fbpx
 
Pagubă de 100.000 de lei la Consiliul Județean din cauza unei juriste plătite cu 10.000 de lei net/lună

Pagubă de 100.000 de lei la Consiliul Județean din cauza unei juriste plătite cu 10.000 de lei net/lună


Consiliul Județean Iași a formulat greșit o acțiune în instanță și a pierdut procesul în care cerea restituirea a 110.000 lei pentru o deplasare în SUA care nu a mai avut loc

Incompetență la nivelul Direcției Juridice de la Consiliul Județean Iași. Recent, Judecătoria Sectorului 2 București i-a respins un demers pe motiv că instituția condusă de Costel Alexe trebuia să declanșeze în această speță un proces cu alt obiect. Șefa Direcției care a girat întocmirea acestei acțiuni a avut în 2020 un salariu de 10.000 de lei net lunar. Miza procesului pierdut erau aproape 110.000 de lei achitați de Consiliul Județean, anul trecut, pentru participarea la o conferință de afaceri în SUA. Deplasarea a fost anulată din cauza pandemiei, iar firma care a primit banii nu mai vrea să îi restituie.

Tarif de 6.400 de euro/persoană

În decembrie 2020, Consiliul Județean (CJ) a chemat la bară firma Mediauno SRL București, cerând magistraților de la Judecătoria Sectorului 2 București să o oblige la plata sumei de 108.861,58 lei, reprezentând contravaloarea unui pachet de participare la evenimente în SUA în perioada 1–11 aprilie 2020.

În acțiune, CJ a arătat că, în ianuarie anul trecut, Mediauno SRL, în colaborare cu Camera de Comerț Româno-Americană, a lansat o invitație de participare, în SUA, la o serie de evenimente economice, intitulate „Shaping the Future 4 a better 2morrow”, evenimente care urmau să aibă loc în prima parte a lunii aprilie 2020. Valoarea pachetului de servicii de participare era de 6.400 euro, plus TVA, de persoană. Consiliul Județean, condus la acea vreme de Maricel Popa, a acceptat oferta și, în februarie, a achitat integral contravaloarea pachetului de participare: 108.861,58 lei.

 

Anulare din cauza pandemiei

Ca urmare a pandemiei COVID-19, organizarea evenimentului nu a mai fost posibilă, astfel că, la 11 mai 2020, Camera de comerț a notificat CJ că recomandă reprogramarea misiunii economice. În aceste condiții, prin notificări din lunile aprilie și mai, CJ a solicitat societății Mediauno să-i restituie suma achitată, dar a primit refuzuri.

Obiectul dosarului intentat de CJ firmei Mediauno SRL a fost „îmbogățirea fără justă cauză”. Motivația invocată de CJ: ”(…) patrimoniul său a fost diminuat cu suma respectivă, pe când cel al pârâtei a fost mărit în mod corespunzător. Totodată, între acestea două există legătură de cauzalitate, UAT Iași efectuând plata, însă nu a primit contraprestația. De asemenea, îmbogățirea nu se întemeiază pe o cauză legitimă, ci derivă din neexecutarea unei obligații. În final, suma nu ar putea fi recuperată pe calea unei alte acțiuni.”

Gabriela Alungulesei este director executiv al Direcției Juridice din Consiliul Județean Iași

Pârâta: „Respingeți acțiunea ca inadmisibilă”

La proces, Mediauno SRL a invocat excepția inadmisibilității, iar pe fondul cauzei a solicitat respingerea cererii, ca neîntemeiată.

Referitor la primul aspect, juristul Mediauno SRL a afirmat că solicitarea întemeiată pe îmbogățirea fără justă cauză ”nu este admisibilă dacă partea prejudiciată are dreptul la o altă acțiune pentru a obține ceea ce îi este datorat. Or, din chiar cuprinsul cererii de chemare în judecată reiese în mod evident faptul că între părți s-a încheiat un contract de prestări servicii, prin care și-a asumat obligația de a asigura participarea delegației reclamantei la evenimentul ce ar fi trebuit să aibă loc în SUA în perioada 1-11.04.2020, iar cea din urmă să achite prețul. În consecință, reclamanta ar avea la dispoziție o acțiune în răspundere contractuală”.

Pe fond, printre argumentele enumerate de pârâtă, a fost acela că evenimentul nu s-a anulat, ci doar s-a amânat, iar toate rezervările au fost modificate pentru luna august 2020. Or, CJ a notificat la data de 23 aprilie 2020 că renunță la participare. Cu toate acestea, Mediauno a transmis că

serviciile de management au fost prestate deja, iar pentru celelalte prestații, respectiv transport și cazare, s-au efectuat reprogramări pentru vara anului 2021. De asemenea, pentru cheltuielile și taxele prestate deja, acestea nu pot fi recuperate de la partenerii contractuali.

 

Judecător: „Resping acțiunea ca inadmisibilă”

Conform legii, înainte de a intra pe fond, judecătorul a analizat cu prioritate excepția inadmisibilității invocată de Mediauno SRL, prin întâmpinare, și a respins pe acest motiv acțiunea CJ preluând cuvânt cu cuvânt argumentul firmei private: ”(…) instanța reține că acțiunea ce are ca fundament îmbogățirea fără justă cauză (actio de in rem verso) are caracter subsidiar și poate fi exercitată numai în absența oricărui alt mijloc de recuperare a pierderii suferite. (…) Or, contrar susținerilor reclamantei, între părți s-a încheiat un contract de prestări servicii, astfel că aceasta are posibilitatea de a introduce o acțiune în răspundere contractuală. (…) În consecință, având în vedere că reclamanta are posibilitatea introducerii unei acțiuni în răspundere civilă contractuală, instanța va admite excepția inadmisibilității și va respinge cererea de chemare în judecată, ca inadmisibilă.”

Director executiv al Direcției Juridice din Consiliul Județean Iași, structură care a întocmit acțiunea din acest proces, este Gabriela Alungulesei, absolventă de Drept la o universitate privată. Conform celei mai recente declarații de avere, în anul în care a girat depunerea la instanță a acțiunii de mai sus, Alungulesei a încasat 10.000 de lei lunar net.

Consiliul Județean a atacat cu apel decizia, procesul urmând a fi reluat la Tribunalul București.

 

Article image
Poate nu se înțelege dimensiunea reală a Afacerii Eternitatea. Politicienii ascund subiectul, iar lipsa unei intervenții decisive a Justiției adoarme atenția publicului. În general, când actul de justiție nu este dus la capăt, un scandal de corupție cât se poate de real se pierde în subsolul agendei publice și devine o ficțiune, ca și cum n-ar fi avut loc niciodată.
Autor Gabriel Gachi Editorial 06 Iulie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: