fbpx
 
Un palat ilegal în mijlocul Daciei: patronul Micedu și-a făcut apartamente de lux peste un service auto

Un palat ilegal în mijlocul Daciei: patronul Micedu și-a făcut apartamente de lux peste un service auto


A construit două etaje în plus și nu a primit recepția pentru că omul care trebuia să rezolve problema fusese arestat

Constantin Dinte are micul său regat: o curte cu foișor în care face grătare, service de autocare, apartamente, loc de joacă, anvelope depozitate și ulei de motor

A fost cercetat pentru infracțiuni economice dar a scăpat

Primăria nu-i cere desființarea lucrărilor ilegale, adică demolarea etajelor în plus

Domeniu imobiliar de milioane de euro, în plin oraș, construit ilegal. Constantin Dinte, patronul mai multor firme de transport persoane, a ridicat pe strada Tabacului nr. 48 o clădire cu două niveluri în plus față de autorizația de construire.

Primarul Mihai Chirica i-a trimis acum 4 ani o depeșă cum că i-a respins recepția. De atunci, nu s-a mai întâmplat absolut nimic. Din blocul de milioane al lui Dinte nu s-a mișcat nicio cărămidă, afaceristul e bine-mersi, face chefuri cu carne de vânat, mistreți și căprioare, și-a făcut amenajări interioare de superlux.

„Singurul inconvenient este că respectivul nu poate vinde oficial clădirea, pentru că nu este intabulată. Dar poate trăi liniștit în ea”, a afirmat un reputat specialist, sub rezerva anonimatului. Constantin Dinte deține patru firme de transport, iar în ultimii ani a fost controlat de Fisc și percheziționat de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice. A fost cercetat pentru evaziune fiscală, însă a căzut în picioare, dosarul fiind clasat. A pierdut două procese cu Fiscul și a fost pus să plătească aproape 90.000 euro. „Ce se întâmplă? Nu mai aveți subiecte și acum v-ați luat de intabularea clădirii mele?”, a reacționat, iritat, Constantin Dinte.

Patronul Dinte e un mare vânător și își expune trofeele în curtea blocului său personal

Comisia a decis respingerea recepției

În octombrie 2019, primarul Mihai Chirica a trimis o adresă către SC Farmacom Impex SRL, a lui Constantin Dinte. Prin acest act, edilul i-a comunicat omului de afaceri că i-a respins recepția la imobilul din Tabacului 48, situat aproape de capăt Dacia: „Comisia (...) a decis respingerea recepției la terminarea lucrărilor”.

Motivul: „Lucrările nu respectă autorizația de construire (...), clădirea C2 având realizate fără proiect și autorizație de construire două niveluri”. Alături de Chirica, documentul a fost semnat și de inginerul Gabriel Ghergheșanu de la Primărie. Același Ghergheșanu, pe 8 octombrie 2019, semnase procesul verbal prin care a respins recepția, cauza fiind nerespectarea autorizației de construire.

Domeniul Dinte din str. Tabacului: parcare de autocare și un bloc întreg pentru o singură familie

A construit patru apartamente de 2 milioane de euro

Documentul care a stat la baza construcției a fost autorizația emisă de Primăria Iași în luna martie 2017. Potrivit acesteia, Dinte a primit acceptul pentru a construi două imobile cu destinația reparații auto și birouri pe teren proprietate.

Pe parcela de 4.100 mp, indicatorii urbanistici stabiliți au fost: procentul de ocupare a terenului (POT) 10,41%, coeficientul de utilizare a terenului (CUT) 0,27, suprafața construită la sol 413 mp, aria desfășurată totală 1.122 mp, înălțimea maximă 10,9 m, regim de înălțime P+2E.

Însă, potrivit recepției și adresei lui Chirica către Dinte, transportatorul a depășit la una dintre construcții valorile autorizate, ridicând două niveluri în plus. Clădirea respectivă, care trebuia să aibă P+2E, are acum parter, 3 etaje și mansardă. În plus, conform AC, acolo erau autorizate reparații auto și birouri, or Dinte a făcut și locuințe, deci a schimbat și folosința.

„În acel bloc, sunt amenajate 4 apartamente în care locuiesc Constantin Dinte, soția Mariana și copiii, dar și alte rude apropiate. Amenajările sunt top, top, top. Cu totul au costat peste 2-2,5 milioane de euro. La parter este hala, cu două canale pentru autocare, ca mecanicii să coboare să le repare. Iar în mansardă este un loc de joacă mai ceva ca la Palas. Tot podul lung, făcut cu mochete și cu jucării, playstation, televizoare mari. E loc de relaxare pentru copii”, a precizat o sursă din anturajul familiei.

Inspectorul Ghergheșanu a dat respingerea recepției pentru că se construise un etaj și mansardă în plus. Veleșcu, angajatul patronului Micedu, trebuia să apeleze la inspectoarea Dana Vasiliu, dar n-a mai apucat: cei doi au fost prinși de DGA într-o altă afacere cu o construcție ilegală

Dinte admite „doar un etaj în plus”

La doi pași de acest imobil, în interiorul aceleiași proprietăți, Dinte mai deține o căsuță cu două camere (în care a mai dormit el pe perioada cât a fost ridicat corpul principal), dar și un foișor unde au loc chefurile familiei. Constantin Dinte, despre depășirea indicatorilor autorizați: „Nu e adevărat, nu-i făcut două etaje, este în curs de intabulare. Nu știu ce acte sunt că nu m-am ocupat eu”. Ulterior, Dinte a admis că ar fi doar un etaj în plus, apoi a închis brusc conversația motivând că este la volan.

La Farmacom, firmă a lui Dinte pe care a fost construit acest imobil, a figurat ca director societate comercială și Petru Veleșcu. Despre acesta, REPORTER DE IAȘI a scris recent că a făcut pușcărie, condamnat pentru trafic de influență. Își făcea veacul pe la Primărie, fiind samsar de acte de urbanism, veriga de legătură dintre beneficiari și funcționarii Primăriei.

Veleșcu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru că a intervenit pe lângă o funcționară a Primăriei să semneze procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor unei vile din Moara de Vânt, imobil care însă nu respecta autorizația de construire.

Imobilul neintabulat al familiei Dinte domină strada Tabacului din cartierul Dacia

Primăria nu și-a propus să demoleze

În cazul blocului din Tabacului 48 al lui Constantin Dinte, primarul Mihai Chirica l-a notificat în urmă cu patru ani cu privire la respingerea recepției și atât. Pe portalul instanțelor de judecată, pe numele Farmacom sau al lui Dinte nu există deschisă niciun fel de procedură din partea Primăriei.

„Responsabil cu disciplina în construcții este tot primarul. Dacă a respins recepția, ce măsuri a dispus? A fost amendat, i s-a deschis acțiune pentru desființare lucrări? Timpul lucrează în favoarea proprietarului”, a opinat un jurist, care a preferat să rămână sub anonimat.

Societățile comerciale ale lui Dinte se ocupă cu transportul de persoane intra și interjudețean. Rezultatele financiare înregistrate de SRL-urile lui Constantin Dinte în 2022:
1) Farmacom Impex, cifră de afaceri de 2,5 milioane de lei, profit de peste 400.000 lei
2) Compania Micedu: profit 9.300 lei
3) Micedu Company Turism: cifră de afaceri 667.000 lei, profit 244.000 lei
4) Micedu Trans: cifră de afaceri 643.000 lei, profit aproape 500.000 lei

În garajul familiei sunt jupuiți mistreti și apoi puși pe grătarul din curte

Anchetat pentru evaziune și infracțiuni economice

În 2019, Micedu Trans a lui Constantin Dinte a fost controlată de Fisc. Prin acest act administrativ fiscal s-au stabilit în sarcina reclamantei obligații fiscale suplimentare în valoare totală de 440.060 lei, din care 192.832 lei impozit pe profit și 247.228 lei taxă pe valoare adăugată”, se arată într-o motivare a procesului dintre Dinte și Fisc.

Transportatorul a pierdut și la Tribunal și la Curtea de Apel și a fost obligat să plătească banii. Practic, inspectorii stabiliseră o bază de impunere suplimentară și TVA suplimentar, de aici rezultând sumele datorate în plus statului.

Tot în 2019, în urma unui denunț, firmele lui Constantin Dinte au fost percheziționate, telefonul său și al fratelui acestuia, Vasile, au fost ascultate.

În urma perchezițiilor au fost ridicați aproximativ 213.700 de lei, 6.600 de euro și 100 de lire turcești, bani susceptibili a fi obținuți din activități ilicite, precum și alte bunuri care ar fi folosit în activitatea infracțională (agende și bilete de călătorie)”, este un fragment din comunicatul oficial al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași din noiembrie 2019.

Dosarul a fost clasat anul trecut, iar sechestrul ridicat. Anchetatorii n-au putut proba nici evaziunea fiscală și nici dubla contabilitate.
Același
Constantin Dinte a mai deținut, până acum câțiva ani, și o vilă impunătoare în Galata, pe Platoul Însorit, în zona VIP-urilor. Casa avea o suprafață utilă de 415 mp, un regim de înălțime D+P+1+M. În 2021, fusese scoasă la vânzare cu peste 620.000 de euro. Nu se cunoaște prețul final al tranzacției.

Article image
Primarul, arhitectul-șef și funcționarii care au semnat recepția și edificarea în vederea intabulării unui bloc ridicat ilegal în Moara de Vânt au știut că sunt părtași la o mare ilegalitate, de ordin penal În dosarul Vixen’s, prezentat în exclusivitate de REPORTER DE IAȘI în martie 2022, două case, așa cum figurau în autorizația de construire, s-au transformat într-un bloc cu 18 apartamente Primarul a semnat, deși fuse...
Autor Cezar Moraru Anchete 28 Septembrie 2023

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: