fbpx
 
Paradigmele convenționale de urbanism, provocate în cadrul unui eveniment internațional la Facultatea de Arhitectură

Paradigmele convenționale de urbanism, provocate în cadrul unui eveniment internațional la Facultatea de Arhitectură


Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” și Prorectoratul Relații Internaționale de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași au organizat PROGRAMUL INTENSIV BLENDED ERAMUS+ „Liminal Spaces of Living | Inhabiting Liminality”, în perioadele 5 – 12 septembrie 2023 (online) și 25 – 29 septembrie 2023 (fizic).

Proiectul „Liminal Spaces of Living” oferă o experiență de învățare captivantă și transformatoare, concepută pentru cei care studiază arhitectura. Scopul este de a investiga potențialul de transformare inerent fracturilor urbane și terenurilor neglijate din orașe. Organizatorii și-au propus să provoace paradigmele convenționale de planificare urbană, prin explorarea straturilor multiple ale acestor spații, inspirate de viziunea lui Henri Lefebvre despre „utopia experimentală”.

Prelegerile susținute în cadrul evenimentului:

  • Liminalitate și transformare: explorarea potențialului de transformare al golurilor urbane, al terenului vag, al spațiilor interstițiale, al non-locurilor
  • Reimaginarea narațiunilor urbane: provocarea narațiunilor dominante ale orașului
  • Procese de proiectare colaborativă, acțiune colectivă, revitalizare/revigorare a spațiilor prin uz comun/colectiv, grădinărit urban, locuințe/squat-uri artistice etc
  • Strategii de ecologie urbană
  • Depășirea pragurilor urbane: semnificația pragurilor urbane ca spații de tranziție care mediază între diferite medii, culturi și experiențe
  • Soluții de locuire decentă pentru persoanele fără adăpost

„Viziunea lui Lefebvre ne încurajează să căutăm extraordinarul în obișnuit, să găsim frumusețea și potențialul în experiențele de zi cu zi ale vieții urbane. Ne reamintește că orașele noastre, ca și organismele vii, sunt într-o stare constantă de flux, evoluând prin cicluri de creștere și regresie. Evenimentul nostru încearcă să provoace narațiunile urbane convenționale, dezvăluind poveștile ascunse și posibilitățile nerealizate în aceste spații neconvenționale. Vom explora modul în care aceste zone, adesea trecute cu vederea și subapreciate, pot deveni catalizatorii transformării și schimbării pozitive în mediile noastre urbane”, a explicat asist. dr. arh. Carmina Gheorghiță, organizator al evenimentului.

Atelierele au oferit o experiență captivantă în reimaginarea golurilor și pragurilor urbane și au permis participanților să exploreze narațiuni alternative, să încurajeze procesele de proiectare colaborativă și să îmbrățișeze practici incluzive, care implică diverse părți interesate în revitalizarea spațiilor urbane.

„De la începutul acestei misiuni, am fost profund impresionată de capacitatea studenților provenind din diverse țări de a comunica eficient într-un limbaj comun, în special în ceea ce privește aspectele tehnice ale arhitecturii. Este remarcabil modul în care avem capacitatea de a stabili un teren comun în ciuda diversității noastre de origine și experiență culturală”, a declarat Gabriela Mateies, studentă în anul al treilea la Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” și BIP Buddy pentru integrarea studenților internaționali.

„Cu toate că nu sunt urbanist, am o mare pasiune pentru orașe, iar această invitație a fost una binevenită, chiar dacă neașteptată. Ieri am avut o prezentare despre Chișinău, tema mea a fost evoluția ultimilor 40 de ani și cum au avut loc marile transformări din oraș. Din punctul meu de vedere a fost foarte util pentru că s-au adunat mulți studenți și invitați străini și acest lucru permite crearea unei rețele pe baza discuțiilor legate de orașe, atăt ale lor cât și ale noastre, în care sunt împărtășite problemele”, Vasile Ernu, scriitor.

„Este un subiect foarte interesant, cred că este foarte important deoarece studiem golurile urbane, terenuri care nu au construcții în interiorul orașului și aici sunt multe dintre aceste spații și pot fi spații cu adevărat importante pentru dezvoltarea orașului. În cadrul workshop-urilor încercăm să înțelegem ce putem avea în aceste spații”, a spus Lorenzo Stefano Iannizzotto, doctorand la Achitecture of Contemporary Metropolitan Territories at ISCTE-IUL (Lisabona).

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: