fbpx
 
Sondaje: ieșenii doresc USR dar vor primi altceva

Sondaje: ieșenii doresc USR dar vor primi altceva


Două sondaje locale făcute în ultima lună, independent unul de celălalt, de două partide importante, AUR şi PNL, relevă două lucruri paradoxale:
- USR conduce în municipiu la votul politic cu 30-33% în ambele sondaje
- singurul lucru care îl ţine pe primar în topul candidaţilor este fragmentarea voturilor

Paradoxul este că Iaşul îşi doreşte o administraţie USR, dar are toate şansele să rămână la mâna unui edil burduşit de dosare penale şi care e validat de o hegemonie PNL-PSD în care ideologia, transparentă şi reformele nu contează. Ieşenii vor ceva şi vor primi altceva.

Poziţia de lider al USR la votul politic este confirmat de aceleaşi scoruri bune obţinute în Bucureşti şi alte 2-3 oraşe mari. Urbanul mare vrea USR, dar fragmentarea avantajează primarul în funcţie, pentru că acesta coagulează interese comune din PNL, PSD şi AUR.

Un lucru comun ambelor sondaje este că doamna Cosette Chichirău rămâne un candidat de locurile 4-5, cu o singură cifră. Proiectul său politic devine unul personal, irelevant pentru public. Participarea sa are un singur efect: menţine distanţa dintre Mihai Chirica şi candidatul USR. E un final meschin, obiectiv evaluat, după 10 ani de prezenţă în politică, în care scopul declarat a fost producerea unei schimbări profunde la nivelul societăţii. Nu doar eşuează în cele din urmă, dar blochează activ schimbarea.

Frapează şi scorul slab, neimputabil 100% personalităţii şi capacităţii individuale a candidatului PSD, Bogdan Balanișcu. Sondajele AUR şi PNL îl duc pe Bogdan Balanișcu mult sub scorul PSD. Acelaşi lucru îl păţise şi Camelia Gavrilă în 2020 şi s-a crezut mult timp că e o problemă de selecţie. Nu, votanţii PSD îl percep pe Mihai Chirica drept candidatul lor, pe fond primarul având 10 ani de când exploatează electoratul de stânga în beneficiul propriu. Nostalgicii PSD mai rup o parte din zestrea lui Balanișcu, preferându-l pe doctorul Tudor Ciuhodaru, al cărui populism nedigerabil e o reţetă sigură. Ciuhodaru, la AUR, este pentru stânga ceea ce a ajuns Chichirău pe dreapta: o monedă de schimb pentru viitoare oportunităţi personale.

Ieşenii înţeleg că Mihai Chirica n-a făcut nimic şi îi minte de 10 ani. S-au prins. Scorul său este din ce în ce mai mic din 2016 până în prezent. Dar supravieţuirea sa ține de interesul comun al întregului sistem politico-financiar de a păstra actuala stare: privilegii, resurse, bani cu nemiluita, făcuţi uşor. Un primar USR la Iaşi ar fi similar unei Revoluţii. Toate interesele economice dependente de banul public s-ar prăbuşi. Dar o Revoluţie nu o faci cu o treime din populaţie. O faci cu elitele, dar acestea sunt primele care se lasă extrase şi abandonează lupta pentru preţul corect.

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: