fbpx
 
Bulevard prin Pădurea Căprița: zile în șir cu defrișări ilegale, nicio instituție nu reacționează. Sute de copaci doborâți, statul e dispărut

Bulevard prin Pădurea Căprița: zile în șir cu defrișări ilegale, nicio instituție nu reacționează. Sute de copaci doborâți, statul e dispărut


Drumul croit prin pădure are o lungime de câteva sute de metri, o lățime de 6 metri și e în serpentine

Sunt sute de arbori tineri culcați la pământ și nimeni n-a autorizat așa ceva. Pădurea e a statului

La finalul săptămânii trecute, un utilaj a început să pună la pământ arborii tineri din Pădurea Căprița de la Bucium. Oamenii din zona Trei Fântâni s-au alarmat, au chemat Poliția, Jandarmii, Garda de Mediu.
Instituțiile și-au trimis oamenii; aceștia au constatat situația și au dispărut. În urma lor, cei care defrișau s-au apucat iarăși de treabă, de această dată nestingheriți.
Au croit prin pădure un drum care nu exista, iar specialiștii de la Direcția Silvică spun că acțiunea reprezintă o infracțiune. Totuși nu opresc nimic. Cel care a comandat masacrul din pădure spune că el nu a cerut firmei care deține utilajul decât să elibereze un drum drept, care este în lungul unor parcele de pământ pe care le deține familia, nicidecum să croiască o șosea de 6 metri lățime prin inima pădurii.

Excavatorul a doborât pădurea tânără pe câteva mii de metri pătrați, croind o șosea cu lățimea de 6 metri, fără să autorizeze cineva o asemenea distrugere

Pădurarul a văzut distrugerile și a dispărut

Joi, 11 aprilie, câțiva oameni care locuiesc în zona Trei Fântâni au auzit zgomot mare în Pădurea Căprița, care este mărginită spre latura lor de Pârâul Vămășoaia. La scurtă vreme au găsit intrat în pădure un buldo-excavator care punea la pământ toți copacii tineri.
Martorii au sunat imediat la 112, au alertat Poliția, Jandarmeria și Garda de Mediu. Funcționarii au apărut, au cerut actele de la omul care lucra pe utilaj și au dispărut.
„Dacă mai lucrează, mă anunțați”, le-a spus pădurarul din zonă martorilor, apoi a dispărut și el.
Vineri dimineață, povestea s-a repetat. De aceasta dată, oamenii nu au mai sunat nicăieri. La sosirea REPORTER DE IAȘI în zonă, operațiunea de distrugere a copacilor era în toi. Utilajul intrase peste 200 de metri în inima pădurii. Operatorul tăia la ras o adevărată șosea de 6 metri lățime printre copaci. Omul urma curba de nivel către vârful dealului. Șoseaua obținută astfel era șerpuită, având deja câteva serpentine. La acea oră, nici urmă de vreun funcționar al statului.

Lăstarii smulși din pământ

Proprietarul terenurilor: „Eu n-am cerut așa ceva”

Conducătorul utilajului a spus că firma la care lucrează a fost angajată să facă șosea prin pădure și că totul este perfect legal. Omul a arătat și o schiță, pe care părea că o urmează. Pe schiță figurau câteva loturi de pământ și un drum drept, de 6 metri lățime, care le mărginește. Nici urmă de drumul șerpuit prin pădure.
REPORTER DE IAȘI l-a contactat și pe proprietarul loturilor de pământ, cel pe care firma care lucrează în pădure a aruncat toată vina. Radu Simion este un bucureștean căsătorit cu urmașa unei proprietare de teren din zona Bucium.

Excavatorul a lăsat în urmă un adevărat bulevard prin Pădurea Căprița și operatoru n-ajunsese decât la jumătatea treburilor cu care fusese însărcinat

„Soția mea a moștenit de la bunica ei o bucată de teren în acea pădure. Terenul este intabulat, acum vrem să vindem parcelele. Și am vrut să facem o ridicare topografică, iar topografa ne-a cerut să curățăm drumul, să poată măsura. Am angajat o firmă din zonă care să facă asta”, a declarat Radu Simion. El a precizat în discuție că drumul există juridic și că este intabulat.
Ulterior, a revenit, spunând că a cerut imagini de la firma care deține utilajul.
„În niciun caz, noi nu am cerut ce am văzut acolo. M-am mirat când am auzit că trebuie să plătim utilajul pentru patru zile, părea mult mai simplu decât atât. Încep să înțeleg faptul că acel deal este curățat pe banii noștri”, a mai spus Simion

Zona unde s-au făcut defrișările este o pădure a statului, în apropiere de pârâul Vămășoaia, pe partea dreaptă a străzii Trei Fântâni

Specialist silvic: încălcare de fond forestier și infracțiune

Un specialist în silvicultură consultat de REPORTER DE IAȘI a precizat că ce s-a petrecut în Pădurea Căprița este, fără urmă de îndoială, încălcare de fond forestier. „Este o distrugere de arbori, asta definește infracțiunea de care discutăm. Este o faptă pedepsită de Codul Silvic cu închisoarea până la 5 ani. Sevede în imagini că utilajul a distrus copaci tineri. Este aceeași infracțiune și dacă este pădure a statului, și pădure privată”, a explicat specialistul silvic.
Ce spune Codul Silvic, Articolul 107:
„Tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte după cum urmează…”, pedepsele fiind stabilite în funcție de evaluarea distrugerilor produse.
În cazul de la Pădurea Căprița, expertul a estimat o valoare de cel puțin 20 de ori mai mare decât a unui metro cub de lemn pe picior:
„Închisoare de la un an la 5 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data comiterii faptei”.
Autoritățile, spun surse din cadrul Gărzii de Mediu, ar urma să se îndrepte împotriva celor care au comandat tăierea pădurii.

Codul silvic prevede pedepse cu închisoarea pentru tăierea ilegală a mai mult de 1 mc de lemn

Primăria omoară tot ce e verde

Oricum, chiar Primăria Iași pune în pericol Pădurea Căprița. Omul de afaceri Ovidiu Petrache încearcă să autorizeze acolo, pe firma Cartierul Bucium SRL, ridicarea a 100 de louințe individuale situate în buza pădurii. În cazul în care i-ar da autorizație, ar dispărea o parte dintre arborii de pe margine.
La fel se întâmplă și la Lacul Veneția, unde Primăria a autorizat un proiect al lui Doru Plugaru într-o zonă verde, de la marginea apei. Apartamentele sunt vândute cu acest agațament: verdeață și apă, iar Iașul mai pierde, din cauza Primăriei, încă o zonă verde.

Article image
Contractul a expirat din noiembrie 2023, dar patronii manelotecii din Veneția nu vor să părăsească amplasamentul Clubul nu va putea funcționa: autorizația a expirat, la fel și contractul de închiriere Prețul pentru tot luciul apei era de 2.100 de lei/lună, indexat în 10 ani cu 30%. Apele Române au reevaluat lacul la un preț de 4 ori mai mare Cei de la Tiki au primit trei notificări să elibereze amplasamentul, dar cer răs...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 02 Aprilie 2024

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: