fbpx
 
Asimionesei a intabulat ilegal blocul de pe Sărărie şi vrea supraetajare

Asimionesei a intabulat ilegal blocul de pe Sărărie şi vrea supraetajare


Asta înseamnă să fii favorizat: va primi dreptul de a mai construi un etaj în zonă de case. Încă o dată, municipalitatea arată că se află la cheremul lui Asimionesei, patronul de ziar condamnat pentru şantaj de presă. În luna iunie, instituţia condusă de Mihai Chirica a eliberat două documente care au permis intabularea blocului de pe Sărărie, deşi acesta nu are acoperiş. Mai mult, Asimionesei a plusat şi a cerut aprobare de supraetajare, ceea ce-i aduce încă 200.000 de euro în cont.

 

Tupeu grupa mare. Ghiocel Asimionesei, patronul Bună Ziua Iaşi (BZI), care prin firma Global Impex Distribution construieşte un bloc în Sărărie, a cerut luna trecută supraetajarea imobilului. În plus, a solicitat şi obţinut intabularea, deşi imobilul este realizat doar în proporţie de 70% şi nu are acoperiş. Prin construirea unui singur nivel în plus, Asimionesei îşi majorează profitul cu cel puţin 200.000 de euro, iar intabularea încă din faza de construcţie îi permite să vândă apartamentele şi celor care apelează la credite bancare sau la „Prima Casă”. Totul cu ajutorul Primăriei conduse de prietenul BZI, Mihai Chirica.

Intabulare fără acoperiş

Şirul neregulilor de la proiectul imobiliar de pe Sărărie 202 continuă. Astfel, la mijlocul lunii iunie, Global Impex Distribution a obţinut intabularea blocului, ridicat scheletic cu parter şi patru etaje. „Stadiul de realizare a construcţiei 70%”, se precizează în secţiunea „Observaţii” din extrasul de carte funciară. În document se mai menţionează două acte administrative (numerele 56956 şi 6471) eliberate de Municipiul Iaşi, pe 15 şi 20 iunie 2018, acte care au facilitat intabularea construcţiei.

Un specialist în construcţii care a dorit să-şi păstreze anonimatul a precizat că pentru genul acesta de intabulare trebuie îndeplinită o condiţie clară. „Intabularea se face, prin recepţie, când e acoperişul pus. Sau terasa, şarpanta, mansarda. Adică să se vadă că acela este ultimul nivel şi nu se mai ridică nimic altceva. Se poate face intabularea, într-adevăr, şi fără uşi, geamuri sau tencuială”, a afirmat acesta.

Vine criza, graba-i mare
Graba pentru intabulare este, iarăşi, uşor de explicat. „Partea de structură este cea mai ieftină. Dezvoltatorii o fac cu banii proprii, apoi pun imobilul în circuit, îl intabulează şi încep vânzarea. Astfel că restul investiţiei se face cu banii oamenilor plătiţi ca avans”, a afirmat un constructor. Prin intabulare, pot deveni clienţi şi cei care cumpără cu ajutorul creditelor sau cei care apelează la programul „Prima Casă”. Cum

Pe piaţă se tot vorbeşte de iminenţa unei crize imobiliare de proporţii, este important ca să te grăbeşti pentru a nu-ţi rata afacerea.

 

Asimionesei are planuri mari cu investiţia de pe Sărărie

Încă 200.000 euro profit

După ce a obţinut intabularea, firma Global Impex controlată de Ghiocel Asimionesei prin fiul său, Claudiu Florin, a cerut Primăriei să-i aprobe supraetajarea construcţiei din Sărărie 202. Există la Primărie un certificat urbanistic în acest sens, din 23 iulie. Cum preţul de vânzare pentru un metru pătrat de apartament este, în medie, de 1.500 de euro, la un cost de 500 de euro/mp rezultă că, la alţi 200 mp locuibili, profitul va urca spectaculos, cu încă 200.000 de euro. Asta înseamnă încă un nivel în plus faţă de cel autorizat P+4E+Eth.
Referitor la acest caz, Sebastian Buraga, purtător de cuvânt Primăria Iaşi, ne-a transmis că întrebările noastre au fost direcţionate către Serviciul Urbanism.


Cronologia afacerii
Istoria acestei investiţii imobiliare reprezintă un şir imens de nereguli grave. Terenul din Sărărie, în suprafaţă de 1.400 mp, a făcut obiectul unui contract de asociere în participaţiune, din 2005, între Primărie şi Delta Press Investment. Cotele asocierii au fost stabilite la 10% pentru Consiliul Local (CL) şi 90% pentru Delta. Astfel, CL urma să primească 10% din profitul asocierii, dar nu mai puţin de 4.000 de euro anual (333 de euro lunar), adică o nimica toată. Nu s-a mai întâmplat mare lucru până în 2010. În acel an, creditorii firmei Delta Press Investment au cerut intrarea acesteia în insolvenţă, iar firma a solicitat eliberarea certificatului de urbanism pentru Sărărie 202. Dar, tot în 2010, s-a făcut un contract de cesiune a afacerii între Delta Press Investment şi Global Impex Distribution (ambele controlate de Ghiocel Asimionesei), fără acordul Primăriei (cesiunea a fost înregistrată la Cadastru după şase ani, la două luni după alegerea ca primar a lui Mihai Chirica).

A câştigat fără să se prezinte
În 2011, Primăria a demarat un proces împotriva aceleiaşi Delta Press, cerând rezilierea contractului de asociere, pe motiv că firma nu a realizat pe terenul din Sărărie lucrările de investiţie convenite prin contract. Delta s-a apărat în instanţă şi a câştigat procesul, deşi terenul ar fi fost cesionat către Global, firmă care nu a fost citată la proces.

Şirul aberaţiilor a continuat. Pe 10 octombrie 2014, Delta Press, şi nu Global Impex, a cerut eliberarea certificatului de urbanism pentru terenul din Sărărie, după ce, cu o lună înainte, ratase şansa de revenire din insolvenţă şi intrase în faliment.

 

Citește și Chirica a cedat în faţa ilegalităţilor lui Asimionesei: un cadou de la ieșeni de 1 milion de euro

 

Cum au „camuflat” vânzarea

Cu toate acestea, la Sărărie 202 se vând apartamente. Stratagema familiei Asimionesei a fost de a masca vânzarea prin aşa numitele „apartamente în regim hotelier”. „Puteţi cumpăra un apartament şi să faceţi un contract cu dezvoltatorul că îl veţi închiria în regim hotelier”, a explicat Bogdan Nistor (agent imobiliar), în februarie 2018, într-o discuţie telefonică cu un jurnalist REPORTER DE IAŞI care s-a dat drept un potenţial client. Preţul unui apartament variază între 60.000 de euro şi aproape 90.000 de euro, în funcţie de tipul şi de mărimea acestuia.

 

Până acum, de fiecare dată, Ghiocel Asimionesei a căzut în picioare

 

Asimionesei: şir de scandaluri imobiliare

Presa locală sau politicieni locali au criticat intenţia municipalităţii de a-i aproba ridicarea unui bloc pe strada Titu Maiorescu, existând dubii că terenul ar avea cale de acces.

În Tudor Vladimirescu, o firmă controlată de această familie a construit un fast-food fără autorizaţie, iar Poliţia Locală, când a cerut demolarea, a pierdut procesul pentru că nu a întocmit corect actele.

Vila din Bucium a familiei a fost ridicată fără autorizaţie, iar după ce Poliţia Locală a depus la Judecătorie o solicitare de demolare, judecătorul a constatat că termenul legal în care se putea ceree acest lucru expirase şi a respins acţiunea.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31