fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Ansamblul imobiliar al lui Harabagiu, la 5 minute de Palas: trei case în curte și o anexă fără autorizație, în 15 ani la stat

Ansamblul imobiliar al lui Harabagiu, la 5 minute de Palas: trei case în curte și o anexă fără autorizație, în 15 ani la stat


* Salariile lui Gabriel Harabagiu au fost în general mici, de 1.000-1.500 de euro, la Casa Studenților, ca viceprimar sau ca city-manager
* În spatele casei bătrânești din zona Cantemir a ridicat un nou corp cu mansardă de 117 mp utili
* Recent a luat și casa de-alături, cu 440 mp de teren
* Declară oficial doar 80.000 de euro, cât un apartament cu 3 camere, dar proprietarul cerea inițial 155.000 de euro
* În noua curte a demolat niște anexe și a construit un garaj nou, de 25 mp fără autorizație, dar fostul viceprimar nu recunoaște

Alba-neagra cu fostul viceprimar Gabriel Harabagiu. Acesta a demolat mai multe anexe și garaje, apoi a reconstruit un altul având la bază o autorizație doar pentru refacerea gardului.

Capturile de pe Google Earth, dinainte, cele făcute în timpul demolărilor, dar și imaginile realizate săptămâna aceasta dovedesc că pe proprietatea lui Harabagiu au loc lucrări ample. „Tot ce este pe acte este și în teren și sunt doar lucrări de întreținere. Știam că toți ochii sunt pe mine, totul este legal”, a menționat Harabagiu.

Gabriel Harabagiu a demolat niște anexe din curte și a construit un nou garaj, fără autorizație

Autorizație pentru refacerea gardului
Pentru perioada aprilie 2021 – decembrie 2021, pe site-ul Primăriei Iași, pentru strada Romană numerele 13A și 15 (cele două proprietăți ale familiei) existe trei documente emise:
- un certificat de urbanism din iunie pentru refacere împrejmuire pe teren proprietate cu schimbarea materialelor (la nr. 13A)
- un al doilea certificat din iulie, tot pentru refacerea gardului, de această dată la nr. 15
- pe 25 august, Primăria a emis autorizația de construire pentru Romană 15: refacere împrejmuire teren proprietate cu schimbarea materialelor. „Teren în suprafață totală de 422 mp (din acte), 441 mp (măsurată)”, se menționează în act.

A demolat și a construit ceva nou

Așadar, Harabagiu deține o autorizație pentru refacerea gardului la o proprietate – casă (64 mp) și teren (442 mp) – pe care a cumpărat-o în aprilie 2021 în schimbul a 80.000 euro. O paranteză: acest imobil de la intersecția străzilor Romană cu Dacia (cartierul Cantemir) se află lipit de o altă proprietate care aparține socrilor lui Harabagiu.
Într-adevăr, la terenul și casa pe care le-a luat, fostul viceprimar a schimbat gardul. Unul de lemn cu unul parțial metalic, parțial din cărămidă.
Însă, situația de la fața locului arată că Harabagiu a intervenit pe proprietate mai mult decât i-ar fi permis autorizația de construire. În primul rând, acesta a demolat mare parte din anexele și garajele pe care le-a obținut prin cumpărare. Operațiune realizată fără a deține autorizație de desființare.
În al doilea rând, în curte se vede o construcție nouă, cu structură de beton și pereți de cărămidă, ce pare a fi silueta unui nou garaj.

Comparație: Google Earth, în 2019, cu anexele existente; 2021 – imagine din 7IAȘI, toate anexele fuseseră demolate și curtea era curățată; 2022 – în curtea goală a apărut o construcție nouă, de circa 25 mp, din cărămidă. Pentru această construcție nu există autorizație

„Am făcut lucrări de întreținere la corpuri existente”

Faptul că această construcție este nouă reiese din compararea imaginilor de pe Google Earth (anterioare lucrărilor), o imagine surprinsă de reporterii 7IAȘI în luna august 2021 și o fotografie realizată săptămâna aceasta de REPORTER DE IAȘI.
În cea de pe Google se observă aglomerarea de anexe și garaje din curte, în cea de la 7IAȘI, faptul că mare parte fuseseră demolate, iar în cea de săptămâna aceasta se văd atât gardul refăcut cât și o construcție nouă realizată după același tipic și cu aceleași materiale.
Harabagiu neagă evidența. „Am autorizație pentru că am modificat soluția tehnică a gardului. Era din lemn, acum este din fier și zidărie, era obligatoriu acest document. În rest, tot ce este acolo sunt lucrări de întreținere, nu am demolat nimic. Se poate verifica la Cadastru cu imobilele intabulate care există. Sunt lucrări de tencuire. Acele mustăți care se văd au 40 de ani vechime și vor dispărea, vor fi tăiate. Deci, în concluzie, am făcut o împrejmuire cu materiale noi, având autorizație, și am făcut lucrări de întreținere la corpurile existente”, a declarat Gabriel Harabagiu.

Gabriel Harabagiu a alipit două proprietăți, totalizând 900 mp, la 5 minute de Palas. Prețul declarat oficial este mult sub cel al pieței

Arhitecta: „Nu știu ce a făcut mai departe”
În imaginea capturată săptămâna aceasta se observă că între casă și noua construcție este o distanță mică, de câțiva metri, există trei dale între ele, acoperite parțial de zăpadă. În fotografia din august 2021, lângă casă nu e nimic, doar moloz. Așadar, demolare și construire fără autorizație?

Arhitectul care i-a făcut proiectul lui Harabagiu a fost Daniela Scripcariu, prin firma sa Atelier Iconic. „Documentația a fost doar pentru împrejmuire. Nu știu ce a făcut mai departe”, a declarat aceasta.

Prețul noii proprietăți, nerealist de mic
Publicația 7IAȘI a scris că Gabriel Harabagiu a cumpărat casa și terenul de 442 mp în luna aprilie 2021. Fostul viceprimar a declarat că a plătit 80.000 de euro, deși proprietatea fusese scoasă la vânzare, în martie, cu 155.000 – 160.000 euro.

„Dacă tranzacția s-ar fi realizat la prețul pieței, Harabagiu nu ar fi putut justifica banii”, a notat 7IAȘI. Aceeași sursă a precizat că fostul viceprimar a plătit 30.000 euro din surse proprii, în timp ce 50.000 de euro ar fi fost obținuți printr-un credit.

În față nu aveți gardul din zidărie pentru care Gabriel Harabagiu a obținut autorizație, ci o construcție nouă în mijlocul curții

Percheziții DIICOT acasă la Harabagiu

Harabagiu este unul dintre oamenii de încredere ai primarului Mihai Chirica. Cumătru cu acesta, Harabagiu a fost viceprimar (2016-2020) și city manager (2021). Acum, șef de serviciu în Primărie, se află în concediu de creștere a copilului.

Atât Harabagiu cât și Chirica au calitatea de inculpat în dosarul Sărărie 202, speță penală a DIICOT referitoare la faptul că familia Asimionesei, ce controlează BZI, a edificat și ulterior a vândut ilegal apartamente.

La perchezițiile efectuate acasă la Harabagiu, anchetatorii au descoperit zeci de mii de euro precum și lingouri de aur. „Cele mai multe bunuri care au trezit interesul oamenilor legii se aflau într-o încăpere pe care Harabagiu a declarat că o folosește ca birou de lucru. Aici, într-o cutie metalică, anchetatorii au găsit suma de 18.550 euro, dar și cinci lingouri de aur «Fine Gold» de 20 de grame fiecare (...). Despre cele cinci lingouri de aur, fostul viceprimar a declarat că le-a achiziționat în 2016 din bazarul din Istanbul. Lingourile «Fine Gold» de 20 de grame sunt produse în Elveția și sunt comercializate la prețuri ce depășesc 1.200 de euro/bucata”, a notat 7IAȘI.

Gabriel Harabagiu și-a construit o nouă casă în curte în urmă cu 15 ani, 120 mp lipiți de proprietatea vecină, corpul cu mansardă

Lipsește panoul de identificare a investiției

Poate părea un detaliu lipsit de importanță, dar de la „șantierul” familiei Harabagiu lipsește panoul de identificare a investiției. Acesta ar trebui să cuprindă informații publice ca: denumirea și adresa obiectivului, beneficiarul, numele proiectantului și al constructorului, dar și numărul autorizației de construire și termenul de execuție. Ordinul ministerial 63/98 prevede, ca sancțiune a lipsei panoului, chiar sistarea imediată a lucrărilor.

Urbanismul din Primărie a intrat în colaps

La Primărie, la Urbanism, domnește haosul. Fără o legătură directă cu cazul Harabagiu, arhitectul Iulian Nicolau, ales local USR și președinte al Comisiei de Urbanism din Consiliul Local, a afirmat că există un blocaj.
„De mai mult timp, a existat un demers transpartinic să îmbunătățim situația de la Urbanism. Primarul refuză. Nici măcar nu știm cum stau lucrurile la Direcția Arhitectură și Urbanism”, a spus Nicolau.

Acesta a adus ca exemplu faptul că, în plin boom imobiliar, pe masa Consiliului Local pentru ședința de vineri, 28 ianuarie, sunt doar două proiecte. „Unul privește doar câteva case și, oricum, e incomplet. Cel de-al doilea, care înseamnă o investiție mare, nu are proiectul PUZ, nu putem vedea planșe, străzi, studii de circulație. Deci, tot incomplet. Ni s-a spus că vom avea toată documentație până la ședință, dar e târziu pentru o analiză profundă”, a spus Nicolau.

Proiectul mare despre care a vorbit consilierul local se referă la edificarea unui ansamblu pe bulevardul Primăverii, pe o parte din fostul amplasament Iasitex, unde e în plan să se construiască imobile cu 16 și 20 de etaje. Ar urma să fie un complex multifuncțional cu apartamente, birouri și servicii care vor avea un impact major asupra zonei, inclusiv din punct de vedere al circulației rutiere.

 

Article image
* Eugenia B. are sentință definitivă pentru a fi pusă în posesie cu 500 mp * Pentru fiecare zi de întârziere, Primăria trebuie să plătească 500 de lei * Sunt deja doi ani de când trebuia să fie pusă în posesie și s-au adunat 400.000 de lei despăgubiri * Acești bani îi suportăm de la bugetul local, nu-i plătește Mihai Chirica din buzunar * Ca să evite plata, Primărie recurge la tot felul de trucuri procedurale. Se ajunge ca ...
Autor Cezar Moraru Anchete 08 Noiembrie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac