fbpx
 
Club sub protecția primarului: zeci de clienți beau și fumează înăuntru la Cafenea Piața Unirii. Discriminare și corupție (VIDEO)

Club sub protecția primarului: zeci de clienți beau și fumează înăuntru la Cafenea Piața Unirii. Discriminare și corupție (VIDEO)


În total dispreț față de regulile din această perioadă, există la Iași un local în care se bea, se mănâncă și chiar se fumează la interior fără probleme. Cafeneaua Piața Unirii (CPU) își primește clienții în spațiile de la parter, subsol și etaj, deși interdicția este clară și respectată de cei mai mulți afaceriști din HoReCa: fără servire la interior.

Însuși Alex Costea, unul dintre proprietari, supraveghează personal ca fiecare client să respecte codul: „fără fotografii, fără filmat”. În același timp, ceilalți patroni de cafenele, baruri sau restaurante sunt pe culmile disperării din cauza închiderii activității. Mii de angajați din HoReCa, în Iași, vor face Sărbătorile având condiția de șomeri.


În acest timp, Costea și CPU beneficiază de protecția instituțiilor statului; aici se învârt bani în perioada în care respectarea regulilor înseamnă pierderi economice majore pentru toți ceilalți. În spatele lui Costea există deja un lung șir de reguli încălcate, începând cu cele urbanistice și terminând cu petrecerile de la maneloteca Tiki Village, în perioada în care erau restricții referitoare tot la distanțare socială.

Activitate clandestină: se intră prin spate

Cafeneaua Piața Unirii este în această perioadă aspirator de clienți dornici să petreacă în spații închise, în condițiile în care, cel puțin oficial, toate localurile din Iași sunt închise. La intrarea în cafenea există practic o suspendare a tuturor normelor în vigoare, începând cu cele legate de fumatul în spații publice și terminând cu cele impuse de numărul mare de infectări cu Covid 19.
Clienții pot veni, cu rezervare, pe la intrarea din față, dar grosul clienților, total clandestin, intră prin spate, ușa de serviciu din spatele blocului, spre Starea Civilă. CPU ia fața tuturor, proprietarii fac bani într-o perioadă în care domeniul Horeca este unul dintre cele mai afectate de interdicții.

Alex Costea, patronul Cafenelei Piața Unirii, un apropiat colaborator al primarului Mihai Chirica

Joi erau peste 100 de oameni înăuntru

Dacă deschizi ușa de serviciu, destinată exclusiv angajaților, aceștia te privesc cu mult calm, deși ești un străin într-un spațiu interzis: toată lumea este lăsată să intre. Le-am spus că vrem să mergem sus, în bistro, dar ni s-a explicat că acolo se ajunge doar cu rezervare. Un fel de loc mai exclusivist.
Clienții de rând sunt îndrumați către subsol. Parterul e oficial închis. Spațiul de la subsol este și cel mai mare: circa 400 mp. Joi seara, la bistroul de la etaj și în barul de la subsol erau peste 100 de clienți. Practic ca într-o zi obișnuită dinainte de pandemie.
Toată lumea fumează, ți se aduce scrumieră, deși acest lucru e interzis în spațiile interioare de ani de zile. Un om de-al casei ne-a spus: „Vezi des aici polițiști care beau o tărie sau o cafea și fumează. Toți știu ce se întâmplă, totul e protejat”.

În Cafeneaua Piața Unirii se fumează la interior fără nicio problemă, deși fumatul e interzis în România în spațiile închise

Singura regulă: fără telefoane la vedere

Vineri seara, în barul de la subsol era chiar patronul Alex Costea, care juca biliard cu un tânăr. Suspicios, urmărea toate mesele și le-a spus unor puștani, pe un ton agresiv, să-și bage telefoanele în nas, pentru că altfel le va băga el. Câteva fete voiau să-și facă selfie.
REPORTER DE IAȘI era însă la câțiva metri distanță, filmând fără să ne observe. Ospătărițele veneau la mese și le spuneau clienților: „Vă rugăm, fără telefoane, o pățim toți dacă apar imagini”.
O singură precizare mai primesc clienții: „Barul se închide la ora 21, conform restricțiilor”. În rest, nicio regulă respectată. În tot acest timp, toate pub-urile și restaurantele din Iași stau închise de două luni, neavând tupeul lui Alex Costea, protejat de instituțiile statului.

Întrebare publică: „Aparține prin interpuși primarului?”

În oraș, de câteva săptămâni s-a dus vorba despre regimul clandestin de la Cafeneaua Piața Unirii. Adrian Christescu, patronul Atelierului de Bere, de pe Anastasie Panu, a postat vineri dimineață, pe Facebook, un semnal de alarmă:
„ÎNTREBARE PENTRU POLIȚIA DIN IAȘI & AUTORITĂȚILE COMPETENTE? Faptul că la CPU (Cafeneaua Piața Unirii) nu se respectă nicio regulă referitoare la servirea în interior, portul măștii, numărul de persoane care pot sta împreună la masă și fumatul în spații închise are vreo legătură cu legenda urbană care afirmă că această cafenea aparține prin interpuși primarului? Chiar nu se găsește nici un om cu coloană vertebrală în orașul Iași care să constate ceea ce este evident; că în acea locație legile după care se ghidează un întreg oraș sunt suspendate? Mă mir că proprietarii din acte ai speluncii nu au cerut strămutarea statuii lui Cuza din Piața Unirii pentru a-și putea extinde numărul de mese. Sunt convins că cererea ar fi analizată într-un mod cu totul îngăduitor”.

După plante stau clienți care beau și fumează fără probleme

Prefectul tace în fața șefilor săi politici

Pasivitatea autorităților este dezarmantă. Ceilalți proprietari de restaurante din Iași își manifestă disperarea prin mesaje publice, în timp ce șefii de instituții nu se obosesc nici măcar să răspundă la apelurile ziariștilor.
Nu există dovezi în privința unei protecții speciale acordate patronilor de la Cafeneaua Piața Unirii. Există doar un abuz imens în centrul Iașului, la KM 0, și nicio reacție a autorităților. Ieri, în ciuda apelurilor repetate și a mesajelor trimise de REPORTER DE IAȘI, prefectul Marian Grigoraș nu a dorit să răspundă. El este șeful Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Primarul Mihai Chirica nu răspunde întrebărilor REPORTER din 2017. Șeful Poliției Județene, Costel Gâtlan, nu răspunde întrebărilor. Șeful Jandarmeriei, Mircea Tulică, de asemenea, este inabordabil. Statul de drept este complet disfuncțional.

Galeria protectorilor afacerii de la Cafeneaua Piața Unirii: prefectul Marian Grigoraș, primarul Mihai Chirica, Costel Gâtlan - șeful Poliției Județene, Mircea Tulică - șeful Jandarmeriei Iași, Liviu Zanfirescu - șeful Poliției Locale

Ce trebuie să respectăm toți, mai puțin Cafeneaua Piața Unirii

Ce respectă cei mai mulți proprietari de localuri, pierzând sume uriașe în fiecare zi, iar Alex Costea nu? Conform www.covid19iasi.ro, site-ul oficial de informare al autorităților medicale și administrative din județul Iași, rata de infectare în Municipiul Iași este de 4.20 la mia de locuitori (în 12 decembrie), ceea ce plasează oașul în scenariul roșu.
În acest scenariu, există următoarele restricții: circulația este interzisă între orele 23.00 și 5.00, masca este obligatorie în toate spațiile publice (la interior și exterior), este interzisă desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, este interzisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci, precum și în locuri de joacă din interiorul centrelor comerciale, este interzisă circulația în grupuri pietonale de mai mult de 6 persoane (care nu sunt din aceeași familie), activitățile în aer liber sunt permise pentru maxim 10 persoane care nu locuiesc împreună.

Cafeneaua Piața Unirii încalcă regulile în mijlocul unui oraș în care autoritățile se fac că nu văd nimic

Concurența: „Nu e fair play, ce putem face?!”

„Am pierdut în acest an cel puțin 300.000 de euro, chiar dacă am început să fac livrări. Livrările au mers bine în primăvară, erau puține restaurante care făceau asta, dar acum toți s-au băgat pe acest segment, banii s-au împărțit la mult mai mulți, oamenii au de unde alege. Mă număr printre cei care nu au concediat niciun om, dar sunt colegi de breaslă din Iași și din țară care și-au încetat total activitatea. Scăderea afacerii a fost de 80%, cumulat cu perioada din primăvară și acum. Am auzit și eu că la CPU este deschis, dar ce pot face? Nu este fair play din partea lor față de toți ceilalți. Dar noi avem un proces deschis, mergem pe calea legală, numai că se va termina abia la anul”, a explicat Mihai Zaharescu, proprietarul Fire Ribs.

Compensările promise de Guvern au fost înghețate

Alături de alți proprietari din HoReCa, a deschis proces pentru anularea restricțiilor referitoare la accesul clienților în spațiile interioare, pe motiv că nu există dovezi că ar fi crescut numărul de infectați din această cauză. „Procesul este câștigat în primă instanță, dar până la hotărârea definitivă noi tot închiși stăm. Și pierderile sunt imense. Am sperat că vom primi bani de la stat, dar totul a fost înghețat, nu se mai aude nimic”, mai spune Zaharescu.
Fostul premier Ludovic Orban promisese un ajutor de 20% din pierderile din 2020, raportate la cifrele din 2019, pentru sectorul HoReCa. Discuțiile sunt de la începutul lunii noiembrie, patronii au rămas doar cu paguba. În acet domeniu activează acum 400.000 de români, iar pierderile conform INS raportate până acum sunt de 80% pe 2020, față de 2019.

Toată vara au fost scandaluri cu concertele de manele care se țineau la Tiki Village, altă afacere a lui Alex Costea. Nici acolo nu se respectau regulile din starea de urgență

Un lung șir de ilegalități: Costea nu crede în reguli

Proprietarii CPU, prin firma Micul Verde SRL, au jucat de nenumărate ori pe lângă lege, dovedind astfel că sunt protejați.

  1. Au avut proces după ce au montat pe acoperișul blocului în care funcționează CPU și Bistro Piața Unirii sistemul de aer condiționat. Procesul viza demolarea structurii puse fără autorizație. Într-un final, au cerut intrarea în legalitate, iar structura montată ilegal a rămas în picioare
  2. În 2017, o locatară a blocului a câștigat un proces prin care instanța a decis că trebuie respecttaă autorizația de funcționare emisă de Primăria Iași. Femeia era deranjată de zgomot, a depus plângere la Judecătorie, aici s-a aflat că autorizația este pentru program 8-22, nu 8-6, cum este de ani de zile. Sentința nu a produs niciun efect, programul a rămas tot de 22 de ore.
  3. Tiki Village, o altă afacere de-a lor, din zona Ciric, a avut zeci de plângeri de la cei care locuiesc în zonă din cauza zgomotului. Petrcerile au continuat, de fiecare dată, netulburate.
  4. În cursul lunii august, dar mai ales pe 21 august 2020, în plină stare de alertă, când numărul maxim de clienți în spații deschise era de 500, la Tiki Village au fost organizate concerte ale unor maneliști cunoscuți la care au participat peste 1.000 de persoane. Imaginile apărute au indicat că localul nu respectă nicio regulă: oameni mulți, îmbulzeală, toți fără măști.
    De ochii lumii, Poliția a aplicat amenzi de 5.000 de lei, care reprezintă o mică parte din încasările firmei la acele evenimente. Statul nu și-a făcut treaba, clubul a rămas deschis, în ciuda presiunii publice, firma a făcut profit. La fiecare acuzație adusă CPU sau Tiki Village, proprietarii activează o armată de postaci care îi linșează pe Facebook pe toți cei care îndrăznesc să conteste activitatea localurilor. S-a ajuns inclusiv la amenințări cu moartea, nimănui nu i-a păsat.

Article image
* Clubul de fițe Tiki Village s-a transformat într-o manelotecă sordidă, unde nu se respectă nici regulă a stării de alertă și în care băieții de cartier se dau în stambă cu bătăi aproape în fiecare weekend * Vineri noapte au fost 1.000 de oameni la un concert de manele, deși numărul maxim admis în spațiul liber este de 500 de persoane * Nimeni nu purta mască, nu se stătea pe scaune, la 2 m distanță, așa cum prevăd normel...
Autor cristi tanasa Anchete 25 August 2020


Citeste si...
Nota
(5 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: