fbpx
 
10.000 de oameni așteaptă de 3 ani tramvaiul din Dancu. Performanță: s-au asfaltat 2,6 metri/zi

10.000 de oameni așteaptă de 3 ani tramvaiul din Dancu. Performanță: s-au asfaltat 2,6 metri/zi


Linia de tramvai a fost promisă din 2012

Licitația a început în 2019, asfaltările în 2020

Linia de tramvai va fi redată circulației în luna octombrie

Refacerea bulevardului va continua și în 2023

În fiecare dimineață, mii de oameni stau blocați zeci de minute în trafic

Vorbim de 2,8 km de șosea cu linie de tramvai, lucrare pe care chinezii o făceau în două luni, cu tot cu fabricatul șinelor și construitul tramvaielor

2020: Proiectul începe după 9 ani de promisiuni

Șapte ani de promisiuni, încă trei de șantier și modernizarea străzii Aurel Vlaicu și a liniei de tramvai aferentă, pe relația Doi Băieți – Dancu, încă nu sunt finalizate.

De câteva zile, odată cu începerea școlii, traficul a devenit un coșmar. La orele de vârf, distanța de la școala „Ștefan cel Mare” din Dancu și până în Tătărași Sud se parcurge, cu mașina, în 20 de minute. O rută de doar 2,8 kilometri.

Responsabilii din Primărie au anunțat, cu jumătate de gură, că amenajările vor fi recepționate anul acesta. În funcție de vreme. „Suntem în grafic, lucrările vor fi terminate curând”, a declarat Daniel Juravle, viceprimar.

Sunt patru contracte, două pentru șină, două pentru asfaltare. Gradul de realizare: peste 90% cele de înlocuire a liniei, 60% cel de turnare a covorului asfaltic pe Aurel Vlaicu, 0% cel de refacere a străzii pe 400 m din Dancu, ultimul fiind al Consiliului Județean.

Chiar șantier fiind, șefii din Primărie ar intenționa să dea drumul la circulația tramvaielor până la începutul lunii octombrie.

Încă se mai lucrează la rondul din Dancu

Stadiul lucrărilor: linia e gata, străzile – la anul

Tramvaiul 3 e principalul mijloc de transport în comun care leagă satul Dancu din comuna Holboca de Iași. De aproape trei ani, circulația vagoanelor a fost suspendată și înlocuită cu autobuze deoarece se lucrează la schimbarea căii de rulare și la refacerea drumului, a trotuarelor, a stațiilor.

Sunt patru contracte distincte, trei ale Primăriei și unul al Consiliului Județean:
1) Reabilitarea liniei de tramvai Iași – limită administrativă Holboca (Dancu), proiect cu finanțare europeană. A început în 2020 și are termen de finalizare luna noiembrie a acestui an. Valoarea s-a cifrat la aproximativ 20 de milioane de euro și a inclus: înlocuirea liniei pe o distanță de 2,4 kilometri, construirea a 8 stații de transport public, refacerea unui pod, reabilitarea trotuarelor, dar și cumpărarea a patru tramvaie noi, Bozankaya.

2018: tramvaiele erau scoase demult de pe traseu, liniile erau dezafectate

Pe această investiție mai sunt de realizat semnalizările rutiere, utilarea cu mobilier urban (bănci, coșuri). Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a constructorului Conest, stadiul acestui șantier este aproape același cu cel înregistrat în februarie 2022. Atunci, procentul general de finalizare era aproximat la 96%.
2) Refacerea șinei limită administrativă Iași – rond Dancu. Acest segment a presupus modernizarea liniei pe o distanță de 225 m de cale dublă, plus cea din rond. Contractul a fost de aproape 14 milioane de lei. Și pe acest al doilea șantier încă se lucrează. Acest tronson are termenul de finalizare fixat pentru 15 septembrie, dată până la care este puțin probabil să fie gata. Ca tramvaiele să circule din nou pe strada Aurel Vlaicu și să facă legătura între Doi Băieți și Dancu, ambele investiții la șine trebuie să devină funcționale.
3) Modernizarea străzii Aurel Vlaicu nici măcar nu are termenul de finalizare pentru acest an. Cu o bugetare de aproape 12 milioane de lei, strada a fost împărțită în două segmente. Primul, cel fără linie de tramvai, de la intersecția cu străzile Ignat și Ion Creangă și până la intersecția cu strada ce coboară de la Doi Băieți, are o lungime de 500 metri. Aici există porțiuni unde au fost refăcute trotuarele și asfaltată strada, însă nu în totalitate. Al doilea tronson este de peste 2,3 kilometri și urmează linia de tramvai Doi Băieți – limită administrativă Holboca.
4) Asfaltarea și refacerea trotuarelor pe 400 de metri, între limita administrativă Iași - Holboca și rond. „Este o investiție a Consiliului Județean. Știu că s-a adjudecat licitația și cred că lucrările ar trebui să se finalizeze tot anul acesta”, a declarat Neculai Pamfil, primarul comunei Holboca.

2022, septembrie: traficul infernal din fiecare dimineață pe o axă ce leagă 10.000 de oameni de oraș. Lucrările au durat o veșnicie și vor mai dura

10.000 de oameni depind de tramvai
Această stradă de 2,5 kilometri, Aurel Vlaicu, plus extensia sa de câteva sute de metri din Dancu reprezintă principala cale de legătură dintre comuna Holboca și Iași. „Avem 10.000 de locuitori în comună care folosesc tramvaiul 3, în special elevii, pensionarii care merg la piață în oraș, cei fără mașini care merg la serviciu. Circulația tramvaielor trebuia repornită pe 5 septembrie, odată cu începerea școlii, dar s-a amânat. Din ce am înțeles, 15 septembrie ar fi noul termen”, a spus primarul comunei Holboca.
Surse din administrația ieșeană au afirmat că nici acest termen nu va fi respectat, dar că totuși se va încerca repornirea transportului cu tramvaiul până la sfârșitul acestei luni. Acum, este asigurat cu autobuzele CTP pe relația școala „Ștefan cel Mare” (Dancu) – strada Aurel Vlaicu – strada Vasile Lupu – capăt la Spitalul de Neurochirurgie.

Pentru că șantierele ce presupun asfaltarea străzii nu vor fi închise prea curând, este de așteptat ca blocajele în trafic să persiste.

Strada Aurel Vlaicu, tronsonul fără linie de tramvai. Reabilitarea se va întinde și în 2023

De acest bulevard se discută din 2012

Modernizarea acestui tronson a fost promisă de tandemul Gheorghe Nichita (primar) – Mihai Chirica (director tehnic, viceprimar) încă din 2012. Apoi, devenit primar, Mihai Chirica tot a anunțat, periodic, începerea lucrărilor.
- 6 ianuarie 2012, ziarul Adevărul: „Reprezentanţii Primăriei vor depune până pe 15 februarie la Agenţia Regională de Dezvoltare Nord-Est un număr de nouă proiecte care vor fi finanţate din bani europeni (...). Printre cele mai importante se numără modernizarea liniilor de tramvai din zonele Nicolae Iorga, Calea Chişinăului, Metalurgie şi Iaşi-Dancu (...)”.
- Pe exercițiul financiar 2007-2013, pentru această investiție n-au mai ajuns banii
- februarie 2016, pagina web a Primăriei: „Bugetul pe 2016 include şi o serie de fonduri necesare pregătirii și redactării unor proiecte de mari investiţii care vor fi finanţate din bugetul local şi din fondurile europene alocate în cadrul exerciţiului financiar 2014 – 2020. Printre altele, se are în vedere reabilitarea liniilor de tramvai pe traseul Iaşi – Dancu”
- 2016: scandal PNL – PSD (pe atunci Chirica era primar social-democrat). Liberalii au susținut eliminarea definitivă a șinelor, asfaltarea străzii și asigurarea transportului cu autobuze
- ianuarie 2017, REPORTER DE IAȘI: „Sunt bani pentru refacerea şinelor de tramvai din Dancu, cu tot cu şosea, pentru şinele de la Metalurgie până la Ceramica, pentru şinele şi şoseaua din Tudor Vladimirescu. Acestea sunt în program pentru 2017” - Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei
- martie - aprilie 2017: locuitorii din Dancu au protestat în mai multe rânduri din cauza drumului impracticabil, a gropilor din carosabil. Ulterior, drumul a fost cârpit
- Curierul de Iași, oficiosul Primăriei, 20 septembrie 2018: Mai avem în lucru un proiect care se va finaliza în luna octombrie. Este vorba despre proiectul de reabilitare a infrastructurii de tramvai Doi Băieți – strada Aurel Vlaicu – limita Municipiul Iași, proiect estimat la 8,67 milioane de euro. Momentan, cu acesta ne aflăm în faza de proiectare și de întocmire a documentației de finanțare europeană. Cel mai probabil îl vom încărca în aplicație la începutul lunii noiembrie” – primarul Mihai Chirica
-
Licitația pentru Iași - limită Holboca, prima, a fost organizată în 2019
- Lucrările au demarat în vara anului 2020, au urmat și celelalte licitații în 2021 și 2022

Article image
A căzut proiectul de finanțare din fonduri europene a străzii spre Dancu, una dintre arterele dezastruoase din oraș. Cum bugetul anual al municipiului Iași este întins la maximum, singura speranță pentru asigurarea banilor necesari reparațiilor stă într-un împrumut făcut de Primărie. Cea mai importantă veste este, însă, că lucrările vor întârzia.
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 06 Septembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31