fbpx
 
Dumitru Stroi (foto-medalion stânga), angajat la Apele Române, a recunoscut că a muncit pe moșia președintelui PNL Iași Costel Alexe Dumitru Stroi (foto-medalion stânga), angajat la Apele Române, a recunoscut că a muncit pe moșia președintelui PNL Iași Costel Alexe

Oamenii de la Apele Române au muncit pe moșia lui Costel Alexe. Secretul deconspirat: „Am fost de mai multe ori acolo”


* Într-o înregistrare incognito, Dumitru Stroi, muncitor la Administrația Bazinală Prut-Bârlad, a recunoscut că a forat mai multe puțuri pe domeniul de 4 ha deținut de Costel Alexe la Sculeni
* Înregistrarea este pusă la dispoziție de REPORTER DE IAȘI
* Președintele Consiliului Județean visează un parc de distracții la 20 km de Iași, cu animale exotice, restaurant, spații de cazare și un lac artificial, pe care se chinuie să-l umple cu apă
* Folosirea muncitorilor de la Apele Române, agenția condusă de cumătrul său, Petru Avram, a fost un subiect vehiculat în ultimele luni, dar negat categoric de cei implicați
* Acum, adevărul e relativ: „Poate au lucrat în timpul liber”
* Muncitorul a spus: „Am fost de mai multe ori acolo, am folosit motocompresor”
* Prin regulamentul de organizare, Apele Române n-au voie să execute astfel de lucrări la terți, persoane fizice sau juridice
* Administrația Națională trebuie să administreze bazinul hidrografic al României

Politician tânăr, apucături de ciocoi bătrân. Anul trecut, pe când Costel Alexe era ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, la ferma familiei din Sculeni au fost aduși muncitori de la Apele Române pentru a-i amenaja puțurile. „Eu am făcut mai multe puțuri acolo. Cu motocompresor am făcut denisipare”, au fost două dintre explicațiile lui Dumitru Stroi, muncitor la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad.

Declarația lui Stroi a fost dată unui jurnalist REPORTER DE IAȘI care a acționat incognito. Chestionat oficial, Stroi a fost lovit de amnezie: „Nu am nimic de spus, vă țineți de prostii”.

Șeful său, Petru Avram, a născocit un răspuns convenabil: „Dacă s-a dus acolo, s-o fi dus în timpul liber”. Iar cel care administrează domeniul de la Sculeni, Mihai Alexe, fratele demnitarului, are lacăt la gură: „Eu cu dumneavoastră n-am ce să vorbesc”.

Unul dintre puțurile de pe domeniul lui Costel Alexe de la Sculeni

Stroi, tată și fiu, angajați la Apele Române

În toamna anului trecut, surse din Apele Române au indicat pentru REPORTER DE IAȘI că la ferma familiei Alexe din Sculeni au lucrat angajați ai Administrației Naționale. Informația a revenit la acest început de an, în contextul scandalurilor uriașe care au avut în centru detașările de la primării comunale la ABA Prut-Bârlad.

Sursele au arătat că, printre alții, la ranch-ul lui Costel Alexe (fost ministru al Mediului, actual președinte al Consiliului Județean Iași) au lucrat doi salariați Dumitru Stroi, tată și fiu, cu prenume și nume identice.

Pentru a obține mărturia, un jurnalist REPORTER DE IAȘI l-a sunat pe Stroi jr. Ziaristul a pretins că este patronul unei firme de profil care a fost solicitată de familia Alexe pentru a decolmata unul dintre puțuri. Lui Stroi i s-au cerut detalii despre lucrare, în condițiile în care el acționase acolo anterior.

Iar muncitorul ABA Prut-Bârlad a căzut în capcană și a oferit informații certe care au atestat munca prestată pe moșia de la Sculeni. Din discuția Stroi – jurnalist incognito, a reieșit că respectivul a fost de mai multe ori pe proprietate.

Grupul sanitar din exterior a fost pomenit de muncitorul Dumitru Stroi: „Se înfunda puțul de lângă grupul sanitar din capăt”

Discuția cu Stroi: „Am făcut mai multe puțuri acolo”

Jurnalist incognito: - Bună ziua, domnu’ Stroi, am numărul de la domnul Alexe, de la Sculeni. Ați făcut o lucrare acolo…
- Dumitru Stroi: Spuneți…
- Și m-au chemat că s-a colmatat nu știu ce, eu n-am fost acolo. Spuneți-mi ce-i acolo ca să mă duc să văd.

- EU AM FĂCUT MAI MULTE PUȚURI ACOLO, dar nu știu care s-a colmatat dintre ele.

Dumitru Stroi, aici în vacanță cu familia, un om simplu care a executat ordinele directorilor săi de la Apele Române, care, la rândul lor, trebuiau să-l servească pe șeful lor politic, Costel Alexe, cel care i-a pus în funcții

- La ce adâncime erau?

- Nu mai știu.
- Ca să știu ce utilaje îmi aduc...
- Cu motocompresor eu când am fost acolo am făcut denisipare.
- Și totul era în regulă?
- Când am fost ultima oară era în regulă. (...) Am mai avut probleme cu el, m-am mai dus o dată acolo, cu ăla de la wc-ul, din capăt, de la hala aia. (...) Ei au pus și au tras cu două pompe de-acolo. Forajul nu dă cât vrea ei, forajul dă, le-am spus eu atunci cât dă, nu mai știu sigur că n-am hârtiile la mine acum.
- Cu cine ați vorbit atunci, cu Mihai sau cu Costel Alexe?
-
Dumitru Stroi: Mihai era acolo.

Petru Avram, directorul ABA Prut-Bârlad, făcut celebru de RECORDER pentru angajarea chelneriței de la Master Club, spune că muncitorii săi e posibil să fi lucrat la conacul cumătrului său, Alexe, dar „în afara orelor de program”

Dat în vileag, Dumitru Stroi a închis telefonul
Contactat oficial ulterior, și telefonic și față în față la locuința sa din comuna Erbiceni, Dumitru Stroi a refuzat să discute cu REPORTER DE IAȘI. Se dăduse consemnul pe unitate să refuze dialogul.

Muncitorul spusese la telefon că e liber, dar în fața casei sale, din Erbiceni, pe 10 februarie, soția sa ne-a spus că e la serviciu: „Mi se pare și mie interesant!”. L-a sunat, bărbatul nu i-a răspuns. Apoi REPORTER l-a sunat din nou și ne-am divulgat identitatea. Dumitru Stroi a replicat: „Sunt la serviciu, unde să fiu? Nu mai declar nimic. Voi vă țineți de prostii”.

Costel Alexe, anchetat de DNA, diabolizat de presă la nivel național, merge imperturbabil mai departe

Directorul Petru Avram: „Poate s-a lucrat în timpul liber”

Directorul „Apele Române” Iași, Petru Avram, cumătrul președintelui Consiliului Județean Costel Alexe, a fost pus în încurcătură de discuția cu REPORTER DE IAȘI. „Sunt martori, înregistrări, e momentul să o dăm pe bune!”, i s-a spus. Petru Avram n-a mai negat categoric posibilele lucrări efectuale la conacul de la Sculeni al lui Alexe, dar a insistat pe faptul că el n-a obligat pe nimeni să meargă acolo.

„Nu știu. Dacă o fi făcut ceva, o fi făcut pe timpul lor, pe banii lor. N-am nicio legătură eu cu ele (puțurile – n.r.). Treaba lui ce face în timpul liber, eu n-am nicio legătură cu asta”, a fost declarația lui Petru Avram, directorul ABA Prut-Bârlad.

Acesta nu a negat ferm că oameni de la Apele Române ar fi lucrat pe domeniul de la Sculeni, ci doar că, dacă au făcut-o, acest lucru s-a întâmplat în afara orelor de program. Detaliu: Avram este vicepreședinte al PNL Iași, filială condusă de cumătrul său, Costel Alexe.
REPORTER DE IAȘI a verificat dacă Dumitru Stroi ar fi putut efectua lucrări la conacul lui Alexe pe cont propriu, dar nu are înregistrată nicio firmă, SRL, PFA sau Întreprindere Individuală. Putea munci cel mult la negru.

Iazul săpat cu excavatorul de oamenii lui Costel Alexe. Acesta vrea să-l umple cu apă, pentru plimbări de agrement cu barca, în cadrul viitorului său parc zoologic

Visul lui Alexe: să umple cu apă un lac artificial de 1 hectar

La Sculeni, viitorul parc de distracție al președintelui PNL Costel Alexe, situația lucrărilor hidrologice este mai complicată. REPORTER a aflat detalii tehnice din surse autorizate. Alexe vrea să umple cu apă un lac artificial, de agrement, cu o suprafață de circa 1 ha. Are nevoie de foarte multă apă, iar pentru pomparea din Prut, aflat la circa 200 m distanță, e nevoie de pompe consumatoare de curent și de două conducte subterane, care să traverseze liziera de pe graniță. Pentru aceasta e nevoie de aprobări speciale.
Costel Alexe a încercat, mai simplu, să tragă apă din subteran, prin săparea unor drenuri, dar pânza freatică este foarte nisipoasă, astfel că orice captare se înfundă relativ repede. Pentru aceste lucrări a apelat la muncitorii de la Apele Române, conform surselor REPORTER dar și a declarației înregistrate a lui Dumitru Stroi: „Am fost de mai multe ori acolo”.

Mihai Alexe, fratele lui Costel, cel care supraveghează zilnic lucrările pe domeniul de la Sculeni, a refuzat dialogul cu REPORTER DE IAȘI. A ascultat întrebarea referitoare la muncitorii de la Apele Române care au lucrat la Sculeni, apoi a spus: „Nu stau de vorbă”.

Între Prut și viitorul iaz al lui Costel Alexe sunt câteva sute de metri, care traversează o pădure. Să bagi conducte pe domeniul forestier e o problemă

Alexe toarnă ciment la turație maximă în parcul de distracții
Acum câteva zile, la ferma întinsă pe 4 hectare se lucra la turație maximă. Mai multe construcții pe schelet metalic fuseseră căptușite cu cherestea, iar pe latura proprietății lipită de biserică și cimitir se turnase o fundație. O amprentă la sol de câteva sute de metri pătrați.

Sub rezerva anonimatului, un specialist din Apele Române a declarat că la moșia de la Sculeni a familiei Alexe nu s-a găsit încă o rezolvare pentru alimentarea consistentă și continuă cu apă. Puțurile trebuie curățate frecvent. „Denisiparea este acea operație executată asupra unui foraj pentru a elimina nisipul. Practic, prin denisipare se obține o decantare a particulelor aflate în suspensie, de cele mai multe ori acestea fiind nisip mai mult sau mai puțin fin”, se arată pe site-ul www.foraje-pentru-apa.ro.

Conacul de la Sculeni își așteaptă vizitatorii

Conacul de 1 milion de euro, visul de mărire care l-a mistuit pe Costel Alexe
Povestea fermei de la Sculeni de care se leagă mai multe acțiuni controversate ale lui Costel Alexe:
- firma Corporex, cu unic asociat Raluca Alexe (soția președintelui CJ), a cumpărat, în 2015, întregul complex din Sculeni de la Construcții Hidrotehnice în schimbul a doar 42.000 euro. Un chilipir. Domeniul măsoară 3,8 hectare de teren la care se adaugă 1.697 mp suprafață construită la sol. Construcții Hidrotehnice a fost controlată de deputatul PNL Mihai Lupu, din Constanța, și apoi de către fiica acestuia
- Conacul de la intrarea în fermă are trei niveluri. Amprenta la sol este de 211 mp. Are demisol și două etaje. Clădirea a trecut, recent, prin ample lucrări: izolația exterioară a fost refăcută, geamurile și ușile înlocuite, acoperișul a fost schimbat. Încă se mai fac amenajări interioare

În ciuda dosarului DNA cu tabla primită de la fostul Sidex Galați, Costel Alexe continuă în forță lucrările la parcul de distracții. Tabla ar fi fost depozitată chiar aici, la Sculeni, proprietatea fiind trecută pe firma Corporex, administrată de soția președintelui CJ. Cei doi au divorțat în toamnă, dar afacerea merge mai departe

- Intenția inițială a lui Alexe a fost de-a face o fermă cu vaci, însă, în ultimii ani, au demarat lucrările pentru amenajarea unei pensiuni agro-turistice, cu spații de cazare, restaurant, sală de evenimente și o mini grădină zoologică, un loc de relaxare la doar 20 de kilometri de Iași, pe granița cu Republica Moldova, un adevărat paradis verde
- Ultimii indicatori de bilanț ai Corporex datează din 2017: cifră de afaceri netă de 96.000 lei și profit net de numai 448 lei. Doar doi angajați. Obiectul de activitate: consultanță. Pentru anii 2018, 2019, 2020 nu există raportări pe site-ul Ministerului de Finanțe
- Aici au fost declarate sediile sociale pentru mai multe firme ale familiei:
1) Mobilis Ideas a fraților Mihai și Florin Alexe
2) Arca Broderie cu unic asociat Elena Costin, soacra ministrului
3) Domeniul Arca a lui Costel Alexe
4) Concept Art Event care, din toamna trecută, este deținută de Adina Dura, sora lui Costel Alexe
- La Domeniul Arca administrator pentru o perioadă a fost Ștefan Andrei Cazacu, unul dintre oamenii „de casă” ai președintelui Consiliului Județean Iași. Cazacu l-a urmat pe Alexe peste tot: i-a fost consultant parlamentar la cabinetul de deputat, consilier cât Alexe a fost ministru al Mediului. Același Cazacu a fost secretar de stat și președinte al Administrației Fondului pentru Mediu. De câteva săptămâni, Andrei Cazacu este administrator public la Consiliul Județean Iași al cărui președinte este Alexe
- Concept Art Event, a surorii Dura, este editorul publicației online „Pulsul ieșean”, care-i laudă pe liberalii ieșenii și-i critică pe adversarii politici
- La începutul acestui an, Costel Alexe a fost acuzat de DNA că ar fi luat mită, pe când era ministru al Mediului, constând în 22 de tone de tablă. Alexe a fost pus sub urmărire penală, presa centrală speculând că marfa ar fi ajuns la Sculeni, punct de lucru al Corporex, firma soției
- La sfârșitul anului trecut, Costel Alexe ar fi divorțat de soția sa, Raluca, una dintre ipoteze fiind aceea că ar fi vrut să-și pună averea la adăpost în eventualitatea apariției unor dosare penale

Article image
În 2018, Costel Alexe spunea că nu poate face investiții la complexul de recreere de la Sculeni pentru că i-a fost respinsă finanțarea la o licitație de proiecte europene. În doi ani, a făcut toate amenajările la un parc tematic întins pe 4 ha, fără să spună care a fost sursa banilor. Ministrul are cai, struți, ponei, păuni, 1.400 mp de construcții la cheie, o piscină în lucru, cort de evenimente, sute de metri pătrați de p...
Autor Cezar Moraru Slideshow HOMEPAGE 27 Iulie 2020

Article image
* Cine este Constantin Mețler, cel care l-a dat afară pe Ianculescu de la Târgu Mureș dar și-a adus propriul tată la Apele Române, pensionar la 69 de ani * Temut și privit cu respect în PNL: „Costică are conexiunile și mai sus” * REPORTER DE IAȘI i-a luat urmele tatălui miercuri, la filiala din Botoșani * La ora 13.00 l-am căutat, la ora 15.00 directorul Petru Avram l-a demis * Abia i se semnase detașarea pe încă șase l...
Autor Cezar Moraru Anchete 05 Februarie 2021


Citeste si...
Nota
(5 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31