fbpx
 
Bilanțul CET: Iașul a pierdut 12 milioane de euro cu încălzirea de iarnă. 10 milioane a acoperit Guvernul

Bilanțul CET: Iașul a pierdut 12 milioane de euro cu încălzirea de iarnă. 10 milioane a acoperit Guvernul


O treime din costuri sunt certificatele verzi: 15 milioane de euro. Iar prețul acestora e prevăzut să crească

Dacă nu era ajutorul de la București, care e tot o subvenție din bani publici, sistemul de termoficare era în colaps după 6 luni de încălzire

Prețul subvenționat e foarte atractiv: 250 de lei/lună încălzirea la două camere. Cu centrală de apartament a costat dublu

Termoservice declară 23.000 de consumatori casnici (15% din populație) dar cifrele nu sunt transparente

Cu 12 milioane de euro deficit pe iarnă și încă 20 milioane de euro la CTP, Iașul poate pune cruce bugetului local

Un prim bilanț al sistemului centralizat de termoficare arată o pierdere de 1-2 milioane de euro pentru perioada august 2021 – martie 2022. Costurile au fost de aproximativ 52 milioane de euro în timp ce facturile emise și încasările efective au fost de puțin peste 50 de milioane de euro.

Dezastrul a fost evitat „la mustață”. Fără ajutorul de la Guvern, în valoare de 46 milioane de lei, echivalentul a 9,5 milioane de euro, sistemul ar fi fost în colaps.

Acum, mai sunt racordate aproape 23.000 de apartamente la care se adaugă câteva sute de școli, spitale, instituții publice și firme private.

Alin Aivănoaei, directorul Termoservice, consideră că s-a descurcat bine: „Față de alte orașe, sistemul a funcționat”

S-a ars gazul, care e mai scump
Contextul era groaznic vara trecută. Veolia, operatorul privat, a plecat din Iași. Primăria a preluat acest rol oficial, iar Termo-Service, altă firmă a autorității locale, și-a asumat funcția de management.

Scumpirea gazului, combustibil folosit la prepararea apei calde pe timp de vară, dar și faptul că Primăria nu a reușit să cumpere cărbune în primele săptămâni ale sezonului rece au fost factori suplimentari de risc. În perioada octombrie – decembrie 2021, din cauza lipsei cărbunelui, la CET s-au produs energie electrică și termică prin arderea gazului, ceea ce a crescut și mai mult cheltuielile.

Cărbunele a costat enorm: 12,5 milioane de euro
Primele două semne care au echilibrat balanța au venit la sfârșitul anului 2021. În primul rând, Guvernul a anunțat că spijină financiar rețelele de termoficare din mai multe orașe mari. Printre acestea a fost inclus și Iașul căruia i-au fost alocate 46 milioane de lei, aproximativ 9,5 milioane de euro.

În al doilea rând, Primăria a reușit să cumpere 78.000 tone de cărbune la un preț de 140 dolari tona la care s-au adăugat cheltuielile cu transportul din port și până la Holboca, alte 2 milioane de dolari. În total, costurile cu cărbunele s-au cifrat la peste 13 milioane de dolari. Vreo 12,5 milioane de euro.

Subvenția la populație, suportată de Primărie
Mod de lucru: după ce Veolia a părăsit Iașul, Primăria a devenit operatorul local de termie. A încheiat contracte cu fiecare asociație în parte către care a furnizat apă caldă și încălzire. Totodată, salariile celor aproximativ 350 de oameni de la CET I și CET II au fost plătite de Primărie.

Combustibilul a fost achitat tot de Primărie, iar subvenția la gigacalorie (diferența dintre prețul de cost și cel plătit de populație) a fost asigurată tot de Primărie care, practic, a mutat banii dintr-un buzunar în altul. Termo-Service a preluat managementul resurselor umane – cei 350 de salariați – care au asigurat reparațiile și mentenanța sistemului.

Cărbunele a fost cumpărat abia în decembrie, în plin sezon, la prețuri mult mai mari

Producție dublă de energie electrică față de agent termic
La capitolul „costuri”, pentru perioada de referință august 2021 – martie 2022, s-au înregistrat următoarele valori:
- salarii pentru cei 350 de angajați: 3,5 milioane euro
- cărbune: 12,5 milioane euro
- gaz: 17 milioane euro
- reparații, mentenanță, mici investiții: 4 milioane de euro
- certificate CO2: 15 milioane de euro
Total costuri: 52 milioane de euro
La rubrica „venituri” s-au contabilizat:
- ajutor de la Guvern: 9,5 milioane de euro
- vânzare de energie electrică: 25 milioane de euro
- vânzare de energie termică: 10 milioane de euro
- bonus cogenerare de la Transelectrica: 6 milioane de euro
Total venituri: 50,5 milioane de euro

CET Holboca se va opri
În aceste condiții, pierderea s-ar cifra undeva la 1,5-2 milioane de euro. Dacă n-ar fi fost spijinul guvernamental de 9,5 milioane de euro, gaura din sistemul centralizat ieșean s-ar fi ridicat la 11,5 milioane de euro.

Executivul Primăriei nu a prezentat, deocamdată, situația financiară a Diviziei de Termoficare. „Peste câteva zile, vom opri producția de energie din CET Holboca, urmând a furniza agent termic din CET I Iași pentru cei care vor continua să consume și în perioada următoare. Prima concluzie este că am reușit să asigurăm continuitate și calitate. Ieșenii racordați la sistemul centralizat au beneficiat de apă caldă și căldură la parametri tehnici normali. Ați văzut că alte orașe mari din țară, Timișoara sau Bucureștiul sunt doar două exemple, au avut mari probleme. Bilanțul financiar va fi făcut în perioada următoare”, a declarat Alin Aivănoaei, directorul general Termo-Service.

Sistemul centralizat e mai ieftin, dar au rămas puțini consumatori
În momentul de față, populația plătește pentru o gigacalorie 245 de lei. Pentru martie, spre exemplu, factura la încălzire a variat între 150 și 250 de lei în funcție de suprafață, de la o garsonieră la un apartament cu trei camere.

„Prețul este destul de mic atât în raport cu alte orașe din țară cât și cu cei care și-au montat centrale termice de apartament. Problema este că sunt blocuri în Iași care vor să revină la termoficarea centralizată, dar investițiile în rețeaua interioară a imobilului sunt mari și locatarii nu și le permit”, a remarcat un specialist.  

E nevoie de o magistrală nouă, pe Copou, pentru a conecta marii consumatori. S-a preferat însă extinderea la Bucium, unde producția e mai mică

Prețul gigacaloriei ar putea crește cu 100 de lei

O variantă de echilibrare a raportului dintre costuri și venituri este inclusiv majorarea tarifului. Spre exemplu, anul trecut în noiembrie, primarul Mihai Chirica anunțase o creștere. adică, pentru fiecare gigacalorie, ieșenii să plătească 345 de lei (cu 100 de lei mai mult), iar Primăria să ofere o subvenție de 217 lei (cu 100 de lei în plus), deci creșterea de 200 de lei să fie suportată în cote egale de populație și de bugetul local. Modificarea de preț nu a mai fost operată. „Este o soluție de luat în calcul pentru sezonul rece viitor”, a explicat specialistul.

Ce trebuie făcut pentru a avea profit
Pe termen scurt, expertul a mai identificat câteva soluții de eficientizare a activității de termoficare:
- achiziția de cărbune să se producă pe timpul verii, când prețurile sunt mai mici, și nu în toiul iernii, în vârf de consum când și prețul combustibilului este la cele mai mari cote
- înființarea unei societăți de sine stătătoare care să administreze această activitate (și nu ca acum struțo-cămila Primărie – Termo-Service) sau chiar încredințarea activității unui operator privat pe modelul parteneriatului din trecut, cel cu Veolia
- campanie agresivă de racordare a unor noi consumatori, de preferat instituții publice (școli, spitale, sedii) sau firme private
- extinderea magistralei în Copou, pe ruta Spitalul Militar – Spitalul Parhon și racordarea instituțiilor de o parte și de alta a bulevardului, în principal corpurile de clădire și căminele Universității „Al.I. Cuza”
- continuarea programului de reabilitare și modernizare a rețelelor prin atragerea de fonduri europene nerambursabile sau a banilor de la Guvern prin diferite programe (gen PNI „Anghel Saligny)

40 milioane de euro sunt alocați termoficării în 2022
La ședința Consiliului Local din 28 aprilie 2022, a fost aprobată creșterea salariilor celor 350 de angajați ai Diviziei de Termoficare din cadrul Termo-Service cu 6,5%. Anterior, salariul mediu brut în cadrul CET-urilor era de 4.000 de lei
Un alt proiect de hotărâre care a fost adoptat de Consiliul Local a avut în vedere rectificarea bugetului Municipiului Iași. Astfel, au fost alocate 200 de milioane de lei (40 de milioane de euro) pentru Divizia de Termoficare în scopul achiziției de combustibil pentru iarna viitoare (cărbune, transportul acestuia și gaz), dar și pentru programul de reparații și mentenanță aferent acestei veri


„Serviciul de termoficare și serviciul de transport public sunt pietrele legate de gâtul orașului. «Înghit» peste 50% din bugetul Primăriei în fiecare an. Fără subvenția de aproximativ 10 milioane de euro din 2021, Primăria Iași ar fi intrat în incapacitate de plată. Nu este o abordare sustenabilă. Avem nevoie de un sistem local de termoficare viabil economic și ecologic.”
Răzvan Timofciuc, consilier local, liderul grupului USR


„În cadrul Consiliului Local Iași s-a discutat constant despre problemele Termo-Service, inclusiv despre diferențele nejustificate dintre venituri și cheltuieli, însă pe parcursul ședințelor am primit asigurări că situația este sub control, ceea ce s-a dovedit a fi o mare minciună!”
Bogdan Crucianu, consilier local, lider al grupului PSD

„Ieșenii continuă să deconteze incompetența guvernării marca Mihai Chirica. Așa cum am spus încă de anul trecut, în cadrul ședințelor de Consiliu Local, dar și prin intermediul declarațiilor publice, Primăria Iași nu a fost capabilă să rezolve problema termoficării și preluarea Veolia într-o manieră care să nu afecteze bugetul comunității. Practic, la cele 10 milioane de euro, bani pe care administrația locală PNL-USR i-a primit de la Guvernul României, se adaugă acum alte 2 milioane de euro tot pentru termoficare, ieșenii ajungând practic să deconteze întârzierile înregistrate de municipalitate la capitolul achiziții de cărbune, dar și preluarea defectuoasă a Veolia. Dacă orașul nostru ar fi beneficiat de o guvernare competentă, nu doar de una bună la machete și declarații fanfaronice, acești bani ar fi fost alocați către investiții majore de care să beneficieze întreaga comunitate!”
Bogdan Balanișcu, președinte Organizația Municipală PSD Iași

Article image
* Veolia a anunțat rezilierea contractului cu Primăria în luna ianuarie 2021, iar documentul a fost semnat efectiv în aprilie * Mihai Chirica avea timp să cumpere cărbune pentru iarnă încă din luna iunie, când era 70 de dolari tona * Îl va lua în noiembrie cu 270 de dolari tona. Pierderea este imensă și nu există nicio justificare, pur și simplu primarului nu i-a păsat * Diferența de preț înseamnă o gaură de 18 milioane de ...
Autor Cezar Moraru Anchete 20 Octombrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31