fbpx
 
ESPORTS: 750.000 de dolari de la ieșeni, tocați de doi tipi descurcăreți din Macedonia. Bani în contul personal și firmă-paravan

ESPORTS: 750.000 de dolari de la ieșeni, tocați de doi tipi descurcăreți din Macedonia. Bani în contul personal și firmă-paravan


Secretarul general IESF Boban Totovski și-a mutat direct în contul personal 43.000 de dolari din cei 750.000 primiți de la Primăria Iași

307.000 de euro au ajuns, subit, la o firmă paralelă, într-o operațiune clasică de sifonare

Președintele IESF Vlad Marinescu a raportat călătorii cu avionul de 75.000 de dolari într-un an

Responsabilul financiar din Coreea de Sud a blocat plățile către Marinescu și Totovski, nemulțumit că au încasat direct banii de la Iași, fără acordul Ministerului Sportului din această țară

Anual, Guvernul Coreei alocă 300.000 de dolari Federației Esports, dar acum, în urma scandalului, a înghețat finanțarea

Subsidiara din Macedonia de Nord a fost înregistrată pe numele lui Vlad Marinescu, REPORTER prezentând documentul

50.000 de dolari i-a luat un român care „a intermediat afacerea cu Iașul”. Nu a existat o competiție de dosare pentru organizarea Campionatului, orașul Iași fiind desemnat pur și simplu de Vlad Marinescu. De ce? Pentru că a primit bani

Un email devastator a aruncat în aer Federația Internațională de Esports (IESF). Jeff Bae, fostul manager de finanțe și relații, a explicat, pas cu pas, cum a descoperit neregulile de la subsidiara din Macedonia de Nord.

Dar, și mai important pentru români, cum au fost drenați banii dinspre Iași: 750.000 de dolari din acel milion USD, așa numita „taxă de licențiere”.

Documentul lui Jeff Bae, un pdf de 9 pagini în care este prezentată situația în sinteză, dar și alte câteva zeci de „dovezi” așa cum singur le intitulează, au fost trimise pe email, în aprilie acest an, către oficialii IESF. Întreg acest conținut a ajuns și în posesia REPORTER DE IAȘI.

Coreeanul Jeff Bae a fost concediat din federație pentru că a avut tupeul să le ceară socoteală lui Vlad Marinescu, președintele IESF, și lui Boban Totovski, secretarul general al organizației.

În acest moment, Ministerul Culturii, Sportului și Turismului (MCST), dar și autoritățile fiscale din Coreea de Sud investighează modul în care banii de la Iași s-au scurs în contul subsidiarei din Macedonia de Nord. O anchetă similară a fost declanșată și la Skopje.

Președintele IESF pare pregătit: și-a desfăcut buzunarele pentru a primi banii de la Primăria Iași

Principalul subiect: de ce banii au ajuns în Macedonia

Rezumat. În decembrie 2021, Clubul Sportiv Municipal (structură a Primăriei Iași) a semnat un contract cu Federația Internațională (IESF) cu sediul în Coreea de Sud pentru organizarea la Iași a Campionatului Mondial de Esports din 2023.

Potrivit contractului, Iașul trebuie să plătească o taxă de licențiere către Federația din Coreea de Sud în valoare de 1 milion de dolari. Totodată, pentru acest eveniment, care va începe în august, Primăria Iași și-a asumat, potrivit documentului citat, un buget din bani publici de minim 5 milioane de dolari, incluzând organizarea, taxa și premiile.

Până acum, Iașul a plătit 750.000 dolari, dar nu la sediul central al IESF din Coreea de Sud, ci la o subsidiară din Macedonia de Nord, înființată în 2022, cu doar două luni înainte de prima plată.
Principalul subiect: de ce banii de la Iași au ajuns la subsidiara din Macedonia de Nord și nu la Federația cu sediul central în Coreea de Sud, cea cu care a fost încheiat contractul?

Captura unei discuții dintre Boban Totovski, din Skopje, și directorul finaciar al IESF, aflat la Busan, Coreea de Sud. Jeff Bae îl anunță că Serviciul de Supraveghere Financiară din Coreea a cerut documente justificative pentru banii încasați în Macedonia de Vlad Marinescu. Bani plătiți de Primăria Iași

12 decembrie 2022: Coreea nu recunoaște legalitatea biroului din Macedonia

Mărturia lui Jeff Bae, fostul manager de finanțe și relații al IESF, este extrem de riguroasă.
„Totul a început cu cererea pe care am primit-o de la biroul macedonean pe 12 decembrie (2022 – n.r.). Domnul Secretar General (Boban Totovski – n.r.) mi-a trimis factura, cerându-mi să transfer banii la biroul macedonean, deoarece ei rămân fără fonduri. Fără întârziere, am făcut transferul de 30.000 USD în aceeași zi”, și-a început Jeff Bae detalierea.

În sprijinul afirmațiilor sale, Jeff Bae a atașat și dovezile: mai multe capturi ale discuțiilor de pe WhatsApp pe care le-a purtat cu Boban Totovski, dar și o copie a facturii de 30.000 dolari. „Vă rog acționați înainte să mergem la prânz”, i-a trasat Totovski lui Bae.

Transferul de la sediul central din Coreea de Sud la subsidiara din Macedonia de Nord nu s-a mai realizat. Jeff Bae a explicat motivul: Am fost informat de la bancă pe 19 decembrie că oficiul regional (cel din Macedonia – n.r.) nu a fost înregistrat corespunzător și a fost dat un set de documente pe care IESF să le completeze. I-am raportat imediat domnului secretar general, cerându-i să susțină acest proces”.

Boban Totovski, secretarul general al IESF, mutat la Skopje, motivează într-o discuție cu Busanul că „românii au insistat să plătească în Europa”, aruncând această responsabilitate în spatele Primăriei Iași. El transmite că membrii conducerii vor decide dacă banii vor fi cheltuiți local, în Macedonia de Nord. Așa a rămas, i-au cheltuit pe toți

„Au aflat despre banii dați ilegal din România”

Iar următorul paragraf e chintesența întregului subiect.
Jeff Bae a explicat că secretarul general Totovski l-a asigurat că va pregăti toate documentele solicitate.
„După această conversație, am primit un alt apel de la bancă cum că transferul pe care am încercat să-l facem (30.000 USD) a fost detectat de FSS (Serviciul de Supraveghere Financiară), biroul federal care monitorizează transparența banilor transferați de toate entitățile coreene. Motivul pentru care a fost depistat a fost pentru că au aflat despre banii dați direct, ilegal, din România către Macedonia. Banii ar fi trebuit să treacă prin sediul central și să fie transferați în Macedonia. Am ridicat această problemă când am fost informat că banii vor fi transferați direct în Macedonia. Contrar îngrijorărilor mele, mi s-a spus de către domnul secretar general că cererea a fost făcută din România și ar trebui să fie bine, iar cazul este închis”.

Bilanț intermediar: la începutul anului 2022, a fost înființată subsidiara din Macedonia. În primăvara lui 2022, Primăria Iași, prin CSM, a plătit echivalentul a 500.000 de dolari în Macedonia, 50% din taxa de licențiere. Iar în decembrie, Totovski, secretarul general al IESF, i-a cerut 30.000 USD managerului financiar de la sediul central din Coreea pentru că subsidiara topise toți banii încasați de la Iași.

Boban Totovski cerea bani în 2023 din Coreea de Sud, finanțare publică, pentru că banii de la Iași deja se terminaseră

„Nu am primit niciun raport pe ce au cheltuit 500.000 de euro”

Inițial, Jeff Bae a considerat că această chestiune din Macedonia poate fi încă remediată. Iată ce a spus că a făcut el: „I-am făcut un alt raport domnului secretar general, spunându-i că ar putea fi nevoie să transmitem detaliile celor 500.000 USD transferați direct în Macedonia. Soluția problemei a fost trimiterea detaliilor solicitate pe activități financiare, să fie revizuite întâi de MCST și FSS, obținerea scrisorii de recomandare de la minister cu privire la înregistrarea oficiului regional înainte de a o duce la FSS. Am crezut că e un simplu caz de tratat, deoarece tot ce trebuie să facem este să dovedim transparența activităților financiare ale IESF”.
Ce în primă fază părea simplu, s-a complicat ulterior.
„Apoi am aflat că cei 500.000 USD au fost folosiți mai ales pentru funcționarea biroului macedonean. Nu am fost consultat și nici anunțat cu privire la modul în care banii vor fi folosiți și nu a existat nici măcar un singur raport din Macedonia, deși a fost solicitat de mai multe ori de către HQ (cartierul general al IESF din Coreea – n.r.)”, a scris Jeff Bae.

Adrian Socaciu este prezentat ca membru în Consiliul Prezidențial al IESF, dar propriu-zis funcția nu există. Românul a luat 50.000 de euro comision pentru că a „rezolvat afacerea cu Iașul”

„10% comision pentru omul care a făcut afacerea cu Iașul”
Managerul financiar de la sediul central a tot încercat să afle un desfășurător al cheltuielor din Macedonia.
O parte din dialogul celor doi de pe WhatsApp:

Jeff Bae: 500.000 USD cheltuiți pe biroul macedonean sau alte chestiuni?

Boban Totovski: Au fost 450k
10% comision
Că avem taxă
Apoi am plătit aproape 100k bilete de avion

Jeff Bae: de ce? Taxă? din moment ce IESF este non profit

Boban Totovski: Taxă pentru achiziționarea de lucruri
TVA

Jeff Bae: comision cui?

Boban Totovski: Adrian
Persoana care a făcut afacerea cu Iașul

Jeff Bae: okay
100k bilete de avion aparțin EWC (campionatului – n.r.) din Indonesia
dar de ce trebuie să le plătim noi?

Boban Totovski: Influenceri

Jeff Bae: oh.

ok

Boban Totovski: personal aditional
Invitați VIP

Boban Totovski enumeră banii cheltuiți din tortul de 750.000 de dolari de la Iași: 100.000 de dolari influencerii, invitați VIP, taxe, TVA. Informațiile sunt vagi și i-au nemulțumit pe finanțatorii sud-coreeni, care sunt chiar statul, prin Ministerul Sportului

Concluzia lui Jeff Bae: „Atunci am constatat că ceva nu este în regulă. Toți cei 500.000 USD au fost folosiți, comisionul a fost plătit către cineva pe care nu-l cunoaștem, 100.000 USD suplimentari au fost folosiți pentru a invita influenceri, personal suplimentar și musafiri VIP care nu au fost specificați. Legat de comisionul plătit lui Adrian, nu am primit niciun contract sau detalii ale activităților sale din Macedonia. Cu toate acestea, am încercat tot posibilul să ofer modalitățile prin care putem rezolva această problemă. I-am mai spus că o confirmare de la domnul președinte (Vlad Marinescu – n.r.) ar trebui să fie pe documentul pe care trebuia să-l depunem la MCST (minister) și la FSS (Serviciul de Supraveghere Financiară)”.

Directorul financiar de la Busan a fost concediat de Vlad Marinescu pentru că punea prea multe întrebări

Ministerul sud-coreean, supărat că i se ascund sumele cheltuite

În zilele următoare, Jeff Bae a așteptat documentele solicitate de la subsidiara din Macedonia. Până pe 23 decembrie 2022 nu primise nimic. L-a întrebat iar pe Boban Totovski, iar acesta i-a răspuns că sunt niște detalii pe care nu dorește să le împărtășească cu MCST sau cu FSS.
În cele din urmă, Jeff Bae a primit de la subsidiară un prim set de documente. Le-a consultat, dar a găsit câteva probleme: lipsea valoarea salariilor și erau detalii insuficiente despre unele cheltuieli. I-a transmis lui Totovski îngrijorările sale.

Aici lucrurile s-au complicat definitiv. Explicația lui Jeff Bae: „Am primit răspuns de la domnul secretar general că «este împotriva legii» să pună valoarea (salariul – n.r.) în contract. Am făcut așa raportul către MCST, cu toate acestea, Ministerul, în investigația lor internă, a aflat că nu există astfel de reglementări privind dreptul muncii macedonean. Ministerul s-a supărat foarte tare din cauza raportului fals și mi-a trimis un e-mail cerându-mi un update și explicații «obligatorii» privind contractul”.

Actul de înregistrare al ONG-ului din Macedonia îl are ca „proprietar real” pe Vlad Marinescu, nu IESF din Coreea de Sud. Ulterior dezvăluirii din REPORTER DE IAȘI, președintele IESF a prezentat un alt facsimil în care federația apare ca „proprietar real”

Subsidiara din Skopje s-a răsculat împotriva Centrului
Ruptura a fost totală. Jeff Bae: „Mi-a fost foarte greu să-i calmez pe cei de la MCST și să le cer o a doua șansă. I-am cerut detalii suplimentare domnului Secretar General și a spus că va angaja un avocat, deoarece el nu poate accepta feedback-ul de la MCST, fără comunicare directă cu MCST”.

Practic, Totovski a anunțat că va angaja un avocat pentru a trata cu Ministerul Culturii, Sportului și Turismului din Coreea de Sud care este finanțatorul IESF, Federația Internațională al cărui secretar general este el.

De asemenea, voi sugera să angajăm un avocat sau o companie juridică pentru a se ocupa de această problemă. Trebuie să ducem acest lucru la un alt nivel, deoarece simt că acesta nu este un mod adecvat de a conduce problema”, i-a scris Totovski lui Bae într-unul dintre schimburile de email-uri.

În plus, secretarul general a cerut să vadă toată corespondența care a avut loc cu MCST și FSS, toate scrisorile oficiale primite de la aceștia, precum și citarea legii în baza căreia ei au făcut toate aceste solicitări. „De acum încolo, toată comunicarea se va face în scris, într-o manieră oficială”, a dictat Totovski.

L-au concediat pe responsabilul financiar care punea întrebări

Până la urmă, Jeff Bae a primit a doua versiune a documentelor. „Nu am fost încrezător, lipseau detaliile. Unele erau chiar mai vagi”, a rezumat el. Apoi, a început să discute și cu alți angajați ai subsidiarei din Macedonia și a mai descoperit, suplimentar, că:

- unii angajați nu au forme legale și primesc banii cash. Nu se știe câți bani li s-au dat

- două telefoane iPhone au fost cumpărate. Unul pentru interviuri, înregistrări, fotografii în Bali (la Campionatul organizat anul trecut în Indonezia – n.r.). Și un altul pentru folosul personal al unei angajate

- nu există o așa zisă închiriere a mașinii pe termen lung, mașina a fost cumpărată (se referă la Audi luat de firma privată ESDC și folosită de Boban Totovski – n.r.)

În aprilie 2023, Jeff Bae a împachetat totul într-un email pe care l-a trimis oficialilor Federației Internaționale din Coreea de Sud. Anterior, Bae fusese concediat din funcția de manager de finanțe al IESF.

Dovada că Boban Totovski și-a transferat în contul personal 43.000 de dolari (în moneda locală) din cei 750.000 de dolari primiți de la Primăria Iași. Nu a vrut să dea o explicație

Banii s-au transferat către o firmă-căpușă și în contul personal al lui Totovski

Suplimentar, REPORTER DE IAȘI a reușit să afle mare parte din cheltuielile pe care subsidiara din Macedonia le-a făcut cu cei 750.000$ primiți de la Iași, ca parte a taxei de licențiere.

1) Din cei 750.000 dolari plătiți de Iași, 17.088.502 MK denari = 307.000 USD, adică 41% din fondurile de la CSM Iași au ajuns la ESDC, o firmă apropiată de secretarul general al IESF, cea prin care a fost cumpărată și mașina Audi folosită de acesta. În plus, nu a fost semnat niciun contract între biroul macedonean și ESDC, a fost contractul dintre sediul central și ESDC. S-a aflat că mai mulți bani decât s-a convenit (12.000 USD/lună) au fost transferați către ESDC.

2) Întreaga afacere dintre IESF-ul condus de Vlad Marinescu și Primăria Iași a lui Mihai Chirica ar fi fost intermediată de Arhitectura & Design Socaciu SRL a lui Adrian Socaciu, cel invocat în schimbul de mesaje dintre Jeff Bae și Boban Totovski.

Subsidiara din Macedonia i-a plătit firmei lui Socaciu echivalentul a 48.000 euro. Plata a fost efectuată în luna mai 2022. Dar anterior, pe 8 aprilie 2022, pagina oficială de Instagram a IESF l-a prezentat pe Adrian Socaciu drept membru al „Consiliului prezidențial” al IESF.

Chiar onorifică de-ar fi această poziție, care nici măcar nu ar exista în statutele IESF, tot ridică semne de întrebare privind un posibil conflict de interese. În aprilie, Socaciu a fost anunțat public ca membru al „Consiliului prezidențial” IESF, iar după o lună a primit 48.000 euro de la subsidiara IESF din MK.

Vlad Marinescu și primarul Mihai Chirica sunt foarte atașați de banii ieșenilor. Primul îi încasează, al doilea îi oferă cu larghețe, nu au complexe

Contactat de REPORTER DE IAȘI, Adrian Socaciu a refuzat să facă comentarii concrete: „Sunt niște contracte care au o confidențialitate, însă pot să verific și să revin cu un telefon”. N-a mai revenit.

3) Peste 43.000 USD din banii de la Iași au fost transferați din contul subsidiarei în cel personal al lui Boban Totovski. Și i-a trimis lui însuși.

4) Salarii: 103.000 USD. 13 luni = 17 persoane (6 persoane acum concediate) 11 angajați rămași în biroul din MK.

5) Alți 75.000 USD au fost cheltuiți pentru bilete de avion. Călătoriile de 75.000 de dolari într-un singur an însemnau de 10 ori înconjurul Pământului cu avionul.

Diferența de peste 150.000 dolari a fost folosită pentru plata chiriei, provizioane bancare, fonduri de pensii, echipamente IT, aparate de aer condiționat, renovare birou.

Sediul IESF din Macedonia are un internet cafe la parter. Banii veneau până acum din Coreea de Sud, dar conducta s-a blocat

Statul sud-coreean a înghețat finanțarea. IESF nu mai are bani
Sursa din sistem:
„Acum IESF a rămas fără bani. Mai sunt doar 20-30.000 USD, atât în Coreea cât și în Macedonia. Iar perspectivele se anunță sumbre. MCST a înghețat fondurile, ultima tranșă de 250.000$ de la Iași este sub semnul întrebării. Există îngrijorări reale printre angajații din Coreea de Sud și cei din Macedonia de Nord că nu-și vor mai primi salariile”.

Pe lângă lefuri, mai sunt de achitat cheltuielile cu sediile, utilitățile.

Atât în 2021 cât și în 2022, Ministerul Culturii Sportului și Turismului din Coreea a susținut IESF cu un buget anual de 300.000 dolari. Acum, finanțarea este înghețată.
După apariția primei dezvăluiri din REPORTER DE IAȘI, la începutul acestei săptămâni, Cristian Nistor, managerul Campionatului de la Iași, i-a adresat mai multe întrebări lui Boban Totovski, secretarul general al IESF.

Cu jumătăți de adevăr și multe omisiuni, Totovski l-a asigurat pe Nistor că totul e în regulă. Secretarul general a confirmat verificările din Coreea de Sud, dar le-a minimalizat importanța. „Conform legislației coreene, dacă se fac tranzacții financiare, sediul sucursalei trebuie să fie înregistrat pentru a asigura transparența financiară. Am fost informați despre acest proces abia în decembrie 2022 și am aplicat imediat. Am livrat toate documentele solicitate către autorităţi şi aşteaptăm confirmarea”, a scris Totovski. Deci, din decembrie 2022 și până acum, investigațiile sunt în derulare.

Cristian Nistor, directorul Campionatului Esports de la Iași este îngrijorat: de ce se menționează Ministerul Culturii din Coreea de Sud?

Dialog Iași-Macedonia: „Voi ați vrut să dați banii în Europa, nu noi”

Schimbul următor de replici e de-a râsul plânsul.

Nistor: „Din moment ce managementul IESF ne-a trimis oficial, prin președinte și secretarul general, contul pentru plată, potrivit contractului, de ce este menționat Ministerul coreean al Culturii? (în articolul REPORTER DE IAȘI – n.r.)”.

Totovski, în răspunsul său, a pasat mingea înapoi la Iași: „V-am trimis contul filialei din Macedonia pe baza solicitării făcută nouă de Vladimir Danilov (șeful CSM Iași – n.r.) care ne-a spus că nu poate să transfere fonduri în afara Europei”.

Miza afacerii este una mult mai mare. Pe scurt, Vlad Marinescu să rămână la cârma IESF, Adrian Socaciu să preia, după eventuala înființare, federația română. Iar sediul Federației Europene să se mute la Iași. Pentru ca aceste planuri să se concretizeze este căutată susținere politică pe filieră PNL.

Iașul vrea să aibă sediul unei viitoare Federații Europene
Într-un articol din Gazeta Sporturilor de acum doi ani, Socaciu este prezentat ca cel care se ocupă de înființarea Federației de Esports din România.
„Datorită potențialului uriaș pe care îl are țara noastră în acest domeniu și totodată faptului că acest sector al sportului reprezintă o oportunitate uriașă atât pentru jucători, cât și pentru dezvoltatori, am început demersurile pentru înființarea Federației Române de Esports, în colaborare cu Federația Internațională de Esports. Responsabilul desemnat este Adrian Socaciu, care, împreună cu echipa sa, se va ocupa de tot ce presupune procesul de înființare al Federației”, se arată pe www.gsp.ro care la rându-i citează pagina Institutului Sportiv Român condus de același Socaciu.
Atât Socaciu cât și Vlad Marinescu (șeful IESF) gravitează în jurul politicienilor PNL.

Adrian Socaciu (în costum alb) alături de parlamentara PNL Mara Mareș au participat la mai multe evenimente de promovare a IESF

IESF promovat în România pe filieră PNL

Spre exemplu, în decembrie 2021, Capital a titrat: „Seara rafinamentului perfect. S-au lansat trabucurile Marius Vizer. La acest eveniment, președintele IESF s-a fotografiat alături de lideri politici: Teodor Meleșcanu, fost ministru de Externe, Mara Mareș, fost deputat PNL.
Evenimentul Zilei, 3 februarie 2022: „Mara Mareș susține recunoașterea eSports în România. Inițiativa a fost susținută de Florin Cîțu”. Din cuprinsul aceluiași articol: „
Vlad Marinescu, liderul Federatiei Internaționale de E-Sports, a salutat inițiativa PNL de a recunoaște E-sports în România”.
Presshub, 20 aprilie 2023: „Ciucă (fostul premier PNL – n.r.) vrea să sponsorizeze jocurile electronice cu bani de la bugetul statului”.

Președintele IESF, Vlad Marinescu (38 ani), are dublă cetățenie, română și ungară. A avut și americană, chiar ca cetățean american figurează la înființarea subsidiarei din Macedonia, însă a renunțat la aceasta. În schimbul de mesaje cu REPORTER DE IAȘI, Marinescu a comunicat doar în engleză. A motivat că, deși născut în România, a petrecut doar primii trei ani aici. Pe lângă poziția de președinte IESF, Vlad Marinescu mai figurează și ca director general al Federației Internaționale de Judo, al cărei președinte este Marius Vizer.

Șeful IESF nu a mai răspuns întrebărilor REPORTER: ce caută 300.000 de euro la o firmă paravan?
Acum două zile, REPORTER DE IAȘI i-a mai trimis lui Vlad Marinescu, președintele IESF, încă un set de întrebări. Cu toate că a spus că va răspunde, nu a trimis nimic până la ora editării acestui articol. Iată întrebările:
1. Experții consultați de REPORTER DE IAȘI au susținut că documentul pe care l-ați prezentat ieri este legal, dar nu dovedește cine este deținătorul real al subsidiarei din Macedonia de Nord. În schimb, redacția deține un act de la Registrul Comerțului care arată că dumneavoastră figurați ca proprietar/deținător real al acestui ONG din Macedonia. Adică, îl conduceți din poziția de persoană privată.

În plus, la înregistrarea filialei MK, nu au fost prezentate băncii documentele obligatorii de la Ministerul Culturii, Sportului și Turismului (MCST) din Coreea de Sud, finanțatorul IESF. Acesta este și motivul principal pentru care MCST a înghețat finanțarea către IESF și își desfășoară propria investigație.
Funcționara de la banca NLB a menționat în corespondența cu Boban Totovski: „
IESF din Macedonia este o entitate juridică separată” în raport cu IESF din Coreea.
Lămuriți clar aceste chestiuni.

2. Asupra modului în care a fost înființată subsidiara din Macedonia de Nord, dar și pe modalitatea în care banii din România (Iași) au ajuns direct la subsidiară sunt declanșate trei investigații:
- una de către
Ministerul Culturii, Sportului și Turismului din Coreea de Sud
- a doua de
Serviciul de Supraveghere Financiară din Coreea de Sud
- a treia de autoritățile din Macedonia de Nord
Cum comentați?

3. Nu ați lămurit nici chestiunea cheltuirii banilor de la Iași. Într-un răspuns anterior pentru REPORTER DE IAȘI ați spus că sumele primite de la Iași au intrat în bugetul general al Federației Internaționale. Într-un răspuns adresat board-ului IESF ați spus că 50% din taxa de licențiere (500.000 USD) s-a constituit în premii pentru ediția de anul trecut din Bali.

Iar surse ale ziarului spun că toți banii au fost cheltuiți în Macedonia de Nord. Lunar, subsidiara din Macedonia de Nord ar fi virat în conturile firmei ESDC (Esports Development Company) LLC Skopje, echivalentul a 16.000$. În total, peste 40% din banii de la Iași au ajuns la ESDC.
Ce servicii a prestat ESDC pentru cei 307.000 dolari primiți de la subsidiară?

4. Din cei 750.000$ încasați de la Iași, peste 43.000$ au fost transferați în contul personal al lui Boban Totovski. Care este explicația acestor plăți?

Article image
„Taxa de licență” pentru Campionatul Mondial de Esports nu a ajuns la federația internațională din Seul, ci la un ONG-fantomă întregistrat în Skopje, Macedonia de Nord IESF este înființată și finanțată de statul sud-coreean, în timp ce așa-zisa subsidiară din Macedonia este sub controlul președintelui Federației, Vlad Marinescu Iașul a plătit până acum 750.000 de dolari și mai are câteva săptămâni la dispoziție pentru ult...
Autor Cezar Moraru Anchete 20 Iunie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31