acest fapt este o consecință a lipsei de precizie a armatei ruse.

„Se întâmplă cu frecvență mai mare și la o scară mai mare, iar totul este dovada nesăbuinței cu care rușii au început această invazie”, a adăugat oficialul citat.

ORA 19:57 

Negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, care a participat la discuțiile ruso-ucrainene pentru găsirea unei soluții diplomatice la invazia rusească în Ucraina, a scris pe Twitter că s-a încheiat și a treia rundă de negocieri.

„A treia rundă de negocieri s-a terminat. Există mici evoluții pozitive în ce privește îmbunătățirea logisticii coridoarelor umanitare”, a scris Podoliak pe Twitter.

ORA 19.30

În gara Dnipro, oamenii așteaptă cel puțin șase ore în zăpadă și frig pentru a se urca într-un tren de evacuare care se îndreaptă spre vest, transmite BBC.

Mulți au început să stea la coadă la ora locală 08:00, inclusiv familiile din Dnipro însuși, care văd că războiul se apropie de ei și vor să iasă cât mai pot.

Cu câteva zile în urmă, s-au înregistrat scene haotice pe platformele din gară, în timp ce oamenii se îndreptau spre vagoane.

Acum, există o coadă ordonată care se întinde ore în șir de-a lungul pieței. Voluntarii au sosit mai devreme cu căni de ceai fierbinte și felii de pâine.

Sunt familii întregi la coadă pentrua intra în tren, dar poliția i-a îndepărtat pe bărbați apți de luptă și le-a spus să se prezinte la arme.

ORA 19:15

Un mare lanț de cinematografe din Kazahstan și-a anunțat închiderea operațiunilor în Rusia: „Nu mai avem filme”

ORA 18:38

Cel puțin 13 persoane au murit bombardamentele care au lovit o fabrică de pâine în Makariv, la 50 de kilometri de Kiev, au declarat serviciile ucrainene de securitate. În zonă se aflau în jur de 30 de persoane, potrivit sursei citate de AFP.

ORA 18:04

Marea Britanie anunță un sprijin suplimentar de 175 de milioane de lire sterline (211.438.500 mil. euro) pentru Ucraina

Premierul britanic Boris Johnson a luat cuvântul în cadrul unei conferințe de presă alături de omologul canadian Justin Trudeau și de premierul olandez Mark Rutte.

El a declarat că Regatul Unit va acorda un ajutor de 175 de milioane de lire sterline Ucrainei, precizând că astfel angajamentul total al Regatului Unit se ridică la aproape 400 de milioane de lire sterline, potrivit BBC.

ORA 17:48

Armata rusă a bombaradat o biserică istorică din satul Zavorîci, din regiunea Kiev

Biserica din satul Zavorîci este un monument arhitectural din lemn cu trei etaje de importanță națională, ridicată în secolul al XVIII-lea și reconstruită în 1839.

ORA 16:55 

A treia rundă de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană a început luni după-amiază în Belarus, transmite agenţia Interfax, în a 12-a zi a invaziei ruse în Ucraina.

Negociatorul ucrainean Mihai Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, a declarat mai devreme că membrii celor două delegaţii nu vor vorbi despre condiţiile propuse înainte să fie convenite „poziţii comune”.

Conform Interfax, cele două părţi vor discuta trei grupuri de teme majore, respectiv soluţionarea politică a conflictului, aspectele umanitare şi chestiunile militare.

 ORA 16:20 

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a informat luni că cel puțin 1.207 civili au fost uciși sau răniți în Ucraina de la începutul invaziei rusești.

Rusia a lansat la 24 februarie o invazie în Ucraina, lovindu-i oraşele, făcând numeroase victime umane şi provocând exodul a peste 1,5 milioane de ucraineni.

ORA 16:03 

Cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană va fi discutată în „zilele următoare”, a spus luni președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un mesaj pe o rețea socială.

„UE susține cu fermitate Ucraina în eforturile de a ușura suferințele provocate de agresiunea Rusiei și de a asigura securitatea nucleară”, a spus mai Michel. „Solidaritatea, prietenia și sprijinul fără precedent din partea UE pentru Ucraina sunt de neclintit.”, a scirs Michel.

ORA 15:44 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni agenţiei Reuters că acţiunile militare ruse vor înceta „într-o clipă” dacă Ucraina îndeplineşte mai multe condiţii: să înceteze rezistenţa, să îşi modifice Constituţia pentru a recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia şi să recunoască independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

ORA 15:20 

Consilierul președintelui Zelenski, Mihai Podoliak, acuză Rusia că a distrus peste 200 de școli, 34 de spitale și peste 1500 de clădiri rezidențiale.

„Așezările noastre sunt complet lipsite de lumină, apă, căldură. Armata rusă nu știe să lupte împotriva altor armate. Dar se pricepe la uciderea civililor”, scrie acesta într-un mesaj pe Twitter, în care îi acuză pe ruși că sunt „Barbarii secolului XXI”.

ORA 14:37 

Autoritățile ucrainene anunță că în zonele ocupate de ruși, aceștia încearcă să impună noi administrații locale, precum și de poliție, prin teroare. 

„Adversarul continuă operațiunea ofensivă împotriva Ucrainei, concentrându-și eforturile principale asupra împrejurimilor capitalei Kiev, Harkov, Cernihov, Sumî, Mariupol, Mykolaiv”, se arată în comunicatul autorităților ucrainene.

De asemnea, rușii se pregătesc pentru a ataca Vyshgorod. Aceștia încearcă să stabilească controlul asupra Cernihovului și să străpungă apărarea orașului Mariupol.

„În direcția basarabeană, adversarul nu desfășoară acțiuni active, dar soldații grupului operativ militar rusesc în zona de securitate a Transnistriei sunt în alertă”, se mai arată în mesajul publicat pe Facebook de Forțele Armate ale Ucrainei.

ORA 13:27 

Potrivit presei ucrainene, un singur oraș, Irip , din apropierea capitalei Kiev, este în prezent evacuat. Aproximativ 2.000 de oameni au părăsit orașul în două ore. În Irpin se duc luptele grele de mai bine de șase zile între forțele ucrainene și ruși.

ORA 12:47

Vitali Kim, guvernatorul regional din orașul Nikolaev din sudul Ucrainei, a scris pe Telegram că trupele rusești continuă bombardamentele asupra orașului, fiind ocupat aeroportul, scrie CNN.

ORA 12.06

Un număr de 85 de persoane refugiate din Ucraina, dintre care mai mult de jumătate - 47 - sunt copii, au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, acuzând diverse probleme medicale, de la începutul conflictului armat în ţara vecină.

ORA 11:50 

UE se așteaptă ca cinci milioane de ucraineni să părăsească țara dacă bombardamentele Rusiei asupra Ucrainei continuă, a avertizat luni șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell.

„Trebuie să ne pregătim să primim în jur de cinci milioane de oameni. Trebuie să mobilizăm toate resursele UE pentru a ajuta acele țări care primesc oameni. Vom avea nevoie de mai multe școli, mai multe centre de primire – mai mult din toate” , a afirmat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate. 

Josep Borrell a promis, de asemenea, un control mai atent asupa cheltuielilor UE pentru ajutor în țările care au sprijinit Rusia în mod diplomatic sau care s-au abținut de la a critica invazia Ucrainei de către Moscova.

ORA 10:54 

Ministerul Apărării din Ucraina anunță un nou bilanț al pierderilor pe care le-au suferit rușii în Ucraina. Astfel, potrivit estimărilor autorităților ucrainene, peste 11.000 de ruși au murit, în timp ce au fost distruse aproape 1.000 de blindate.

Ministerul transmite într-un mesaj pe Facebook că au fost distruse 290 de tancuri rusești, 117 lansatoare de rachete, 46 de avioane și 68 de elicoptere, precum și 7 drone rusești.

ORA 10:49

Armata rusă a ucis cel puțin 8 persoane în Harkiv în ultimele 24 de ore, spun autoritățile ucrainene, citate de CNN.

ORA 10.40

Forțele ruse l-au ucis, luni, pe primarul orașului Hostomel, Youri Prilipko, și pe alți doi camarazi ai săi în timp ce ofereau ajutor umanitar. 

Consiliul orașului a confirmat informația într-o postare pe Facebook.

ORA 10.25 

Actorul ucrainean Pasha Lee a fost ucis pe 6 martie, în timpul bombardamentelor ruseşti la Irpin. Avea 33 de ani, scrie Variety.

Ora 10.12

Un preot rus a fost arestat și urmează să fie judecat după ce a ținut o predică împotriva războiului la slujba de duminică, raportează mai multe grupuri de activiști, potrivit BBC.

Părintele Ioan Burdin a fost reținut la scurt timp după ce a ținut predica, la o mică congregație din satul Karabanovo.

Acesta a predicat împotriva războiului, a descris localnicilor bombardamentele și distrugerea din orașele ucrainene și, de asemenea, a împărtășit imagini împotriva războiului și o petiție pe site-ul parohiei.

Poliția l-a acuzat de „discreditarea folosirii forțelor armate”, o infracțiune stabilită de Duma de stat a Rusiei săptămâna trecută.

ORA 09:21 

Rusia recrutează mercenari sirieni cu experienţă în gherila urbană pentru a lupta în Ucraina, a relatat duminică Wall Street Journal, citând responsabili americani.

Moscova, care a lansat o invazie în Ucraina în 24 februarie şi a întâmpinat o rezistenţă la care nu se aştepta, a început în ultimele zile să recruteze combatanţi sirieni pentru a-i utiliza în preluarea controlului asupra zonelor urbane, au spus patru responsabili pentru cotidianul american.

ORA 08:43 

Oficialii ucraineni spun că forțele armate ale Ucrainei au preluat din nou controlul în orașul Ciuguiv din estul țării, relatează BBC.

Statul Major al Ucrainei a spus că forțele Kievului au capturat orașul de la trupele ruse și au provocat pierderi grele forțelor Moscovei în timpul bătăliei.

Oficialii ucraineni au mai susținut că doi comandanți ruși de rang înalt au fost uciși în timpul bătăliei pentru orașul cu o populație de aproximativ 31.000 de oameni.

BBC nu poate verifica în mod independent aceste afirmații.

Ciuguiv se află într-o locație strategică, în apropiere de al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, care a fost bombardat puternic de forțele ruse.

Ora 08:39

Armata rusă a anunţat luni că va deschide mai multe culoare umanitare şi va instaura încetări ale focului locale pentru evacuarea civililor din capitala ucraineană Kiev şi din oraşele Harkov, Mariupol şi Sumî, transmit AFP şi Reuters, care citează Interfax.

ORA 08.27 

Rușii l-au atacat și l-au jefuit pe jurnalistul elvețian Guillaume Briquet. Aceștia au tras într-o mașină marcată PRESS, i-au luat pașaportul jurnalistului, 3.000 de euro, un laptop și materialul strâns - relatează Hromadske, citați de Nexta

ORA 08.13

Opt persoane ar fi fost ucise în timpul atacurilor din timpul nopții din Harkov, informează Nexta, pe contul de Twitter. 

ORA 07.57

Rusia susține că va înceta focul în zonele Kiev, Mariupol, Harkov și Sumî, de la ora 10:00 (ora Moscovei, ora 09.00, ora României) pentru a permite evacuarea civililor, conform Interfax.

ORA 07.50

Armata ucraineană anunţă că rușii se pregătesc să ia cu asalt Kievul

Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt capitala Kiev, transmite dpa.

Într-un buletin difuzat la primele ore ale dimineţii de luni, Statul Major a informat că trupele ruse intenţionează să preia controlul total al oraşelor Irpin şi Bucea, aflate la mică distanţă de Kiev.

ORA 07.46 

Mai multe incendii au izbucnit în numeroase clădiri rezidențiale din Nikolaiev (Mykolaiv), după atacurile rușilro, potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, citat de The Kyiv Independent.

ORA 07:17 

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat că nu se pot obține informații fiabile de la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată acum sub conducerea unui ofițer rus, pentru că telefoanele fixe, faxurile şi e-mailurile nu funcţionează, iar legătura prin reţeaua mobilă este de proastă calitate, o evoluție pe care oficialul ONU o cataloghează drept „gravă”, care contravine principiilor de bază pentru funcţionarea sigură a sitului.

ORA 07:10 

Rusia a lansat în total aproximativ 600 de rachete de la începutul invaziei asupra Ucrainei, a spus un înalt oficial american al apărării. El adaugă că Moscova a angajat aproximativ 95% din capacitatea sa de luptă în interiorul Ucrainei.

Au avut loc noi lupte la Herson și Mikolaiv, iar forțele ruse încă încearcă să încercuiască Kievul, Harkovul, Cernihiv și Mariupol, potrivit oficialului citat de CNN.

Dar trupele rusești au fost întâmpinate cu o puternică rezistență ucraineană, încetinind asaltul rusesc.

ORA 06.49

Trupele ruse lansează o lovitură cu rachete în apropierea localității Tuzla din regiunea Odesa, vizând infrastructura critică, a declarat purtătorul de cuvânt al Cartierului General Operațional al Administrației Militare Regionale Odesa, Serhii Bratchuk, citat de The Kyiv Independent.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31