fbpx
 
EXCLUSIV: Ce este „Cooperativa" PNL. „Masoneria" cu caș la gură

EXCLUSIV: Ce este „Cooperativa" PNL. „Masoneria" cu caș la gură


Toată campania internă din PNL Iași s-a concentrat pe lupta împotriva „Cooperativei”, avându-l în avanposturi pe Marius Dangă. Dar chiar acesta a fost membru al Cooperativei și îi cerea sprijinul ca să ajungă viceprimar, în 2011. Ce mare sperietoare și pericol public e această „masonerie” cu caș la gură?

 

O cabală în interiorul PNL Iași - este ultima conspirație care circulă prin Iași, odată cu alegerile interne de la acest partid. Orașul acesta le văzuse pe toate în ultima vreme, dar o „masonerie” a tinerilor dintr-o filială de partid aflat mai tot timpul în Opoziție chiar nu s-a mai văzut.

 

Așa-zisul grup ezoteric din PNL Iași purta numele de „Cooperativă”, termenul fiind cel mai mult vânturat pe internet în această perioadă de către Marius Dangă, cel mai înfocat și influent susținător al tandemului Dobrincu-Cristea, care candidează la șefia filialei. Dorin Cristea a folosit și el termenul „Cooperativă” în interviul dat săptămânalului REPORTER DE IAȘI, dar într-un mod misterios care lăsa de înțeles că se referă la complicitățile cu PSD din trecut. Sloganul lui Dorin Cristea și Dorin Dobrincu din campania internă a fost „Redăm partidul membrilor”, aluzie tot la grupul de privilegiați care ar fi confiscat deciziile în PNL Iași.

 

Care e până la urmă misterul? Așa-zisa „cooperativă” era un grup închis, găzduit o perioadă pe platforma Yahoo, din care făceau parte 18 membri, în general tineri liberali care se remarcaseră în filială sau care câștigaseră deja funcții de conducere în PNL. Online, grupul se chema de fapt COOPerare, iar în argou era denumită cooperativă.

După unele surse, grupul s-a constituit în 2001, după alții după 2003. Reprezenta practic un grup de lucru între cei mai activi membri ai filialei, un laborator de analize a agendei politice, o formă de „a pune țara la cale”, mai plastic spus.

Marius Dangă a dat, în ultimele săptămâni, o tentă malefică acestui grup, cu influență nefastă asupra întregului PNL Iași și a marilor mize politice de la nivelul orașului. O veritabilă „ocultă” cu caș la gură. El a prezentat pe FB citate dintr-o analiză realizată în 2005, în presa locală, în care se afirmă, fără prezentarea unor dovezi concrete sau ale unor surse autorizate, că grupul „Cooperativa” influențează toate deciziile în PNL Iași, că îl intimida la acea oră inclusiv pe liderul Relu Fenechiu, că acesta nu lua nicio hotărâre fără acordul „celor 18” și că, la un moment dat, însuși Mihail Vlasov, care dorea să candideze la Primărie, ar fi încercat să-i obțină sprijinul, dar n-a reușit. A fost respins. Deci „Cooperativa” era în tot și în toate și cu ea se bate acum Marius Dangă, pe viață și pe moarte, dând luptei interne din partid un concept și o miză.

 

Știrea tare este însă că Marius Dangă a făcut parte încă de la început din Cooperativă. Toate sursele consultate de REPORTER DE IAȘI îl menționează ca printre membrii fondatori ai grupului și că era recunoscut ca adjunct al lui Mugur Cozmanciuc, acesta fiind, astfel, „masonul șef”. De fapt, rolul Cooperativei era de a-i face pe membrii marcanți ai filialei, generația tânără, de a se susține reciproc în bătălia dată cu cei mai bătrâni în bătălia pentru funcții publice. Nimic mai mult. Aceste posturi le aduceau bani, contracte, acces la Putere.

Sursele autorizate din PNL Iași ne-au menționat principalele nume din Cooperativă: Marius Dangă, Robert Dâncă, Paul Kmen, Ionuț Zlate, Cătălin Tudosă, Cătălin Lăcătușu, Costel Alexe, Mugur Cozmanciuc, Călin Rusu jr., Marian Chirnoagă, Lorin Urcaciu și Adi Căliman. Mulți dintre aceștia au ocupat sau mai ocupă funcții la conducerea unor instituții sau sunt parlamentari. 

 

Culmea este că Marius Bodea, care candidează la șefia organizației municipale a PNL, opunându-se favoritului lui Marius Dangă, Dorin Dobrincu, n-a făcut parte din „Cooperativă”.

 

Pentru REPORTER DE IAȘI au fost puse la dispoziție câteva capturi din comunicările interne ale grupului „COOPerare”, multe aparținând chiar lui Marius Dangă, membru de bază, chiar vicelider în structura „masonică”.

 

Captura 1

 

În prima imagine (CAPTURA 1), este un mail prin care Marius Dangă își roagă colegii să vină la ședința Biroului Politic Municipal pentru a lua niște decizii banale. Se vede antetul oficial COOPerare 2008, mențiunea de grup închis și faptul că sunt 18 membri.

Captura 2

 

În alt mail (CAPTURA 2), este surprins un moment important din cariera lui Marius Dangă. El cere membrilor Cooperativei să-I susțină candidatura la funcția de viceprimar al Iașului, „proiectul individual pentru care, pe această cale, vă cer acceptul și sprijinul”.

Important este că era abia 10 noiembrie 2011, iar până la alegerile locale mai erau șase luni, dar „Cooperativa” a lucrat în favoarea lui Marius Dangă și acesta chiar a ajuns viceprimar. Deci căile oculte au funcționat în defavoarea democrației de partid.

Captura 3

 

Alt moment inedit ce-i aparține lui Marius Dangă este un mail (CAPTURA 3) pe care îl trimite „membrilor cooperatori” pentru a-i anunța că liderul lor, Relu Fenechiu – de care acum s-a dezis total -, are un interviu online, cu cititorii, la Ziarul de Iași. „Mă gândesc la faptul că nu i-ar strica niște mingi la fileu”, scrie Marius Dangă, sugerând astfel trucarea interviului cu întrebări venite de la tinerii liberali, transformați în postaci.

 

Captura 5

 

Într-un alt mesaj (CAPTURA 5), Ionuț Zlate, membru al „COOPerării”, transmite bun venit noilor intrați în grup, pe un ton foarte formal, sugerând însă că acolo e „crema organizației”, un fel de Frăție din campusurile studențești americane: „Depinde de voi să vă integrați la nivelul acesta”

Captura 4

 

În CAPTURA 4 este surprins mesajul vechiculat pe internet în ultimele zile de către Marius Dangă, un mesaj din analiza făcută în Ziarul de Iași, în 2005, de editorialistul Cătălin Onofrei. Cooperativei îi este dată o latură mistică și nefastă. Onofrei analiza, la acea dată, întreaga scenă politică locală.

 

Întrebat despre Cooperativă, Marius Dangă a spus că nu are timp să dea relații. Întrebat cum de-a făcut parte din acest grup ocult, el a spus că „a fost un grup format în 2001 și care s-a dizolvat în 2011, iar în 2012 s-a înființat o nouă Cooperativă, mult mai feroce și mai periculoasă”. Alte detalii și declarații nu am obținut. A spus însă că victoria în alegerile interne va fi a celor care luptă împotriva „Cooperativei”.

 

Comic este că în prima jumătate de oră în care REPORTER DE IAȘI a pus întrebări printre liberali despre Cooperativă, cineva a șters toate postările de pe net din grupul închis „COOPerare”.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31