fbpx
 
Povestea unei ticăloșii nepedepsite: Chirica și Harabagiu au furat terenul unor ieșeni. Justiția a anulat totul

Povestea unei ticăloșii nepedepsite: Chirica și Harabagiu au furat terenul unor ieșeni. Justiția a anulat totul


Tribunalul a admis faptul că Primăria Iași a luat ilegal, de la o familie, un teren foarte valoros și l-a concesionat unui dezvoltator controversat, Laurențiu Timofte

E genul de abuz pe care primarul și fostul său viceprimar îl comiteau fără complexe în perioada lor de glorie: ingineria administrativă era pusă în slujba unui membru al Grupului de dezvoltatori din Pașcani

Imaginați-vă că într-o dimineață vă treziți deposedați de terenul din fața casei și că acesta este dat, cu dedicație, unui afacerist care recurge la amenințări de interlop

Prin acest calvar au trecut familiile Berban și Baciu, care s-au adresat Justiției pentru a-și recupera terenul din Tătărași și care până la urmă au câștigat

Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu, care desfăceau totul în urbanism, n-au plătit niciodată pentru această afacere. Marea masă a ieșenilor nu știe povestea, două familii au trăit un coșmar ca într-o dictatură, iar autorii faptei abominabile sunt și azi binemersi și conduc orașul ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic

Caz fără precedent în administrația și justiția din Iași: pe 17 februarie 2023, Tribunalul a anulat două hotărâri ale Consiliului Local Iași prin care un teren deținut de o familie din Tătărași a fost luat cu japca de municipalitate și, ulterior, concesionat lui Laurențiu Timofte, un dezvoltator imobiliar controversat care, în final, nici nu a mai plătit redevența către bugetul local.

Dorința dezvoltatorului de a construi un bloc pe acel teren a transformat viața familiei păgubite într-un coșmar, aspect prezentat de REPORTER în perioada 2020-2021. Un reprezentant al familiei declara atunci că, supărat de opoziție, Timofte i-a amenințat că „îi lasă în scaun cu rotile”.

Partea de jos a acestui teren i-a fost dată de Primărie lui Timofte ca să aibă ieșire la bloc. În mod ilegal, a decis Tribunalul

Concesionarea a fost anulată

Pe 17 februarie 2023, într-o acțiune intentată în 2020 de surorile Felicia Berban și Elisabeta Baciu (fostă Berban), Tribunalul Iași a decis anularea parțială sau completă a Hotărârilor Consiliului Local privind completarea inventarului domeniului privat al Municipiului cu un teren de 495 mp, situat pe strada Călărași din Tătărași, precum și concesionarea terenului respectiv în scopul amenajării unei căi de acces şi parcare. De asemenea, a fost anulat contractul de concesiune în favoarea omului de afaceri Laurențiu Timofte.

Pe scurt: anterior, Timofte cumpărase 1.037 mp de teren în zonă, plus parterul unei case în care, la etaj, se afla un apartament al familiei Berban. Bărbatul intenția să dezvolte un proiect imobiliar – un bloc cu regim de înălțime D+P+4E+Eth printre case, în pantă. El avea nevoie, însă, și de o suprafață în plus pentru acces la teren și parcare.

Blocul lui Timofte (centru) urma să fie ridicat într-o zonă de case (încercuite cu P sau P plus 1). Accesul inițial era pe Fundac Călărași, dar era prea îngust (săgeți mov). Prin urmare, Timofte a încercat să obțină acces prin proprietatea lui Berban (chenar verde)

În mod convenabil pentru Timofte, în septembrie 2018, pe baza constatărilor funcționarilor din Primărie, Consiliul Local a luat act și a decis că în imediata vecinătate a celor 1.037 de mp ai lui Timofte se află 495 mp ai orașului, de care nu se știa anterior, așa că suprafața a fost inclusă în domeniul privat al municipiului Iași și intabulată pe numele acestuia.

Șapte luni mai târziu, același Consiliu Local a votat concesionarea prin licitație a terenului, la solicitarea lui Timofte. Acesta a câștigat licitația și, în noiembrie 2019, a luat în stăpânire terenul și se pregătea să dea drumul proiectului

Soții Baciu au luptat singuri împotriva Caracatiței formate din primar-Consiliu Local-milionari imobiliari. Și au câștigat

Contraatacul proprietarilor

În 2020 și 2021, REPORTER a dezvăluit, însă, că exista un mare semn de întrebare asupra legalității deciziilor de Consiliu Local din 2018 și 2019: Felicia Berban și Elisabeta Baciu (fostă Berban), care dețin o casă în zonă, susțineau cu acte că le aparțineau cei 495 de metri pătrați și că, pur și simplu, Primăria le-a furat terenul care făcea parte dintr-o suprafață mai mare, de peste 1.200 de mp aflată în posesia familiei.

„Practic, Primăria și-a însușit tot terenul. Măsurătorile au fost făcute de firma Grup 5, care are multe contracte cu Primăria. Noi bănuim că nu au intrat pe teren să facă măsurătorile pentru terenul pe care ni l-au luat, ci s-au folosit de măsurătorile făcute pentru reabilitarea liniei de tramvai. În intabularea Primăriei, cadastristul scrie că terenul este parțial îngrădit cu gard din lemn. Eronat: sunt 70 de metri de gard din plasă, până și gardul din limita proprietății lui Timofte este din plasă de fier, doar poarta din Gălățeanu 11 este din lemn”, explica Marius Baciu, soțul uneia dintre surorile Berban.

Familia păgubită susținea că depusese cereri la Primărie pentru obținere de documente, prin avocată, dar cererile au fost ignorate. Au solicitat și o audiență la primarul Mihai Chirica, dar au fost refuzați. Mai trebuie menționat că moștenitorii plăteau impozit pe terenul de peste 1.200 mp din care o parte a ajunsese la Timofte în 2019.

Mihai Chirica a promovat în Consiliul Local concesionarea unui teren privat ca și cum ar fi al orașului

Amenințări pe față

În acea perioadă, familia Berban s-a întâlnit cu noul deținător al terenului, Laurențiu Timofte, care și-a exprimat fățiș nemulțumirea față de demersurile Berbanilor de a revendica terenul de care el avea atât de mare nevoie.

Marius Baciu declara, în 2020, pentru REPORTER: „Când ne-am întâlnit cu Timofte, ne-a zis că erau mai mulți care licitau peste el la concesionare și era mirat că se întâmplă asta. Ne-a amenințat pe un ton amical că, dacă îl încurcăm, va băga țigani la parterul casei la care deținem încă etajul, ne va face procese pe diferite motive, că demolează casa. La sfârșit, când eram toți ridicați de la masă, s-a apropiat de nevasta mea și i-a șoptit: «Eu nu mă refer la dumneavoastră, dar dacă eu am un proiect de 10 milioane de euro și cineva mă încurcă, decât să renunț, mai bine mai dau o mie de euro și-l las în scaun cu rotile»”.

 

Laurențiu Timofte și blocul din Smârdan la momentul amenzii

Cercetat penal, în trecut, în Italia, Laurențiu Timofte a fost implicat în mai multe controverse provocate de un bloc pe care l-a ridicat prin intermediul părinților săi printre casele din zona Smârdan. Aceștia au fost amendați cu 50.000 de lei de Poliția Locală pentru lucrări fără autorizație.

Pagubă la bugetul local

Pe lângă faptul că a jucat aiurea pe mâna lui Timofte, facilitându-i, în mod ilegal, concesionarea terenului, Primăria a luat țeapă după ce acesta nu și-a mai plătit redevența lunară. Prin urmare, dezvoltatorul a fost dat în judecată și, printr-o sentință din decembrie 2022 a Judecătoriei Iași, a fost obligat să achite municipalității 15.139,16 lei reprezentând redevenţă restantă pentru perioada februarie-iunie 2020, suma de 3.800 lei cu titlu de majorări de întârziere, calculate din februarie 2020 până în martie 2022, precum şi la majorări de întârziere calculate în continuare, până la achitarea efectivă a debitului.

În ceea ce privește soarta celor 495 de mp, aceasta încă nu e decisă: cel mai probabil, municipalitatea va depune apel.

Pe de altă parte, într-un alt proces, surorile Berban-Baciu cer magistraților să rectifice Cartea Funciară a terenului și să înscrie cei 495 mp pe numele lor. Acest proces se află de-abia pe rolul primei instanțe și are termen în aprilie 2023.

Article image
O altă suspiciune de ilegalitate în cazul unui proiect imobiliar din zona Pădurii. O familie ce deține o casă acolo a revenit din Anglia c-o falcă în cer și cu una în pământ, lansând o acuzație foarte gravă: Primăria și-a însușit câteva sute de metri din terenul membrilor acestei familii și i le-a concesionat dezvoltatorului Laurențiu Timofte pentru a ridica un bloc. Aceeași Primărie i-a aprobat lui Timofte cererea de a ed...
Autor cristi tanasa Anchete 01 Mai 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: