fbpx
 
Dezastru: am mai pierdut 8,4 milioane de lei pe mâna lui Mihai Chirica. Corecție europeană pe tramvaiele Bozankaya

Dezastru: am mai pierdut 8,4 milioane de lei pe mâna lui Mihai Chirica. Corecție europeană pe tramvaiele Bozankaya


* Licitația de la Iași n-a avut clarificările urcate pe platforma europeană. Participanții internaționali n-au avut acces la informații
* Au câștigat turcii
* Serviciu Antifraudă ne-a tăiat 5% din finanțarea europeană, banii urmând a fi suportați de la bugetul local. Vor plăti ieșenii
* 1,9 milioane de euro pierdute mai însemnau un tramvai pe care îl puteam lua. Primăria se judecă acum la Curtea de Apel București
* Comisia Europeană nu mai face oricum decontarea, ci va tăia din alocațiile viitoare

Serviciul Constatare Nereguli și Antifraudă din cadrul Direcției Generale - Programul Operațional Regional a aplicat o nouă corecție de 8,4 milioane de lei pentru contractele cu fonduri europene ale Primăriei Iași. Sancțiunile au fost date pe trei contracte pentru achiziționare de tramvaie noi din Turcia. Corecțiile vizează contractele semnate de primarul Mihai Chirica, în numele Municipiului Iași, cu producătorul Bozankaya.


Licitația n-a fost dezbătută pe portalul european
Potrivit surselor autorizate din administrație, motivul este imputabil exclusiv conducerii Primăriei: licitația pentru cele 16 tramvaie a fost urcată doar pe SICAP, portalul național al achizițiilor publice, fiind redirecționată automat pe JOUE (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene).
Pe parcusul procedurii au apărut modificări care nu mai mai fost publicate în monitorul oficial european. Participanții internaționali n-au mai avut acces la clarificări, trebuind să acceseze doar portalul românesc, pentru care e nevoie de conturi de acces la nivel național.
Primăria Iași a contestat sancțiunile și nota de constatare, iar procesul a ajuns la Curtea de Apel București. „Iașul nu-și permite să piardă niciun ban, darămite 8 milioane de lei din buget”, spun specialiștii.
În scenariul în care judecătorii resping contestația pe nota de constatare, bugetul Iașului trebuie să suporte diferența de bani. Practic, Primăria Iași mai putea cumpăra un tramvai de la producătorul turc cu banii pe care acum îi vor suporta ieșenii din bugetul local.
Chiar dacă Iașul va câștiga procesul, Comisia Europeană nu va mai deconta suma supusă penalizării, aceasta fiind deja tăiată din alocările viitoare. Despăgubirea ar putea fi achitată de la bugetul de stat, adică tot din banii românilor.

 

Anunțurile de participare și atribuite au fost generate automat în JOUE, dar nu și procesul complicat de clarificări la întrebările participanților

 

A fost restricționată participarea operatorilor străini

Primăria Iași a contestat decizia, iar dosarul a fost declinat de la Curtea de Apel Iași către Curtea de Apel București.
În dosarul din instanță nu se menționează motivul pentru care a fost aplicată sancțiunea, dar surse oficiale au explicat cauzele care au condus la această situație. Organizatorul licitației a fost Primăria Iași, chiar dacă proiectele au fost întocmite la nivelul Ministerului Dezvoltării.
Licitația a fost urcată de Primărie în SICAP, portalul național al achizițiilor publice. SICAP a generat automat un anunț pentru JOUE (Jurnalul Oficial al Uniunii Eruopene), dar pe parcursul procedurilor au apărut modificări ale documentației. Aceste modificări ar fi trebuit să se concretizeze într-o erată care ar fi trebuit publicată in JOUE. Serviciul Constatare Nereguli și Antifraudă  a menționat că a fost restricționată astfel participarea operatorilor străini.

Tramvaiele Bozankaya au câștigat în fața a 6 participanți internaționali care n-au mai avut acces la date pentru a depune oferte



Penalizările valorează cât prețul unui tramvai

Corecțiile sunt pe 3 contracte, reprezentând 5% din valorile cu TVA. Două corecții sunt pe loturile de tramvaie din 11 noiembrie 2019: 2,62 milioane pentru 5 tramvaie și 3,66 milioane lei la 7 tramvaie. A treia corecție este pe ultimul lot de 4 tramvaie – contract din 27 iulie 2020: 2,1 milioane de lei. Acest ultim lot a depins de semnarea contractului de finanțare pentru linia din Dancu, astfel că a fost semnat ulterior față de primele loturi.
Prețul unui tramvai este de 10,5 milioane de lei, astfel că banii care reprezintă corecția aplicată sunt aproape încă un mijloc de transport.

O parte din tramvaie sunt alocate traseului din Dancu, unde mai e multă treabă la linii

 

Exemplu concret: au publicat licitația de cărbune în JOUE

Primăria Iași susține, în apărarea deciziei sale de a nu publica achiziția pe JOUE, că s-au arătat interesate de procedură, în total, 8 firme internaționale, chiar dacă doar Bozankaya Otomotiv și Pojazdy Szynowe PESA au depus oferte. Celelalte firme sunt TNC Urban Consulting, Central Board of Smart Consultants, Durmalzar Makine, Koncar Electric Vehicles - nu au depus oferta, iar Skoda Transportation și CRSC Raylway Vehicles – s-au retras.
REPORTER DE IAȘI a solicitat Primăriei Iași, într-o adresă oficială, să explice motivele pentru care a fost aplicată corecția de 5% pe contractele tramvaielor turcești. Instituția nu a răspuns.
În urma aplicării acestei corecții, care a venit ca o lovitură de baros, în urma altor penalizări de milioane de euro din bani europeni, primarul Mihai Chirica a motivat întârzierile în organizarea licitației pentru achiziția de cărbune tocmai prin necesitatea respectării condițiilor pentru participarea internațională. Și la acest capitol Iașul înregistrează o pierdere enormă în bugetul local, diferențele la prețul cărbunelui fiind cifrate, în acest moment, la 18-20 milioane de euro față de acum 6 luni. Iașul va pierde o sumă colosală din cauza unor simple proceduri ale unor funcționari publici.

Mihai Chirica are un mandat de coșmar: dosare de corupție, corecții financiare în serie, pierderi uriașe la bugetul local

 

Reacții: banii sunt aruncați pe geam

Senatorul Marius Bodea spune că publicarea pe JOUE este importantă pentru că au acces la licitație mai mulți competitori din Europa. „Publicarea licitaților și pe JOUE este șansa să obții lucruri mai bune și la un preț cât mai corect. La Iași banii publici sunt pentru risipă, din păcate. 4,5 milioane euro jaf la pavele, 18 milioane de dolari jaf estimat la cărbune, ce ar mai conta 2 milioane de euro la tramvaie?”, a declarat Marius Bodea.
„Nu este suficient să ai un proiect bun, ci și să-l și implementezi. Cu siguranță, domnul Mihai Chirica va venicu tot felul de scuze și explicații, ca să mascheze și să distragă atenția ieșenilor de la problema reală: acest proiect a fost scris bine la minister și implementat prost la Iași. Mihai Chirica preferă în ultima vreme creditele, chiar dacă efortul bugetar este mult mai mare. La credite nu există așa multe verificări, nu stă nimeni să te controleze la fiecare pas și să aibă grijă că absolut totul se desfășoară corect și legal”, a precizat Bogdan Balanișcu, liderul consilierilor locali PSD.
„Aceste corecții se plătesc din taxele și impozitele ieșenilor. Există o reală problemă la nivelul Direcției de implementare a fondurilor europene. Bugetul local și așa este vitregit de 18 milioane de milioane de euro pentru că nu a fost achiziționat din primăvară cărbunele. Îmi doresc ca în instanță Municipalitatea să câștige, pentru că orașul nostru, o spun cu toată responsabilitatea, este pe buza prăpastiei bugetare”, a menționat și Răzvan Timofciuc, consilier local USR.

Cu penalizarea de la Comisia Europeană Iașul mai putea cumpăra un tramvai nou-nouț, fie și Bozankaya

 

Alt mizilic de 2,3 milioane de lei

Primăria Iași nu este la prima corecție de 5% pe fonduri europene. În 2020, Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programele Operaționale Infrastructură Mare (AM POIM), a efectuat o verificare pe „Reabilitarea sistemului de termoficare în Municipiul Iași”. La finalul verificărilor a fost decisă aplicarea unei corecții financiare de 2,347 milioane de lei.
În nota de constatare se menționează că Primăria Municipiului Iași a încălcat legislația privind achizițiile publice prin introducerea în caietul de sarcini a unor prevederi care au avut ca finalitate restrângerea liberei concurențe.
Legislația prevede că orice referință la standarde, specificații tehnice sau reglementări dintr-un caiet de sarcini trebuie să fie însoțită de mențiunea „sau echivalent”, pentru că denumirile certificărilor pot fi diferite de la o instituție la alta deși se referă la același lucru. Funcționarii Primăriei Iași au făcut referire la unele standarde în caietul de sarcini, fără a menționa și sintagma „sau echivalent”.

 

Article image
* Palatul va fi în stil neo-clasic românesc, asemenea vilelor marilor boieri ai Iașului, cu care Mihai Chirica vrea să se identifice * Stupefiant: în ultimii 10 ani, Chirica a câștigat în medie doar 2.250 euro/lună dar are 3 vile, terenuri în Bârnova și Vatra Dornei și un apartament în Centrul Iașului * Acum își face și un conac de 820 mp. Arhitecții spun că este un kitsch să pui o clădire atât de masivă într-o curte atât d...
Autor Cezar Moraru Anchete 11 Octombrie 2021


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31