fbpx
 
Ies la iveală fraudele: două PUZ-uri anulate de judecători în 8 zile

Ies la iveală fraudele: două PUZ-uri anulate de judecători în 8 zile


Cum Primăria e pe-o mână cu imobiliarii, din ce în ce mai mulţi ieşeni caută dreptate la Tribunal. Succese înregistrate în instanţă de vecinii unor proiecte imobiliare autorizate aiurea de Consiliul Local. Au fost stopate de judecători un ansamblu de cinci blocuri în Galata, contestat de o familie, şi unul de două blocuri în Bucium, reclamat de 17 persoane.

 

O familie din Iaşi, Dumitru şi Paula Robu a reuşit să anuleze Planul Urbanistic Zonal (PUZ) şi autorizaţia de construire pentru un proiect imobiliar situat pe strada Voineşti 22, imediat după ieşirea din Iaşi spre Miroslava. După câteva zile, un alt PUZ a fost anulat la Tribunal, punând sub semnul întrebării un ansamblu de blocuri din Bucium. În ambele cazuri, pârâţii pot ataca sentinţele cu recurs.

Lucrările, sistate în 2016

Familia Robu locuieşte pe strada Camil Ressu 3, iar în sptale casei lor urma să fie ridicate cinci blocuri de locuinţe. PUZ-ul obţinut de firma Ital Proiect SRL, administrată de Cristinel Ionel Munteanu, prevedea construirea de locuinţe, spaţii comerciale şi prestări servicii pe o suprafaţă de teren de 7.000 mp. Firma a ridicat deja în zonă un bloc P plus 3, plus mansard, şi a început ridicarea celui de-al doilea bloc. Cei din familia Robu s-au adresat Tribunalului şi, la sfârşitul lunii mai, instanţa le-a dat în parte câştig de cuază. „S-a anulat PUZ-ul doar în ceea ce priveşte construcţia celor cinci blocuri, nu şi cu privire la spaţiile comerciale. Suprafaţa de teren pe care urma să se construiască era de 7.000 mp, iar pentru 5.425 mp s-a anulat. S-a anulat autorizaţia de construire şi cele două certificate de urbanism care au stat la baza documentaţiei de construcţie“, precizează avocatul familiei Robu.

Potrivit PUZ-ului, indicatorii urbanistici vizau Unitatea Teritorială de Referinţă (UTR) 1 cu zonă comerţ, prestări servicii şi parcare, iar  POT-ul era de 40%, în timp ce CUT-ul de 2, cu un regim de înălţime D+P+2E+M, maximum 13 m înălţime. UTR 2 avea prevăzută zonă locuinţe cu un POT de 30%, CUT 1.6 şi regim de înălţime P+2-3E+M, cu o înălţime tot de maximum 13m. Interesant este faptul că în autorizaţia de construire era prevăzută un ansamblu de locuinţe colective, cu cinci blocuri, pe o suprafaţă de 1.575 mp. Suprafaţa totală a terenului era de 7.245,00 mp, cu un POT de 28,65 % şi un CUT de 1,31, iar înălţimea maximă de 15 metri.

Primul bloc e deja ridicat

Iniţial, familia Robu a încercat rezolvarea problemei pe cale amiabilă, însă s-a lovit de un refuz din partea reprezentantului firmei care construia. În aceste condiţii, a înaintat acţiunea în instanţă în vara anului 2016, în momentul în care primul bloc era deja aproape gata. „Clienţii mei s-au sesizat în momentul în care au văzut că în spatele casei lor se ridică acel bloc. Distanţa mică faţă de proprietatea domnului Robu face ca vederea de la geamurile de bucătărie şi de la dormitoare să fie obstrucţionată de acest bloc. Practic, familia Robu nu mai are parte de soare mai bine de jumătate din zi. În plus, acestuia nu i s-a adus la cunoştinţă nimic în legătură cu ridicarea acelor blocuri în vecinătatea sa. Mai mult, în poza pusă iniţial de constructor erau nişte blocuri care trebuiau să aibă cu un nivel mai puţin decât s-a construit“, adaugă avocatul.

 

Blocurile din Galata au acum o situaţie incertă

 

Chirica a făcut recurs ca să ajute ilegalistul

Din momentul în care a depus familia Robu plângerea în instanţă, constructorul s-a apucat să ridice şi cel de-al doilea imobil. De-abia după câteva luni au fost sistate lucrările. „Pe lângă dosarul în anulare, noi am solicitat şi suspendarea executării. În noiembrie 2016, am obţinut suspendarea executării. Instituţia Primarului municipiului Iaşi a făcut recurs, care s-a judecat pe 23 mai anul acesta la Curtea de Apel Iaşi. Instanţa a respins recursul făcut de primar“, menţionează apărătoarea familiei Robu.

Aşadar, municipalitatea l-a apărat până la capăt pe cel care nu respecta legea.

 

Etaj în loc de mansardă

Avocatul familiei Robu susţine că există mai multe probleme legate de actele obţinute de către firma care a început construcţia. „Noi am constatat mai multe probleme legate de actele constructorului. Potrivit autorizaţiei de construire, înălţimea maximă era de 15 metri. În PUZ se prevede o înălţime de 13 metri, iar în PUG doar 9 metri. Ilegalitatea este clară. Mai puţin contează înălţimea blocului deja construit, care oricum depăşeşte nivelul din PUG. În PUZ este trecută mansardă, însă acolo s-a ridicat un etaj în toată regula“, adaugă reprezentantul familiei Robu.

 

Citește și Bucium: 11 familii se opun unui proiect imobiliar

 

Familia Robu, amendată pentru construire ilegală

În urmă cu doi ani şi familia Robu s-a judecat pentru o construcţie ilegală. Aceştia au primit din partea Poliţiei Locale o amendă contravenţională de 3.000 lei pentru construirea ilegală a unor anexe la casă. Instanţa a admis în parte plângerea formulată de familia Robu şi a redus amenda la 1.000 lei.

 

Proiectul este peste drum de Hotelul Diplomat

 

Bucium: Proiect imobiliar oprit de vecini

Anul trecut, un grup de 17 persoane au cerut în instanţă anularea hotărârii de Consiliu Local prin care este aprobat PUZ-ul pentru două blocuri cu un regim de înălţime de P plus 2, care urmau să fie construite pe o suprafaţă de 1.400 mp de teren. Proprietarii din zonă au acuzat faptul că soţii Adela şi Gheorghe Scripcariu vroiau să construiască blocurile pe un deal şi exista riscul ca acesta să o ia la vale din cauza presiunii suplimentare. Oamenii au acuzat faptul că familia Scripcariu voia să ridice iniţial două imobile P plus 3, înalte de 13 metri, dar, din cauza opoziţiei vecinilor, a scăzut înălţimea la 10 metri şi P plus 2. În plus, proprietarii din zonă au acuzat faptul că reţeaua de utilităţi nu ar face faţă noilor necesităţi. În final, pe 8 iunie, instanţa a anulat hotărârea de Consiliu Local prin care s-a aprobat PUZ-ul soţilor Scripcariu. Cazul a fost prezentat în premieră de REPORTER DE IAŞI în noiembrie 2017.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: