fbpx
 
Rusia își adună „o imensă armată” în estul Ucrainei: 500 de tancuri, 600 de vehicule de luptă, 40.000 de soldați

Rusia își adună „o imensă armată” în estul Ucrainei: 500 de tancuri, 600 de vehicule de luptă, 40.000 de soldați


Cinci sute de tancuri. Mai mult de 600 de vehicule de luptă. Sute de obuziere. Patruzeci de mii de soldați. Potrivit comandamentului de est al Ucrainei, Rusia a adunat o imensă armată de infanterie în estul Ucrainei, vizavi de orașul ucrainean liber Kupyansk.

Este evident ce urmărește această armată, notează Forbes: să recucerească o porțiune imensă din regiunea Harkov, pe care rușii au ocupat-o pentru scurt timp în 2022 - până când o puternică contraofensivă ucraineană a eliberat cea mai mare parte a regiunii la sfârșitul acelui an.

„Federația Rusă plănuiește să cucerească toate regiunile Donețk și Luhansk și o parte din regiunea Harkov până la râul Oskil până în martie 2024", a explicat Centrul ucrainean pentru strategii de apărare. Râul trece prin Kupyansk dinspre nord.

De ce în martie? Pentru că atunci Rusia va „vota" pentru „președinte" în cadrul unor „alegeri" naționale. De fapt, Vladimir Putin este singurul candidat real - și își va menține controlul brutal și dictatorial asupra Rusiei și asupra războiului rus de agresiune din Ucraina.

O felie din Harkov ar fi un cadou de ziua alegerilor pentru Putin din partea armatei ruse din Ucraina.

O parte din cele aproximativ 10 brigăzi ucrainene, ancorate în nord de Brigada a 3-a de tancuri și în sud de Brigada a 4-a de tancuri, apără Kupyansk și așezările din jur. Este vorba de forțe semnificative, cu - posibil - 20.000 de soldați și sute de tancuri, vehicule de luptă și obuziere.

Dar nu oamenii și vehiculele sunt problema pentru ucraineni. Problema este muniția. Statele Unite au fost unul dintre cei mai mari donatori de obuze de 155 de milimetri pentru cele mai bune tunuri mari ale Ucrainei - iar republicanii pro-Rusia din Congresul american au tăiat ajutorul acordat Ucrainei toamna trecută.

De atunci, alocarea zilnică de obuze a forțelor ucrainene a scăzut cu două treimi, ajungând la doar 2.000 de cartușe. Între timp, forțele rusești trag până la 10.000 de obuze pe zi, grație unei aprovizionări constante cu muniție din Coreea de Nord.

Noul avantaj al Rusiei în materie de putere de foc îi permite să concentreze artileria fără a se teme prea mult de focul de contra-baterie ucrainean - și să îndrepte bateriile concentrate spre populație.

„Această situație împuternicește Rusia să execute o abordare binecunoscută: distrugerea sistematică a zonelor urbane, făcându-le indefensabile", a explicat echipa de analiză ucraineană Frontelligence Insight.

Demolarea a început deja. „Imaginile noastre din satelit dezvăluie pagube susținute și intense provocate de artilerie" în jurul orașului Kupyansk, a raportat Frontelligence Insight.

„Lipsa artileriei și întârzierile în ceea ce privește asistența occidentală în materie de securitate vor crea incertitudine în planurile operaționale ucrainene", a avertizat Institutul pentru Studiul Războiului din Washington, D.C., "și probabil vor determina forțele ucrainene să absoarbă material, ceea ce ar putea forța forțele ucrainene să ia decizii dificile cu privire la prioritizarea anumitor sectoare ale frontului în detrimentul sectoarelor în care retrocedările teritoriale limitate sunt cel mai puțin dăunătoare".

Nu este clar dacă Kievul este dispus să dea la schimb o parte din regiunea Harkov.

Cu o populație de 1,4 milioane de locuitori înainte de război, Harkov este al doilea oraș al Ucrainei - și găzduiește industrii de război strategice, inclusiv principala fabrică de tancuri din Ucraina.

Așadar, garnizoana Kupyansk trebuie să reziste. Anticipând viitoarea ofensivă, ministerul ucrainean al apărării a organizat noi brigăzi mecanizate și le-a desfășurat la Kupyansk, pentru a întări garnizoana. Geniștii sapă tranșee și construiesc buncăre.

Poate cel mai important, atelierele ucrainene construiesc drone încărcate cu explozibili - zeci de mii de drone pe lună. Pe măsură ce muniția de artilerie devine tot mai puțină, brigăzile ucrainene aruncă din ce în ce mai multe FPV-uri asupra rușilor: uneori mii pe zi de-a lungul celor 600 de mile de front.

Dar FPV-urile au o rază de acțiune de doar 3,5 km sau cam așa ceva - prea scurtă pentru a ținti artileria care ar putea fi la 15 sau 16 km de linia de contact. Operatorii de drone au făcut treabă rapidă cu mici grupuri de asalt rusești care, de luni de zile, sondează sectorul Kupyansk.

Dar poate un grup de drone de două kilograme, chiar și mii dacă ar fi, să învingă 500 de tancuri și 650 de vehicule de luptă în timp ce atacă în spatele unui zid de foc de artilerie? Rămâne de văzut.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31