fbpx
 
Escrocul italian Imputato: spital-fantomă în coasta Iașului

Escrocul italian Imputato: spital-fantomă în coasta Iașului


Se construieşte în secret un rival pentru Spitalul Regional de Urgenţă şi nu ştie nimeni. Din nefericire, o poveste mai degrabă pentru un spital de Psihiatrie, dar şi pentru procurori. O gaşcă de italieni cu o scrisoare de intenţie şi girul medicului Lucian Popa l-au prostit de primarul din Rediu care le pune pe tavă 14 hectare de teren la un preţ de nimic. În frunte cu Nicola Imputato, un personaj desprins din filmele cu escroci de geniu, firma lui Popa promite să ridice în comuna de lângă Iaşi un spital şi un hotel în care va investi, iniţial, 60 de milioane de euro, banii provenind „de la Banca Mondială”. REPORTER DE IAŞI a descoperit, însă, detalii incredibile din trecutul lui Imputato: a fost acuzat de înşelăciuni în Italia, apoi a venit în România şi şi-a creat un fantasmagoric trust de afaceri, devenind asociat cu un fin al lui Liviu Dragnea şi cu nepoata lui Traian Băsescu. În Iaşi, Fiscul i-a confiscat 150.000 de lei din comerţ ilegal cu cafea, iar majoritatea firmelor sale au ani la rând cifra de afaceri zero.

 

O primărie mică, de judeţ, este pe cale să devină victima unei mari escrocherii. 

 

Deodată, 2.000 de paturi au devenit 100

În urmă cu aproximativ o lună, primarul din Rediu, Vasile Haidău, s-a trezit în birou cu o vizită neaşteptată. Şapte italieni, însoţiţi de medicul estetician Lucian Popa, au venit cu o ofertă de nerefuzat. „Au adus o scrisoare de intenţie prin care îşi manifestau intenţia de a construi în comuna noastră un spital şi un hotel. Au spus că vor să facă la noi un spital cu 2.000 de paturi (cel mai probabil viitorul Spital Regional de Urgenţă va avea în jur de 700-800 n.r.) şi că mai sunt doar patru astfel de spitale în Europa. Au venit şapte italieni, însoţiţi de domnul doctor Lucian Popa, şi au spus că sunt o firmă serioasă şi că au ales comuna noastră deoarece suntem foarte aproape de Iaşi. Au solicitat într-o primă fază o suprafaţă de 7,5 hectare din intravilan, urmând să mai ia încă 7 hectare din extravilan. În acea zonă sunt toate utilităţile: apă, gaz, canalizare“, spune Haidău.

În ceea ce priveşte numărul de paturi, unul imens, Lucian Popa dă înapoi şi susţine că vor fi doar 100: „Ne dorim un număr de paturi funcţional şi nu mare. De aceea vom opta pentru cel mult 100 de paturi, care să aibă un rulaj continuu“. Haidău spune că italienii ar urma să investească în primă fază 60 de milioane de euro în proiect, sumă confirmată şi de Popa.

 

Licitaţia pentru teren, pe 29 septembrie

Vasile Haidău a făcut o evaluare a terenului solicitat şi a înaintat raportul Consiliului Local. Iniţial, propunerea fost ca pentru concesionarea acelui teren Primăria Rediu să primească suma anuală de 81.000 de lei, iar după mai multe discuţii s-a votat ca suma cerută investitorilor italieni să fie de 102.000 lei. „Domnul Popa a mai venit de câteva ori la mine, am stat de vorbă şi mi-a spus că sunt de acord să plătească suma solicitată de consilierii locali. Numai autorizaţia de construcţie ajunge la aproximativ 220.000 de lei“, precizează Haidău, care adaugă că licitaţia urmează să aibă loc pe 29 septembrie.

Italienii au mai promis că, în momentul în care totul va fi gata, vor asigura 3.000 de locuri de muncă, preponderent pentru oameni din zona Iaşului.

 

Aici vrea să ridice „consorţiul” Popa-Imputato spitalul de zeci de milioane de euro

 

Şi de aici încolo, semne de întrebare

Firma care a depus scrisoarea de intenţie pentru construirea spitalului şi a hotelului, SC Future Medical Sistems SRL, îi aparţine medicului Lucian Popa, care deţine 98% din acţiuni şi Elenei Roxana Copcea, care are 2%.

Acţionar la această firmă a fost în trecut şi Theodor Motruc, cel care a înfiinţat OminiClinic. De altfel, Popa a lucrat mai mulţi ani la centrul de chirurgie estetică, plastică şi reconstructivă al lui Motruc.

Lucian Popa figurează în scrisoarea de intenţie ca director medical, în timp ce „project manager” este un italian pe nume Nicolo Imputato. Future Medical Sistems a fost înfiinţată în decembrie 2013, cu obiect de activitate „producţia de dispozitive, aparate şi instrumente medicale şi de laborator” şi avut o cifră de afaceri cumulată, până în 2016, de sub 100.000 de euro. 

Nicola Imputato zâmbește: o nouă escrocherie e pe cale să-i reușească 

 

Reprezentat de nepoata lui Băsescu

De numele italianului în vârstă de 37 de ani sunt legate mai multe scandaluri, eşecuri şi controverse în Italia, Marea Britanie, dar şi în România. Nicola Imputato a înfiinţat în ianuarie 2011, în Birmingham, Marea Britanie, SeaMed Investment Limited. Firma, care avea ca obiect de activitate furnizarea de servicii imobiliare, a fost dizolvată în 2013.

În 2012, prin intermediul SeaMed Finance Limited, o altă societate a sa, care se ocupa cu „furnizarea de servicii financiare”, Imputato a depus la Primăria Ploieşti o scrisoare de intenţie pentru achiziţionarea clubului Petrolul. „Scrisorile de intenţie” par specialitatea casei pentru acest italian. Pentru a fi mai credibil, Imputato a precizat că în afacere ar fi implicat şi fostul mare antrenor Sven Goran Eriksson, fapt negat ulterior de acesta.

Imputato a încercat în acelaşi an să cumpere şi clubul de fotbal Universitatea Cluj. Atât Petrolul, cît şi Universitatea se aflau atunci în impas financiar. Nici una dintre cele două afaceri nu i-a reuşit.

Recunoscută pentru legăturile de afaceri cu firme din Peninsulă, ieşeanca Claudia Ursu, nepoata de la Iaşi a fostului preşedinte Traian Băsescu, s-a recomandat în 2011 ca reprezentantă a grupului de consultanţă financiară SeaMed Finance a lui Imputato şi a adus aici mai multe glorii ale fotbalului italian pentru un meci amical cu foste glorii ale Generaţiei de Aur. Costurile de aproximativ 60.000 de euro ar fi fost suportate de SeaMed.

 

Filiale în toată lumea, bani ioc

În ceea ce priveşte afacerile, la Imputato iese în evidenţă o încercare repetată de a epata, folosind adrese exotice, epitete mari, realizări epopeice care însă nu se verifică în cadrul unor căutări încrucişate în diferitele baze de date publice. 

După ce tranzacţiile cu cele două cluburi de fotbal au eşuat, Imputato a dizolvat în 2013 firma din Marea Britanie şi şi-a deschis la Bucureşti  societatea 3e Medoil SRL, ca parte a grupului SeaMed Oil, care se ocupă de explorări şi producţii petroliere, precum şi de comercializarea ţiţeiului în mai multe ţări din Europa de Est. În 2015, firma a fost mutată la Iaşi. Pe Internet, societatea se laudă că are autorizare de a lucra pe cinci câmpuri petrolifere din România. Informaţia nu a putut fi confirmată. 

Deşi, potrivit site-ului firmei, SeaMed Oil SRL are filiale în Marea Britanie, SUA, Africa de Sud, Ecuador, Paraguay, Nigeria, Spania şi Malta, nimeni nu a auzit de această societate care îşi are sediul pe Strada Florilor nr. 38c din Iaşi, cu punct de lucru pe strada Albineţ nr. 3. Datele de pe site-ul Ministerului de Finanţe sunt elocvente. Între 2014 şi 2016 cifra de afaceri a 3e Medoil SRL este 0, la fel ca a Seamed Oil SRL.

„Trustul” Seamed a avut un as în mânecă la un moment dat: până în 2015, asociat la 3e Medoil SRL a fost Mihai Putineanu. Conform Rise Project, acesta este finul liderului PSD, Liviu Dragnea. Putineanu şi-a cedat acţiunile firmei Seamed Oil.

 

„Punctele de lucru” ale uneia dintre firmele lui Imputato. SUA, Nigeria, Ecuador, central fiind în Albineţ-Iaşi

 

Luat la ochi de Direcţia Vamală Iaşi

Din „grupul de firme” din Iaşi al lui Imputato mai fac parte şi alte societăţi cu multe cifre de afaceri 0, cum ar fi Seamed Energy & Trading SRL, activitate de comercializare a energiei electrice. De-abia în 2016, la patru ani de la înfiinţare, această societate a înregistrat cifră de afaceri: 71.481 lei. Seamed Holdings „activităţi ale holdingurilor” aduce normalitatea: cifre de afaceri 0 între 2012 şi 2016.  

Singura firmă unde apare Imputato şi care pare să aibă, cât de cât, activitate este Kira Business Center: consultanţă în clădirea de pe Florilor 38. Site-ul aceste societăţi este la fel de bombastic şi plin de informaţii greu de crezut: „Pentru a te dezvolta pe pieţe externe, este nevoie de managementul nostru determinat, de profesionalismul şi competenţa noastră”, „KBC (Kira Business Center n.r.) face primul pas pe piaţa nigeriană, semnând primul contract de colaborare cu Italcot Nigeria Limited (are doar un site sărăcuţ, doar cu o pagină, unde este un mail şi o adresă  - 58B Nelson Mandela Street n.r.).”, „KBC încheie un acord în calitate de Contractor General în Paraguay pentru Căile Ferate Statale.”

Anul 2016 a adus aici, din nou, o cifră de afaceri 0, însă cu venituri de 211.000 de lei din închirierea de spaţii în acest centru asaltat de popriri din partea unei femei pe nume Cristina Ionescu.

Jongleria cu firme a lui Imputato nu se opreşte aici: deţine o altă societate cu nume asemănător: Kira Centre SRL căreia Direcţia pentru Operaţiuni Vamale Iaşi i-a confiscat în 2015 aproape 150.000 de lei şi a amendat-o cu 50.000 de lei pentru faptul că urmărea să obţină venituri ilicite cu cafea importată din Italia. Una dintre firmele de mai sus îl are ca acţionar pe Antonio, tatăl lui Nicola.    

 

Italia: acuzat de mai multe infracţiuni

Potrivit site-ului http://jokerbrokers.blogspot.ro/, Nicola Imputato, împreună cu fratele său Nunzio Imputato şi cu tatăl lor, Antonio Imputato, ar fi comis mai multe fraude în regiunea italiană Campania, zonă aflată sub influenţa mafiei napoletane.

Prin intermediul unor off-shore-uri, familia Imputato ar fi păcălit mai multe firme din Europa. Astfel, aceasta ar fi împrumutat sume mari de bani de la diverşi antreprenori, garantând cu maşini de lux şi yahturi care, însă, nu le aparţineau. După ce primea banii, familia Imputato nu-i mai returna, iar cei care le dădeau banii constatau că, de fapt, nu pot urmări niciun bun gajat.

Originară din Orta di Atella, provincia Caserta, familia Imputato mai este acuzată că, de-a lungul timpului, şi-ar fi schimbat în mod repetat domiciliul pentru a nu putea fi găsită de cei păcăliţi. Una dintre explicaţiile pentru care Nicola Imputato a ales să vină în România ar fi fost tocmai această fugă de urmărirea firmelor cărora le datora sume mari de bani. În ciuda eforturilor repetate, Nicola Imputato nu a putut fi contactat.

 

Primarul Haidău crede că a dat lovitura

 

Haidău: „Nu-mi bag gâtul în laţ!“

Deşi consideră că ar putea fi cea mai mare investiţie din comuna sa, primarul din Rediu spune că nu este naiv şi că îşi va lua toate măsurile de precauţie.

„Ar fi ceva extraordinar să se realizeze acest proiect. Ar intra foarte mulţi bani în bugetul Primăriei numai din taxe şi impozite. Dar asta nu înseamnă că nu vom fi foarte atenţi când semnăm contractul. Vom angaja special un jurist care să se ocupe de acest contract. Nu-mi bag gâtul în laţ! Vreau să stabilim nişte clauze foarte clare, pentru a nu fi păcăliţi. Vrem ca una dintre clauze să prevadă că, în cazul în care, în cinci ani nu va fi gata, tot ce au construit până atunci va intra în patrimoniul Primăriei Rediu. De asemenea, dacă în termen de trei ani nu încep construcţiile, reziliem contractul şi pierd toţi banii daţi drept concesiune până atunci. Sunt mai multe clauze prin care noi să fim acoperiţi total“, susţine Vasile Haidău.

Edilul precizează că îşi doreşte ca totul să fie transparent: „Am informat şi Consiliul Judeţean despre intenţia acestor investitori italieni. Nu ne permitem să ne jucăm când la mijloc sunt sume atât de mari de bani.“

 

Medicul Popa ştie trecutul lui Imputato, dar nu e neliniştit

 

Popa: „Va fi ceva unic”

Lucian Popa susţine că investiţia va fi susţinută cu bani de la Banca Mondială, cu sprijinul unor firme din Italia şi Germania. „Acest spital este un proiect pe care îl am în minte de mai mulţi ani. Este un nou tip de manifestare a medicinei şi va fi ceva unic. O nouă modalitate de interacţiune cu pacienţii, de pregătire şi de tratament, de asigurare a calităţii vieţii. Sunt mai mulţi medici implicaţi în acest proiect, dar nu le pot deocamdată face publice numele. Investiţia va fi susţinută prin intermediul Băncii Mondiale. Am avut discuţii cu nişte corporaţii din Italia şi Germania, care s-au arătat interesate să ne susţină“, precizează Lucian Popa.

Referitor la Nicola Imputato şi Popa are unele reţineri: „Este manager de proiect şi va asigura finanţarea externă. O certitudine legată de acest proiect voi avea în momentul în care voi avea nişte contracte certe. Nu mă hazardez acum să spun că totul va fi perfect. Cunosc toate informaţiile legate de domnul Imputato şi cred că în viaţă unii pot face şi alte alegeri. Deocamdată am purtat nişte discuţii şi mai multe informaţii voi putea da în momentul în care vom avea lucruri certe.“


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: