fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Foto: Facebook Foto: Facebook

FSB a încercat să asasineze în Franța un opozant al lui Putin


Un opozant al lui Putin și activist rus pentru drepturile omului, stabilit în Franța, a povestit cum a scăpat recent unei tentative de asasinat, despre care a spus că a fost pusă la cale de serviciile secrete ruse, informează The Moscow Times.

Este vorba despre Vladimir Osecikin, fondator al site-ului Gulagu.net, un ONG rus pentru drepturile omului specializat în documentarea abuzurilor din sistemul penitenciar al Rusie și care s-a remarcat prin dezvăluirile șocante din închisorile Federației Ruse.

În urma acestor dezvăluiri, autoritățile ruse l-au pus pe Osecikin pe o listă de „infractori căutați”.

Tentativa de asasinat a avut loc, conform opozantului rus, în urmă cu câteva zile, pe 12 septembrie, în Biarritz, o cunoscută stațiune turistică situată în sud-vestul Franței, pe coasta Atlanticului.

„Țin minte că tocmai le aduceam farfuriile cu mâncare copiilor când, cu vederea periferică, am observat un punct roșu mișcându-se spre mine pe balustrada terasei”, a declarat Osecikin.

Opozantul rus spune că a auzit focuri de armă și că s-a aruncat la podea împreună cu soția și copiii, a închis luminile și a tras jaluzele.

Ulterior, poliția a ajuns la fața locului și a demarat o anchetă. Osecikin a refuzat să spună dacă presupusul asasin - pe care l-a identificat a fi un „bărbat cu strânse legături cu FSB și crima organizată - a fost reținut, pe motiv că există o anchetă în desfășurare și că nu poate oferi detalii suplimentare.

„Când a sosit poliţia, a intrat în casă pe partea cealaltă, iar când au încercat să deschidă oblonul de la unul din balcoane, au auzit şi ei focuri de armă, apoi i-au întrebat pe vecini, care au auzit şi ei focurile de armă", a spus Osecikin pentru AFP.

Surse apropiate de dosar, care nu au confirmat, dar nici nu au infirmat că s-a tras cu arma, se manifestă prudente în privinţa faptelor: ancheta încredinţată poliţiei judiciare are ca obiect ameninţări, nu o tentativă de omor. Parchetul din Bayonne a refuzat să discute procedura la solicitarea AFP.

În luna octombrie 2021, Gulagu.net a publicat în premieră imagini șocante, cu deținuți torturați și violați chiar de către gardienii închisorilor.

„Vorbim despre o scurgere de informații fără precedent, care va produce mai multe unde de șoc de-a lungul întregii țări. În total, sunt 40 de gigabiți de date, ceea ce demonstrează că tortura (din închisorile Rusiei) a devenit un fenomen extrem de răspândit”, declara, în acel moment, Vladimir Osecikin, fondatorul Gulagu.net, ONG-ul care a publicat în premieră dovezile despre abuzurile din penitenciarele rusești.

Osecikin a declarat că imaginile difuzate până acum prezintă deținuți abuzați de agenți „sub acoperire” ai administrației penitenciarelor dar și ai FSB. Site-ul Gulagu.net, unde au fost prezentate în premieră imaginile video cu abuzurile din închisorile rusești, a fost apoi ținta unui atac cyber de tip DDoS (denial-of-service). Osecikin spune că atacul reprezintă „o răzbunare” a FSB-ului și Administrației Penitenciarelor Ruse.

 

Sursa: Digi24


ROGESI

Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Cartierul Austriac