fbpx
 
Hotelul lui Simirad, o veșnică gaură neagră în bugetul Iașului

Hotelul lui Simirad, o veșnică gaură neagră în bugetul Iașului


Investiția a fost de doar 200.000 de dolari, dar pierderile în 10 ani se apropie de 400.000 de euro. Hotelul destinat inițial piețarilor are un grad de ocupare de 20% pe an. La 21 de camere, sunt doar patru camere pe zi ocupate. Cu băi comune și mobilier învechit, hotelul e evitat de clienți. Doar anul trecut s-au pierdut vreo 40.000 de euro. Șeful Eco Piața și primarul Mihai Chirica promit măsuri, dar nu iau niciuna.

 

O clădire a Primăriei, aflată în administrarea Eco Piața SA, reprezintă una dintre găurile provocate an de an bugetului local. Este vorba de Hotelul Municipal, situat în Zona Zero a orașului, pe Bulevardul Independenței, în spatele Pieței Sf. Spiridon. În mai multe rânduri, edilii s-au pronunțat pentru schimbarea din temelii a acestei activități, dar n-au mai întreprins nimic concret.

 

Cheltuielile cu hotelul, la secret

Acum, hotelul este ocupat doar de producătorii ce comercializează produse în piețele din Iași. Conform datelor puse la dispoziție, gradul de ocupare al hotelului este de doar 20%, informații valabile pentru anul 2016. Din încasări nu sunt acoperite nici măcar utilitățile și cheltuielile cu personalul.
Directorul Eco Piața a precizat că sunt necesare investiții pentru ca hotelul să devină profitabil. „Noi, acum, pregătim raportul pentru domnul primar. Nu pot să spun exact ce cheltuieli au fost, trebuie să ne uităm în contabilitate. Cert este că trebuie făcute o serie de investiții. Nu pot fi accesate fonduri europene pentru acest obiectiv. Am avut grad de ocupare și de 30%”, a declarat Cristi Stărică, director Ecopiața.

 

Hotel Municipal, plasat în chiar centrul orașului, dar cu dotări de o stea. Sau când Primăria se apucă de afaceri hoteliere

 

2.500 de euro încasări lunare

Hotelul Municipal are patru etaje și 21 de camere. Condițiile de cazare nu sunt demne de centrul orașului, toaletele fiind pe holuri, la comun. Tarifele practicate de Primărie sunt: 68 lei/camera single, 100 lei/camera dublă și 142/ camera triplă.
Hotelul a fost inaugurat în anul 2000, când primar era Constantin Simirad și a costat aproximativ 200.000 de dolari. Încasările au scăzut de la an la an, investiția nearătându-și rostul. Astfel, în 2015, în primele trei luni, încasările au fost de doar 70.000 lei. Cu un an în urmă, în 12 luni, la bugetul Eco Piața au intrat 144.000 lei, însemnând 12.000 de lei, pe lună.

 

Interiorul auster, cu paturi metalice, trebuie schimbat din temelii

 

Primarul Chirica zicea că se va implica

La începutul anului 2016, Mihai Chirca, pe atunci primar interimar, s-a arătat interesat de soarta Hotelului Municipal. Însă, după mai bine de un an, lucrurile au rămas neschimbate. El declara în 2016: „Nu sunt mulțumit deloc de starea în care se află. E dezastru, mai are un pic și cade. Ne gândim ce să facem cu el, ei doar îl întrețin. Legea ne permite să investim doar sumele din profitul obținut din hotel. Ori nu îl mai numim Hotel Municipal, pentru că nu ne reprezintă la cum arată, ori îl dăm într-un circuit hotelier. Decizia o vom lua în luna martie (2016 – n.r.)”.
Decizia nu a mai fost luată, iar în aceste zile, primarul Chirica nu a putut fi contactat de REPORTER DE IAȘI.

 

Hotelul era destinat comercianților din Piața Agroalimentară, dar ambele obiective au căzut rând pe rând

 

Pierderi în 10 ani: circa 400.000 de euro

Liviu Statache, managerul Hotelului Moldova, spune că un grad de ocupare de 20% este foarte puțin pentru o afacere viabilă: „Să ai 20% la trei camere, e bine, însă la 21 de camere e puțin. Ca să-ți acoperi cheltuielile ai nevoie de cel puțin 50% grad de ocupare. Nici nu știam că mai funcționează Hotelul Municipal”.
Liviu Statache crede că administrația locală nu e pregătită pentru o afacere în sistem hotelier, însă a glumit amar: „Nici să ai grad de ocupare de 100% nu e bine. Nu mai rezistă nici camerista, nici directorul, nici pereții. Reziști o lună-două, mai mult nu”.
La 50% grad de ocupare, încasările Hotelului Municipal ar fi de 5.500 de euro, sumă minimă pentru acoperirea cheltuielilor, fără a lua în calcul un profit. Hotelul produce în acest moment o gaură de circa 35.000 de euro pe an, pierderile în 10 ani apropiindu-se de 400.000 de euro, adică dublu de cât a costat construcția.

 

Și Muzeul Muncipal zace

Spre deosebire de Hotelul Municipal, Muzeul Municipal, de pe strada Zmeu, este o clădire reabilitată complet, reprezentând bijuteria zonei. Degeaba, pentru că muzeul nu este dat circuitului public. Edilii au explicat că acreditarea muzeului poate dura și trei ani. Doar avizul de la Comisia Națională a Muzeelor poate fi eliberat mult mai devreme. Costurile viitorul muzeu s-au ridicat la 12,2 milioane lei. Nu există un proiect real pentru intrarea în circuit a acestui muzeu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: