fbpx
 
O casă în ruină stă în calea proiectului din Toma Cozma

O casă în ruină stă în calea proiectului din Toma Cozma


Dezvoltatorul acuză presiunile proprietarului unui imobilul aflat într-o stare avansată de degradare. Contestația lui Florin Murariu se referă la camioanele care vor trece pe lângă casa lui. Constructorul replică faptul că acel imobil are structura de rezistență distrusă și că proprietarul este obligat să o consolideze, fiind un pericol public.

 

Un locuitor din stradaToma Cozma se împotrivește unui dezvoltator  care se chinuie de trei ani să-și scoată proiectul imobiliar la liman. După consultări publice, expertize tehnice, studii de trafic, studii geodezice și de însorire, firma Great Lakes Construction, dezvoltator cu experiență de 10 ani în Iași, întâmpină o contestație din partea unui riveran, pe un subiect mai puțin așteptat: accesul pe o stradă publică la viitorul șantier.

 

Limită la tonaj

Florin Murariu locuiește la etajul unei case vechi cu parter și etaj din anii ’30, achiziționată cu 3-4 ani în urmă. Casa este plasată în dreptul aleii de acces spre strada Toma Cozma.

„Nu m-am opus construcției acestui bloc. Nu mă deranjează prezența sa aici. Doresc impunerea unei limitări de tonaj pentru viitoarele camioane care vor căra materialele de construcție”, susține Florin Murariu.

Dezvoltatorul Great Lakes Constructions afirmă că a obținut toate avizele necesare de la toate instituțiile, în acești trei ani, și că Primăria i-a impus o limită de 5 mc pentru fiecare betonieră și o viteză de maxim 10 km/h. „M-am adaptat cerinței și vom transporta totul în cantități mai mici decât în mod normal”, explică acesta.

 

Casa lui Florin Murariu nu a beneficiat de nicio reconsolidare în ultimii 80 de ani

 

„Am crezut că e cutremur”

Neîncrezător, Florin Murariu spune că a contestat si va încerca să conteste toate avizele obținute în ultimii ani de Great Lakes, deși proiectul este în ultima fază în vederea aprobării, PUZ-ul trecând de Comisia de Urbanism și urmând a fi supus votului în Consiliul Local. „Au adus deja un excavator și, când a intrat pe alee, am crezut că e cutremur, m-am băgat cu familia sub grindă”, e argumentul lui Florin Murariu.

În replică, dezvoltatorul imobiliar spune că locatarul are toate motivele să fie îngrijorat atât timp cât casa sa este într-o stare de degradare atât de avansată: „Nu e vina mea și a nimănui că acest imobil are probleme și că prezintă riscuri atât de mari pentru integritatea celor care locuiesc în spațiu. Starea deplorabilă în care se află a fost constatată înca de la la achiziționare și bănuiesc că și-a asumat niste costuri privind renovarea și consolidarea acesteia ”.

 

Teama de conductă

Concret, riveranul vrea să blocheze șantierul unei investiții de 4 milioane de euro pentru că propria lui casă e șubredă. Florin Murariu susține și că sub aleea de acces din Toma Cozma trece o conductă de gaz și aceasta se poate fisura de la trepidații, existând riscul unei explozii.

Constructorul infirmă teoria: „Avem toate acordurile, sunt schițe semnate și parafate de la E.On, Delgaz și de la ceilalți furnizori de utilități care ne girează faptul că nu le afectăm nicio rețea subterană din zonă. Hărțile puse la dispoziție de compania de gaz arată că aleea nu este traversată de nicio conductă. Nu e responsabilitatea mea, ci a specialiștilor autorizați de a expertiza situația și de a-și da acordul. Eu nu pot lua nicio decizie de capul meu”.

În același timp, Florin Murariu continuă să asiste la întrunirile nedestinate publicului din comisiile de specialitate ale Primăriei și pune presiune pe administrație, mizând pe intimidarea funcționarilor prin demersurile sale petiționare.

 

Murariu a decupat șase ferestre în pereți, apoi le-a zidit înapoi. Hornul casei stă să cadă

 

„Să-i consolidez eu casa?”

După trei ani de eforturi, reprezentantul dezvoltatorului aproape a ajuns la capătul răbdării.  „În mai multe discuții, dl. Murariu a pus presiune pe mine. Am înțeles că ar trebui să-i consolidez eu casa, or acest mod de a pune problema îl consider o îngrădire a drepturilor mele de cetean. Suntem într-un stat de drept, proiectul meu respectă legislația, tehnic este ireproșabil și nu este invaziv din punct de vedere comunitar. În fapt, ni se condiționează accesul pe stradă de reparația unei case vechi și neîntretinute din anii ’30. Îl bănui de oportunism, încercând să obțină beneficii luând imaginea unei victime”, declară  reprezentantul dezvoltatorului.

 

„Eu nu pot fi obligat să consolidez casa dl Murariu. Ca proprietar, legea îl obligă să-și consolideze casa, să n-o lase să se dărâme. El poate fi tras la răspundere dacă nu face acest lucru, conform Legii 10 din 1995 republicata,sectiunea 5 , art. 27, lit A.”, dezvoltatorul proiectului din Toma Cozma.

 

Casa prezintă risc seismic

În cursul discuțiilor dintre cele două părți, dezvoltatorul a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) constatatarea stadiului avansat de degradare a clădirii și să impună proprietarilor consolidarea acesteia, conform Legii 10.  

Riveranul recunoaște acest lucru, explicând că, în urmă cu doi ani, a vrut să facă un credit pentru a reface structura casei, dar că a renunțat tocmai din cauza viitorului șantier din apropiere: „Am considerat că eu o repar și apoi camioanele care vor trece pe-aici o vor distruge din nou și că e cheltuială inutilă”.

 

Blocul din Toma Cozma va avea 5 etaje

 

Structural, o ruină

Imobilul din Toma Cozma prezintă probleme grave vizibile. Coșul de fum stă într-o rână, aproape să cadă, streșinile sunt vechi, găurite, apa se infiltrează prin toți pereții exteriori și atacă cimentul. Pe o latură, câteva cărămizi sunt dislocate, iar fațada a dispărut de pe anumite porțiuni.

„Structural, casa este o ruină, nu s-a intervenit niciodată la ea, având o vechime de peste 80 de ani. Această casă nu era nici mai bună, nici mai rea dacă nu exista proiectul meu imobiliar, situația construcției chiar e gravă și răspunderea este a proprietarului și a instituțiilor autorizate care îl tolerează”, explică administratorul Great Lakes Construction.

În urmă cu un an, Florin Murariu a făcut modificări la o fațadă a clădirii, neavand autorizație de construcție, punând astfel în pericol structura casei. În urma inspecției ISC Iași a renunțat la acestea, astupând din nou zidurile, pentru că risca o amendă mare.

 

„Art. 27 dispune faptul că proprietarii construcțiilor au următoarele obligații principale:

a) efectuarea la timp a lucrărilor de întreținere și de reparații care le revin, prevăzute conform normelor legale în cartea tehnică a construcției și rezultate din activitatea de urmărire a comportării în timp a construcțiilor.”

 

I-au dublat costurile

Florin Murariu dă însă în continuare vina pe viitoarele trepidații: „Pe-aici nu pot trece decât autoturisme, este alee, nu stradă”. Dezvoltatorul spune că accesul traficului greu la proprietatea sa nu l-a ales el, ci experții Primăriei Iași. Constructorul susține că toate eforturile sale de a îndeplini toate solicitările autorităților și ale locatarilor din vecinătate au dus la creșterea semnificativă a costurilor investiției. „Am făcut tot ce mi s-a cerut, tocmai pentru a nu deranja niciun locuitor din zonă. Domnul Murariu este proprietar și responsabil să-și repare casa. În țări nu departe de noi, precum Austria, ar primi amenzi usturătoare pentru neglijența de a nu-și îngriji proprietatea. Consider ca dă dovadă de o proastă înțelegere a ceea ce înseamnă consultare publică în privința unor proiecte private”, conchide administratorul Great Lakes Construction.  


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31