fbpx
 
Scandal: Au dispărut 34 tone de motorină din garnizoană

Scandal: Au dispărut 34 tone de motorină din garnizoană


Situaţie bizară prevăzută de regulamentele militare: comandant cu cazier, dar rămâne în funcţie. O cantitate mare motorină a dispărut din Unitatea Militara de la Miroslava. 14 militari şi un civil au fost cercetaţi în acest caz, 11 dintre ei semnând cu procurorii militari un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Printre aceştia se numără şi comandantul unităţii.

 

Metoda „temperatura” pare să fi fost folosită în scop fraudulos într-o unitate militară din judeţul Iaşi. În perioada 2010-2011, 34.225 de kilograme de combustibil lichid tip M, în valoare de 223.727 de lei, a dispărut din unitate. După ani de anchetă, în care unii dintre cei vizaţi au fost testaţi la poligraf, dosarul este aproape de finiş.

Comandantul – 8 luni cu amânarea pedepsei

Printre acuzaţi s-a aflat şi comandantul unităţii, maiorul Florin Smochină. Acesta nu ar fi urmărit sau dispus completarea zilnică a registrului de măsurători a motorinei de către gestionar şi nu ar fi verificat periodic starea bunurilor unităţii. În faţa procurorilor militari, Smochină ar fi declarat că a avut încredere în subofiţerii gestionari. El a recunoscut infracţiunea de neglijenţă în serviciu şi a fost de acord să primească opt luni de închisoare cu amânarea pedepsei. Dacă Tribunalul Iaşi va valida acordul, Smochină nu îşi va pierde funcţia. „Nu pot să comentez”, a fost reacţia comandantului când a fost contactat de REPORTER DE IAŞI.

 

Rămâne un mister cum s-au împărţit ciubucurile din probabila comercializare a motorinei

 

Alte trei persoane cercetate

În cazul caporalului Neculai Buchilă şi a maistrului militar în rezervă Dorin Dăniţă procurorii au reţinut că în calitate de centralişti la centrala termică ar fi menţionat că programul de funcţionare ar fi fost de 4 ore într-un interval de 24 de ore, când „în realitate, centrala a funcţionat mai multe ore pe zi”. Ei au fost de acord să primească câte un an de închisoare cu amânarea pedepsei pentru fals intelectual şi 40 de zile de muncă în folosul comunităţii. Buchilă ar fi spus în faţa anchetatorilor că centrala termică ar fi funcţionat şi câte opt ore pe tură „având în vedere temperaturile exterioare şi evitarea deteriorării instalaţiilor termice”. „În dosar s-a dispus disjungerea cauzei, iar în prezent se efectuează acte de urmărire penală faţă de trei inculpaţi”, a declarat lt. col. magistrat Catrinel Chirilă Macovei, purtătorul de cuvânt al Parchetului Militar.

 

Cum funcţionează metoda „temperatura”

Site-ul „România Curată” a prezentat, în 2015, cazul unei unităţi militare din Lipova, de unde ar fi fost sustrase 100 de tone de motorină, prin metoda „temperatura”. În zilele din sezonul rece cadrele militare ar fi trecut în fişele zilnice de măsurători temperaturi mai mici decât cele reale, „diferenţe” care ar fi mărit norma de motorină necesară pentru încălzirea clădirilor. O altă metodă de fraudare ar fi fost declararea scriptică a unui număr mai mare de ore de funcţionare a centralei.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: