fbpx
 
Doctorul Bitere s-a întors la Institutul Cardio după 11 șpăgi dovedite. Nu s-a întâmplat nimic, doar 450.000 de lei nejustificați

Doctorul Bitere s-a întors la Institutul Cardio după 11 șpăgi dovedite. Nu s-a întâmplat nimic, doar 450.000 de lei nejustificați


Medicul negocia operațiile înainte de intervenție, condiționând actul medical

Cine nu plătea nu intra în operație. O pacientă a murit

După pedeapsa cu suspendare, Eugen Bitere a revenit la același loc de muncă. Contractul de muncă îi fusese desfăcut, dar s-a făcut o nouă angajare

Procurorii ceruseră confiscarea a 450.000 de lei găsiți la medic, dar judecătorii n-au considerat că există dovezi asupra provenienței sumei

Medicul Eugen Bitere, care a fost condamnat definitiv în 2022 la 3 ani de închisoare cu suspendare și interdicția de a profesa, timp de un an, într-un spital de stat, s-a întors la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) din Iași. S-a întors la același loc de muncă, în același spital, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.
La proces s-a dovedit că medicul primise mită de 11 ori, iar cei 6.000 de euro conectați direct cu faptele au fost confiscați. Judecătorii nu s-au atins de alți 450.000 de lei despre care procurorii au spus că sunt venituri nejustificate găsite la medic.
În Codul de Conduită al IBCV există un articol care i-ar fi interzis să revină în unitate, dar Comisia de Etică a considerat că instanța de judecată are valoare de for superior, pedeapsa dictată fiind suficientă și că interesul pacienților este mai presus decât o condamnare penală.

În Regulamentul de ordine interioară al Institutului Cardio se precizează că mita este interzisă. Dar nu se desface contractul de muncă

Operația a reușit, șpaga s-a dat, pacientul a murit

Chirurgul Eugen Bitere din cadrul IBCV a fost trimis în judecată în aprilie 2019, fiind probate 11 ocazii în care condiţionase financiar realizarea unor operații. Până atunci, patru foşti pacienţi de-ai lui fuseseră deja condamnaţi pentru dare de mită, la câte 10 luni de închisoare cu suspendare.
Potrivit rechizitoriului, medicul cerea 1.500 de euro pe operație, invocând faptul că statul nu îl plătește suficient și că trebuie la rându-i să dea bani şi restului echipei. Sumele erau cerute întotdeauna înainte de operaţie și achitate după efectuarea acesteia.
Fiecare şpagă era negociată: Bitere cerea 1.500 de euro şi lăsa la aprecierea pacienţilor să dea cât considerau necesar, cât mai aproape de tariful standard. Dacă pacienții ofereau prea puţin, medicul îi presa, arătându-le frontal că este nemulțumit, pentru a obține o sumă cât mai apropiată de cea pe care o ceruse inițial.
Procurorii au descris cazul unui băcăuan ajuns la Iaşi pentru o operaţie complicată. Era asigurat, intervenția era gratuită, dar medicul a cerut 1.500 de euro. După o negociere la sânge, a căzut la înțelegere pentru 4,000 de lei, iar mama pacientului, o bătrână de 86 de ani, s-a împrumutat și a plătit. După 5 luni, pacientul a decedat, iar Bitere a refuzat să returneze banii.

Tabelul de gărzi pe luna aprilie, doctorul Bitere refiind angajat după luare de mită. A lipsit doar un an

O pacientă a murit pentru că n-a plătit

Faptul că Eugean Bitere pretindea bani pentru a opera nu era noutate pentru pacienții de la IBCV. Un pacient din Leţcani a făcut credit de 7.000 de lei pentru a plăti operația care era era, de fapt, decontată de stat. După negocieri, a plătit 4.500 de lei, spunându-i că este sărac și nu-și permite să plătească mai mult.
Înainte de operaţie, chirurgul l-a sunat pe fratele pacientului și a aflat că acesta mănâncă în oraș.
„El e sărac și mănâncă la restaurant. Cum vine chestia asta?", l-a întrebat medicul.
O altă pacientă a murit așteptând operația salvatoare. Fusese internată pentru intervenție, dar în timpul negocierilor pentru „plic” Bitere a amânat operația spunând că nu există la IBCV valvele necesare. Nu au căzut la înțelegere suficient de repede. Externată, pacienta a murit acasă, a doua zi.
Procurorii au documentat 11 cazuri de luare de mită, negate însă de Bitere, și au apreciat că veniturile nejustificate totale ale medicului, pe o perioadă mai mare și cu mai multe fapte, se ridicau la 454.000 lei. Judecătorii Tribunalului au respins solicitarea procurorilor de confiscare a unor opere de artă aflate în proprietatea medicului, care erau sub sechestru, ca şi a unor sume de bani, care să acopere această sumă. La condamnarea definitivă, i s-au luat doar 17.500 lei şi 2.500 de euro, adică exact mita primită în cele 11 cazuri. Judecătorii au considerat că restul activității sale a fost fără pată.

Magistrații: „Lipsă de empatie față de semeni”

Judecătorii au remarcat faptul că declarațiile medicului gravitau în jurul ideii că este normal să-și suplimenteze veniturile dacă salariul asigurat de la stat este insuficient. În concluzii, ei au taxat lipsa de empatie a medicului Eugen Bitere față de pacienți.
„Împrejurarea că inculpatul, ca şi ceilalţi membri ai corpului medical, se simte îndreptăţit să procedeze în acest mod, justificându-şi comportamentul, fie şi la nivel personal, prin aceea că atribuţiile de serviciu care îi incumbă sunt deosebit de dificile, iar realizarea unei intervenţii chirurgicale complexe, mai ales în specialitatea sa, nu este suficient remunerată în sistemul public de sănătate, fără să ţină seama de implicaţiile unui atare comportament şi de faptul că pacienţii sunt îndreptăţiţi să primească şanse egale la viaţă, independent de posibilităţile lor materiale, conturează o mentalitate deficitară şi o lipsă de empatie faţă de semeni, cu consecinţa unui risc însemnat de perpetuare a acestui mod de lucru şi de stabilizare a unei mentalităţi lipsite de umanitate la nivelul întregului corp medical", au menţionat judecătorii.

Directorul spitalului, prof. dr. Grigore Tinică, spune că decizia instanței e mai puternică decât regulamentul intern al institutului

Tocmai s-a întors la IBCV. Tinică: „Ducem lipsă de medici”

Instanța a decis ca, pe lângă condamnarea la închisoare cu suspendare, Eugen Bitere să primească interdicție de a mai lucra într-un spital de stat timp de un an. Când a expirat termenul impus, s-a întors la locul de muncă. În luna aprilie, pe lista de gărzi a IBCV este și numele său.
Revenirea este însă în contradicție cu propriul Cod de Conduită afișat pe site-ul Institutului. La articolul 14, documentul interzice angajaților să accepte cadouri sau orice alt avantaj, iar la finalul actului se discută despre „Răspunderi”, fără a fi detaliate.
„Noi am respectat ce a hotărât instanța. Juriștii s-au ocupat de caz, a fost o discuție în Comisia de Etică. Au considerat că omul și-a ispășit pedeapsa. În comisie s-a discutat că hotărârea judecătorească, care a stabilit o interdicție de a lucra timp de un an la spitalul de stat, este supremă și noi ne supunem. Nu poți fi deasupra instanței de judecată”, a precizat profesorul Grigore Tinică, șeful IBCV.
Acesta a mai spus că există și alte argumente legate de interesul pacienților: din România pleacă mulți doctori și IBCV nu a reușit să recruteze rezidenți pentru chirurgie cardiovasculară necesari:
„Am avut 5 posturi libere anul acesta. Oricum, doctorul Bitere nu a fost primit aproape doi ani la serviciu”.

Article image
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au dispus, astăzi, reținerea pentru 24 de ore a lui B.E.V., medic în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași, față de care se efectuează cercetări privind săvârșirea infracțiunii de luare de mită. Acesta a fost prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă pe 30 de zile.  Judecătorii au admis propunerea procurorilor.    
Autor cristi tanasa Justitie 14 Iulie 2017


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31