fbpx
 
Corupția îl distruge: lui Ciofu i-au tăiat pensia de 6.000 de lei

Corupția îl distruge: lui Ciofu i-au tăiat pensia de 6.000 de lei


Doi celebri magistraţi ieșeni au primit adevărata lovitură abia după ispășirea pedepselor. Fostul procuror Ioan Ciofu a mai primit o lovitură. După ce, în 2013, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, Ciofu a rămas şi fără pensia de serviciu. Măsura a venit ca urmare a unei decizii a Parlamentului. Ciofu a contestat reducerea pensiei la instanţă. Acum are 2.300 de lei.

 

Decizia „tăierii” pensiei lui Ciofu a fost luată la sfârşitul anului trecut de către Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Iaşi, care a dispus încetarea de la plată a acestei indemnizaţii începând cu 27 iulie 2014. Astfel, fostul magistrat urma să beneficieze doar de pensia pentru limită de vârstă standard, în cuantum de 2.306 de lei, începând cu 14 iunie 2016, când a împlinit 65 de ani.

Trebuie să dea înapoi 181.688 lei

Mai mult, CJP Iaşi a decis şi recuperarea sumei de 181.688 de lei din pensiile de serviciu încasate necuvenit în perioada 27 iulie 2014-31 decembrie 2016. Ioan Ciofu a contestat administrativ deciziile şi, cum instituţia nu i-a dat câştig de cauză, s-a adresat instanţei de judecată. Astfel, fostul procuror a solicitat anularea deciziei privind încetarea plăţii pensiei de serviciu şi acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă şi repunerea în plată a acesteia în cuantumul stabilit printr-o decizie a CJP de acum 10 ani. „Începând cu anul 2007 şi până la data de 12 decembrie 2016 (data emiterii deciziei privind încetarea pensiei de serviciu), subsemnatul am beneficiat de drepturile de pensie ce au fost stabilite în mod corect conform legislaţiei în vigoare, la momentul formulării cererii”, menţiona Ioan Ciofu în acţiunea depusă la Tribunalul Iaşi.

 

Ciofu ar fi motivat luarea şpăgii prin dorinţa de a-şi trata soţia, grav bolnavă, în China

 

Cu pensia la CCR

Ulterior, în 2014, legea s-a modificat în sensul că nu beneficiază de pensie de serviciu magistraţii „care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv ori s-a dispus amânarea aplicării pedepsei” pentru corupţie. Fostul procuror este însă de părere că aceste prevederi „nu pot produce efecte asupra situaţiei subsemnatului cu privire la drepturile de pensie ce a fost deja recunoscute şi câştigate în temeiul legii speciale”. În acest sens, el a solicitat sesizarea Curţii Constituţionale (CCR) pentru a se pronunţa referitor la neconstituţionalitatea textului de lege introdus în urmă cu trei ani. „Motivele invocate de CJP Iaşi se referă la dispoziţiile temeiului plăţii pensiei de serviciu ca magistrat. Însă, «dispoziţiile acestui temei» s-a produs după ce, aşa cum am arătat, pensia de serviciu fusese stabilită şi pusă în plată şi ulterior momentului în care s-a dispus condamnarea şi executarea pedepsei. Prin interpretarea dată textului art. 83

indice 2 din Legea 303/2004 s-a realizat o vădită aplicare retroactivă a legii civile şi s-a instituit o pedeapsă civilă ce încalcă prevederile articolului  53 alin. 2 referitoare la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi”, se arată în acţiune. Rămâne de văzut dacă judecătorul de caz va accepta sesizarea Curţii.

 

Blat în dosarul lui Porumboiu

Fostul procuror Ioan Ciofu de la Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost condamnat definitiv, în februarie 2013, la trei ani de închisoare cu executare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acelaşi dosar, Maricica Ioviţă a fost condamnată la doi ani de închisoare.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în mai-august 2006, Ioan Ciofu, în calitate de procuror la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ar fi pretins şi primit eşalonat, de la Maricica Ioviţă, foloase în sumă totală de aproximativ 10.000 de euro, reprezentând bani (5.500 de euro şi 4.000 de lei) şi bilete de avion pe numele rudelor, pentru călătorii în oraşe din Europa şi Asia.

În schimb, fostul magistrat s-ar fi angajat să instrumenteze în mod părtinitor un dosar penal pe numele omului de afaceri Adrian Porumboiu, concurentul în afaceri a lui Ioviţă în zona Vaslui. Atât Ciofu, cât şi Ioviţă au susţinut că sunt nevinovaţi.

Fostul magistrat a fost eliberat condiţionat la sfârşitul lui 2013. A executat doar o treime din pedeapsă pentru că avea peste 60 de ani.

 

Despre Georgeta Buliga s-a spus că a primit mita ascunsă în buchete de flori

 

Penalizată şi fosta şefă a Curţii de Apel

Potrivit unor surse judiciare, pensia de serviciu i-a fost retrasă şi Georgetei Buliga, fosta preşedinte a Curţii de Apel Iaşi, dar aceasta nu ar fi contestat decizia. Având în vedere funcţia deţinută este foarte probabil ca fosta judecătoare să fi avut una dintre cele mai mari pensii din judeţul Iaşi.

Fostul magistrat a fost condamnat, în 2011, de instanţa supremă, la patru ani şi şase luni de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Conform DNA, în perioada februarie-martie 2010, Buliga, judecător la Curtea de Apel, a pretins şi primit de la Liviu Popescu suma de 4.000 de euro, susţinând că banii sunt pentru două judecătoare din cadrul Curţii de Apel Iaşi şi a pretins o altă sumă pentru sine al cărei cuantum nu l-a precizat. Buliga şi celelalte două judecătoare făceau parte din completul învestit cu soluţionarea unui dosar civil referitor la partajarea pe cale judiciară a bunurilor aparţinând lui Popescu şi fostei sale soţii, dosarul fiind în stadiu de recurs. Dosarul de partaj avea ca miză un apartament în municipiul Iaşi, un teren în judeţul Iaşi şi două autoturisme.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31