fbpx
 
Ștefan Timofte a transformat Tomeștiul dintr-o zonă rău famată într-o suburbie modernă Ștefan Timofte a transformat Tomeștiul dintr-o zonă rău famată într-o suburbie modernă

Revoluție la Tomești: Ștefan Timofte aduce tramvaiul metropolitan pentru 30.000 de oameni. „Sunt bani, trebuie să-i luăm”


Primarul i-a expus planul lui Mihai Chirica, fiind prima dezvoltare reală în transportul metropolitan din ultimii 50 de ani. De la Capăt Tehnoton, Linia 5 ar continua până la blocurile din Tomești, apoi ar face o buclă până la Dancu și s-ar uni cu Linia 3. Astfel, două suburbii ar fi conectate prin transport public, 30.000 de oameni putându-se deplasa mult mai ușor, fără a mai aglomera traficul din Iași. Ștefan Timofte vrea ca acest proiect să fie moștenirea sa

Primarul din Tomești și-a făcut calculele pentru cel mai important plan al său de până acum: să aducă tramvaiul în suburbie, să facă mobilitatea mult mai ușoară și să realizeze prima dezvoltare a rețelei de transport din Iași în ultimii 50 de ani.

Rețeaua de tramvaie a Iașului trebuie extinsă în Zona Metropolitană

Ștefan Timofte vrea ca Linia 5 să ajungă până în centrul comunei, la blocuri, apoi să continue spre nord, în comuna vecină, Holboca, și să se întoarcă în Iași prin Dancu. Această buclă ar putea fi utilizată zilnic de 30.000 de oameni care, astfel, n-ar mai fi nevoiți să intre cu mașinile în oraș.
„Există fonduri europene pentru mobilitate urbană destinate zonei metropolitane, pot fi accesate. Facem o parcare de câteva sute de locuri lângă stația din Tomești, am identificat locul, iar câteva sute de mașini pot fi lăsate acolo, nu mai e nevoie să intre în oraș, unde să stea în coloană. La orele de vârf, traficul este infernal pe relația Iași-Tomești, aceasta este principala problemă a municipiului în ultimii ani. Linia de tramvai este contribuția Primăriei Tomești la rezolvarea crizei din trafic”, spune primarul Ștefan Timofte.

Traseul extinderii liniei de tramvai pornește de la Tehnoton, ajunge în Tomești, traversează șesul până la Dancu și revine în oraș. Două comunități de 30.000 de oameni ar putea folosi această rută

Dacă se grăbesc, termină în 5 ani

Este primul caz din regiunea Moldovei în care un primar dintr-o zonă metropolitană se gândește la extinderea unei linii de tramvai care să ajungă până în localitatea sa. Un plan asemănător a mai existat doar la Cluj.
Primăria Tomești a început deja să studieze variantele, funcționarii de la proiecte europene au pus deja pe hârtie primele detalii. Au fost și întâlniri cu reprezentanții Primăriei Iași. Actuala linie a tramvaiului 5 este în refacere, pe distanța dintre Metalurgie și capăt Tehnoton.
„Nici măcar nu este foarte complicat. Avem deja capătul tramvaiului 5 la 3,8 kilometri de blocuri, în linie dreaptă. Cu tehnologia actuală este o formalitate prelungirea căii de transport până la noi. Doar că nu vrem doar atât, ci ne dorim o buclă care merge din Capăt Tehnoton până la Tomești, apoi virează spre Dancu și se unește cu linia de acolo", explică Ștefan Timofte. Există sedii de companii și fabrici în cele două capete de rețea (Dancu-Tomești), astfel că legătura ar ușura mobilitatea, fără a mai aglomera orașul. În plus, de-a lungul buclei s-ar crea o nouă arteră care, ușor-ușor, s-ar urbaniza.
„Este un proiect pentru viitor, în 5 ani, maxim 10, această linie trebuie să fie funcțională. Sunt fonduri europene pe mobilitate urbană, colegii mei din Primărie au găsit aceste finanțări, există și vor fi în continuare", mai spune Ștefan Timofte.

În acest moment se înlocuiesc liniile din Zona Industrială, reabilitarea ajungând până la Tehnoton

Stradă cu două benzi și tramvai

Primarul din Tomești spune că s-au făcut deja măsurători și există posibilitatea lățirii actualei șosele cu cel puțin 1,5 metri pe fiecare sens. În privința tramvaiului, acesta ar putea merge pe marginea carosabilului, și nu pe axul central, mașinile putând depăși prin stânga. S-ar crea practic o a doua bandă pe sens.
„Se poate face linia lângă bordură, pe toată lungimea până la noi. Fiind proiect nou, lucrăm cum dorim. Voi mai lua un metru jumate din șanț, oamenii care au casele cu aliniamentul la stradă mă vor înțelege. La Tomești am loc să fac o parcare pentru câteva sute de mașini. Oamenii din satele Tomeștiului pot veni să parcheze acolo, după care iau tramvaiul și ajung imediat în oraș", mai spune Timofte.
Acesta crede că cea mai mare problemă a Iașului este, în prezent, traficul, iar câteva sute de mașini mai puțin în fiecare zi s-ar cunoaște, cel puțin la intrările în oraș.

În cartierul de blocuri se amenajează o nouă parcare pentru a degaja aleile sufocate de mașini

Tomeștiul s-a unit cu Iașul prin trotuarul pietonal

La Tomești există deja aproape de finalizare un proiect executat în ultimii ani, cu finanțare europeană sau cu resurse proprii, în funcție de segment: trotuarul care traversează toată comuna, de la capătul satului Chicerea până la intrarea în Iași.
S-a ajuns deja la intrarea în Iași și mai este în lucru doar segmentul în urcare din dreptul Sălii Sporturilor până la Primăria Tomești.
„Această bucată se adjudecă pe 13 iulie, dar este și cea mai scumpă și mai pretențioasă. Este, de fapt, o pasarelă metalică ce urcă dealul, pentru că acolo nu există decât această posibilitate. De aceea prețul pe acest segment este de 500.000 de euro, adică exact cât a costat pe toată distanța, până în acest punct", mai spune Ștefan Timofte.

Prima legătură dintre Tomești și Iași este realizată, tot printr-un proiect propriu al comunei: trotuarul pietonal parcurge întreaga distanță de 3,8 km

17 milioane de euro trebuie să ajungă în Tomești

Printre alte proiecte aflate acum în derulare, la Tomești, se află cea a unei noi parcări, între blocurile din cartier. Parcarea, aflată în apropierea școlii, este creată pentru locuitorii din zonă și pentru vizitatori. Astfel, se debarasează aleile aglomerate dintre blocuri.
„Tomești este o comună în care mai sunt doar câteva zone fără utilități. În cea mai mare parte a satelor există gaz, apă, canalizare. Avem un proiect în derulare la Goruni, pentru extinderea rețelei, dar momentan s-a oprit finanțarea de la Guvern. Va continua însă, au fost oamenii noștri la București, au luat aprobările. În total, pe câteva drumuri și alte proiecte importante trebuie să luăm aproximativ 17 milioane de euro: sunt bani pentru calamități în mare parte care trebuie investiți în câteva drumuri", explică și angajații de la Proiecte.
Printre planurile finalizate deja se numără renovarea actualului sediu al Primăriei, care are acum și un teren de fotbal în spate: gratuit, pentru cei din zonă. Se intenționează însă realizarea unui sediu nou al Primăriei Tomești, cel actual urmând să fie transformat în centru social.

Tomeștiul a devenit un cartier cochet, în care totul e nou

Canalizare nouă la Comtom: a doua platformă industrială a Iașului

Primăria Tomești urmează să realizeze o nouă rețea de canalizare pentru platfoma industrială a fostului combinat Comtom. Acolo există deja conductele de apă, dar rețeaua de canalizare, care a avut propria stație de epurare pentru combinat, trebuie refăcută.
„Am preluat căile de acces, care sunt impracticabile, dar le vom reface. La momentul acesta se lucrează la preluarea canalizării. O ducem pe șes până la Holboca, apoi va fi tras gazul, astfel încât platforma să devină atractivă. Le ducem investitorilor utilități astfel încât să se dezvolte. După ce-o modernizăm, va fi cea mai atractivă zonă industrială, alături de cea din Miroslava", a mai precizat Ștefan Timofte.

„Proiectul liniei de tramvai este cel mai important din cariera mea de primar. Poate fi realizat, sunt bani europeni, am făcut toate calculele, e moștenirea mea pe care vreau să o las Tomeștiului și Iașului.”
Ștefan Timofte, primarul comunei Tomești

Article image
10.000 de copii din tot județul n-au făcut școală deloc în semestrul II, pentru că n-au avut laptopuri sau tablete. Mulți dintre aceștia sunt din Schitu Duca. În loc să cumpere tablete pentru copii, primarul Mihai Mihalache face Zilele Comunei cu 100.000 de lei. Mihalache a devenit milionar în patru mandate, dar comuna nu are drumuri, nu are utilități, copiii n-au nici microbuz pentru mers la școală. În martie, voia să ducă...
Autor cristi tanasa Anchete 18 Iunie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31