fbpx
 

Bătaia de la „Asachi”, la un pas de crimă: trei elevi trimiși în judecată. Adulții mușamalizează violența din școli


Serviciul de Probațiune vorbește de „reintegrare” fără să întreprindă nimic concret

Inspectoratul Școlar nu are programe preventive în care elevii violenți să fie monitorizați în programe speciale

Poliția Județeană nu are o strategie de combatere a delincvenței în interiorul școlilor

În Iași au avut loc patru acte de violență între elevi în ultimele 6 luni. Bătăi de o sălbăticie cumplită

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași au finalizat rapid ancheta legată de bătaia care a avut loc, la sfârșitul lunii septembrie, în curtea Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” din Iași. Trei elevi au fost trimiși în judecată, capul răutăților în stare de arest preventiv. Cu trei săptămâni înainte de incident, acesta fusese condamnat într-un alt dosar penal.

Viitorul acestor tineri pare compromis: sistemul de învățământ nu știe cum să mai mușamalizeze lucrurile, iar alte autorități competente se complac în anchete sociale care susțin speranța falsă a recuperării lor de către societate.

A râs la arestare

Bătaia din data de 30 septembrie 2022 a avut loc într-o pauză, a fost filmată cu telefoanele de colegii celor implicați și a devenit virală pe rețelele de socializare.

Poliția a anunțat demararea unei anchete, iar Inspectoratul Școlar Județean a trimis la unitatea de învățământ o echipă care să „consilieze” conducerea Colegiului privind modul cum trebuia tratat evenimentul.

La scurt timp, polițiștii au făcut public faptul că l-au reținut pe unul dintre cei implicați – Denis Petronel Z., acesta fiind, apoi, propus pentru arestare preventivă pentru 30 de zile, propunere admisă și, apoi, prelungită de judecători.

Înainte de a fi prins, minorul care a declanșat scandalul a postat pe o rețea de socializare un film în care amenința un băiat: „CODRIN DIN MIROSLAVA, TE IAU ȘI 20 DE CUȚITE BAG ÎN TINE! ȘI MĂ DUC LA PUȘCĂRIE, CA SĂ ȘTII!”.   

În prezent, Z. se află într-o închisoare de minori din Tichilești-Brăila. A frapat faptul că, ieșit din Tribunal în cătușe după arestare și filmat de prieteni, Denis Petronel Z. a zâmbit larg.

Dreptul de șmecher: țigările

La mai puțin de o lună de la bătaie, pe 26 octombrie, Parchetul de pe lângă Judecătorie l-a trimis în judecată pe Denis Petronel Z, precum și pe doi colegi Robert Andrei A. și Silviu Nicu N., toți în vârstă de 16 ani. Primul este acuzat de tentativă la tâlhărie, tulburarea ordinii şi liniştii publice, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase și lovirea sau alte violenţe, iar ceilalți doi, doar pentru ultima dintre infracțiuni.

În rechizitoriu se arată că, pe 30 septembrie, la ora 09:54, pe timpul pauzei, pe fostul teren de sport din curtea Colegiului, Denis Petronel Z.

s-a dus în spatele altui elev, cerându-i să-i dea pachetul de ţigări. Acesta nu a vrut, așa că Z. i-a solicitat să scoată tot ce are în buzunare, fiind din nou refuzat.

Drept urmare, Z. „l-a prins pe elevul (...)  din spate cu o mână de după gât, iar cu cealaltă mână a început să îi verifice buzunarele pe exterior prin pipăire. Imediat, (...) a încercat să se îndepărteze de inculpatul Z.D.P., motiv pentru care cel din urmă l-a lovit cu palma şi pumnul peste cap”.

Colegul care a sărit în ajutor, bătut măr

În apărarea colegului agresat a sărit elevul A.Ș.P., care l-a împins cu ambele mâini pe Z. Acesta „a scos din borseta pe care o avea asupra sa un recipient tip spray din care i-a pulverizat persoanei vătămate A.Ș.P. un jet de substanţă irintant-lacrimogenă, în jurul acestuia fiind prezenţi mai mulţi elevi care s-au dispersat. Jetul de spray a fost inhalat şi de către martorul (...), care ulterior a necesitat îngrijiri medicale la cabinetul medical al unităţii şcolare.”

Denis Petronel Z. (cu tricou alb) în timpul altercației

A.Ș.P. a fugit, dar a fost urmărit de Z. și de alți doi elevi care s-au implicat în conflict și care, în final, au fost puși sub acuzare. Pe rând, A.Ș.P. a fost lovit de cei trei cu pumnii și picioarele în spate, cu pumnul în faţă, de două ori cu piciorul în zona abdominală și cu pumnul în zona pieptului.

Un alt elev a intervenit pentru a-l opri pe Z., iar apoi a fugit spre biroul directorului unităţii şcolare pentru a anunța incidentul, fiind urmărit de către inculpaţii Z. și N., dar fără să mai fie ajuns din urmă. Z. și N. au fugit din școală, dar au revenit după scurt timp „fiind agitaţi şi nervoşi, ocazie cu care i-au solicitat agentului de securitate să le permită accesul deoarece doresc să agreseze fizic mai mulţi elevi, dar acestora nu li s-a mai permis accesul şi au plecat din zonă”.

Expertiza medico-legală a stabilit că A.Ș.P. avea excoriaţii, echimoză, tumefacţii, plăgi contuze, traumatism vertebral cervical amielic, contuzie umăr stâng, având nevoie de 5-6 zile de îngrijiri medicale.

Paradox: victima tâlhăriei a devenit acuzat

În cadrul anchetei, surpriză. Victima tentativei de tâlhărie, în sprijinul căreia a sărit cel care, apoi, a fost bătut măr, „nu a dorit să formuleze plângere împotriva acestuia pentru săvârşirea vreunei infracţiuni. Acesta a precizat că nu doreşte să participe în procesul penal în calitate de persoană vătămată”. El a declarat că Z. „l-a luat în braţe, într-un mod care nu i-a plăcut, însă fără a fi pipăit de acesta la buzunare şi fără să îi solicite ceva”.

Ulterior, la audieri, A.Ș.P. a prezentat convorbiri vocale şi mesajele text cu cel de la care Z. ceruse țigări, reieșind că acesta dorea ca incidentul să fie mușamalizat și afirmând că „nu l-ar băga pe inculpat (Z. n.r.) la tâlhărie, pentru că este o faptă mult mai gravă şi procesul va dura mai mult”. Pentru acesta, procurorul a decis formarea unui nou dosar și punerea sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

Agresorul nu recunoaște nimic

Audiat și el în timpul urmăririi penale, Denis Petronel Z. a afirmat că avea un conflict mai vechi cu colegul de la care a pornit bătaia, că s-au înjurat și îmbrâncit fiind față în față. După intervenția lui A.Ș.P., Z. a susținut că a devenit „nervos și speriat” și că a scis tubul de spray „de frică”. El a mai declarat că nu se face vinovat de comiterea infracţiunii de tentativă la tâlhărie, „deoarece nu i-a solicitat colegului vreun bun şi nu a încercat să îi ia vreun obiect cu forţa, iar lovitura pe care i-a aplicat-o nu a fost pentru a-l deposeda de acestea”.

Nicu Silviu N. a negat că a lovit victima, în timp ce Robert Andrei A. și-a recunoscut fapta. Dosarul se află în Camera preliminară, la Judecătoria Iași.

Denis Petronel Z. nu se află la prima încălcare a legii și există posibilitatea ca actualul minor să devină un infractor cu state vechi. Pe data de 5 septembrie 2022, el fusese condamnat la măsura educativă neprivativă de libertate a supravegherii, pe o durată de 3 luni, sub coordonarea Serviciului de probaţiune Iaşi, pentru săvârșirea infracțiunii de lovirea sau alte violenţe. El a fost acuzat că, pe data de 4 martie 2021, a bătut un tânăr în zona Lidl Nicolina din Iași. Și de această dată, el  declarase în fața procurorului că este nevinovat.

Sistemul: eșec total

În ambele cauze penale, frapează atitudinea „specialiștilor” de la Serviciul de Probațiune din Iași, cei care au întocmit evaluări/anchete sociale depuse, apoi, pe masa procurorilor.

În cazul primului dosar penal, cei de la Probațiune au descoperit că părinții lui Denis Petronel Z. s-au despărțit când el avea 8 luni, iar mama, după o perioadă în care a muncit în străinătate, are o relație de concubinaj cu alt bărbat. Mama a prezentat un document care arăta că „în perioada copilăriei mici, a prezentat (Z. n.r.) afecțiuni de tipul crizelor de afectivitate, care se manifestau prin plâns până la pierderea cunoștinței”.

O bunică a fost cea care a avut grijă de el, dar lipsa ei de fermitate a făcut ca băiatul să rămână repetent și să intre în anturaje dubioase. O discuție cu dirigintele de la „Asachi”, la începutul anului școlar trecut, indica faptul că acesta a spus despre Z. că „a început anul cu o atitudine corespunzătoare față de colegi, profesori și actul educațional”.  

Cei de la Probațiune s-au declarat îngrijorați de un singur lucru: „Minorul are o atracție față de violență și din cauza sportului practicat (kickboxing), care este nociv în absența asumării responsabilității”, dar au concluzionat că „există un risc mediu inferior de comitere de noi infracţiuni, iar inculpatul prezintă șanse mari de reintegrare în societate, având în vedere resursele interne bine reprezentate (existența planurilor de viitor, educație corespunzătoare, capacitate de analiză și înțelegere) susținute de resurse externe suficiente (mediul familial suportiv, situație locativă și financiară satisfăcătoare)”.

După incidentul din 30 septembrie 2022, Serviciul de Probațiune a revenit cu o nouă anchetă, concluzia fiind că „inculpatul Z.D.P. prezintă şanse bune de reintegrare în societate, având în vedere resursele interne contradictorii, dar prezente (existenţa planurilor de viitor, educaţie corespunzătoare, capacitate de analiză şi înţelegere, disponibilitate pentru schimbare) susţinute de resurse externe suficiente (mediul familial suportiv, situaţie locativă şi financiară satisfăcătoare); ca urmare, propunem în cazul inculpatului aplicarea măsurii educative a asistării zilnice cu obligaţiile de a se prezenta la Serviciul de Probaţiune, de a-şi continua studiile şi de a urma programul de consiliere Managementul furiei”. Este foarte probabil că psihologii de la Probațiune nici măcar nu și-au dat seama că au de-a face cu un recidivist, lucru foarte grav.  

I-a rupt mâna unei pianiste de la „Băncilă”

Cazul de la „Asachi” este cel de-al patrulea incident violent în interval de câteva luni în care au fost implicați elevi din Iași în 2022.

În mai, mai mulţi elevi din clasele a VI-a și a VII-a s-au întâlnit pe un câmp din localitatea Zbereni-Cotnari, şi au lovit, în mod repetat, cu palmele și picioarele, o colegă.

În iulie, portarul echipei de handbal feminin a Liceului cu Program Sportiv, Sabina G., a lovit cu piciorul în plină figură o elevă care studiază pian la Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă” și care era deja căzută la pământ. În cădere, fata și-a fracturat încheietura (foto jos).

Și această bătaie a fost filmată de colegi

Victima a depus la Judecătorie cerere de instituire a unui ordin de protecție pentru ca agresoarea să nu se mai poată apropia de ea, dar instanța i-a respins acțiunea pe motiv că legea permite o astfel de măsură doar pentru soți, concubini sau membri de familie. Până în acest moment, agresoarea nu este trimisă în jduecată.

În septembrie, la Colegiul Tehnic „I. C Ștefănescu”, o elevă a fost bătută, tot într-o pauză. Aceasta a fost lovită cu pumnii și picioarele de o colegă, în timp ce alți elevi încurajau agresiunea și o filmau.

Article image
Sabina Gheorghiu este titulara postului de portar în echipa de handbal a Liceului Sportiv, dar are un comportament deviant: pe primul semestru a avut media 4 la Purtare, iar în al doilea semestru media 8 Scenele de groază din grădina Palasului au fost o execuție, Sabina Gheorghiu fiind „tocmită” să-i dea o lecție victimei. Tânăra bătută era bănuită că vrea să fure iubitul unei alte fete Copila a fost târâtă de păr pe jos ...
Autor cristi tanasa Anchete 26 Iulie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31