fbpx
 
RBC Ukraine RBC Ukraine

Atac ucrainean masiv asupra bazei militare Morozovsk din Rusia. Kievul anunță că a distrus mai multe avioane


Ucraina a atacat în noaptea de joi spre vineri baza aeriană militară rusă Morozovsk din regiunea Rostov, distrugând șase avioane de război rusești într-o operațiune comună condusă de serviciul de securitate SBU și de armată, a declarat vineri o sursă din serviciile de informații de la Kiev pentru Reuters. Rusia anunțase anterior că a distrus zeci de drone ucrainene.

Un atac ucrainean ar fi reușit să distrugă mai multe avioane aflate la o bază militară din regiunea sudică rusească Rostov. Informația a fost oferită agențiilor internaționale și locale de presă de surse din serviciile de securitate de la Kiev.

Bombardiere tactice Su-24, Su-24M și Su-34 se aflau pe aerodrom, a precizat sursa citată. Rusia folosește aceste avioane pentru a bombarda pozițiile militare ucrainene și orașele aflate aproape de linia frontului, potrivit sursei.

Cel puțin șase avioane militare ar fi fost distruse, iar alte opt ar fi fost avariate. În plus, aproximativ 20 de soldați ruși au fost uciși sau răniți, a mai precizat sursa.

Informațiile nu au putut fi verificate independent, au precizat Reuters și Kyiv Independent.

Anterior, vineri dimineață, Rusia a semnalat un atac masiv cu drone ucrainene împotriva regiunilor rusești, afirmând că a doborât 53 de aeronave fără pilot.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că majoritatea dronelor - 44 - au fost doborâte deasupra regiunii Rostov, unde se află baza aeriană Morozovsk. Anterior, pe canalele Telegram au apărut informații despre o serie de explozii auzite în apropierea bazei aeriene.

Alte șase drone ar fi fost doborâte în Krasnodar Krai și câte una în regiunile Kursk, Saratov și Belgorod, a afirmat Ministerul rus al Apărării.

Canalele Telegram au anunțat explozii și în apropierea bazelor aeriene Engels și Ieisk, care se află în regiunile Saratov și, respectiv, Krasnodar, dar aceste informații nu au fost confirmate de oficialii ruși sau de sursele Kyiv Independent.

Sursele Reuters au descris operațiunea ucraineană drept una importantă.

Ucraina și-a intensificat semnificativ atacurile cu drone asupra unor obiective din Rusia în ultimele săptămâni, concentrându-se asupra rafinăriilor de petrol, în încercarea de a reduce veniturile rusești.

Un oficial guvernamental de rang înalt a declarat pentru Reuters la începutul acestui an că Ucraina spera să producă mii de drone cu rază lungă de acțiune în 2024, ca parte a unui program prioritar de apărare.

Incapabil să producă rapid rachete cu rază lungă de acțiune și cu acces limitat la cele fabricate de aliații occidentali, Kievul s-a concentrat pe dezvoltarea de vehicule fără pilot cu rază lungă de acțiune.

 

Sursa: HotNews

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: