fbpx
 
Fast-food-ul ridicat ilegal în Tudor de Asimionesei funcționează și astăzi, deși primarul Chirica a dispus demolarea pe 1 iulie 2021

Fast-food-ul ridicat ilegal în Tudor de Asimionesei funcționează și astăzi, deși primarul Chirica a dispus demolarea pe 1 iulie 2021


Dreptatea este strâmbă în Primăria Municipiului Iași: legea nu se aplică pentru o clasă de apropiați ai primarului

Caz concret: pe data de 1 iulie 2021, primarul Mihai Chirica a semnat o dispoziție de dezafectare, în termen de 5 zile, a unui fast-food edificat ilegal de familia patronului Bună Ziua Iași, Ghiocel Asimionesei. Decizia nu a fost pusă în aplicare nici astăzi

Asimionesei primise terenul de sub chioșc pe sub mână, de la Primărie, pe firma unor interpuși, dar nu a mai plătit chiria. Primăria a dat în judecată societatea care a fost obligată să achite 95.000 de lei. Țeapă: firma a intrat în faliment

În acest timp, Asimionesei a închiriat chioșcul cu 1.000 de euro pe lună, iar chiriașul a făcut cifră de afaceri de aproape 700.000 de lei în 2021

Cu tupeu, acest chiriaș a cerut judecătorilor să oblige Primăria să renunțe la demolare pentru că acest lucru ar fi „un abuz săvârşit inclusiv în contra cetăţenilor acestui oraș”

Caz contrar: în 2019, angajații Primăriei au demolat ilegal o magazie deținută de o firmă în spatele Palatului Braunstein. Societatea cumpărase legal imobilul de la Primărie și îl intabulase

Povestea unui jaf

Un fast-food ridicat fără autorizație de familia patronului Bună Ziua Iași funcționează bine-mersi, de ani de zile, în campusul Tudor Vladimirescu.

Afacerea beneficiază de un vad foarte bun care aduce mulți bani așa că, în ciuda ilegalităților, firmele implicate în exploatarea acestui spațiu fac tot posibilul să împiedice demolarea imobilului, deși acesta este ridicat ilegal și este amplasat pe un teren aflat în proprietatea municipiului Iași.

Povestea din spatele acestei afaceri este demnă de Vestul Sălbatic: un personaj controversat a pus ochii pe acest teren public și a călcat în picioare toate legile în goana după bani, în timp ce Primăria s-a făcut că nu vede și a pierdut aproape 100.000 de lei.

Terenul, dat pe șest

Totul a început în februarie 2016, atunci când firma Enviro Consulting Group, controlată prin interpuși de fondatorii publicației Bună Ziua Iași, familia Asimionesei, au primit în folosință de la Primăria Iași, până pe 31 decembrie același an, un teren de 37 de metri pătrați, lipit de intrarea în Căminul T17 din Campusul Tudor Vladimirescu.

Atribuirea în folosință a unui teren este o modalitate asemănătoare atribuirii unui contract fără licitație, într-o totală lipsă de transparență, și a fost utilizată deseori de municipalitate pentru a da terenuri valoroase, pe șest, pentru activități comerciale derulate de apropiați ai șefilor din Primărie. La acel moment, prin intermediul gazetei sale, Asimionesei era un susținător declarat al primarului Mihai Chirica și al unuia dintre viceprimarii săi de atunci, Gabriel Harabagiu.

Ghiocel și Claudiu Florin Asimionesei

Pentru acest contract, Primăria nu a mai semnat act adițional de prelungire după data de 31 decembrie 2016, însă Enviro a ocupat în continuare terenul și a achitat contravaloarea folosinței acestuia până pe 31 martie 2018.

Conform articolului 2 din contract, neplata taxei mai mult de două semestre atrăgea dupa sine încetarea de drept a contractului fără punere în întârziere și fără alte formalităţi, cu eliberarea amplasamentului pe cheltuiala debitorului. Prin urmare, din 1 aprilie 2019, Enviro nu mai are nici un drept asupra celor 37 de metri pătrați.

27 de luni fără efect

În perioada de folosință a terenului, însă, Enviro a edificat pe el un chioșc de tip fast-food pe care, ulterior, l-a închiriat unor firme din domeniu, contra cost. Edificarea a avut loc ilegal, fără nici o autorizație de la Primărie.

Pe data de 1 iulie 2021, primarul Mihai Chirica a semnat o dispoziție de dezafectare, în termen de cinci zile, a construcției ilegale, dar, surpriză: au trecut de atunci peste 27 de luni și nimic nu s-a întâmplat.

Din iunie 2020, chioșcul a fost închiriat firmei VI Luck Team care, în acel an, a avut o cifră de afaceri de aproape 190.000 de lei, iar în anul următor, de aproape 690.000 de lei. Societatea nu a raportat bilanț pe 2022.

Într-un articol publicat de REPORTER în 2021 pe marginea acestui chioșc, patronul firmei, Lucian Nicuriuc, declara că plătea către Enviro o chirie de 1.000 de euro pe lună. Contactat acum, el a refuzat să spună dacă acest contract de închiriere mai este în vigoare și a declinat invitația de a comenta situația acestui chioșc în prezent.
Surse apropiate administratorului de shaormărie au declarat că acesta nu mai plătește chirie către interpușii familiei Asimionesei:
„După ce s-a trezit cu ordinul de demolare a refuzat să mai achite tribut către proprietar. Lucian Nicuriuc a reușit să-și găsească protecție pe cont propriu ca să nu i se închidă chioșcul”.

Chiriașul a încercat imposibilul

Avizat de problemele legale în care se aflau terenul și chioșcul, în noiembrie 2021, Nicuriuc a dat în judecată Municipiul Iași prin primar – Direcția Exploatare Patrimoniu - Biroul de Avize Mici Întreprinzători, și pe Primarul Municipiului Iași, ulterior în dosar fiind introdusă societatea Enviro Consulting Group.

Lucian Nicuriuc, patronul firmei VI Luck Team

Reclamantul a cerut magistraților să suspende efectele dispoziției de demolare și, apoi, anularea acesteia. „Refuzul de a permite continuarea activităţii la această adresă reprezintă un abuz săvârşit inclusiv în contra cetăţenilor acestui oras, deoarece sumele încasate reprezintă venit la bugetul local al unităţii administrativ teritoriale”, a menționat Nicuriuc în acțiune. El a menționat și faptul că, anterior, a depus la Primărie o cerere de preluare a terenului, dar solicitarea a fost respinsă de o comisie abilitată.

În aprilie 2023, Tribunalul Iași a respins ambele cereri ale VI Luck Team, judecătorul constatând: „În ceea ce o privește pe SC Enviro Consulting Group SRL, aceasta nu a depus acte la dosar din care să rezulte că respectivul chioşc a fost construit cu respectarea prevederilor legale, cu obținerea autorizațiilor necesare, acesta apărând ca fiind amplasat și pe o suprafață de teren cu referire la care reclamanta nu mai avea drept de folosință de mult timp, suprafața apărând în administrarea Municipiului Iași (...). Ori, în aceste condiții, dispoziția de dezafectare a chioşcului nu este una abuzivă, nefiind învederate motive temeinice de încălcare a vreunor dispoziții legale.”

Vi Luck Team SRL a depus apel împotriva acestei sentințe, acesta urmând a fi judecat la Curtea de Apel Iași. De precizat că niciodată nu a existat vreo sentință care să suspende efectele deciziei de demolare din iulie 2021, astfel că dezafectarea chioșcului putea fi făcută oricând.

Faliment pentru firma care nu a mai plătit chiria

Pe de altă parte, pentru că nu a predat terenul, în iunie 2021, Primăria a chemat la bară Enviro Consulting Group ca să obțină plata chiriei de la data de 1 aprilie 2018 și până la data de 31 martie 2021.

În noiembrie 2021, în acest dosar, printr-o decizie care a rămas definitivă prin neapelare, Enviro a fost obligată să achite Primăriei suma de 78.810 lei reprezentând taxă folosință teren și 14.520 lei reprezentând majorări de întârziere.

Cu toate acestea, suma nu a mai fost recuperată: din iulie 2021, Enviro intrase în faliment. În 2020, ultimul an în care a depus bilanț, societatea avusese o cifră de afaceri de 23.246 lei, pierderi de 10.369 lei, datorii de 347.315 lei, active imobilizate de 11.000 de lei și active circulante de 41.215 lei. În iunie 2023, în dosarul de faliment, judecătorul sindic a dispus radierea firmei din scriptele Registrului Comerțului.

Cazul magaziei de la Braunstein

Un caz revoltător, din același registru, arată dubla măsură din Primărie: demolare ilegală versus amânare demolare la infinit conform situației de mai sus.

În 2019, echipe din Primărie au demolat o magazie de 24 de metri pătrați deținută în spatele Palatului Braustein de firma Edelweiss SRL care cumpărase acel spațiu chiar de la Primărie, cu acte în regulă.

Locul în care era amplasată magazia firmei Edelweiss

Imobilul era intabulat. Pentru a scoate cămașa, municipalitatea a cerut, apoi, la instanță, anularea actului de vânzare-cumpărare, dar a pierdut procesul pe fond. În replică, Edelweiss a câștigat, tot pe fond, procesul prin care a solicitat magistraților să oblige Primăria sa-i lase în deplină posesie magazia. Ambele procese se află acum în faza de apel. Cel mai probabil, situația se îndreaptă spre daune care vor fi plătite firmei de către municipalitate, din bani publici, în contul magaziei demolate ilegal.

Article image
* Firma controlată de Asimionesei n-a plătit chioșcul de 37 mp de la T17, din Tudor Vladimirescu, din anul 2018 * În schimb, l-a subînchiriat cu 1.000 de euro/lună și n-acceptă nicio întârziere * În urmă cu 4 ani, REPORTER dezvăluia cum spațiul a fost amenajat fără forme legale * În loc să-l demoleze, Mihai Chirica i-a făcut contract pe 1 an * Din 2018, firma controlată de familia Asimionesei n-a mai plătit niciun leu și...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 26 Iulie 2021

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: