fbpx
 
Judecătoarea Lorena Tarlion a ieșit la pensie la finalul anului trecut Judecătoarea Lorena Tarlion a ieșit la pensie la finalul anului trecut

Lăcomia supremă: judecători care se luptă în instanțe pentru ca în calculul pensiei să le fie inclusă și diurna din ultima lună de activitate


Deși dreptul la petiție figurează în Constituție, avalanșa recentă de procese intentate de foști magistrați pentru salarii și pensii mai mari arată o înverșunare deosebită din partea acestora

Mii de procese cu mize de miliarde de lei au invadat instanțele și riscă să pună pe butuci bugetul României

Verdictele se dau „in house”, completurile de judecată fiind formate din colegi ai reclamanților

Frapant este și cazul câtorva judecătoare din Iași care au ieșit la pensie anul trecut după ce au făcut parte din Inspecția Judiciară. Alături de foști colegi, au depus o sumedenie de acțiuni în tentativa de recalculare a pensiilor care depășesc deja 20.000 de lei

Astfel, aceste judecătoare, a căror pensie s-a bazat doar pe baza veniturilor din ultima lună de activitate, cer ca în calcul să fie inclus un spor de vătămare, dar și diurna

În alte procese, reclamanții cer și recalcularea salariului de bază, dar și o primă egală cu șapte indemnizații brute

Mai mulți foști judecători ieșiți la pensie recent, ultimul loc de muncă din sistemul de justiție fiind Inspecția Judiciară, au demarat, în ultima perioadă, acțiuni în instanțe pentru a-și mări pensiile speciale și pentru a încasa o primă de șapte salarii.

O parte din acești foști judecători au activat anterior la instanțe din Iași – Mihaela Hitruc, Carmina Nela Pascal, Lorena Tarlion, Adriana Elena Andronic. Spre deosebire de restul cetățenilor, magistrații beneficiază de condiții excepționale la momentul calculării pensiilor – se iau în considerare doar veniturile din ultima lună de activitate – 80% din indemnizația de încadrare brută lunară plus sporurile din ultima lună de activitate de dinaintea pensionării.

Foștii angajați se luptă acum în instanțe să modifice în sus atât indemnizația, cât și sporurile. Dacă vor câștiga, acest lucru va duce la recalcularea pensiilor, care ar crește.

Mihaela Hitruc

Inspecția Judiciară este partea sistemului judicar care analizează presupusele abateri disciplinare comise de magistrați în exercitarea atribuțiilor – întârzierea redactării sentințelor, comportament deplasat față de colegi sau în spațiul public etc.

Au deja sporuri de 30%. Mai vor 15%

Într-un prim proces, deschis la Ploiești, reclamanții – o parte încă activi în sistem - au solicitat ca în indemnizația brută să fie inclus un spor pentru condiţii grele, vătămătoare sau periculoase în cuantum de 15%, precum și precum şi plata retroactivă a acestui spor începând cu data de 1 ianuarie 2018/data numirii în funcţia de inspector judiciar.

Motivul invocat de reclamanți a fost acela că procurorii, inspectorii, judecătorii/procurorii detaşaţi, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor din Ministerul Justiției primesc acest spor și că, astfel, există o discriminare în sistem. Dosarul a fost declinat la Curtea de Apel București care, pe 27 septembrie 2023, a respins acțiunea, în parte ca fiind prescrisă. Cel mai probabil, reclamanții vor ataca decizia cu apel.

Carmina Pascal

În prezent, magistrații din Inspecția Judiciară beneficiază ”doar” de sporuri în cuantum de 30% din indemnizaţia de încadrare brută lunară: spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică - 25%, spor de confidenţialitate - 5%.

În alt dosar, pronunțat în martie de Tribunalul Giurgiu, aceiași reclamanți au obținut recalcularea retroactivă a indemnizației de încadrare începând cu data de 1 ianuarie 2018, ceea ce va aduce fiecăruia mii de lei în plus lunar. În cazul în care decizia va rămâne definitivă, fiecare reclamant va primi diferențele și, în plus, noua indemnizație va fi cea luată în calcul la stabilirea noii pensii. Prin aceeași sentință, Inspecția Judiciară a fost obligată la plata către reclamanţi şi intervenienţi a drepturilor reprezentând indemnizaţia de hrană.

Șapte salarii dintr-o lovitură

Alt proces, inițiat la Argeș și declinat, în iunie 2023, la Tribunalul Iași: Tarlion, Andronic și Hitruc au cerut completului de judecată să constate starea de discriminare între reclamanţi şi judecătorii Curţii Constituţionale a României, judecătorii şi procurorii care au fost eliberaţi din funcţie pentru alte motive neimputabile, moştenitorii judecătorului/procurorului decedat, precum şi faţă de judecătorii care au câştigat acest drept in instanţă şi să fie obligată Inspecția Judiciară la plata unei despăgubiri constând într-o indemnizaţie egală cu şapte indemnizaţii de încadrare lunară brută avută în luna anterioară pensionării, indemnizaţie prevăzută de art. 81 alin. 1 din Legea 303/2004, cu aplicarea actualizării şi a dobânzii legale penalizatoare.

Alt dosar, de data aceasta demarat la Mureș: Lorena Tarlion a cerut completului de judecată să oblige Inspecția Judiciară să îi elibereze o adeverință a veniturilor pe ultima lună de activitate care să conțină și diurna de delegare/detașare. În motivare, Tarlion a adus o copie după o adeverință eliberată de Consiliul Superior al Magistraturii care conține și respectiva diurnă. În cazul în care va câștiga procesul, pe baza adeverinței noi, Tarlion va putea să ceară din nou recalcularea pensiei. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Iași.

Măcel bugetar

În ultimii ani, magistrații sau foștii magistrați din România au intentat mii de procese în tentativa de a-și mări veniturile sau pensiile. Judecate de colegii lor, multe dintre aceste procese au fost câștigate, iar impactul bugetar a devenit atât de puternic încât recent, un document intern al Ministerului de Finanțe atrăgea atenția asupra acestui lucru ca posibil factor de destabilizare bugetară. În acest sens, Guvernul a emis, zilele trecute, o Ordonanță de Urgență care a dispus ca drepturile bănești câștigate de magistrați să fie reportate pentru plată în anul 2024.

În același registru, obligate de angajamente aferente primii de fonduri PNRRR, autoritățile au încercat limitarea pensiilor primite de foștii magistrați – sume imense, în unele cazuri pensia fiind mai mare decât salariul. Tentativa s-a lovit de o opoziție acerbă a sistemului judiciar care a blocat judecata proceselor aflate pe rolul instanțelor. În final, a fost adoptată o lege pe placul magistraților, cu economii minime pentru buget în perioada imediat următoare.

Pensii de peste 20.000 de lei

Conform ultimei declarații de avere depuse înainte de pensionare, Lorena Tarlion avea la Inspecția Judeciară un venit net de circa 20.000 de lei lunar, beneficiind și de o panoplie de alte drepturi:

 

Venituri lunare apropiate au avut și ceilalți magistrați proveniți din Iași. Având în vedere că la calcularea pensiei s-a luat în calcul 80% din indemnizația de încadrare brută, plus sporurile de 30% din această indemnizație, este foarte probabil ca fiecare dintre reclamanți să aibă o pensie de peste 20.000 de lei.

Article image
Amânările durează din aprilie 2023 pe o speță simplă, în apel: tipărirea unui album din banii Consiliului Județean Iași Sentința stă la Curtea de Apel Galați Familie Adomniței l-a cununat recent pe Gheorghe Stan, juecător al Curții Constituționale, la nuntă participând o bună parte din șefii magistraților din România
Autor cristi tanasa Anchete 06 Octombrie 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31