fbpx
 
O treabă excelentă: să folosești Cinema Victoria ca un cuptor de 40°C, fără aer condiționat. Zeci de spectatori au ieșit sufocați

O treabă excelentă: să folosești Cinema Victoria ca un cuptor de 40°C, fără aer condiționat. Zeci de spectatori au ieșit sufocați


Diferență uriașă între efuziunile sterile ale primarului Mihai Chirica și ale managerului Ateneului Tărărași,responsabili pentru administrarea fostului Cinema Victoria (actuală Sală a Unirii) și condițiile asigurate spectatorilor.

Vineri seară, în timpul piesei de teatru „Profesiunea doamnei Warren”, cu Maia Morgenstern în rol principal, temperatura în sala plină a trecut de 40 de grade Celsius în lipsa unui sistem de aer condiționat. Zeci de spectatori au plecat sufocați în timpul spectacolului, iar alții s-au mutat spre ieșire pentru a prinde o gură de aer proaspăt.

Profesorul universitar Bogdan Crețu, prezent în sală, a izbucnit pe Facebook, după spectacol: „Mare rușine pentru Iași că am primit astfel de actori într-o sală (fostul cinema Victoria) în care erau peste 40 de grade.”

Putea avea loc o tragedie

Prezența, la Iași, a uneia dintre cele mai valoroase actrițe din România, a fost estompată de incompetența administrației locale.

Morgenstern a intrepretat rolul principal în piesa „Profesiunea doamnei Warren” care a avut loc vineri seara, de la ora 19, în Sala Unirii (fostul Cinema Victoria).

Sursa foto: Cont Facebook Bogdan Crețu

Un jurnalist REPORTER a fost în public și a constatat că sala a fost aproape plină, dar, la puțin timp după începerea piesei, care a durat circa două ore și 15 minute, atmosfera a devenit sufocantă. În lipsa unui sistem de climatizare și a căldurii de afară, temperatura a crescut rapid, iar, de la jumătatea spectacolului, zeci de persoane au plecat, sufocate.

Altele s-au mutat mai aproape de ieșire, în tentativa de a prinde o gură de aer. Aproape toți spectatorii își făceau vânt, cum puteau, în încercarea de a se răcori. Foarte probabil, la fel de incofortabil s-au simțit și actorii, pe scenă.
Prețurile biletelor au variat, în funcție de așezarea în sală, cele mai multe costând 109 lei.

Este probabil că ceea ce s-a întâmplat aseară va avea un efect contrar celui dorit de organizatori: în viitor, mulți dintre cei prezenți nu-și vor mai lua bilete pentru piesele găzduite de această sală în care nici acustica nu este la parametrii ceruți de o piesă de teatru.

Spectator: „Mi-a crăpat obrazul de rușine”
După terminarea piesei, profesorul universitar Bogdan Crețu, care a fost prezent în sală, a scris pe Facebook:

„Extraordinară Maia Morgenstern în "Profesiunea doamnei Warren", de G. Bernard Show. O uriașă actriță, care care apasă pe toate clapele. Spectacol total, în condiții de saună!

Mare rușine pentru Iași că am primit astfel de actori într-o sală (fostul cinema Victoria) în care erau peste 40 de grade.

Am ieșit încântat, dar mi-a crăpat obrazul de rușine.

Ne cerem scuze, doamnă Maia Morgenstern!”

Tăguită de Crețu, actrița a reacționat, cu subînțeles:

”Vă iubiiiiiim

Atât!!!

Vă suntem recunoscători! Profund recunoscatori! Pentru prezența dumneavoastră! Pentru participare!!!”

Andrei Apreotesei și Mihai Chirica, lăudându-se la momentul inaugurării Sălii, în decembrie 2019

Licitația pentru climatizare, atribuită în 2022!

Primarul Mihai Chirica, postare Facebook, 5 decembrie 2019:

„Mâine, 6 decembrie, vă așteptăm la primele spectacole care vor deschide Sala Unirii a Cinematografului Victoria! Sala este complet renovată şi adaptată organizării de spectacole. Reabilitarea Cinematografului Victoria face parte din programul municipal de reabilitare a sălilor de spectacol.”

Managerul Ateneului Tătărași, Andrei Apreotesei, 5 decembrie 2019, știre Agerpres:

„Este o sală absolut normală pentru anul în care ne aflăm, o sală care respectă toate standardele de tehnologie, de confort şi siguranţă. Chiar şi aşa, ne aflăm la jumătatea drumului cu ea fiindcă vom mai avea nevoie de investiţii, că vorbim de sistemul de cinema, de climatizare, de faţadă (…)”.

Fapt: pe 23 iunie 2023, la trei ani și jumătate după inaugurare, fostul Cinema Victoria, actuala Sală a Unirii, nu are sistem de climatizare, deși o licitație în valoare de 2,6 milioane de lei, pentru instalarea unui sistem de climatizare, a fost atribuită, contractul fiind semnat în decembrie 2022. Durata lucrărilor: 3 luni. De atunci au trecut aproape 7 luni.
Directorul Ateneului spune că se află într-un cerc vicios: „Noi am întrerupt orice reprezentație până pe 9 septembrie, tocmai pentru că sunt condiții improprii și vrem să montăm echipamentele de climatizare. În cazul spectacolului de vineri, a fost o insistență a impresarilor care au închiriat sala, asumându-și ținerea spectacolului în aceste condiții. Dar fără veniturile din reprezentații, pentru că cererea este foarte mare, nu putem avea bani de investiții, nu știm cum e mai bine. Ne propunem ca până în toamnă să montăm toate echipamentele și să oferim climatizare. Suspendăm toate spectacolele până pe 9 septembrie”.

Article image
De ani și ani, Primăria Iași lasă două clădiri reprezentative de pe Lăpușneanu – arteră-simbol a orașului – să se prăbușească. În timp ce primarul Mihai Chirica își amintește din când în când de strada pietonală a Iașului, promițând cai verzi pe pereți, Cinematografele Tineretului și Republica au fost acoperite sub mash-uri uriașe care ascund dezastrul de dedesubt. Există în plan doar refacerea Tineretului – prăbușit aproap...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 27 Ianuarie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31