fbpx
 
60% dintre tramvaiele Bozankaya au raportat o problemă gravă: dau cu spatele din senin, vatmanii pierd controlul

60% dintre tramvaiele Bozankaya au raportat o problemă gravă: dau cu spatele din senin, vatmanii pierd controlul


Fenomenul se produce în softul care controlează motorul și apare la separatoarele din rețeaua-contact

Problemele repetate au fost raportate în lunile octombrie-decembrie, dar conducerea CTP spune că asistenții turci au intervenit pentru remediere

Altă situație de risc: roțile patinează pentru că sistemul automat de curățare a liniei cu nisip nu funcționează întotdeauna

Majoritatea tramvaielor Bozankaya au deja paletele pantografelor schimbate, uzându-se foarte repede

Vatmanii CTP spun că lotul de tramvaie Pesa sunt mult mai de încredere decât cele turcești

Festivismul primarului Mihai Chirica, exemplul de marți, 3 ianuarie: „Vreau să începem cu o veste bună! Astfel, al 13-lea tramvai fabricat în Turcia este în drum spre Iași”.

Realitatea din stradă, spusă de un vatman: „Când treci pe la separatoare se dereglează tot, se frânează brusc și o ia pe mers înapoi. Cine a pățit așa, rog să confirme”.

Vatmanii de pe alte cinci tramvaie turcești Bozankaya au avut incidente similare. La separatoare, vagoanele pe care le conduceau s-au oprit brusc și apoi, imediat, au pornit cu spatele.

La 8 din cele 12 tramvaie Bozankaya, paletele pantografelor s-au uzat și au fost deja înlocuite. Unul dintre vagoane e tras pe linie moartă, cu pantograful rupt.

Altă problemă: senzorii nu detectează întotdeauna pojghița de pe șine și nu declanșează operațiunea de curățare cu nisip. „Echipele de service Bozankaya sunt prezente în depou pe toată durata perioadei de garanție, respectiv 6 ani, monitorizând procesul de mentenanță și intervenind în situații neprevăzute”, a transmis conducerea Companiei de Transport Publice (CTP).

Separatoarele din firul contact sunt punctele prin care tramvaiele turcești încep să dea singure cu spatele, în timp ce vatmanii pierd comanda

„S-a frânat brusc și merge înapoi”

Incidentele s-au petrecut în ultima parte a anului trecut, fiind implicate cel puțin șase dintre cele 12 vagoane turcești. Iată câteva dintre relatările de pe grupul de WhatsApp al vatmanilor de Bozankaya:
- vatmanul de pe tramvaiul cu indicativul 2225: „ora 7.54 separator Copou înainte de Super. Ora 8.31 la separator Europa s-a frânat brusc și merge înapoi”
- vagonul 2223: „Ora 19.01 separatorul de la Tribunal. Frânat și pornit cu spatele”, „04:04 separator depou tendință de a pleca cu spatele”
- indicativul 2217: „20.23 Armeană a doua oară”, „20.29 Piața Unirii”, „a plecat înapoi 19.54”
- 2221: „6.40 Armeană blocat tendința de a merge înapoi”, „La separator Billa autofrânat și a plecat înapoi, ora 15.11”
- 2219: „Baza 3 blocat merge înapoi”
- indicativul 2224: „19.56 separator Palatul de Justiție a schimbat brusc sensul”

Unul dintre angajații CTP le-a făcut, pe același grup, o recomandare colegilor. „În caz că se frânează brusc, nu așteptați să se oprească de tot și mergeți direct pe patină sau vigilență, că nu mai are tendința de a pleca înapoi”, le-a scris el.

Operatorii tramvaielor Bozankaya au raportat în cascadă problema pierderii controlului, în lunile octombrie, noiembrie, decembrie

S-a inversat rotația motoarelor. Risc pentru pietoni
Un expert în domeniu a explicat pentru REPORTER DE IAȘI ce sunt aceste separatoare, punctele în care au fost raportate incidentele.
Rețeaua electrică este împărțită pe segmente. Separatoarele despart tronsoanele rețelei. Pentru a nu lăsa curentul să treacă de pe un segment pe altul. Asigură independență, autonomie. Dacă e o avarie undeva, să nu se întrerupă tot sistemul. Când se trece cu tramvaiul pe la aceste separatoare, se întrerupe alimentarea pentru o fracțiune de secundă. La Bozankaya, această întrerupere a inversat, din soft, rotația motoarelor”, a afirmat specialistul.

Acesta a declarat că riscurile sunt mari: „Separatorul din Piața Unirii este amplasat chiar după trecerea de pietoni, deasupra pasajului. Gândiți-vă că tramvaiul a trecut de zebră, însă la separator s-a oprit și a pornit cu spatele. Pietonii de pe trecere ar fi în pericol. Deci astfel de incidente ar putea crește riscul de accidente cu pietoni, mașini, alte tramvaie”.

Au făcut un „update” de soft
Pe o rută Copou – CUG există 8-9 astfel de separatoare, astfel că vigilența vatmanilor ar trebui să fie maximă în respectivele puncte. Conducerea CTP a admis că a existat acest tip de problemă, dar că a fost remediată.

„Imediat după primul incident înregistrat, tehnicienii Bozankaya prezenți în depou au raportat situația și au solicitat soluții la producător”, au spus șefii companiei.

Aceștia au precizat că problemele au fost cauzate de softul sistemului de tracțiune: „Echipa de service Bozankaya (...) a făcut un update de soft, astfel că problema nu mai există”.

Primarul și reprezentantul Bozankaya (Turcia) în momentul „lansării la apă” a primul tramvai. Tehnicienii CTP spun că vagoanele PESA (Polonia) sunt mai de încredere

Pantografele s-au uzat deja
Din cele 12 vagoane turcești care au circulat prin Iași, la 8 s-a constatat o uzură a paletelor pantografelor.
La punctul de contact dintre pantograf și rețea se formează canale. Din această cauză, se poate agăța rețeaua. Și să se rupă. Sau să cadă pantograful peste oameni și mașini. Uzura este preponderent centrală și s-a produs prea repede”, a explicat specialistul contactat de REPORTER DE IAȘI.

Acesta a identificat și motivul. Pe multe porțiuni din oraș, fir-contactul e aproape liniar, astfel că paletele pantografelor sunt predispuse la uzura pe partea lor centrală.

Fir contact în zig-zag, soluția aplicată în majoritatea orașelor europene, pentru a preveni uzura pantografelor. La Iași nu s-a implementat acest sistem

„Soluția folosită la rețeaua de tren sau la cea de tramvaie din alte orașe europene este ca firul să fie montat în zig-zag, astfel încât el să interacționeze cu întreaga suprafață a paletelor, iar uzura să se producă mai rar, în timp mai îndelungat. În ultimii ani, deși rețeaua de tramvaie din Iași a fost modernizată, nu s-a optat pentru soluția în zig-zag”, a precizat expertul.

Tramvaiul 2218 are pantograful rupt
Joia trecută, la prânz, din cele 12 Bozankaya, numai trei erau la stradă. Șefii CTP au confirmat uzura.
„După un parcurs mediu de cca. 20.000 km, la un număr de 8 tramvaie s-a înregistrat o uzură normală a lamelor de carbon, care se apropiau de uzura minim admisibilă. Aceste piese, fiind consumabile, au fost înlocuite, iar la acest moment nu sunt tramvaie retrase din circulație din acest motiv”, se arată în răspunsul oficialilor CTP. Numărul mic de vagoane turcești aflate la stradă a fost pus pe seama vacanței școlare.
O situație aparte o are vagonul cu indicativul 2218 care a fost tras pe linie moartă de mai mult timp.
„Tramvaiul 2218 este retras temporar din circulație având pantograful rupt din cauza unei fibre optice căzute pe rețeaua de fir-contact. S-a inițiat comandarea unui pantograf nou”, a precizat conducerea companiei.

Tramvaiele Bozankaya care au raportat probleme în toamnă au stat parcate la depou în ultimele săptămâni. Conducerea CTP a motivat situația prin scăderea fluxului de călători în vacanța elevilor. În schimb, tramvaiele Pesa au circulat

Tramvaiele turcești au costat 30 milioane de euro
Specifică sezonului rece este o altă problemă identificată de vatmani la tramvaiele Bozankaya.
„Vagoanele intră ușor în patinaj. Se face o pojghiță pe calea de rulare și alunecă. Ar trebui să dea nisip la roată și să curețe și roata și linia. Ar trebui să se facă automat, dar câteodată nu merge. Calculatorul nu citește cum trebuie parametrii căii de rulare, senzorii reacționează cu întârziere. Nu e ca la tramvaiele clasice: GT4, GT8, BE8/8, unde controlează vatmanul nisipul”, a menționat specialistul.
Cele 16 tramvaie Bozankaya (peste 30 milioane de euro), din care 13 au ajuns la Iași, sunt parte a unui contract cu finanțare europeană.
„Conform clauzelor contractuale, producătorul Bozankaya este responsabil de modul în care sunt efectuate mentenanța perioadică și reparațiile accidentale”, au comunicat oficialii CTP.

Article image
Managerul Cristian Stoica și-a depășit indicatorii cu 262%, mai ceva ca pe vremea lui Ceaușescu 85% din veniturile Companiei de Transport Public sunt de la bugetul local. Mai e un pic și aproape toate serviciile ar fi gratuite pentru ieșeni Și membrii CA și-au dat prime, ca să fie toată lumea mulțumită Un exemplu de indolență: trebuiau montate 100 de panouri cu timpii de așteptare în stații, dar CTP n-a făcut nici măcar ...
Autor Cezar Moraru Anchete 07 Iunie 2022

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: