fbpx
 
Secretara de la PNL a lui Alexe a devenit funcționară pe viață în Consiliul Județean. I-a fost paravan în firma din Sculeni

Secretara de la PNL a lui Alexe a devenit funcționară pe viață în Consiliul Județean. I-a fost paravan în firma din Sculeni


Simona Cuciureanu i-a fost om de încredere președintelui CJ: a fost administrator la firma pe care s-a construit Domeniul de la Sculeni și conducea „în acte” site-ul Pulsul Ieșean, finanțat în secret de Costel Alexe

Paravanul perfect a fost acum recompensat cu un post pe viață: funcționar public la Consiliul Județean, Direcția Patrimoniu

Altă pilă e o tânără din Vama, fiica unor prieteni de familie ai baronului Gheorghe Flutur

Detaliile care fac diferența: la Simona Cuciureanu s-au cerut 7 ani vechime, cât avea la Euroregiune, iar la tânăra Miruna Preutescu s-a cerut 1 an de experiență, cât a fost aceasta consilier juridic pentru două firme

Simona Cuciureanu, fosta secretară a lui Costel Alexe de la sediul din Podu Roș al PNL, a fost avansată ca funcționar public la Consiliul Județean (CJ). Cuciureanu a avut un rol cheie în afacerile personale ale șefului ei: a administrat firma care deține Domeniul de la Sculeni al lui Costel Alexe și era „patronul” din acte al site-ului de știri al PNL, Pulsul Ieșean.
Recompensa a venit în urmă cu o lună, un post de la Direcția Patrimoniu în cadrul CJ, instituție condusă tot de Costel Alexe. Concursul a fost șters de pe site-ul Consiliului Județean.
O altă angajare care a atras atenția este a Mirunei Preutescu, fiica unor prieteni de familie ai baronului sucevean Gheorghe Flutur. Și acest concurs a dispărut din arhiva CJ.
Pe site-ul instituției a rămas la vedere un singur fișier de angajare: un concurs de promovare la Direcția Arhitectului-șef.

Simona Cuciureanu, secretara loială a lui Costel Alexe, încă apare ca angajată la Euroregiune, deși a devenit funcționar public la Consiliul Județean

Doctorat-Euregiune-Consiliul Județean

În 2014, Simona Cuciureanu a terminat doctoratul la Facultatea de Geografie și Geologie  a Universității „Al.I. Cuza”, același domeniu pe care s-a specializat și președintele CJ, Costel Alexe. La o lună după finalizarea doctoratului, a fost angajată la Euroregiunea Siret Prut Nistru, o asociație constitută de Consiliile Județene Bistrița Năsăud, Prahova, Neamț, Iași și Vaslui, la care se adaugă mai multe raioane din Republica Moldova. Simona Cuciureanu încă figurează drept consilier afaceri europene pe site-ul Euroregiunii, dar de mai mult de o lună este angajata CJ Iași.
Este venită în instituție în urmă cu mai puțin de o lună, prin concurs. Nu există date publice pe site-ul CJ referioare la desfășurarea procedurii, subiecte, număr de candidați și note obținute. Cuciureanu lucrează la Biroul Gestionarea Patrimoniului, în subordinea lui Iogen Gânju.

„Am văzut anunțul pe site-ul ANFP”

Simona Cuciureanu este fosta secretară de la partid a președintelui CJ Iași, membru PNL și persoana pe numele căreia a fost înființată, în 2017, Concept Art Event SRL, firmă care administrează domeniul de la Sculeni al familiei Alexe. În 2020, administratorul și acționarul majoritar a cedat controlul firmei către sora lui Alexe, Adina Gianina Dura.
„Sunt simplă membră a PNL Iași, fără a fi în vreun birou de conducere din organizația locală. Firma Concept Art Event a fost înființată de mine în anul 2017, pentru a accesa fonduri Start-Up Nation, însă am renunțat la finanțarea obținută din motive personale. Din august 2020 nu mai sunt administratorul acestei firme, a precizat Simona Cuciureanu.
Nu a explicat de ce firma avea sediul social la conacul de la Sculeni al familiei Alexe și de ce a cedat firma către fosta soție a șefului său, după apariția dezvăluirilor din REPORTER DE IAȘI.
Simona Cuciureanu a povestit că a fost la proba scrisă a concursului pe 24 august, pe 29 august la interviu și a fost declarată admisă: „De concurs am aflat de pe site-ul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, secțiunea Concursuri. De asemenea, acesta a fost publicat și pe site-ul Consiliului Județean Iași. Au fost mai mulți candidați, nu mai rețin exact numărul. În aceeași perioadă au fost mai multe concursuri organizate concomitent”.

Domeniul de la Sculeni a fost inițial pe o firmă administrată de Simona Cuciureanu, familia Alexe stând în umbră

Fiica unor apropiați ai lui Flutur

A doua angajare la Consiliul Județean printr-un concurs ale cărui urme au fost șterse este cea a Mirunei Preutescu, absolventă de Drept care lucrează acum la Compartimentul Consultanță Tehnică pentru Consiliile Locale, în subordinea aceluiași Iogen Gânju.
Apartenența la PNL este pe puternica filieră din Suceava: părinții sunt din Vama, de lângă Gura Humorului, prieteni cu Gheorghe Flutur. Mama, Safta Albumița Preutescu, este funcționar la Primăria Vama, iar tatăl, Teodor,  conduce Serviciul Fiscal Orășenesc Gura Humorului din cadrul ANAF Suceava.
Declarațiile de avere ale soților Preutescu conțin pădure – 1 ha, terenuri agricole (cele mai multe cumpărate în ultimii doi ani) – 5 ha, casă la Vama, apartament în București (moștenire), iar veniturile cumulate sunt de 145.000 de lei pe anul trecut.

Tânăra are apartament în Iași, serviciul venind la fix

Miruna Preutescu a depus prima declarație de avere la CJ Iași, pe 29 septembrie, la 30 de zile de la numirea pe post. Documentul indică faptul că ea deține un apartament în Rediu, luat în 2017, și un Audi A3 din 2005. A declarat venituri de 16.000 de lei pentru anul anterior, fiind consilier juridic pentru două firme din Iași. Salariul net de la CJ este de peste 5.000 de lei lunar.
Nu mai rețin câți candidați au fost atunci, dar toate informațiile sunt pe site-ul Consiliului Județean. Au fost două concursuri organizate în același timp, nu mai știu care au fost candidații pentru cel la care am participat”, a precizat Miruna Teodora Preutescu. Celălalt concurs la care face referire a fost cel de la Patrimoniu.

Acces interzis pe site-ul CJ Iași atunci când încerci să ajungi manual la paginile cu concursurile organizate

Informațiile despre concursuri au dispărut

Miruna Preutescu și Simona Cuciureanu au invocat faptul că procedurile de selecție pe care le-au promovat sunt transparente și au fost afișate pe site-ul icc.ro, al Consiliului Județean. Doar că acestea au fost între timp șterse.
Singura procedură ce se mai regăsește este un anunț publicat pe 19 septembrie, pentru promovare pe post a unui angajat de la Urbanism. Nu mai există liste de dosare, de candidați, date de concurs pe anumite posturi și nici rezultatele obținute de aceștia.
Căutarea din Google arată o altă pagină de concursuri din 2017, dar accesarea documentelor este imposibilă, pentru că acestea au fost înlăturate. La o încercare de accesare manuală a unui director numit „Concursuri 2022” raportat de Google, accesul este interzis.
Președintele CJ Costel Alexe a fost întrebat despre dispariția informațiilor de pe site, dar nu a răspuns până la ora editării articolului. Singurul care a dat un răspuns a fost Marius Dangă, vicepreședintele CJ: „Au fost pe site toate concursurile și informațiile. Legislația ne spune cât se țin. Probabil s-a împlinit termenul. Din câte știu, anunțurile se publică și pe ANFP”. Anunțurile pentru cele două posturi din CJ sunt, într-adevăr, în arhiva electronică a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

S-a cerut exact câtă vechime aveau cele două favorite

În corpul anunțurilor sunt menționate posturile și sunt indicate condițiile de participare. S-au cerut studii superioare, dar elementul esențial este vechimea solicitată:
* la postul ocupat de Simona Cuciureanu se cereau 7 ani de experiență, aceasta îndeplinind condiția, lucrând din 2015 la Euroregiune.
* la postul ocupat de Miruna Preutescu, condiția a fost de 1 an vechime, adică exact cât are aceasta, fiind consilieră juridic pentru două firme din Iași, în ultimele 12 luni. Dacă se cereau 2 ani vechime, tânăra din Suceava nu ar mai fi fost eligibilă.
„Cerințe de vechime la funcționari publici sunt în lege, în funcție de post: debutant, asistent, principal, superior. Nu am detalii din concursuri”, a precizat vicepreședintele Marius Dangă.

Simona Cuciureanu a terminat Geografie, ca și șeful ei politic

Precizările Consiliului Județean

Instituția a trimis un răspuns în scris la întrebările REPORTER DE IAȘI, precizând:
- Simona Cuciureanu a participat la un concurs în care au fost înscriși 6 candidați. Doi dintre ei au luat punctaj de sub 50 de puncte la proba scrisă și nu au mai susținut interviul, doi nu s-au prezentat.
- La interviu au ajuns Simona Cuciureanu (95,83 puncte la scris) și un alt concurent anonimizat (50,17 la scris).
- În urma susținerii interviului, Cuciureanu a avut un total de 193,16 puncte, față de 145.17 al doilea clasat. A fost numită în funcție pe 12 septembrie.
- Miruna Preutescu a avut doi contracandidați, dintre care unul a fost respins după proba scrisă (24 de puncte) și unul a fost absent. Ea a cumulat la scris și interviu 188,50 puncte și a fost numită pe post pe 19 septembrie.

Pilele PNL, angajate la Consiliul Județean

Venirea lui Costel Alexe la conducerea Consiliului Județean a coincis cu angajarea la Consiliul Județean, în funcții publice, a unui număr impresionant de membri PNL:

  1. Eugenia Lucaci consilier superior în cadrul Serviciului de Comunicare, Relații Publice, Relații Internaționale și Protocol, membru PNL candidat, în 2020, la Consiliul Județean
  2. Ioana Georgiana Dănilă a fost numită consilier imediat ce Alexe a preluat mandatul. Este membră a Biroului Politic Județean TNL și a candidat la Camera Deputaților în 2020
  3. Cosmin Stanciu, secretarul general adjunct al Organizației Municipale PNL Iași, a fost angajat direct, în martie 2021, la propunerea președintelui
  4. Ioan Ursache, președintele Tinerilor PNL, a fost angajat direct, la propunerea președintelui, pe 12 februarie 2021
  5. Marius Lucian Lupu, președintele Organizației de Tineret a PMP Iași (partidul cu ajutorul căruia Costel Alexe controlează votul din CJ a fost numit, pe 3 decembrie 2020, consilier
  6. Radu Arnăutu (PMP) a devenit, pe 1 septembrie 2021, consilier superior, în urma unui concurs
  7. Sorin Paul Hâncu, consilier în cadrul Direcției Tehnice și de Investiții a CJ, a fost transferat la CJ de la Primăria Moșna, condusă de liberalul Dumitru Gabriel Nuțu. Este membru în Asociația Free Concept, alături de alți liberali importanți - Sorin Afloarei, vicepreședintele CJ Iași, și Florin Adrian Hopșa, liderul consilierilor județeni din CJ Neamț și șeful RAR din județul vecin
  8. Cătălin Nicoară este consilier la Guvernanță Corporativă și vicepreședinte în cadrul PNL Iași
  9. Ana Maria Minea - consilier la cabinet vicepreședintge dn ianuarie 2021 și soția consilierului județean PNL Marius Minea
  10. Andrei Ștefan Cazacu, administratorul public al județului, a venit în CJ Iași în ianuarie 2021, pe contract de management, după ce i-a fost lui Alexe consilier parlamentar, apoi secretar de stat la Ministerul Mediului
  11. Carmil Matia Giorgio Chelaru, președintele TNL Municipiul Iași, a fost angajat consilierla CJ pe 24 decembrie 2020. Pe 5 iulie 2022 a fost angajat documentarist la Palatul Culturii, devenind apoi muzeograf
  12. Vlad Baba, directorul demisionar al Școlii Populare de Artă, a fost adus la CJ de Costel Alexe, șiu transferat a doua zi la instituția menționată
  13. Maria Magdalena Pamfil, soția primarului din Holboca Neculai Pamfil, a ajuns la Evidența Populațieisubordonată CJ după un stagiu de câteva zile la Primăria Scobinți
  14. Luminița Afloarei, soția vicepreședintelui CJ Sorin Aflorei, a fost angajata CJ, apoi transferată la Palatul Culturii.

Article image
În 2018, Costel Alexe spunea că nu poate face investiții la complexul de recreere de la Sculeni pentru că i-a fost respinsă finanțarea la o licitație de proiecte europene. În doi ani, a făcut toate amenajările la un parc tematic întins pe 4 ha, fără să spună care a fost sursa banilor. Ministrul are cai, struți, ponei, păuni, 1.400 mp de construcții la cheie, o piscină în lucru, cort de evenimente, sute de metri pătrați de p...
Autor Cezar Moraru Anchete 27 Iulie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: